Snowpeak pr900 gen2 4.5mm, najpreciznija dijabola

Miroslav

New member
Pozdrav forumašima.

Pre nekih mesec dana sam uzeo gore navedenu pušku i sav uzbuđen odradio raspakivanje, napunio magazin dijabolama (Umarex Intruder kalibra 0.177) postavio metu na nekih 15 metara pa raspalio. Posložio sam lepe grupe od po 8-12 cm ispalivši bar 100 dijabola. Isprobao sam posle od istog proizvođača i Jackal dijabolu isto 100 dijabola i opet "lepa grupa" od 10cm. Malo je reći da sam bio razočaran. Ipak su ove puške na Youtube izreklamirane kao izuzetno precizne a meni na 15 metara jedva pogađa vrata. Sreća pa mi ovo nije prva puška pa sam se brzo sabrao i odlučio da idem u lov na adekvatne dijabole.

Umareksove su obe bile 0.53 grama pa sam zaključio da mi trebaju lakše za probu. Otišao sam u GreenSport prodavnicu u NS gde su mi ljudi preporučili da probam da poručim JSB test koji će pokazati koja dijabola najviše odgovara a dok to ne stigne da probam sa Barakudom FT i HN sport. Barakuda koja je teža od gore pomenutih dijabola je već pokazala da je Umarex loš izbor za ovu pušku. Barakuda je posložila grupu veličine 2 dinara (9 dijabola) sa tih 15 metara. Sport dijabola se pokazala još bolje sa još manjom grupom.
U međuvremenu je stogao paket JSB test sa sedam različitih dijabola i na moje iznenađenje što je dijabola bila teža to je bolje grupe pravila. Na kraju sam napravio spisak koje dijabole ova puška voli i to je sledeće:

JSB dijabole:
Exact Expres 4.52 - 0,510 / 7,87gr
Exact 4.52 - 0,547 / 8,44gr
Exact Heavy 4.52 - 0,670 / 10,34gr
Exact Monster 4.52 - 0,870 / 13,43gr

Ove prve dve su iznenađujuće lepo pravile grupe pa čak i na 30 metara. Heavy i Monster malo veće grupe ali opet i više nego prihvatljive (do 2,5 cm). Od drugih proizvođača sam probao i HN i od njih se dobro pokazala:

Baracuda FT
Sport

Ovo nije bio kraj jer sam pre nedelju dana malo pojačao oprugu podmetnuvši 4mm gume i sada je puška nešto jača ali i bolje grupe pravi i tako sada HN sport tuče grupu od 1,5 cm na 30 metara. Tako da je moja preporuka ovih par dijabola. Bar je kod mene sasvim ok.

Koja su vaša iskustva (ako ih imate) sa ovom puškom?

Takođe da dodam da sam pre nedelju dana našao jedan zanimljiv video koji dodatno poboljšava ovu pušku dodavanjem karbonske obloge spolja. Cev se seče za milimetar više da bi se stvorila torzija koja zateže i stabilizuje cev jer nema prednje plastike koja bi stabilizovala cev.
Ovaj karbonski dodatak pomaže da se cev dodatno smiri prilikom okidanja gde se stvaraju vibracije (doduše neuporedivo manje nego kod springerica) i mogu negativno uticati na preciznost. Preciznost se značajno poboljšava i po nekoj logici bi trebalo da puška bude upotrebljiva možda i preko 50m. Više možete pogledati ovde.

Nisi napisao da li koristiš okvir ili single shot tray. Za precizno pucanje je preporuka single shot tray, ti Artemis okviri mi daju širu grupu na CP1M (isti je okvir kao na PR900W).

Sledeća stvar je merenje brzine i njene devijacije. Menjanjem parametara treba naći brzinu koja najviše odgovara datoj dijaboli i da puška pravi najmanju devijaciju brzine.

Me: What is optimal velocity for 4.5 mm pellet JSB Exact 8.44 grains for best accuracy?
ChatGPT: For the JSB Exact 8.44 grain pellets in .177 caliber (4.5 mm), the optimal velocity for best accuracy typically falls within the range of 800 to 950 feet per second (244-290 m/s). This range helps maintain stability and consistency, which are crucial for achieving precise shots.

