Slug zrna, slug cevi - teme i dileme

skorpio said:
Ja probao nokaut iz artemisa i ne valja jbg ...

Ja sam uzeo 5 kutije knockout slugova ali nisam jos probao sad kad sam cuo da kod tebe se nisu dobro pokazali postao sam malo skeptican :D :?

Na 55 metara grupa sa nokautom 15 cm a jsb hevi u 15 mm na istoj daljini kolko hoces komada , nokaut ne valja za moj M16

Ja sam kupio 3 kutije, ali ne gajim neke nade, da budem precizniji skoro nikakve. Jedino kad budem u prilici da idem na LR, ali videćemo.

Bas lepo grupisu na toj daljini kao sacmeni patron šŸ˜‚ ja javljam utiske cim ih budem probao ja sam bas mislio posto malo lice na ove hibride da ce biti slicno dobri :)

Hteo sam i ja da probam sa mojim M16 ove JSB Knockout, ali sad neŔto mi se i ne bacaju pare baŔ.

ŠŸŠ¾ŃŠ»Š°Ń‚Š¾ са POCOPHONE F1 ŠæŠ¾Š¼Š¾Ń›Ńƒ Тапатока

Bravo Ledo, volim gledati tvoje naucno-istrazivacke snimke. Ono sto ja mislim da se dogadja kod tebe je da zbog malog cilindra, koji nema puno pucnjeva, cesto dolazi do oscilacija i da ne vredi gadjati dalje dok ne dovedes jocu sa fx radarom i onda meriti brzinu svakog ispaljenog zrna i iz toga ja mislim da moze dosta d ase nauci. Siguran sam da si sad merio brzine da bi video znacajna odstupanja. meni se to isto dogadja tokom gadjanja sa cz da kada puska stoji nekoliko minuta, prvi sledeci hitac promeni poi i onda se vrati u normalu. Posle punjenja moram nekoliko da opalim u prazno da se sve slegne. Nazalost nemam ni ja radar a i mrzi me da stalno postavljam malo kineski kroni. Mislim da se ne treba lako odreci knock out vec da samo traze temeljnije testiranje.
U svakom slucaju uzivao sam gledajuci i drago mi je da moj pokojni tiganj za palacinke pomogao nauci.

Ne valjaju ti nokaut slagovi , Ledeni je potvrdio .
Ne valja ni meni a jos par drugara je probolo i nikako ne grupisu , Ledeni bravo za klip sa uzivanjem pogledah šŸ‘šŸ»

Jedan moj poznanik koji nije clan ovog foruma poseduje Artemis m16 u kalibru 4.5mm. Uspeo je da nabavi NSA slug zrna za 4.5mm kalibar tezine 15.5grejna ili 1gram. Ja nisam nikad video da neko puca slug zrna za 4.5mm kalibar i prvi put sam drzao jedan takav projektil u ruci. Zeleo sam da to iskustvo podelim sa vama na forumu pa sam napravio nekoliko slika.Zrna su holowpoint tipa i kako to ameri kazu flat base. U planu je da probamo brzinu i da probamo preciznost na 50m pa cu javiti rezulate ovog malog projektila. Zrna dolaze u kutiji kao na slici svaka kutija ima 100kom i cena im je poprilicno visoka po mom misljenju. ;)

Attachments

• IMG_20200913_123346-min.jpg
    IMG_20200913_123346-min.jpg
    428.3 KB · Views: 1,056
  • IMG_20200913_123405-min.jpg
    IMG_20200913_123405-min.jpg
    517.3 KB · Views: 1,056
  • IMG_20200913_123416-min.jpg
    IMG_20200913_123416-min.jpg
    416.2 KB · Views: 1,056
  • IMG_20200913_123500-min.jpg
    IMG_20200913_123500-min.jpg
    715.3 KB · Views: 1,056
  • IMG_20200913_123448-min.jpg
    IMG_20200913_123448-min.jpg
    491 KB · Views: 1,056
Pucao je Ledeni sa NSA slagovima, doduÅ”e u kalibru 5,5, postavio je svoja iskustva sa njima u ovoj temi. Mene baÅ” zanima kako će se pokazati u 4,5mm. Inače, jesu prilično slupi.

Hvala na lepim rečima. Kircane, mislim da kod mog AT-a ne postoji taj problem sa oscilacijama, jer mi Heavy biju uvek isto, kad je toplo, kad je hladno, kad puŔka stoji mesec dana... zavisno od temperature, bude nekih malih odstupanja u odnosu POA/POI, ali je prečnik grupa uvek manje-viŔe isti ili vrlo, vrlo sličan.

