Snowpeak P35

Svaka cast! Na prvu, iskreno, smor me obuzeo, kao kada sam trebao citati Rat i Mir (na kraju ga nisam ni procitao :)), ali ovo, ovo sam procitao u jednom dahu (bojao sam se ukoliko udahnem jos jednom, odustacu kao i pre x nekih decenija :)). Kao da sam citao triler roman, non stop napet i spreman da iz moderatora iskoci ni manje ni vise Fredi Kruger...hladan znoj me oblio!!! Svaka cast na obavljenom poslu, a i naravno na ovako poetskom pisaniju :)

Za sprečavanje stresa od gubljenja zegera naručiti iz bratske nam zemlje komplet zegera svih mogućih prečnika u velikim količinama.

Ja bih opet malko osvežio ovu temu sa takozvanim "tips & tricks". Sve ovo mozda može da se ukači na netu, ali mi imamo forum, pa ko velim, što da guglaš ako nešto može i ovde da se iskoristi.
Ovoga puta nekoliko sitnica u vezi stelovanja okidača. Dakle, na ovoj pušci okidač može da se našteluje tako da ima -0 grama otpora (šalimo se malko,eto šale niotkuda) ali u suštini može. Ja sam moj okidač namestio tako da ga bukvalno treba samo pipnuti, uz prvu fazu okiddanja od nekih par milimetara, taman kolko da se čovek pripremi na topovski udar. A kako? Evo vako: postoji nekoliko tačaka u procesu štelovanja sa kojima se vlasnik ove puce može poigrati i podesiti okidanje prema svojim potrebama. Prva tačka je šipka poluge, koja je navojem povezana sa polugom na samom okidaču. Matica, koja osigurava da se šipka poluge ne rotira se otpusti i rotiranjem same šipke šteluje se položaj same obarače. Na slici sam naznačio tu maticu, a crvena strelica pokazuje prvu polugu u okidačkom sklopu, koju povlači šipkica ili ti osovina okidača (ne znam kako bih drugačije nazvao)
Matica okidac.jpg

Druga tačka za operativno delovanje na okidaču jeste imbus šraf u kućišti okidačkog mehanizma, čijim se zavrtanjem smanjuje hod poluge koja otpušta čekić, a odvrtanjem, jeli, logično povećava. To znači da se zavrtanjem ovog crvića, olakšava okidanje u celini, nevezano od dužine prvog kolena, faze ili ti koraka pri kretanju obarače, tj povlačenju okidača. Na slici sam uperio nemilsrdno imbus u pravcu štelujućeg crvića.
Sraf podesav ok.jpg
Evo i poluge na koju ovaj crvić deluje tj potiskuje kada ga uvrćemo bezdušno...
Opruga poluge ok.jpg
Tj...evo tog sistema onako u celini, ako samo dobro uspeo da uslikam...
Sraf podesav ok1.jpg
Dakle, sumarno, rotiranjem šipkice ili ti osovine se regulište položaj obarače, crvićem u bloku okidačkom mehanizma se šteluje mekoća okidanja. Ostalo je da se reguliše otpor obarače u prvoj fazi, koraku, kolenu okidanja, kako god. To se može postići sabijanjem ili otpuštanjem male opruge koja se nalazi na pomenutoj sipkici tj. osovini okidačkog mehanizma. Kada se pronadje zadovoljavajući položaj, feder se jednostavno fiksira dotezanjem crvića u predelu ove opruge.
Opruga okidac.jpg

I to bi bilo to što se tiče samog okidačkog mehanizma.
Evo još malo tips&tricsk. Osovina koja nosi ceo sklop za natezanje čekića kreće se kroz fiksnu cev i poželjno je malo je zamastiti ( ne čvarcima i slaninom). Ja sam iskoristio Vojinu žutu mast i to daje prilično gladak hod osovine u celini.
Osovina poluge natezanja.jpg

