Rekord okidač - do jezgra i nazad sa poliranjem i štelom

SrpcheTheGreat

Well-known member
Nisam znao gde da umetnem ovo, pa ga gurnuh ovde. Cenjeni moderatori, slobodno premeštajte u neku drugu grupaciju, ako mu ovde nije mesto.

Dakle, ovo pisanije je za one koji vole da čačkaju, kao i ja, sve što im dodje pod ruku...Kupio sam pušku, kupio sam pištolj, jedno od ta dva baciću u reku. Pištolj bacio, puška ostala, tek stigla iz fabrike i šta sad-dirati, ne dirati pitanje je sad. Za normalnog - ovo prvo, za nas ostale – šta reći.... Jednom davno na ovom istom mestu pitao sam: da li je baš obavezno da se polira okidač nove puške. Bata Zare i još neki meni dragi, rekoše odmah: pa naravno. I kroz ove godine i silna čačkanja ubedih sebe da je to suva istina. U tom smislu, cela ova priča je da se pomogne onima koji bi nešto hteli i sami.
Počeću od toga kojim redolsedom se rasklapa Rekord okidač iz HW puške bilo koje, jer je u svakoj isti ( mislim ovim što se mi bakćemo sa njima).
Prvo ide šraf za stelovanje sile potezanja obarače. Prosto odvrtanje uz obraćanje pažnje na oprugu, koja je na vrhu šrafa.
Ras1.jpg

Zatim obarača, pin obeležen na slici ispod...
Ras2.jpg

Zatim se demontira dupla horizontalna poluga, pin sam obeležio na slici ispod...
Ras3.jpg

Onda ide vertikalna poluga okidača, pin obeležen na slici. Sa ovom polugom se demonitra i pripadajuća opruga...
Ras5.jpg

Na kraju ide glavna poluga i najmasivnij, zajedno sa pripadajućom oprugom. Pin obeležen na slici...
Ras4.jpg

Jedini pin koji ostaje u bloku okidača je ovaj centralni, koji je oslonac za oprugu vertikalne poluge i velike glavne poluge (prati žutu boju, doći ćeš do cilja)...
21.jpg

Kada se sve to lepo rasklopi, možda nastane trenutak panike tipa: Lele, kako sad da vratim. Ali ovde odmah uveravam, lako je da ne može biti prostije.
Rasklopljeni delovi okidača prikazani na donjoj slici. Delovi po redosledu demontiranja, od dole ka gore: obarača, horizontalna poluga (tačnije sistem od dve, jedna u drugu), vertikalna poluga sa pripadajućom oprugom, glavna poluga sa pripadajućom polugom.
1.jpg

Na sledećim slikama magičnim šilom označih kontakte površine, koje bi se trebale polirati..
2.jpg

3.jpg
4.jpg
7.jpg
10.jpg
13.jpg

Na donjoj slici pin, koji je označen, može za prvo vreme ostati u kućištu okidača, ali pri ponovnoj montaži mora napolje...
5.jpg

Na donjoj slici je kontakt površina kojom se klipnjača cilindra, kači na okidač. Mnooogo bitna stvar. Površina koju sam označio se polira, ali bez narušavanja oblika same kontaktne površine!!!, dakle ugao morao ostati fabrički. Može da se polira i spoljašnja strana pokazanog dela, ali mislim da sila natezanja klipnjače i bez poliranja glatko savladjuje taj „preskok“ u toku zabravljivanja...
6.jpg

Da ne bih slikao sve, jer mi je i svetlo bilo jako loše (igrao se u 21 30h po lokalnom vremenu, pa još sve pod nekom čkiljavom lampom) ovde sam samo ilustrativno pokazao kako izgleda kontakt površina neizpoliranog okidača na jednoj od poluga i na obarači (ko hladna sarmam, sačuvaj me Bože i sakloni)...
8.jpg
9.jpg

Attachments

• 6.jpg
    6.jpg
    205 KB · Views: 27
  • 5.jpg
    5.jpg
    184.7 KB · Views: 31
Last edited:
i posle poliranja (nije baš idealna fotografija, al verujte da sija)...
11.jpg
12.jpg

