Side Shot - prvi susret sa ovom spravicom

Status
Not open for further replies.
Ledeni said:
Evo kako sajdšot radi sa novom optikom.

https://www.youtube.com/watch?v=yL-0EnvDItk

Gosim Ledeni, sve vreme sam tražio da se dobije ovakav krug kakav si sada prikazao na ovom videu. Kako god bilo da bilo, problem je bio u prethodnoj optici, elem iz iskustva mogu da potvrdim da još kvalitetniji snimci mogu da budu kada se SS nalazi na kvalitetnijoj optici i sa još jačim telefonom (koji ima dobro sočivo i dobar fokus).

Drago mi je, da ćeš sada moći imati još kvalitetnije video zapise.

Zanimljiv i nadam se koristan video.

Prvo, veoma je važno da pravilno podesite fokus na kameri telefona, kako bi ono što snimate kroz sajdšot bilo jasno i bistro. Ako, na primer, gađate tako da u vidnom polju imate granje, lišće i druge prepreke, kao ja na ovom snimku, autofukus lako može da "uhvati" neki list i izoštri tako da se meta i končanica uopšte ne vide ili se vide mutno. Moguće je da sa drugim telefonima nema tih problema, ali sa ova dva koja sam do sada ja isprobao to jeste velika poteškoća. Videćete da je ponekad slika čista, a ponekad je zamućena ili je previše svetla (na 50 m, papirna meta), pa se pogocio na meti ne vide. Sve je to posledica toga da je kamera sama fokusirala ono što nije trebala. Da se to ne bi dešavalo treba što češće proveravati autofokus, što nije lako ako gađamo na suncu, pa na ekranu telefona ne vidimo lepo da li je sve kako treba ili nije (kao ja na ovom videu). Inače, ako neko zna rešenje ovog problema, neka se javi.

Drugo, veliki problem sa većinom PCP pušaka "uhvaćen kamerom" :lol: . Džabe vam u dlaku upucana optika, džabe što sa puškom rukujete kao sa nagaznom minom, džabe sve, jer nikad ne znate gde ćete sutra ili za tri dana da pogađate. Promeni se temperatura, promeni se j... li ga šta i odjednom ste na meti visoko ili nisko ili levo ili desno... Veče pre snimanja ovog klipa sam na 50 m bio upucan bukvalno u milimetar, a 12 h kasnije ne mogu da pogodim ni belu mačku - videćete i zbog čega.

https://www.youtube.com/watch?v=QUx-aBkKD7A

Izneo bi svoje mišljenje, iskreno to sa nulom na 50m mi nešto ne štima, ona može da beži ali ne bi trebala toliko. Pogledaj brzine na izlau usta cevi.

Šta se tiče snimanja i autofokusa, autofokus zavisi od telefona do telefona i samih podešavanja, jer negde radi automacki autofokus a negde moraš ručno da podešavaš.

Kvalitet snimka zavisi najviše od kvaliteta optike kao i od same kamerice na telefonu.
Evo jedan moj snimak čisto za poredjenje izmedju optika i telefona.

ps. da napomenem i još jedan detalj, kavalitet snimka se gubi prilikom obrade i postavljanje na youtube.

https://www.youtube.com/watch?v=kdZxwBnPCEA&t=17s

Testirao sam brzine, zna kolega Scorpio sve o tome. Iz nekog razloga brzina je prethodno pala za nekih 12-13 m/s, iako ama baš ništa nije dirano oko čekića itd. O tome se i radi, može da se desi milion stvari. Može POI da se promeni zbog ekstremno visoke temperature, pošto na nju reaguju materijali od kojih su puška i municija napravljeni, može da zabaguje regulator iz nekog razloga, kaže Scorpio da mu se dešavalo da problem pravi i opruga čekića... Uostalom, nije ni bitno šta napravi problem - bitno je da sa PCP puškom nikada nisi načisto. I još ovo nije Impact, kod koga se podešava mali milion stvari. Nažalost, zbog restriktivnih propisa i svega drugog, zbog čega ne mogu da za LR i ELR koristim vatreno oružje, ja sam prisiljen da upotrebljavam PCP puške i to mi je što mi je. Inače bih do kraja leta kupio Bergaru B14 Rimfire i uživao kao čovek. Izvinjavam se zbog digresije.

Koliko košta Bergara B14, dodaj još malo i nabavi nešto od FX-a, eno kolega s foruma prodaje Impacta u garanciji za samo 2000€ u .30 kalibru.

