Savet za pocetnika i prvu kupovinu

necapereca

New member
Pozdrav ljudi pomagajte!

Tek ulazim u ovaj hobi i nisam siguran odakle da pocnem, istrazujem prethodnih dana i mislim da sam pohvatao sustinu.
Naime imam airsoft pusku i pistolj ali nisam zadovoljan sa preciznoscu tih replika za precizno gadjanje, voleo bih da se oprobam u preciznijem gadjanju na 20-30 metara.

Ono sto sam shvatio je da su springerice najjeftinije ali nisu namenjene za optike i mogu da ih polome, prva neka opcija mi je bila zastava m56 (ledeni me je zarazio sa njegovim yt videima :D) ali sam shvatio da nema fabricki nosac za optiku + je polovna puska a nije bas toliko jeftina i za nekog ko pocinje trebalo bi imati bar nekog osnovnog iskustva.

Reko onda za jos malo novca mogu da uzmem Snowpeak gr800s koji je po papiru "bolja" opcija u odnosu ulozeno - dobijeno i ima prostora za montiranje optike.
Onda sam gledao jos malo pa sam rekao sto ne bih dodao jos malo pa uzeo SNOWPEAK PR900, to je PCP sistem nema prelamanja / natezanja kao kod springerice samo stanes i pucas ali me odbija to sto bi to vrlo ubrzo poraslo sa puske od 200eur na jos 400-500eur dodatnog troska (boca / kompresor / pumpa / ventili, optika itd...)

E onda reko kad vec dajem tolke pare daj da mogu da pucam i slugove, i tako je sve otislo predaleko, da stvar bude gora ja zapravo ni nemam vremena da se posvetim ovom hobiju a ni uslova da pucam u dvoristu tako da sta god uzeo stajace vecinski.

Za sada je neki plan da kupim Snowpeak GR800S 4.5mm i 3x9x40 nikko stirling mountmaster ali se bojim da ne polomi optiku.

pomagajte!

Pozdrav [mention]necapereca [/mention] i dobrodošao

Lično moj predlog bi bio da za početak izbegneš PCP pušku. Springerica će te naučiti suštini pucanja. Najprostije poređenje je kao kad učiš da voziš auto sa manuelnim menjačem u odnosu na automatik. Kada savladaš springericu, sve posle dolazi mnogo lakše. Ako kreneš odmah sa PCP-om, kasnije prelazak na springericu neće biti baš tako jednostavan

Imaš toplu preporuku od mene za Cometa springerice, ali isključivo varijante sa oprugom. Gasni klip i slične stvari slobodno preskoči.

Ako želiš da odmah napraviš kupovinu koja će ti trajati decenijama i da u startu imaš vrhunsku preciznost i kvalitet, pravac Peloponez u Novom Sadu i pogledaj Weihrauch. Moj konkretan predlog je HW50S u 16J. Puška je bukvalno za ceo život.

Za početak bih ti savetovao da pucaš na mehaničke nišane i da se uvežbaš. Kasnije lako dodaješ optiku. Za neke normalne pare imaš odlične opcije kao Vector Optics Veyron, Nikko Stirling Airking ili nešto iz Hawke ponude.

Weihrauch generalno neće razvaliti optiku osim ako je sama optika loša ili su nosači katastrofa. Bitno je samo da sve bude kako treba montirano.

I najbitnije, ne žuri. Ovaj hobi je maraton, ne sprint. Uživaj u procesu, pitaj sve što te zanima i polako će sve doći na svoje.

Sent from my iPhone using Tapatalk

ali isključivo varijante sa oprugom. Gasni klip i slične stvari slobodno preskoči.
Da li ovo vazi samo za comet ili generalno? Koliko sam istrazivao gasni klip je navodno mirniji sto bi bilo bolje i po optiku.

Sto se tice PCP, jedino zasto sam to gledao i uzimao u obzir je zbog slugova (deluju i zvuce zanimljivo, ali sam kasnije video da ne moze svaki PCP da puca slugove).
Takodje gledam da ostanem u D kategoriji zbog manjka vremena da se bahcem po MUP-u ali nisam nuzno limitiran sa D kategoriju.

Za početak bih ti savetovao da pucaš na mehaničke nišane i da se uvežbaš. Kasnije lako dodaješ optiku. Za neke normalne pare imaš odlične opcije kao Vector Optics Veyron, Nikko Stirling Airking ili nešto iz Hawke ponude.
Na koju distancu bi mogao gadjati sa mehanickim nisanom a da grupa ne bude veca od 5-7cm?

Važi to generalno, ne samo za Cometu.

Jedino Theoben pravi gasni klip koji valja i to u Hw90, ali veruj mi na reč kad se jedva prelomi puška...

Gasni klip na papiru deluje mirnije, ali u praksi kod nas koji smo prošli kroz razne puške to baš i nije neka prednost. Shot cycle je često “tvrđi”, manje oprašta greške i nije to taj osećaj kao kod dobre opruge. Dobra opruga, lepo podmazana i utegnuta, daje mnogo prijatniji i predvidljiviji rad. A to je ono što ti treba dok učiš.

Za optiku važi isto kao što sam ti rekao, neće je razlupati kvalitetna springerica ako je optika i montaža kako treba. Problem prave loše optike i loši nosači, ne sama puška.

Što se distance tiče sa mehaničkim nišanima, realno na 20 do 25 metara možeš da držiš grupu u tih 5 do 7 cm bez problema kad se malo uvežbaš. Posle toga već sve zavisi od tebe, municije i same puške, ali to je neka lepa početna zona gde se najviše uči.

Ne juri odmah brojke i opremu, fokusiraj se na osnovu i videćeš koliko brzo sve legne na svoje.

A i ovo sto ti je @wooyadeen napisao stavrno jeste tako. Bukvalno kad mrvicu prelistas teme odmah ćeš videti zašto niko ne voli i izbegava gasne klipove...

Sad gledam jednu cometu 220 u drvenoj varijanti izgleda mi mnogo lepse.

Pogledao sam recenziju na dumdum kanalu ali je Darko je vise puta spomenuo da je gas ram tj gasni klip.

Da li je cometa 220 opruga ili klip?

Izgleda mi kao dobra prva opcija.

Takodje nisam uspeo sa nadjem hw50 u 16J varijanti, jel to ima negde kod nas?

Pozdrav i dobrodosao! Najbezbolnija varijanta (finansijski)Cometa 220 neko vreme sa mehanikom do 25m pa posle ce ti se razdaniti da znas sta hoces sta mozes za sta imas vremena i novca i uzivaj

Kao što je već ovde Niški rekao, Cometa 220 je odlična prva puška. Dosta nas je krenulo sa njom, pa čak i ja.

Na njoj ćeš naučiti sve fundamentalne stvari oko pucanja sa springericom. Lagana je za korišćenje, prijatna za učenje i sasvim dovoljna da lepo udješ u hobi i stekneš osećaj za tehniku pucanja.

Nije ni nešto preterano skupa, pa kasnije možeš lako da je doradiš, zadržiš kao dragu uspomenu ili prodaš dalje i predješ na nešto ozbiljnije i kvalitetnije.

I mani se Yt kanala toliko za sad. Većina njih je plaćena da kaže to što kažu...

Što se tiče Weihrauch pušaka, kao što sam već gore napisao, možeš ih kupiti u radnji Peloponez u Novom Sadu. Pozovi ih, vidi šta trenutno imaju na stanju i lepo se raspitaj oko modela i kalibra koji bi ti najviše odgovarao. Mislim da ti je to najbolji način da kreneš u celu priču 👍🏼

Users who are viewing this thread

Back