Kada se sve to lepo uglača, prvo sa 2500 zatim sa 3000 granulacijom šmirgle, isključivo ručno (na daščicu stavim šmirglu, polugu okidača u ruku i polagano po šmigli gore dole, dok mi srce ište i vid odobrava), sledi nanošenje tankih slojeva tzv bele @VojaDeen masti na sve gde je prošla šmirlga i sklapanje (u početku izvor potencijalnog užasnog osećaja neuspeha, kasnije uzrok beskrajne sreće i zadovoljstva).
U tom smislu, pin, sa početka priče o tome da može da ostane, mora da se vadi, da bi se ubacila opruga vertikalne poluge...
14.jpg

Vertikalna poluga se u montaži prva ubacuje (bila je pretposlednja u rasklapanju) i to tako što ulazi okrenuta za 180 stepeni u odnosu na njen položaj u sklopljenom okidaču. Tako je moguće da se njena opruga postavi na pin koji je oslonac jednom njenom kraju, a to je onaj jedini sa početka priče, koji se ne vadi prilikom demontaže...
17.jpg

Kada se to uradi, poluga se rotira za 180 stepeni prema gore i tada se ubaci njen noseći pin kroz otvor na polugi i centar opruge istovremeno...
16.jpg

Nakon toga redosled sklapanja ide obrnuto od rasklapanja. Dakle, glavna poluga sa oprugom (poslednja iz rasklapanja), pa za njom sistem od dve horizontalne poluge, i na kraju obarača.
Radi lašeg razumevanja, na slici dole sam obeležio delove, pa bi redosled bio sledeći:
Rasklapanje - deo 1, 2, 3, 4, 5
Sklapanje – 4, 5, 3, 2 ,1
20.jpg

Dve ključne napomene: pri rasklapanju, izbijanje (treba vam 1mm i 2mm izbijač) pinova sam radio od leve strane okidača prema desnoj, a vraćanje pinova od desne strane ka levoj, dakle suprotno. Pri tome, svaki pin MORA da udje RUKOM!!!, bez sile!!! do polovine svoje dužine u otvor predvidjen za njega, tek pri kraju možete koristiti blagu silu u smislu nabijanja. Ja sam postavljanje u krajnju poziciju radio gumiranom drškom od šrafcigera (ne treba čekić. Čekić treba kada se izbijaju samo noseći pinovi celog okidača iz sanduka puške, a i tu se ne udara ko maljem, nego laganica, ko kazandžija u Baščaršiji). Ako ima otpora, pin nije ucentriran, prema tome, vadi napolje pa ponovo.
Još malo pojašnjenja. Crvić na sistemu horizontalne poluge okidača kontroliše veličinu dodirne površine izmedju ove poluge i vertikalne poluge okidača...
18.jpg
18a.jpg

Ako se zašrafi do kraja, ta površina će biti najmanja i okidač će biti ekstremno osetljiv pri okidanju. Moje zapažanje je da i kada je crvić do kraja zašrafljen, tj kada je ta kontaktna površina najmanja moguća, nema neke mogućnosti da dodje do nekontrolisanog okidanja, npr. kad udariš po kundaku ili sanduku puške, ako je okidač otkočen i puška napunjena. Dakle, mislim da su konstruktori predvideli da se i u ovom slučaju, ne može desiti neželjeni dogadjaj (što je za svaku pohvalu).
I to bi bilo to. Možda sam nekome pomogao. Kao što reče moj drug @neshaceh, kakva vajda od foruma ako sve moramo na YT da gledamo. I jes vala bio u pravu. Pa u tom smislu, ja ispisah ovo što ispisah. Medjutim, da se ne bih baš mnogo pravio važan, nisam ja popio svu pamet ovog sveta. Dzvirio sam pomalko po tim tjubovima, ima tamo puno korisnih stvari. Elem, ako nisam bio jasan, možda i ovo dodatno pomogne.

Sportski pozdrav

p.s. u prvom postu, u samom dnu stoje dve slike, koje је program dupliro bez mog uticaja. Zanemarite ih, već su objašnjene u prethodnom tekstu...

Ко 'оће да види како се раставља и дотерује пушка а не жели да ризикује нешто - суптилно нек набаци Срби идеју о куповини истог модела.
За 2 дана ће добити слиџе и детаљна објашњења на српском. 😂
Свака част!

Иначе, каква је ово чврка на овом делу? Фабричка грешка у ливењу/ковању?

Attachments

• Screenshot_20240704_105310_Opera.jpg
    Screenshot_20240704_105310_Opera.jpg
    216.3 KB · Views: 18
Detaljno opisan proces i sve po korak!
Odlicna objava Srpche. Bravo!

