Rekord okidač - do jezgra i nazad sa poliranjem i štelom

Da vratimo ovu odlicnu temu na vrh.
Screenshot_20241017_111247_Chrome.jpg
Razni modeli Rekord obaraca sa raznim geometrijama, neki sa rolerima na vrhu (visoko preporuceni), neki sa osovinom u samom cosku, pocevsi sa leva:

Modifikovan HW (u kaseti)
EBay (Nemacka radinost)
Standardni HW
Rowan set back (izrazito zaobljen)
Ebay (UK)
Whiteknee
V-Mach (mozda jedan od najboljih ali ih nema u prodaji)
Warren Edwards bruniran celik (u kaseti. Takodje odlican)

Ova sjajna tema mora biti vracena na vrh.

Okidac na BSA Lightning je imao predug prvi hod bez mogucnosti stelovanja normalnom metodom (na srafu koji se vidi na prvoj slici), a drugo koleno je trebalo previse sile da se prelomi. Puska je bila neprecizna jer je dodatna vuca na okidac skidala sa mete.

Obarac je izbusen pod uglom ispred srafa za stelovanje i polomljena burgija zalepljena u rupu (prikazano na drugoj slici), tako da je donji, zaobljeni deo burgije, postavljen da strci i obavlja funkciju drugog kolena.

Promenom poluzne pozicije dobijeno je krace i lakse okidanje, sa upotrebom manje sile.

Polomljena burgija se dobija gratis prilikom busenja okidaca jer je od kaljenog celika, pa je par njih (burgija ne okidaca) izlomnjeno dok se rupa nije izbusila.

U slucaju da eksperiment nije funkcionisao, novi deo se lako odstrani i sraf za stelovanje vrati u svoje prvobidno mesto, kao da nikad nista nije bilo.

1737623538963.png

Ova sjajna tema mora biti vracena na vrh.

Okidac na BSA Lightning je imao predug prvi hod bez mogucnosti stelovanja normalnom metodom (na srafu koji se vidi na prvoj slici), a drugo koleno je trebalo previse sile da se prelomi. Puska je bila neprecizna jer je dodatna vuca na okidac skidala sa mete.

Obarac je izbusen pod uglom ispred srafa za stelovanje i polomljena burgija zalepljena u rupu (prikazano na drugoj slici), tako da je donji, zaobljeni deo burgije, postavljen da strci i obavlja funkciju drugog kolena.

Promenom poluzne pozicije dobijeno je krace i lakse okidanje, sa upotrebom manje sile.

Polomljena burgija se dobija gratis prilikom busenja okidaca jer je od kaljenog celika, pa je par njih (burgija ne okidaca) izlomnjeno dok se rupa nije izbusila.

U slucaju da eksperiment nije funkcionisao, novi deo se lako odstrani i sraf za stelovanje vrati u svoje prvobidno mesto, kao da nikad nista nije bilo.

View attachment 19479

To je cela poenta ovog naseg hobija. Eksperimentisanje i ta neumorna zelja da se cacka i pokusava na sve nacine barem jos malo preciznosti i lakoce koriscenja da se dobije. Svaka cast na trudu, bio na kraju uspesan ili ne!

A ovi Rekord okidaci stbarno su prva liga. Blago tebi pa u Uk samo narucis i donesu ti na kucu 🥹

SM Spring-meister

Juče sam se konačno odlučio da rastavim i ispoliram Rekord okidač na HW35. Hvala @SrpcheTheGreat na detaljnom uputstvu koje me je ohrabrilo da se upustim u ovaj posao.
Delove sam polirao na filcanom tocilu koje koristim za poliranje noževa nakon oštrenja i koristio abrazive koje inače koriste zlatari za poliranje. Mesta na koja ne može da se priđe tocilom sam ispolirao sa malim filcanim točkićem na dremelu sa istim abrazivima. Ja sam ispolirao i bočne strane pokretnih delova koje naležu na kućište okidača da i tu eliminišem otpor.

Rezultat - fenomenalan! Nemam uređaj za merenje sile okidanja, ali razlika je drastična - okidač me sad "iznenadi", ali to je stvar navike na veću silu okidanja kakva je kad okidač izađe iz fabrike.
Poliranje okidača je definitivno nešto što mora da se uradi da bi puška ostvarila svoj potencijal.

Ali da sve ne bi bilo tako lako i sjajno - upozorenje za one koji su kupili nove puške (moja je kupljena pre 7 meseci), kvalitet štiftova je katastrofalan i uopšte se ne razlikuje od kvaliteta štiftova na najjeftinijoj kineskoj pušci koju posedujem GSG WF600.
Imao sam velikih problema da ih prvo izbijem sa mesta, a onda još većih da ih vratim nazad! Svaki sam morao da obrusim na jednom kraju da bi ponovo ušao nazad, a onda još dodatno da ih turpijam da bi kaseta ušla nazad na svoje mesto na pušci. Ovo mi je oduzelo dosta vremena i još više živaca!
@SrpcheTheGreat - ti si imao veliku sreću sa kvalitetom okidača, s' obzirom da si naveo da štiftovi moraju lako da uđu na svoja mesta.

