Savet oko kupovine.

Dosta proizvodjaca i ne napise koliko J ima vp, samo koliko ima m/s. Da li ima neka formula za racunanje snage, prema brzini dijabole? Znaci, do 16J optke do 100-120 evra trpe sex puske. Kako da znam kad kupujem vp koja je snaga neke puske ako ne pise? Prodavac ne zna. Da li sve vp 195m/s imaju 7.5J ili ...?

Proizvodjaci uglavnom testiraju brzinu nekuh ultralakih dijabola sto deluje zvucnije nego da samo prikazu snagu. Da bi ukapirao koliko je 16J, pogledaj nekog Engleza na YT, kod njih je to max dozvoljena snaga vazdusne puske. A sto se tice deklarisane snage puske koja te zanima a da nas prodavac nije naveo taj podatak, kucaj na google-tamo ces sigurno pronaci podatke koji te zanimaju

Sent from my iPhone using Tapatalk

kinetickaenergija.png

U pitanju je kineticka energija.
Ako znas masu i brzinu dijabole mozes da je izracunas.

Primer:
m=2.2g
v=280 m/s
E=86,24 J
GoxyM said:
Dosta proizvodjaca i ne napise koliko J ima vp, samo koliko ima m/s. Da li ima neka formula za racunanje snage, prema brzini dijabole? Znaci, do 16J optke do 100-120 evra trpe sex puske. Kako da znam kad kupujem vp koja je snaga neke puske ako ne pise? Prodavac ne zna. Da li sve vp 195m/s imaju 7.5J ili ...?

Ogromna većina proizvođača ili svesno objavljuje potpune neistine kada je reč o brzini ili koriste lake dijabole prilikom merenja, iako su takvi projektili po pravilu potpuno veoma neprecizni. Na primer, ako je puška u kalibru 4,5 mm, proizvođač će uzeti dijabolu od 0,4 g, izmeriće brzinu i navesti da je ona, recimo, 350 m/s i tako će reklamirati svoj proizvod. Sa tom dijabolom ne može da se pogodi ništa već na 20-30 metara i ona bukvalno ne služi ničemu. Sa dijabolom normalne težine od recimo 0,55 do 0,70 g brzina će biti 270 do 300 m/s (zapravo obrnuto), ali će sa njima preciznost biti neuporedivo bolja. A pri tome je energija manje-više ista ili veoma slična. Prodavac bi svakako morao da zna kolika je energija projektila ispaljena iz puške koju prodaje. Formula za izračunavanje kinetičke energije projektila je (ako nisam zaboravio) E=1/2 mv2
pri čemu je m= masa (težina), a V=brzina.

Edit: preduhitrio me kolega :)

Brzina dijabole * brzina dijabole/2*gramaza dijabole i dobije se snaga u Joule...
Primer za 6,35 dijabolu gramaze 1,645g i brzine 270m/s
270*270/2*1,645=59,96 Joule
Pa pogledas moj potpis i probas da dobijes tih 80J sa 2,2g dijabolom ;)

Hvala cenjene kolege. To znaci da Perun 731, sa 175m/s ima 8,268J,mereno sa 0,54g dijaboom. Sto znaci, da trazim vp od oko 240-250 m/s da bih dobio sa 0.54g realnih 220m/s odn. 13J. Tek sad ocekujem da me obuzme ludilo. Ako poludim pre vremena( pre popravke zastavice ili kupovine druge vp), pocecu od muke da pljuckam dijabole. Sreca pa imam airsoft replike. :lol: :lol: :lol:

@wooyadeen,

cucemo se kad prodje ova stuacija pa da vidimo sta cemo sa zastavom, taman da posetim rodbinu u Obren City, naravno ako ti zelis da cackas moju malu :lol: :lol: :lol:

Jos jedna stvar kod merenja a to je tipa interesuje te koja bi brzina bila sa tezom dijabolom. Imas calc na netu koji je Zvezdan postavio ili peske izmisljas brzine da bi dobio Joule kao sa tom laksom...
U svakom slucaju Joule ostaje isti ili dlaku slabiji jaci,sve zavisi od trenja dijabole kroz cev podkalibra itd...
Jedina razlika ce da ti bude sa drugom markom dijabole a npr istom gramazom.
Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Hahaha, vec sam napravio bar 20 kombinacija sa raznim gramazama dijabole, brzinom i snagom. Racunao sam samo sa JSB. Nocas cu da sanjam ovo. Pre neku noc sam sanjao da hoce neko da me utepa za vp, i na kraju sam ja pucao iz nje. Ne znam koja je bila samo znam da sam se u snu kezio. Mislim da cu da zavrsim kao moj avatar, svako oko vodi svoju politiku. :mrgreen:

sako kupi neku pusku
mi smo se svi pokajali 10 puta i zalili sto nisamo kupili neku drugu
ali tako se najbolje uci
trava je uvek zelenija sa druge strane
ili kako se to kaze kod nas ko drugome jamu kopa sam u nju orleans
ili tako nekako
sve u svemu, kupis pusku, bilo koju i uzivas

Tako je kolega Kircan! Odaberes dva, tri modela koja ti se svidjaju, pogledas ih i uzmes onaj koji ti na prvu najbolje legne. Jer, "ne postoji druga sansa za prvi utisak".

kircan said:
ili kako se to kaze kod nas ko drugome jamu kopa sam u nju orleans
ili tako nekako
Kod mene je "fizicki je radnik".. Ha, vidis kako je to svuda razlicito... 100 ljudi- 100 ćudi, 100 žena-....

Znaci, ona fora iz crtaca: "Ako uzmes kajaces se, ako ne uzmes kajaces se". Tako mi je bilo u Airsoftu. I posle 6 replika je bilo, uh bre, sto nisam uzeo ovu. Valjda smo prokleti. :D

Uzmi ti za pocetak jednu springericu do 200 ms, da vidis da li ti sve to lezi, mozes na nju i neku malo slabiju optiku da montiras i da da sve to radi, a kada ti porastu apetiti i ako ti porastu apetiti, znas sta ti je ciniti.
U startu nisi pukao mnogo para, mozes pusku da prodas i dodas pare za nesto bolje ako se zainteresujes.
Mozda neces moci da gadjas na neke velike daljine, ali ces da steknes utisak kako sve to izgleda.
Sto bi rekli englezi, to su moja dva centa 😊
Svakako poslusaj kolege sa foruma, stara je to kajla, sa gomilom iskustva, svasta znaju.

:D Naravno, zato ih i pitam, da neverujem u njihovo iskustvo, ne bih bio na forumu, nego bih uzeo sta mi se svidja na oko i pucketao.Za sve su upravu, samo, trebam da sve to iskombinujem i nadjem neku sredinu. :D

Sto se tice springera, ja licno ne bih isao preko 16J, koristio sam HW97 sa 20J i to je vec ono sto bi se reklo jako (gledajuci trzaj).

Sto se tice racunanja snage dijabole, vec je sve receno osim da je masa u kg a ne u gramima tako da treba dijeliti sa 2000 da se dobije snaga u dzulima.

Prostudirao sam sve. Posto cu da sredim zastavicu koja je dobra na kratke distance, mislio sam da uzmem nesto 10-16J, samo ne znam sta. Prvo bih pucao mehanickim nisanima, a posle bi stavio neku optiku sa mozda diana zr nosacima (https://www.capriolohunting.com/lovacka-oprema/nosac-optike-diana-zr-mount), osim ako nema neki bolji za slicne pare.

Sad pitanje, koju springericu predlazete od 10-16J a da ima dobre mehanocke nisane? Nije bitno da li je obican ili Fiber optički nišan. Sto kaze kolega beretta za Hatsan MOD 99, ima debeljuskaste nisane. Perun 734 kao sto znate nemoze da se nadje. Cena da bude do 30 000 dinara

Users who are viewing this thread

Back