Iako si vec napisao, samo da ponovim:

Nikako ne menjati geometriju kontaktnih povrsina (svi profili i uglovi moraju ostati po fabrickom)
Nikako podmazivati kontaktne povrsine, one se samo izglacaju (moze posle 3000 grit smirle i da se dodatno ispolira cremom za auto; T-Cut ili Autosol)
1720083575289.png
Pinovi takodje mogu da se podmazu i sa uljem za sivace masine ili ako neko peca , uljem za masinicu. Ali u sto manjoj kolicini da ne skuplja prasinu i prljavstinu na sebe.

Konacno i najbitnije, kad se radi sa okidacem, OBAVEZNO prvih par natezanja naciljati u bezbedno mesto i drugom rukom lupati po kraja kundaka i okolo okidaca, u slucaju da je podesen prelako, da okine u bezbedno.

Nikako podmazivati kontaktne povrsine, one se samo izglacaju (moze posle 3000 grit smirle i da se dodatno ispolira cremom za auto; T-Cut ili Autosol)
Za ovo ne bih baš mogao da se složim. Svi moji okidači su posle poliranja premazani tankim filmom na kontaktima, nikakvih problema nisam imao. Taj sloj neće zakočiti opaljenje ako se sa olakšanjem okidanja preteralo, niti će olakšati nekontrolisano opaljenje, ako je sve podešeno kako treba. Još jedna interesantnost tome u prilog je i da rekord okidač na pušci puštenoj na tržište (bar na HW koje sam ja imao) dolazi dobrano namašćen. nekom belom mašću, vrlo sličnom onoj koju ja koristim. Proizvodjač nigde u uputstvu za rukovanje ne navodi da je pre upotrebe potrebno odmastiti okidač, da ne bih došlo do neželjenih opaljenja, pa tako zaključujem da baš i nije strašno ako se malo zaslanini :) ....msm ne mora ko neće, ali nije propast sveta...

"Иначе, каква је ово чврка на овом делу? Фабричка грешка у ливењу/ковању?"
...to je igra svetlosti i nista vise...

Sent from my SM-A336B using Tapatalk

Vezano za podmazivanje okidaca neko podmazije a neko ne. U mom slucaju nisam pristalica podmazivanja okidanja iz jednog prostog razloga a ti je nekonstantnost tezine okidanja. Mazivo na temperaturi se zgusnjava ili otpusta pa sa time se i menja sila okidanja. Zato neki ne preporucuju podmazivanje istih.

To da se okidaci ne podmazuju je verovatno pravilo za neke bolje okidace na skupljim puskama i slicno, pogotovo na pcp puskama gde mehanizam nije pod velikim pritiskom kao kod springerice...
Ja probah bez podmazivanja i rekord i t06, oba sredjena, ispolirana, ali nije to to, tesko je prihvatiti to neko pravilo bez podmazivanja kad vidis da losije radi...
Inace Vojina mast odlicna za okidace, i ja je koristim 🙂

Vezano za podmazivanje okidaca neko podmazije a neko ne. U mom slucaju nisam pristalica podmazivanja okidanja iz jednog prostog razloga a ti je nekonstantnost tezine okidanja. Mazivo na temperaturi se zgusnjava ili otpusta pa sa time se i menja sila okidanja. Zato neki ne preporucuju podmazivanje istih.
Cemu onda polirati do visokog sjaja i da se ne podmaze. Te povrsine ce se pokvariti veoma brzo. Tacno je za maziva da na razlicitim temperaturama imaju drugaciju gustinu ali je to relevantno za delove koji se brzo krecu. Kao na pr. Klipovi, dijabole i hameri na PCP.
To je nekada neko napisao i sad se uzima zdravo za gotovo i niko ne koristi glavu i da razmisli.