Izgleda da je kvalitet materijala od koga je puška napravljena postao diskutabilan. Neću da generalizujem stvari, možda je meni "zapao" loš primerak. Pušku sam prvenstveno rastavio da bi rešio "barrel droop" metodom ručnog turpijanja bloka dok cev ne "legne" na svoje mesto. Materijal od koga je napravljen blok cevi je potpuno "mekan" - turpija ga skida "kao sir"!!!! Barrel droop sam uspešno rešio, ali o ovome ću više u temi o HW35...

kvalitet štiftova je katastrofalan i uopšte se ne razlikuje od kvaliteta štiftova na najjeftinijoj kineskoj pušci koju posedujem GSG WF600.
Imao sam velikih problema da ih prvo izbijem sa mesta, a onda još većih da ih vratim nazad!
Mislim da si usao u problem iz neiskustva, koji sam i ja imao kada sam prvi put rasklapao HW. Štiftovi su tako napravljeni, da se uvek izbijaju sa jedne, a vraćaju sa druge strane. Pošto ne znaš koja je to strana (kao što ni ja nisam znao prvi put) testiraš tako da na prva dva tri pokušaja ne krene iz ležišta, onda izbijaš sa druge strane. Štiftovi moraju da budu "pasent" da bi držali u mestu mehanizam okidača, jer se sa svakim trzajem pri opaljenju oni mogu razglaviti i poremetiti sistem okidanja. Na primer, stiftovi koji drže kućište okidača (i polugu natezanja-underlever) se uvek izbijaju sa desne strane, a vraćaju sa leve. Isti princip msm da važi i za štiftove u samom kućištu okidača, jer su na jednom kraju vrlo diskretno oblikovani kao "pečurka", da bi se sprečilo spontano klizanje unutar ležišta....ništa od ovoga, ponavljam, nisam znao pri prvom rasklapanju, pa se onda guglalo i naguglalo...
Svaki sam morao da obrusim na jednom kraju da bi ponovo ušao nazad, a onda još dodatno da ih turpijam da bi kaseta ušla nazad na svoje mesto na pušci. Ovo mi je oduzelo dosta vremena i još više živaca!
moguć problem u najavi, a možda i ne...vreme će pokazati...
...svako vraćanje kućišta okidača ide lako, ako si pravilno postavio kočnicu i našao ugao pod kojim ćeš uglaviti kućište u prostor u sanduku puške, mora da udje lako, potrebno je malo "osećaja za feeling"
uostalom podji od toga da je to neko već postavio tamo negde u fabrici, i nema nikakvih tragova guljenja materijala na kućištu okidača....

Last edited:
Najvažnije je da sam uspešno sve sastavio i da još bolje sada radi...a iskustvo se stiče praksom...i deli!

I važan savet onima koji reše da se upuste u rastavljanje i poliranje okidača po prvi put - ovo nije poslić od 15 minuta kako to na prvi pogled izgleda. Ukoliko nemate dovoljno vremena i strpljenja, nemojte počinjati...

Svaka cast na trudu , zivcima i strpljenju.
Ni malo lak posao. Pogotov sto nov okidac nije ni najmanje jeftin.

Kako bi uporedio pre i posle?

Ja nisam rasklapao i polirao, ali uradio sam ovo sa snimka i finu razliku mi je napravilo.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Svaka cast na trudu , zivcima i strpljenju.
Ni malo lak posao. Pogotov sto nov okidac nije ni najmanje jeftin.

Ja nisam rasklapao i polirao, ali uradio sam ovo sa snimka i finu razliku mi je napravilo.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Rezultat - fenomenalan! Nemam uređaj za merenje sile okidanja, ali razlika je drastična - okidač me sad "iznenadi", ali to je stvar navike na veću silu okidanja kakva je kad okidač izađe iz fabrike.
Poliranje okidača je definitivno nešto što mora da se uradi da bi puška ostvarila svoj potencijal.

Dobro ispoliran i nastelovan okidac je jedan od glavnih parametara "tjunirane" puske. Cak i kod cuvenog Rekorda oseti se primetna razlika posle poliranja.
Koga zanima tjuniranje (odnosno izvlacenje svake moguce prciznosti iz puske), pa je uzeo neki od kupovnih kitova, a nije obratio paznju na okidac, napravio je ozbiljan propust.

Da ilustrujem cenama usluga tjuning kuca u Engleskoj. Cene u evrima da se ne mlatarate sa funtama:

Stepen 1 - cena €100 (ja bih ovo nazvao najobicnijim servisom, plus obrada opruge)
Nova Opruga - obradjena, ne direkt iz pakovanja
Dihtung klipa
Dihtung cevi
Delrin vodjice
Molybden mazivo

Stepen 2 - cena €180 (e ovo je vec tjuniranje)
Sve iznad, plus:
Poliranje i stelovanje okidaca
Poliranje svih pokretnih i klizajucih delova (klip, natezne sipke, itd)

Stepen 3 - cena €220+++ (Gliding - Proklizavanje)
Sve iznad, plus:
Viseputno skracivanje opruge za trazenu brzinu sa odgovarajucom dijabolom
Delrin prstenovi na klipu

Titanijum delove da ne spominjemo....

Hteo sam da kazem da je samo usluga poliranja okidaca €50, kao primer bitnosti te stavke.

Srpche je to odlicno objasnio, pa polako...

Cesto se Rekord spominje kao neko bozanstvo medju okidacima, sto je I delimicno tacno mada ne I 100% istina, jer postoje I drugi, veoma dobri sklopovi poput CD okidaca u Air Arms puskama.

Mehanicki malo uprosten (sto naravno nije mana) ali sa svim potrebnim stelovanjima I mogucstvom da se bezbedno nasteluje sa jos manjom obarackom silom od Rekorda.

Koristi se u obe AA springerice: TX200 i Prosport.
Screenshot_20260205_063842_Chrome.jpg
Crvenom su obelezene povrsine poluge koje treba ispolirati.

Jel ima neko iskustva sa Rowan Engineering set-back i extra set-back okidacima? Sta oni mali pinovi doprinose pri okidanju?

Users who are viewing this thread

Back