Pa ako je neka puška nekonzistentna u tom smislu i zahteva neka podešavanja i čačkanja pre svakog gađanja onda je to ta koju mi predlažeš :lol: . Bergara B14 košta oko 1.000 evra, kod nas verovatno par stotina više, a to je opet znatno manje od neke prosečne PCP puške sa bocom, fillom itd. Drugo, VP u kalibru .30 ni u ludilu ne bih kupio, a Impacta pogotovo. Da mi je neko pokloni, odmah bih je prodao i o tome sam više puta pisao. Nemam ništa protiv nje, znam da je to super sprava, ali ako nešto ne volim, to su bulpapovi. Ti bata Glok kao da si pročitao šta sam napisao i šta me nervira i onda rešio da mi predložiš nešto što bi me nerviralo još više :lol: .

Ne. S obzirom na to da u ovoj zemlji verovatno nikad neću moći da se bavim onim vidom streljaštva koji najviše volim, sledeća puška biće osnova Dreamline (Heavy Slug lajner, blok i cilindar), pa ćemo da je upašemo u neki dobar custom PRS kundak sa svim podešavanjima itd. I da rokamo slagove od 30-34 grejna. Ali, to tek dogodine...

Edit: Sad sam nešto na brzaka probao sa telefonom koji ima dobru kameru i razlika je velika. Ako malo mine ova vrelina predveče napraviću jedan snimak da vidite i vi. Zex je u pravu, MNOGO zavisi od kvaliteta kamere na telefonu.

Ledeni said:
Ti bata Glok kao da si pročitao šta sam napisao i šta me nervira i onda rešio da mi predložiš nešto što bi me nerviralo još više :lol: .

Hdedoh pomoći... :D

Ledeni said:
Ne. S obzirom na to da u ovoj zemlji verovatno nikad neću moći da se bavim onim vidom streljaštva koji najviše volim, sledeća puška biće osnova Dreamline (Heavy Slug lajner, blok i cilindar), pa ćemo da je upašemo u neki dobar custom PRS kundak sa svim podešavanjima itd. I da rokamo slagove od 30-34 grejna. Ali, to tek dogodine...

Iskreno, kad gledam YT i one "lude amere" tamo po Severnoj i Južnoj Dakoti i ostalim američkim liberalnim državama, šta rade sa long range gađanjem i koliko im je vatreno oružije dostupno, lako nabavljivo u svim kalibrima i jeftino... :roll:

U potpunosti se slažem sa Ledenim, svako ima svoju viziju, svako ima svoju lepoticu, iskreno Impact je sa više podešavanja neko to voli a neko ne voli.

Ledeni čekamo večerašnji snimak ;)

ZEX said:
Šta se tiče snimanja i autofokusa, autofokus zavisi od telefona do telefona i samih podešavanja, jer negde radi automacki autofokus a negde moraš ručno da podešavaš.

Kvalitet snimka zavisi najviše od kvaliteta optike kao i od same kamerice na telefonu.
Evo jedan moj snimak čisto za poredjenje izmedju optika i telefona.
ovdese slazem sa kolegom zexom, kvalitet snimka je iskljucivo vezan za telefon i optiku sem ako neko ne stavlja plexiglas u ss sto ne verujem,na zadnjem snimku ss seta kolko vidi po optici sto treba da se resi tj kolega ledeni treba malo da stegne ss da bi stajao kako i treba da stoji da ne seta gore dole levo desno,sve ostalo je iskljucivo do telefona i optike sto se kvaliteta slike tice,jedan dan sam eo posvetio tome,igrao se sa ss i uvideo kako stvari na njemu funkcionisu,znaci kvalitetna optika i kamera jednako dobar video,a kvalitetno stegnut ss jednako ne pomeranje istog,vazna je sama montaza ss-a na optiku kao i telefona na ss

Razlika je velika! Boilja kamera - znatno bolji snimak. Razmatram mogućnost da kupim neki polovan telefon sa dobrom kamerom koji će mi služiti samo za sajdšot. Uostalom, pogledajte i sami. Nisam lepo stegao Aleksin telefon, pa ima više vibracija prilikom opaljenja nego što treba da bude, ali to se lako rešava.

https://www.youtube.com/watch?v=xg4oEOZsRwE

Gosim Ledeni pogledaj dal negde možeš naći mode Samsunga S5, ne bi trebalo da je skup ali zato ima lepu kamericu.

Druagski predlog, naravno da ćeš izabrati sam šta ti najviše odgovara.. pozz

Meni je OK ovaj zadnji snimak kolege Ledenog.