Veštačka inteligencija daje širok opseg. Ja sam na Hammerli 850 sa 265 m/s postizao grupe ispod 10mm na 30m. Ja bih preporučio da probaš da postigneš 260-270 sa tom dijabolom, ako je moguće (podešavanje snage čekića i otvora transfer porta, za pritisak regulatora je verovatno malo teže). Ima tu dosta ulaznih parametara kojima se kontroliše, a na kraju i nekoliko merljivih.

Nisi napisao da li koristiš okvir ili single shot tray. Za precizno pucanje je preporuka single shot tray, ti Artemis okviri mi daju širu grupu na CP1M (isti je okvir kao na PR900W).

Sledeća stvar je merenje brzine i njene devijacije. Menjanjem parametara treba naći brzinu koja najviše odgovara datoj dijaboli i da puška pravi najmanju devijaciju brzine.

Me: What is optimal velocity for 4.5 mm pellet JSB Exact 8.44 grains for best accuracy?
ChatGPT: For the JSB Exact 8.44 grain pellets in .177 caliber (4.5 mm), the optimal velocity for best accuracy typically falls within the range of 800 to 950 feet per second (244-290 m/s). This range helps maintain stability and consistency, which are crucial for achieving precise shots.

Veštačka inteligencija daje širok opseg. Ja sam na Hammerli 850 sa 265 m/s postizao grupe ispod 10mm na 30m. Ja bih preporučio da probaš da postigneš 260-270 sa tom dijabolom, ako je moguće (podešavanje snage čekića i otvora transfer porta, za pritisak regulatora je verovatno malo teže). Ima tu dosta ulaznih parametara kojima se kontroliše, a na kraju i nekoliko merljivih.
Koristio sam i single shot i okvir. U većini slučajeva je okvir sasvim solidan ali kod HN sport (ravna glava) dijabola ima štucanja kod ubacivanja dijabole u cev. JSB lepo klizi iz okvira ali mi deluje da je za nijansu slabije precizan u odnosu na HN sport i Baracuda. Koristim i jedno i drugo u zavisnosti šta gađam i nisam primetio odstupanja kod promene načina ubacivanja dijabole u cev.

S obzirom da nemam merač brzine (hronograf) ne mogu pouzdano da kažem koje brzine puška postiže. Mogu jedino da se pozovem na ono što je recimo Dum Dum kanal merio i da okvirno tvrdim da je u standardnoj nepojačanoj varijanti i moja puška postizala slične vrednosti. Sada kada sam je pojačao imam odprilike 7-8 dijabola manje ali je snaga sigurno za par desetina stopa u sekundi veća. U glavnom dodavanjem 4mm ispod opruge se ipak grupisanje poboljšalo. Ako bi morao da pretpostavim, rekao bih da je puška sada bliže 950 fps pa možda i 1000 što pogoduje težim dijabolama koje sam nekako zavoleo.

U mojoj situaciji mogu jedino da menjam snagu opruge okidača. Transfer port je fabrički već na 3,5mm a drugi nemam kako bih eksperimentisao sa time. Regulator takođe ne znam kakav je i da li ima mogućnost podešavanja. U svakom slučaju preko podloški ispod opruge okidača može da se postigne izmena brzine pa možda napravim još koju debljinu pa da isprobam koje su mogućnosti. Hteo sam da probam da napravim nekakav regulator pritiska opruge koji bi bio fiksiran na pušci ali me malo mrzi da pravim permanentne izmene. Za sada mi se sviđa to što dobijam.

Inače, gde ima da se kupi okvir za ovu pušku? Hteo sam da uzmem još jedan ako je razumna cena.