Cemu onda polirati do visokog sjaja i da se ne podmaze. Te povrsine ce se pokvariti veoma brzo. Tacno je za maziva da na razlicitim temperaturama imaju drugaciju gustinu ali je to relevantno za delove koji se brzo krecu. Kao na pr. Klipovi, dijabole i hameri na PCP.
To je nekada neko napisao i sad se uzima zdravo za gotovo i niko ne koristi glavu i da razmisli.
Pa polira se da bi se izgubile i najmanje neravnine koje povecavaju trenje. Inace jako su male dodirne povrsine da bi doslo do njihovog habanja. Isto kada si vec pomenuo ne podmazuju se cekici kod PCP pusaka zbog istog razloga jer bi doveli do nekonstantnosti puske. Nisam protivnik podmazivanja samo sam izneo kako ja radim sa svojim okidacima.Jos jedna vrlo bitna stvar posto okidacki deo nije hermeticki zatvoren dolazi do sakupljanja prljavstine koja se daleko vise skuplja na podmazanom nego ne podmazanom mehanizmu i to treba imati na umu. Inace okidacka grupa kod malo boljih pusaka je odvojen deo za sebe i nema veze da li se nalazi na springerici ili pcp puski. Kod springerica iako imaju da zadrze veci klip i jaku oprugu dodavanjem vise kolena smanjen je taj otpor na sam okidacki mehanizam sto se i vidi gore na Srbinom rastavljenom okidacu.

Ovo su diskusuje tipa:

Cistiti unutrasnjos cevi ili ne
Sta je bolje: 4.5mm ili 5.5mm
Fabricka ili namenska opruga
Prozirnost stakla vs. Velicina objektiva
25mm ili 30mm tubus optike

Ne moramo uvek da se slazemo, ali mi je drago da razmena misljenja postoji.

Svako dobro !

Na ovu temu cu svake nedelje da se javim da bi otisla na vrh I da svaki novi korisnik, a I svaki stari koji jos nije stigao da je prelista, ima priliku da je procita I da se obrazuje.

Bukvalno ne postoji bitnija stavka od dobro servisiranog I podesenog okidaca! (Osim cevi naravno, Al kad je ona lose iskovana, tu leka nema)

Dok se svaki okidac moze unaprediti Srpcetovim receptom, pa makar minimalnim poliranjem poluga.

Noviji Walther model LGV/LGU je jedna od najboljih VP direktno iz kutije, bez ikakvih tjuniranja , ali nije opstao zbog par razloga: tezina puske I okidac.

Screenshot_20240724_103407_Google.jpg
Koji iako vrlo dobar i veoma slican , ipak nije bio na nivou Rekorda, jer nije bio kasetni, geometrija poluga nije bila idealna I sam obarac je napravljen od najgore vrste Kinezijuma (to je ono sto lici na metal ali ipak nije).

Ovo je fabricki model (dobro naslaninan, a Srpche. Salim se)
Screenshot_20240724_095323_Chrome.jpg

Obratite paznju na prevelik razmak srafova za podesavanje kolena na samom obaracu I udaljenost srafa za drugo koleno od obaracke osovine, I na drugu stranu preveliku bliskost osovini donje poluge. (Uporedite tu geometriju sa Rekordom)

Sve to daje previse neiskoristene poluzne sile, I tesko okidanje. (Ovo je sve relativno, jer pricamo o idealima)

Ovako izgleda isti sistem ali sa obaracem iz kucne radinosti (nije moje)
Screenshot_20240724_095331_Chrome.jpg
Vidite medjusobno blizu poziciju srafova za stelovanje I njihovu udalhenost od osovine donje poluge (sad na suprotnom kraju , odnosno na pocetku poluge) maksimizirajuci poluznu silu I olaksavajuci okidanje.

Relativno mala modifikacija koja transformise okidac I stavlja ga na isti nivo sa Rekordom.

Svi su okidaci jednaki samo je Rekord ipak jednakiji....

Vincester, Webley, samo nam jos Brno fali, pa da otvorimo stand na Sajmu Lova i Ribolova :)

Druze moj, ima ovde puno iskusnijih od mene, ali nisu mozda svi u prilici da se jave, mozda vise pucaju nego piskaraju ili dolaze iz iste price, pa sagledavaju iz istog ugla i nece da se ponavljaju...

U svakom slucaju, mene su englezi naucili da kradem sa ponosom! (ko bi rekao za njih ??) Ali obavezno i da podelim (Duh Robin Huda jos uvek zivi), pa ja kad pokupim neku foricu i kad vidim nesto sto mi oci otvori, ja prenesem ovde. Zasto da se ne obogati i ne unapredi ovaj nas srpski ogranak?

Trebao si samo da me vidis kako desnom podlakticom izigravam polugu na klackalici, dok sa dva prsta leve ruke oponasam prvo i drugo koleno, pre nego sto ga prelomi, dok nisam shvatio kako funkcionise onaj gore okidac!! To su neke fundamentalne stvari a ja sam jos uvek samo ucenik ovog predivnog hobija.

Users who are viewing this thread

Back