Slavia 631 svasta nesto

Danas rešio da remontujem jednu 631 iz kluba uradim sve lepo čisto,itd ali nešto krcka pri natezanju kao da napinjete pušku a ne date klinu od kočnice da izadje napolje,nakon toga probam da opalim ali pritiskom na kočnicu opali umesto na okidaču rasturim ponovo sve vratim opet isto i tako u krug pet puta dok nisam provalio da je problem zamenska lisnata opruga kupljena u Slovačkoj verovatno namenjena za Perun jer na ostalim delovima je bio žig Zbrojovke.Razliku izmedju opruga vidite i sami levo original desno Slovačka,gde naći original i može li se modifikovati postojeća jer materijal je veoma krt?
cfcb93f47768891ac8de19a170688d8f.jpg
12da2b8b6f3f8b94f9e24e5282c52c62.jpg
1ae9d666b86fb0a71fda3ab1b3adc16f.jpg
040be6474d6182b0ff3391f3ca728165.jpg

Sent from my Redmi 6A using Tapatalk

Da, deluje...mada probaj bez nje iz drugog razloga, trebalo bi u tom slučaju da ti okidač bude maximalno olakšan.
Iskreno, nešto sumnjam da je ta opruga razlog okidanja na kočnicu. Proveri da li si korektno postavio onaj mali feder na okidaču unutar zatvarača cilindra.

Kolega imam jedan predlog samo neznam kolko si strucan i koje sve alate imas pri ruci.
U sustini je moguca modifikacija tj. da iskopiras oprugu u dimenzijana, u obliku i u debljini lima.
Znaci od obicnog metalnog lima ako je original opruga debljine 0.5mm izradis identicnu oprugu, onda je brenerom ugrejes do usijanja i nakon toga naglo ohladis u ulju a zatim ohladjenu oprugu opet zagrevas dok ne dobije ljubicastu boju ali nesme doci do ponovnog usijanja( to moze i na obicnoj plinskoj boci) mislim da ces je dobiti skoro kao u originalu
Kod mene je to uspelo kod dva modela (necu navesti koja) i bio sam veoma zadovoljan.
Ovo ce ti malo oduzeti vremena ali ako smatras da je tu problem mozes pokusati.
Cak sam jednu oprugu koja je bila polomnjena i krta , prvo zavario elektricnim aparatom onda obradio i primenio ovaj proces o kom sam pisao tako da je intervencija opet bila uspesna srecno

Ne verujem da je zbog ove lisnate opruge taj problem. Ili je, kao sto kaze kolega @Glock17, ona mala opruga na samom obaracu, ili ima neki mehanicki problem, da je nesto osteceno od delova okidanja i bravljenja.
Ovu lisnatu oprugu mozes prstom malo fazonirati, nece joj nista biti, ona samo deluje kao neki vid podesavanja sile prvog kolena. Ako je izvadis, sto mnogi cine, onda nemas prvo koleno, okida odmah.

Hvala svima na savetima nisam imao mira ponovo rasklopio da još jednom analiziram relaciju okidač kočnica,sklopio sve i simulirao rukom oprugu tako što sam malo gurkao okidač kao što ova zamenska opruga radi isti simptomi kao kada je i ona montirana,definitivno oprugapravi problem ,vratim staru sve radi.Na prvoj i zadnjoj slici original opruga.
c9f86e8bc98fc966db72e7197ca41dfe.jpg
474060cd9b6bb4eb5a86387bb876758f.jpg
342824632072c8c051e3accd5673ac9b.jpg

@Dusambej
Ne ide opruga tako. Ona treba da gura okidac napred, a ne da ga pritiska kao sada. Zato ti se to i desava. Opruga ide sa zadnje strane obaraca.

Proka said:
@Dusambej
Ne ide opruga tako. Ona treba da gura okidac napred, a ne da ga pritiska kao sada. Zato ti se to i desava. Opruga ide sa zadnje strane obaraca.
Dobro je da sam uslikao uvek neko zna više kombinovao sam i tako kako si rekao pa mi delovalo da je kontra a ima logike jer mi nije bila jasna cela uloga,dobar savet zlata vredi.

Kod mene je tako bilo. Probao sam i ovako u trenutcima inspiracije al nije islo. :D
"Ne ide ta čarapa na tu nogu". :lol:
Al probaj i ovako. Mozda je okidanje mekse i predvidljivije ako okida na kocnicu a ne na obarac. ;)

Dusambej said:
Proka said:
@Dusambej
Dobro je da sam uslikao uvek neko zna više kombinovao sam i tako kako si rekao pa mi delovalo da je kontra a ima logike jer mi nije bila jasna cela uloga,dobar savet zlata vredi.

Ali ček samo malo gle ovde kako je .
13d9af8d9829e2132573dd2b5b32824e.jpg

Tu sliku sam i ja video, i zato sam i probao tako, al nije htelo pa Bog. A i nema mi logike. Cilj ove opruge je da stvori prazan hod pre opaljenja a da bi to uradila treba da gurne obarac vise nego ona mala opruga u njemu. Ako se ovako namesti onda ona gura suprotno od opruge u obaracu.

To je pogresno sklopljeno_Obarac prolazi kroz oprugu,opruga daje otpor(koji se steluje onim srafom ispod)

Proka said:
Ne verujem da je zbog ove lisnate opruge taj problem. Ili je, kao sto kaze kolega @Glock17, ona mala opruga na samom obaracu, ili ima neki mehanicki problem, da je nesto osteceno od delova okidanja i bravljenja.
Ovu lisnatu oprugu mozes prstom malo fazonirati, nece joj nista biti, ona samo deluje kao neki vid podesavanja sile prvog kolena. Ako je izvadis, sto mnogi cine, onda nemas prvo koleno, okida odmah.

Koliko ja znam Slavia 631 Lux i nema prvo koleno nego "prost" jednostepeni okidač koji se sa tom oprugom otežava ili olakšava. :)

Zato i napisah da deluje kao neki vid podesavanja sile prvog kolena. Ova opruga izgura okidac napred, vise nego ona mala pa simulira prvo koleno. Mozda se nisam lepo odrazio (sto bi Šojić rekao) ipak nisam strucnjak ni serviser. :D

@Proka:

Da, ali mislim da si u pravu (mada nisam 100% siguran) za ono oko montaže da opruga ide iza obarača. ;)

Hvala svima a posebno Proki reseno sve radi kao sat.Ne znam kako se u zivotu nikada ne z....mo.pa da nesto stavimo iz prve kako treba nego uvek kontra valjda je i to neki <Marfijev zakon.

Danas mala proba išlo se samo na grupu prva dva metka kroz istu rupu sledi malo još upucavanja.Da pitam još poznavaoce da li treba cev da bezi iz ose ovako na dole ,kod svih osam pušaka isti je položaj,pre neki dan sam okačio video gde čovek ukazuje na tu pojavu i vrši korekciju da li je u pravu ili ne?
18799a6837fb666d8a637866ff3354e5.jpg

Users who are viewing this thread

Back