Napamet dodavanja podloski i zatezanja opruge na bilo kojoj puski moze negativno da deluje na samu pusku odnosno na neefikasnost potrosnje vazduha, smanjivanje preciznosti i drugih stvari. Svakako je moja preporuka ili kupiti ili pozajmiti od nekoga hronograf da bi imali realnu neku sliku o snazi puske, brzinama i eventualnom podesavanju iste.
Na aliexpresu ima da se nadju dosta jeftini hronografi i svako ko voli da cacka oko puske je sprava koja je pozeljno da se ima

Igranje sa diabolama i preciznošću pcp puške bez hronografa je kao off road maraton vezanih očiju. Takođe je nemoguće naći i postaviti harmoniju sistema čekić, ventil, regulator bez njega.
Omogućavanje dužeg otvaranja ventila bilo jačanjem opruge ili dodavanjem podloški, bilo povećanjem težine čekića, bilo umekšavanjem opruge ventila itd. je smisleno samo ako se pucaju izuzetno teški projektili gde maksimalni fabrički setup ne može da postigne željene brzine. U svakom slučaju mora se znati šta se radi. A to je bez hronija kako sam rekao nemoguća misija.

Igranje sa diabolama i preciznošću pcp puške bez hronografa je kao off road maraton vezanih očiju. Takođe je nemoguće naći i postaviti harmoniju sistema čekić, ventil, regulator bez njega.
Omogućavanje dužeg otvaranja ventila bilo jačanjem opruge ili dodavanjem podloški, bilo povećanjem težine čekića, bilo umekšavanjem opruge ventila itd. je smisleno samo ako se pucaju izuzetno teški projektili gde maksimalni fabrički setup ne može da postigne željene brzine. U svakom slučaju mora se znati šta se radi. A to je bez hronija kako sam rekao nemoguća misija.
Probaću da iskopam i poručim preko AliExpress. Nije da nije korisno imati i to. No kao što sam napisao, oseća se da se smanjio broj ispaljenih dijabola za par komada ali čak i naslepo povećanje brzine bolje grupiše pogotke. Na 30m veličina nokta je odlično. Dok ne dođe hroni biće ovako.

Jedan update:

Pre par nedelja sam uzeo preko AliExpress karbonsku cev koja bi poslužila kao torzija za cev.

Iz prve sam je montirao i nervirao se koliko je puška neprecizna. Međutim moja greška je bila što sam slabo poravnao krajeve.
Posle pravilnog poravnanja sam utegao cev i sada je cev mnogo stabilnija i to do te mere da dijabole koje su do sada bile loše i neprecizne, sada odlično slažu grupe.

Jedan update:

Pre par nedelja sam uzeo preko AliExpress karbonsku cev koja bi poslužila kao torzija za cev.

Iz prve sam je montirao i nervirao se koliko je puška neprecizna. Međutim moja greška je bila što sam slabo poravnao krajeve.
Posle pravilnog poravnanja sam utegao cev i sada je cev mnogo stabilnija i to do te mere da dijabole koje su do sada bile loše i neprecizne, sada odlično slažu grupe.
Brate svaka cast za sve sto pokusavas, mislim da su nam obe puske prilicno slicne.

Moj Stoger na primer isto mislim da voli teze projektile do neke granice barem, takodje za cev to sto pricas ja sam primetio da ako naslonim ruku na cev u pocetku to jes ako je hvatas palcem preko cevi uz jako mali pritisak mozes da stabilizujes I smanjis grupe to je ta vibracija cevi koja je kod mene pre vise smetala diabolama nego slagovima.

Takodje primetio sam da je sama cev na mojoj pusci jako labava i da sam tim naslanjanem ruke zapravo pricvrscivao malo cev o bocu i da je to zapravo vise pomagalo.

Sad sam stavio par oringa koji drze cev i oni mi pomazu da sada mogu da pucam sa jednom rukom bez drzanja cevi za preciznost. Ali opet ovo sigurno nije resenje, potrebno je nesto sto ce je jace fiksirati.

Sad pravim alu drzace i isprobavam, sam sam uzeo mere sa svoje puske kako bi ih napravio sto preciznije. Ali postoje neki 3D kalupi za stampu tj gotovi modeli koje mozes da skines na netu i posaljes Zexu ako ima vremena da ti odstampa.