Poređenja radi, Žeksov side shot, Samsung A50, 30m, Discovery Optics HD 5-25X50 @25x. Ne znam da li je do mojeg podešavanja ili ipak treba kamera sa flagship telefona.

https://www.youtube.com/watch?v=AUlZrk6JBys

Pitao sam Žeksa da li bi bilo bolje neka akciona kamera, on kaže da one imaju preširoko vidno polje za ovakvu primenu. Da li je neko probao da klasičnim dig. fotoaparatima? Mene nerivira što treba svaki put 10min da nameštam saosnost kamere telefona sa side shot-om. Da li ima neko rešenje da samo zašrafim kameru i sve radi.

Inače, svaka čast Ledenom "sada ćemo podići nekih 40 klikova" i pravo u centar.

Vidim da S8 ima sličnu kameru sa mojom glavnom na A50, trebalo bi da je kamera na mom telefonu dovoljno dobra.

A50 25 MP, f/1.7, 26mm (wide), PDAF
S20 12 MP, f/1.8, 26mm (wide), 1/1.76", 1.8µm, Dual Pixel PDAF, OIS
S10 12 MP, f/1.5-2.4, 26mm (wide), 1/2.55", 1.4µm, Dual Pixel PDAF, OIS
S9 12 MP, f/1.5-2.4, 26mm (wide), 1/2.55", 1.4µm, dual pixel PDAF, OIS
S8 12 MP, f/1.7, 26mm (wide), 1/2.55", 1.4µm, dual pixel PDAF, OIS
S7 12 MP, f/1.7, 26mm (wide), 1/2.55", 1.4µm, Dual Pixel PDAF, OIS
S6 16 MP, f/1.9, 28mm (wide), 1/2.6", 1.12µm, AF, OIS
S5 16 MP, f/2.2, 31mm (standard), 1/2.6", 1.12µm, PDAF
S4 13 MP, f/2.2, 31mm (standard), 1/3.1", 1.14µm, AF

Gledam neke YT klipove, kažu da ipak treba ručno svašta podešavati da bi snimci bili dobri (isključiti stabilizaciju, podesiti osvetljenje, temperaturu, ...).

(Za GoPro postoje objektivi sa užim vidnim poljem, npr. EagleVision zajedno sa montažom za kameru i side shot-om, izađe 300+ EUR.)

zuxbg said:
Meni je OK ovaj zadnji snimak kolege Ledenog.

Poređenja radi, Žeksov side shot, Samsung A50, 30m, Discovery Optics HD 5-25X50 @25x. Ne znam da li je do mojeg podešavanja ili ipak treba kamera sa flagship telefona.

https://www.youtube.com/watch?v=AUlZrk6JBys

Pitao sam Žeksa da li bi bilo bolje neka akciona kamera, on kaže da one imaju preširoko vidno polje za ovakvu primenu. Da li je neko probao da klasičnim dig. fotoaparatima? Mene nerivira što treba svaki put 10min da nameštam saosnost kamere telefona sa side shot-om. Da li ima neko rešenje da samo zašrafim kameru i sve radi.

Inače, svaka čast Ledenom "sada ćemo podići nekih 40 klikova" i pravo u centar.

Poštovanje zuxbg, odgledao sam snimak, ono šta se meni učinilo malim nedostatkom a to je izoštravanje paralakse. Šta se tiče podešavanja telefona mislim da smo o tome diskutovali, svaki telefon ima svaoja podešavanja, ja konkretno sa Meizu M2 note i Samsungom S5 nemam nikakvih problema, kod drugih modela sam nailazio gde treba odredjena podesavanja da se odrade.

Testirao sam i mali fotoaparat, po meni nije sjajno rešenje, možda moj foto nije bio kvalitetan itd..
Šta se tiče GoPro i o tome smo pričali, mojo predlog ako nabaviš sočivo koje nije širokougaono od EagleVision, ja ću ti odraditi besplatan novi sideshot u želji da rešiš svoj problem, da kočano snimaš spokojno ;)

A meni se čini opet, a to se lepo vidi i na snimku da kamera telefona izoštri končanicu i zbog toga snimak izgleda kako izgleda...

Da, deluje da kamera izoštrava na končanicu. Jasno se vidi da na momente "juri" fokus i pokušava da odredi prioritet.
Edit: možda proveriti da kamera nije na Macro modu, ili nije uključen prioritet prvog plana.

Evo predstavljanja druge verzije ZEX sajdšota. Ovo je prikaz iz ugla potpunog laika, pa ne zamerite ako sam nešto važno ispustio.

https://www.youtube.com/watch?v=UDR_0DJoMLA

Status
Not open for further replies.

Users who are viewing this thread

Back