Danas sam bio kod drugara koji ima preciznu vagicu i u njegovoj radnji premerio 30-ak KO slagova. Deklarisana težina je 1,645 grama (koje pros... na tri decimale!!!), a stvarna je 1,62 g, 1,63 g, 1,64 g i 1,65 g, pri čemu na 1,63 i 1,64 g ide bar 70%. Plan je da u sledećoj i poslednjoj fazi testa pucam grupe po težinama, dakle da ne meÅ”am slagove različitih težina. Kako bih izbegao bespotrebno troÅ”enje municije, pucaću u karton 1x1 m na koji ću polepiti mete. nadam se da ću u narednih par dana uspeti da odradim sve to, a onda na red dolaze H&N slagovi.

Inače, isprobao sam NSA slagove odavno, pretpostavljam da sam bio među prvima koji su ih nabavili, ali nisam bio zadovoljan. Za sada, ubedljivo najbolji za moju cev su FX Hybrid slagovi. Iako su mi grupe sa njima na 50 m poÅ”iroke (prosečno 25-30 mm), na 150 metara bez obzira na broj ponavaljanja uvek pet komada spakujem u 60-90 mm (najčeŔće 70-80 mm). Nažalost, ovi projektili su (pre)skupi. S obzirom na to da se Å”tancuju vrlo lako, smatram da je FX bezobrazno drzak u pogledu njihove cene. Po meni, normalno bi bilo da su možda 50% skuplji od recimo JSB Heavy dijabola po komadu.

Sve su to slug projektili, odnosno slagovi - zrna koja najviŔe liče na piŔtoljske projektile. Potpuno se razlikuju od dijabola i zbog toga imaju neuporedivo bolje balističke karakteristike - brže i lakŔe "seku" vazduh, vetar na njih utiče mnogo, mnogo manje, daleko bolje "drže" i energiju i brzinu...

Postoji nekoliko tipova slagova za vazduÅ”ne puÅ”ke i ogromna većina ima tzv. hollow point konstrukciju, odnosno manju ili veću "rupu" u vrhu. Slagovi se uglavnom koriste za lov (tamo gde je to dozvoljeno), a taj otvor dovodi do ekspanzije zrna, koje se po udaru u tkivo Å”iri i rascvetava, Å”to je u lovu velika prednost u odnosu na projektil koji samo "proÅ”ije" telo životinje i "iznese" dobar deo energije napolje. Mogao bih joÅ” o ovome, ali ne znam da li smem zbog pravila foruma i eventualnih kolega koji će ove informacije možda (zlo)upotrebiti. Postoje naravno i slagovi sa punim vrhom, koji je opet zaobljen i nikad nije Å”iljat kao kod recimo karabinskih projektila. Takvi slagovi imaju joÅ” bolji balistički koeficijent, a jedan od po meni najboljih je ruska KaćuÅ”a.

FY Hybrid je zamiÅ”ljen kao hibrid između pravog slaga i dijabole, koji će dobro da "nose" i klasične cevi konvencionalnih vazduÅ”nih puÅ”aka, a ne samo specijalne slag cevke. Osim Å”to ima veliki otvor na vrhu, on ima i veoma veliki otvor sa zadnje strane, praktično kao dijabola, te je stoga znatno lakÅ”i od slagova koji imaju istu dužinu. Važno je pri tome znati da mu je balistički koeficijent na nivou drugih, "pravih" slagova, Å”to znači da odlično zadržava brzinu i energiju i u rangu je nekih težih projektila ovog tipa. Konkretno, ako ne greÅ”im, mislim da Hybrid od 22 grejna ima isti BC kao NSA od 25 grejna. Znači, najveća razlika između recimo NSA ili JSB Knock Out slagova i Hybrida je u toj velikoj Å”upljini za zadnje strane zrna. Ali, zbog svog karakterističnog oblika, sjajnog BC-a i svega ostalog, Hybrid ipak treba posmatrati kao slag.

:) Kolega Ledeni,nemam pcp pusku jer mi je iluzorno je imati kad raspolazem sa 33 metra dvorista,ali je uzivanje gledati tvoje snimke i pratiti eksperimentisanje...Samo tako nastavi...

Kolega Glale tebi da daju praćku ti bi sa njom imao bolje grupe od većine nas. :D

Users who are viewing this thread

Back