Skat (SCATT)

Joca

Administrator
Staff member
Odmah na samom početku da napomenem: oni koji znaju šta je Scatt (Skat) ne moraju da čitaju ovaj mali tekst, jer neće saznati ništa novo. Oni drugi, koji ne znaju ili nisu sigurni, neka pročitaju ako ih zanima.
Dakle, Skat je proizvod ruske visoke tehnologije i zasniva se na korišćenju posebnog optičkog senzora koji se montira na cev puške ili pištolja i beleži sve parametre bitne za jednog strelca: putanju puške (cevi) od momenta nanošenja na metu do samog opaljenja, brzinu projektila, mesta pogodaka, energiju, grupisanje i još dosta drugih parametara.

20210411_155854.jpg

Detaljna konstrukcija ovog senzora je i dalje tajna, a u samom početku korišten je u vojne svrhe, da bi nedavno postao dostupan i profesionalnim strelcima, ali i amaterima koji su voljni da plate priličnu svotu novca za ovaj sjajni mali uređaj.
Dakle, Skat snima i beleži sve paramatre, a onda ih putem softvera grafički prikazuje na ekranu laptopa, tableta, telefona, kompjutera...

scattpro_software_03_8478099c92.png

Analiziranjem ovih parametara, strelac dobija mogućnost da sagleda koliko tačka nišanjenja šeta po meti, koliko je ruka mirna, da li okida u pravom trenutku, prerano ili prekasno, kako grupiše pogotke...
Ja sam imao sreću da na nedavnom druženju na NS strelištu isprobam to malo čudo (Sebiću i Goxy, hvala!) i zaista sam impresioniran kako radi.
Tek kada čovek ima priliku da vrati svaki pucanj i detaljno ga analizira, može shvatiti gde čini najviše grešaka kojih nije ni svestan tokom nišanjenja i samog opaljenja. Ovo nam daje mogućnost da ispravimo te greške, a to znači veću preciznost i bolje gađanje.
Ako imate viška par hiljada evra, onda je Skat sistem pravi izbor za vas.
PS. hvala Goxyju koji je od svih pristutnih, mnogo boljih strelaca, predložio baš mene za testiranje Skata, i naravno bata Sebiću koji mi je strpljivo i detaljno analizirao rezultate.

skat-demo.jpg

@Joca pa ja stvarno kumaro mislim da ti uz svu svoju skromnost i paravan Alan Fordovskog lika jesi dobar strelac. Meni nemoj da se zahvaljuješ, jer je Sebić pitao za koga mislim da je dobar strelac. Ja sam dao iskren odgovor.

Mišljenja sam da je ovo za nas amatere potpuno nepotrebno, za bata @Sebu ok i to razumem, ali za nas amatere totalno bacanje para...

Slazem se , bas tako , postoji granica izmedju takmicara i amatera , zanimljiva je spravica ali meni ni na koji nacin ne bi koristila , vecini a i meni je ovo samo hobi ...

Samo da napomenem da skatt postoji ipak malo duze i da nam je dostupan od recimo neke 95-6 godine, naravno ovomje najnovija verzija, ali i stare prethodne verzije vrše posao jako lepo. Zaista ljudima koji je ovo hobi je nepotrebno bacanje para, a nama neophodna stvar, ali je interesantno probati svakako.

Poslato sa MAR-LX1A pomoću Tapatoka

Baš tako. Inače, mene je kao ljubitelja svih mogućih pucačkih gedžeta, mali Skat oduševio, pa otuda i ovaj skromni prikaz uz želju da upoznam sve zanteresovane za sterljaštvo šta sve postoji.
Da dodam samo da su prethodne i nešto jeftinije verzije Skata bile sa kablom, dok su ovi noviji modeli wireless, što je još jedan korak ka većoj praktičnosti.
Što se tiče poređenje profesionalci vs. amateri, naravno da nama amaterima ovakav uređaj nije neophodan, naročito po ovoj ceni, koja je u startu ravna jednoj vrhunskoj serijskoj vazdušnoj puški. Da je jeftiniji i pristupačniji, bio bi i šire rasprostranjen, garantujem. Ovako, ostaje izbor profesionalaca ili (pre)bogatih amatera, a mi ostali možemo samo da se nadamo da će tehnologija vremenom postati jeftinija, mada čisto sumnjam.
U svakom slučaju, ako nekada budete imali priliku da isprobate ovu sjajnu spravicu, nećete se kajati sigurno.

Znam za ovu napravu iako nisam znao da toliko dugo postoji, plus da mjeri i brzinu dijabole.
OK, grupisanje, pogodak na meti, ali meni najzanimljivija stvar je svakako putanja i baš bih volio probati da vidim kako to izgleda iako ne smatram sebe za nekog (i amaterski) dobrog strijelca.

Joco hvala na predstavljanju.

Meni je potpuno neverovatno da je SKAT proizvod ruske visoke tehnologije, a još mi je neverovatnije da ga do sad niko nije "provalio" i da je "detaljna konstukcija njegovog senzora još uvek tajna"?!
Kinezi si u ovom slučaju baš zakazali i potpuno me razočarali... :roll: :D

Jel neko koristi SCATT za treninge Benchrest 25 i 50m u sadašnjosti ili skoroj prošlosti? Iskustva ..

Imam nekih para viška..

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

Gledao sam svojevremenonpo internetu ima nekih “nazovi” jeftinijih varijanti za zanimaciju po kuci i izdvojila su mi se dva jedan je TRACE 10 on je opto elektronski montira se ispod cevi i ne trazi specijalne mete ali ima svojih slabosti zbog toga a drugi je ACCURIZE laserski umetak u cev ali trazi svoje mete koje osete laser kad udari, ono sto je meni bilo interesantno kod oba modela je to da podrzavaju dry fire ( ne znam kako bih preveo ) s time sto TRACE 10 daje i putanju cevi pre okidanja slicno kao SCATT dok ACCURIZE ima samo grupu pogodaka ali kome je interesantno moze da pogleda na netu.

Jel neko koristi SCATT za treninge Benchrest 25 i 50m u sadašnjosti ili skoroj prošlosti? Iskustva ..
Imam nekih para viška..
Probao sam ja dva puta. Sjajna stvar, ali mislim da je za BR apslutno preskupo. Bolje uložiti te pare u najbolju moguću optiku.
Sa druge strane, za 10m stav i za one koji žele da se dalje razvijaju u toj disciplini, Scatt je postala skoro neophodna stvarčica.
E sad, ako bih baš-baš imao para, ja bih ga svakako kupio (ali isključivo wireless varijantu) i uživao, mada ja nisam nikakav reper, jer volm da imam i šta mi ne treba. :D

Jeste da cena ubija u svim varijantama, pogotovo ta bežična opcija SCATT MX-W2, koja perfektno radi na papirnim metama do 500m.

Treba videti da li ima nativ rad sa multi-bull metama koje se koriste na Benchrest tamičenjima, ali nije greda da se meta prilagodi SCATTu. Trening, plus DryFire mode, a LG400-e ga fino podržava.

Ima veliku primenu u peglanju nedostataka. Čak i kad trenirate sa dijabolama. Realan pogodak vs gde je trebalo da ode da nije bilo vetra.

Malo jaka cena.

Užitak nema cenu, tako da samo napred. I ja sam imao neku varijantu u vidu svojevremeno, ali na kraju odustao. Privremeno. ;)

Primer upotrebe najnovijeg SCATT modela preko mobilnog telefona.

Users who are viewing this thread

Back