Osim toga, mislim da je takodje korisno znati...ceo sklop poluga natezača čekića se vrti oko dva štifta, jednog bliže osovini
Stift 1 poluga.jpg
i drugog, dalje od osovine
Stift 2 poluga.jpg
Pošto oba imaju malo lufta, da bi ceo sistem skladno radio, potrebno je da taj mali luft uvek bude prisutan. To direktno zavisi od toga u kom će se položaju fiksirati veza ovog mehanizma sa osovinom, tj. šraf koji to omogućava treba pritegnuti koliko treba, tek kada se iz nekoliko natezanja dok je on lagano pritegnut, dobije glatko kretanje celog ovog mehanizma.
Sraf poluga natezanja.jpg
Dakle, prvo nekoliko pokreta natezanja, pa tek onda definitivno pritezanje šrafa. Ja sam radio suprotno u početku, pa je dolazilo do popriličnog otpora kada treba nategnuti čekić u maksimalnom položaju ovog sistema poluga. Dakle, samo stvar osećaja pod rukom, ništa komplikovano.
I još jedan malecni tip&trick....
za montiranje bipoda iskoristio sam šinu 11 na 21, tako što sam izbušio tri rupe (zbog plastičnog kundaka, za drveni mislim da je dovoljno dve) i montirao na prednji deo kundaka. Iako je kundak od plastike, koja nije punog profila, sa šrafovima od 4mm, ovaj sistem se za sada sasvim lepo drži bez nekog vidivljog natezanja materijala tj. same plastike (sam bipod mislim da je teži od celog kundaka).
Sina2.jpg
Sina 1.jpg
Sina sraf1.jpg
Sina sraf1.jpg

Eto toliko...nadam se da je bilo od koristi...sportski pozdrav

Attachments

• Sina sraf2.jpg
    Sina sraf2.jpg
    244.5 KB · Views: 34
Druga tačka za operativno delovanje na okidaču jeste imbus šraf u kućišti okidačkog mehanizma, čijim se zavrtanjem smanjuje hod poluge koja otpušta čekić, a odvrtanjem, jeli, logično povećava. To znači da se zavrtanjem ovog crvića, olakšava okidanje u celini, nevezano od dužine prvog kolena, faze ili ti koraka pri kretanju obarače, tj povlačenju okidača. Na slici sam uperio nemilsrdno imbus u pravcu štelujućeg crvića.
Sraf podesav ok.jpg
Samo malo da dopunim, da ne bi doslo do greske. Ovim podesavanjem se steluje hod okidanja TJ. "drugog kolena" a ne tezina ili lakoca. Treba biti oprezan da se ne pretera i ostaviti previse kratak hod i dodje do samo opaljivanja. Inace okidac je sa jednim kolenom a to sto nama deluje kao prvo koleno je samo prazan luft u mehanizmu i ne radi nista. I tu ako se stavi previse kratak hod "prvog kolena" (kako se meni svidja) onda se izgubi funkcija kocnice i ne moze puska da se zakoci.

Odlican tekst, voleo bih da ima vise ovakvih tehnickih postova. Verovatno ce pomoci mnogima koji su tek nabavili pusku.

Jedno pitanje, koliko bi bilo nezgodno (najviše zbog položaja magazina) da levoruki ljudi koriste ovu pušku?

Sent from my Pixel 6 Pro using Tapatalk

Puška je, osim plouge za repetiranje, koja sa minimalnim mašinskom intervencijom može prebaciti na levu stranu, potpuno ambidekstrozna. Kao levoruk koristim je u desnom setapu. Zbog hroničnog nedostatka vremena, nisam stigao da je modifikujem, ni da napišem koji red, mali nebrušeni je svakako zaslužuje.

Da, sad gledam na AAR, ne znam zašto sam bio ubeđen da magazin biti sa desne strane i da smeta obrazu... Pobrkao sam izgleda sa T-Rex Bullpup. Meni inače više i odgovara poluga za repetitanje sa desne strane

Sent from my Pixel 6 Pro using Tapatalk

Users who are viewing this thread

Back