night shadow
Member
S obzirom da sam zbog kolege ledenog i njegovih videa postao zaljubljenik i slugove , vrlo sam pazljivo procitao ovaj komentar i sa paznjom iscekujem jos komentara 
Ledeni said:Vrlo sam zainteresovan za ovu temu i već nekoliko godina eksperimentišem, tako da sam sa velikim zanimanjem pročitao ovaj komentar, ali bih zamolio da nam sve to malo približiš u praksi. Dakle, na šta recimo misliš kada kažeš da brzinu projektila treba uskladiti sa daljinom? Ja, recimo, slagovima pucam isključivo LR, od 100-150 do 300 metara. Brzinu zvuka ne verujem da iko od nas juri, jer je i uz lakše slagove uglavnom nedostižna. Čak i najsnažnije PCP puške u maksimalnim setovanjima ne ostvaruju više od oko 300-310 m/s sa slagovima uobičajene težine. Doduše, to bi se možda i moglo ostvariti sa zverima kao što je Nikolajev Jeger, koji u kalibru 6,35 mm puca Kaćuše od 4,0 grama sa 270 m/s, ali čim se on drži devize da je bolje težak projektil pucati sporije nego lagan vrlo brzo, čini se da bi se složio sa tobom. Kako god, samo bih zamolio da nam približiš više u praksi sve ovo, da izneseš svoja eventualna iskustva itd.
P.S. Ima ovde još kolega koje jedva čekaju ovakve komentare, ali su to zaklete "dijabole", pa neće da priznaju kako sve krišom gutaju :lol: :lol: :lol:
Ledeni said:Kako god, samo bih zamolio da nam približiš više u praksi sve ovo, da izneseš svoja eventualna iskustva itd.
Glock17 said:Ledeni said:Kako god, samo bih zamolio da nam približiš više u praksi sve ovo, da izneseš svoja eventualna iskustva itd.
goxy said:Kolega Nenade mene zanima kako u praksi da nateram zrno(kod mene je to za sada isključivo dijabola) kalibra 4.5mm koje ispaljujem snagom od 16j uvek bude blizu centra na primer na nekih 50 metara.
Nešto otprilike ovako, ali ako može još bolje:
IMG_20200808_192959_copy_2560x1920.jpg
Za mene je LR za sada 4,5 kalibar I 16j snage
НенадСакан said:Glock17 said:Ledeni said:Kako god, samo bih zamolio da nam približiš više u praksi sve ovo, da izneseš svoja eventualna iskustva itd.
До праксе ме дели једно 1к евра, или што би се рекло уз много среће почетком наредног лета ако Бог да и ја успем у неком науму.
Auuuu, ovo je komplikovan problem..goxy said:Kolega Nenade mene zanima kako u praksi da nateram zrno(kod mene je to za sada isključivo dijabola) kalibra 4.5mm koje ispaljujem snagom od 16j uvek bude blizu centra na primer na nekih 50 metara.
Za mene je LR za sada 4,5 kalibar I 16j snage na 50m
Meni je izuzetno interesantno to sto je kolega napisao u vezi balistike.Glock17 said:НенадСакан said:
До праксе ме дели једно 1к евра, или што би се рекло уз много среће почетком наредног лета ако Бог да и ја успем у неком науму.
Da me se pogrešno ne shvati! Teoretisanje je ok, korisno dabome, ali nama ovde na forumu je korisnija praksa, da se sa kolegama nesebično podele lična iskustva, a to znači:
-Koja puška (vrsta, model, kalibar, snaga, brzina)
-Način nišanjenja (mehanički nišani mikrometarski, mehanički field target, opticki, red dot, kalimatorski, laserski, diopteri, nasumično)
-Upucanost oružija (daljina na kojoj je oružije upucano)
-Municija (kalibar, evenualno podkalibar, vrsta i oblik zna, težina zrna)
-Daljina (daljina na kojoj smo pucali)
-Način pucanja (stav, ležeci, sedeći, s naslonom itd.)
-Meta (vrsta i veličina mete)
-Vremenski uslovi (vetar, v.pritisak, kiša, sunce, jutro, dan, sumrak)
-Konačan ishod, impresije i zaključci praktične seanse (veličine eventualnih grupa proektila, ako ih ima, zapažanja itd.)
goxy said:Kolega Nenade mene zanima kako u praksi da nateram zrno(kod mene je to za sada isključivo dijabola) kalibra 4.5mm koje ispaljujem snagom od 16j uvek bude blizu centra na primer na nekih 50 metara.
Za mene je LR za sada 4,5 kalibar I 16j snage na 50m
Glock17 said:НенадСакан said:
Da me se pogrešno ne shvati! Teoretisanje je ok, korisno dabome, ali nama ovde na forumu je korisnija praksa, da se sa kolegama nesebično podele lična iskustva, a to znači:
-Način nišanjenja (mehanički nišani mikrometarski, mehanički field target, opticki, red dot, kalimatorski, laserski, diopteri, nasumično)
-Konačan ishod, impresije i zaključci praktične seanse (veličine eventualnih grupa proektila, ako ih ima, zapažanja itd.)
alexsasax said:Meni je izuzetno interesantno to sto je kolega napisao u vezi balistike.Glock17 said:НенадСакан said:До праксе ме дели једно 1к евра, или што би се рекло уз много среће почетком наредног лета ако Бог да и ја успем у неком науму.
Sent from my iPhone using Tapatalk
skorpio said:Procitah tekstove ( obicno ne citam kada su ogromni ) i nekako stekoh utisak da je od zabave ( pucanja) stvorena slika o nuklearnoj fizici i balistickim projektilima , previse racunanja obicno stvori kontraefekat , svako teoretisanje mora biti prakticno primenjivo sto bi znacilo pucao sam iz xy puske na xy daljini sa xy dijabolama ili slagovima sa xy snagom /brzinom i evo da pokazem fotke rezultata ....
PRAVO U CENTAR! Upravo tako kako je kolega @skorpio naveo u komentarima!skorpio said:Ajd nam to sve prakticno prikazi i potkrepi nekim fotkama , takav je obicaj ovde ...