Ovog majstora sam otkrio danas - mislim da nikada nisam odgledao nijedan njegov video. Tema je sjajna i odmah sam hteo da to podelim sa vama, ali pre toga moram da kažem da čovek vrlo lepo i precizno objašnjava, ne folira se, ne pokušava da ispadne duhovit i imam utisak da je maksimalno objektivan i realan.
S druge strane, savetujem vam da čitate dalje ako nemate Impakt i mogućnosti da ga priuštite, a ipak vas intrigiraju slug projektili i LR gađanje. Upravo se o tome radi - čovek koristi slug zrna iz "konvencionalnih" cevi i ostvaruje (za mene) fantastične rezultate. I uz sve to potvrđuje u praksi sve ono što u teoriji znamo - da su dijabole podjednako ili nešto preciznije na kraćim rastojanjima, da je slug projektilu potrebno više vremena da se "stabilizuje", da je daleko manje osetljiv na vetar i da zbog svega toga na otvorenom ustvaruje bolju preciznost na većim distancama. Sve to je ovaj lik u praksi potvrdio u ovih pola sata. I ne samo to! On sam pravi svoje slugove uz pomoć prese, koja izgleda veoma slično kao prese onog Rusa sa kojim sam se danima dopisivao (sad je na odmoru, rekao mi je da mu se javim početkom avgusta).
U najkraćem, pažljivo pogledajte ovaj filmić i videćete da i obična, "konvencionalna" cev namenjene za pucanje dijabola može odlično da nosi slug zrna. Imajte na umu da je tokom snimanja na strelištu duvao prilično jak vetar i rezultati bi verovatno bili još bolji da je vreme bilo bolje. Videćete i da u ovom slučaju nisu neophodne izrazito velike brzine, jer su slugovi bili najprecizniji sa oko 260 m/s ako se ne varam, a to je daleko ispod onoga što savetuju Met Daber i ostali, doduše za slug cevi. Meni je pored svega ovoga naročito zanimljivo i da ni na 100 jardi nije bilo ne znam kolikih odstupanja u pogocima kada su u pitanju dijabole i slug zrna. U prevodu, kada je reč o ovoj pušci i o slugovima koje ovaj čovek pravi, on bez problema može da bez korekcije ili uz vrlo male korekcije uporedo koristi dijabole i slugove iz iste cevi i isto pogađa! Opet kažem, jasno mi je da sve ovo ne pije vodu za kolege koje imaju Impakt i slug cevi za tu pušku, tako da sam sve ovo pisao za one poput mene, koji kopka kakve su mogućnosti da iz puške koju već imaju, sa običnom cevi, pucaju slug municiju.
https://www.youtube.com/watch?v=wYb65Cq5y5E