Kada sam testirao H&N slagove prvi put, na 50 metara, za početak sam pucao po jednu grupu od pet komada i kad bi mi se nešto učinilo dobro (a u kalibru .218 skoro sve je bilo ili dobro ili odlično), onda sam pucao još 2-3 grupe da to potvrdim.
Kad je reč o .218, najbolje su se pokazali slagovi od 21 gr, 25 gr i 30 gr i o tome u ovoj temi već imate par video-klipova i slika, opisa itd. Laboracija od 23 grejna je bila... Onako, nit' smrdi, nit' miriše, što bi kolega Goksi rekao. Ukupan prečnik grupe je bio 35 mm i pošto sam u tom trenutku na istom kartonu već imao grupice široke između 18 i 23 mm otpisao sam 23 grejna kao neprecizne. Kakva greška...
Elem, kada sam preko našeg uvaženog kolege Frica sređivao nabavku veće količine slagova, poručio sam one koji su mi bili najprecizniji - 21 gr, 25 gr i 27 gr. Ostalo mi je dvadesetak onih od 23 grejna i danas rekoh hajde da ih vidim opet na delu. uslovi nisu bili idealni kao kada sam prvi put testirao, jer je sve vreme bilo vetra, a i sunce mi je tuklo pravo u oči. Pucao sam grupe od po pet komada i imao sam šta da vidim - prva 26 mm (odličan rezultat za 50 m sa velikim LR potencijalom), druga 16 mm (?) :shock: , a treća 12 mm (???) :shock: :shock: :shock: U sledećoj turi će se svakako naći i ova laboracija. Po onome što znam u vezi sa čitavom ovom temom (a pratim je skoro tri godine vrlo studiozno i dve godine eksperimentišem u praksi), 12-15 mm na 50 metara je fantastičan rezultat! Na 150 m mu predviđam grupe od 5-6 cm, ali videćemo još.
Zaključak? Nema veze pucate li dijabole ili slagove, kada testirate određenu municiju, pogotovo ako ste kupili tzv. sample pack, nemojte stati posle jedne grupe, čak i ako vam se čini da tu nema neke perspektive. Uvek otpucajte bar još dve ili tri pre konačnog zaključka!