Zex je inace profi 3D hobi modelar koji mi je napravio custom okvire za nekoliko pusaka, pasu perfektno u milimetar i bas su izdrzljivi. Ne guzvaju diabole koliko sam primetio i mozda su bolji od fabrickog ali ih ipak koristim samo za slagove. @Zex

Probaj i posalji mu poruku da vidis sta on misli o tome, samo mozda nece uvek imati odma vremena da ti pomogne to mu je ipak samo hobi… ali ako ne zuris vidi polako sta, kako i pokusaj jedno po jedno da napravis sta ti treba.

E da i probaj bas H&N HP II slagove od 25gr i ako hoces ZAN Slagove od 20gr, ako probas javi kakvi su bas me zanima da li su ovako dobri samo meni ili su generalno super.

Brate svaka cast za sve sto pokusavas, mislim da su nam obe puske prilicno slicne.

Moj Stoger na primer isto mislim da voli teze projektile do neke granice barem, takodje za cev to sto pricas ja sam primetio da ako naslonim ruku na cev u pocetku to jes ako je hvatas palcem preko cevi uz jako mali pritisak mozes da stabilizujes I smanjis grupe to je ta vibracija cevi koja je kod mene pre vise smetala diabolama nego slagovima.

Takodje primetio sam da je sama cev na mojoj pusci jako labava i da sam tim naslanjanem ruke zapravo pricvrscivao malo cev o bocu i da je to zapravo vise pomagalo.

Sad sam stavio par oringa koji drze cev i oni mi pomazu da sada mogu da pucam sa jednom rukom bez drzanja cevi za preciznost. Ali opet ovo sigurno nije resenje, potrebno je nesto sto ce je jace fiksirati.

Sad pravim alu drzace i isprobavam, sam sam uzeo mere sa svoje puske kako bi ih napravio sto preciznije. Ali postoje neki 3D kalupi za stampu tj gotovi modeli koje mozes da skines na netu i posaljes Zexu ako ima vremena da ti odstampa.

Zex je inace profi 3D hobi modelar koji mi je napravio custom okvire za nekoliko pusaka, pasu perfektno u milimetar i bas su izdrzljivi. Ne guzvaju diabole koliko sam primetio i mozda su bolji od fabrickog ali ih ipak koristim samo za slagove. @Zex

Probaj i posalji mu poruku da vidis sta on misli o tome, samo mozda nece uvek imati odma vremena da ti pomogne to mu je ipak samo hobi… ali ako ne zuris vidi polako sta, kako i pokusaj jedno po jedno da napravis sta ti treba.

E da i probaj bas H&N HP II slagove od 25gr i ako hoces ZAN Slagove od 20gr, ako probas javi kakvi su bas me zanima da li su ovako dobri samo meni ili su generalno super.
Koje brzine postiže Stoeger? Jel isto 4,5 kalibar? Razmišljao sam i ja o slagovima ali se još nisam upuštao u tu avanturu.

Koje brzine postiže Stoeger? Jel isto 4,5 kalibar? Razmišljao sam i ja o slagovima ali se još nisam upuštao u tu avanturu.
Cekam da Alibaba donese hronometar, za sada tumaram isto kao ti po mraku ali u ovim testovima vidim varnice koje cu kasnije moci sve da povezem kad tu bukne plamen znanja i progedam sa cajna hronijem 😂

U kalibru je 5.5 ali primetio sam da sa slagovima mora da se drzi mnogo mirnije puska pri okidanju zato sto izgleda sporije lete, kad pucam diabole mogu da pucam slobodne ruke i da imam ok grupe, dok ono sto garantujem da je perfektno okinuto stabilno drzano bez pomeranja ili drhranja iz stojeci ili sedeci slobodne ruke ode ko zna gde, levo, desno gore...

Stojeci mi je inace od ovih naj zanimljiviji bio M25 u 9mm, iskreno nije za tako malu daljinu ali imam neki bas jak spiner sto moze da ga izdrzi taj kalibar, pa odem na 20ak metara i stojeci gadjam i vrtim ga bas jako nekih 12,16 slagova dok mu ne nestane pritiska.
Inace M25 ide na 250 bari u zeleno i sa tim pritiskom ima bas preciznih dobrih 10 do 12 hitaca, ali mora da pazis da dodjes tik ispod 250 bari zato sto ako slucajno predjes prvi, nekad cak i drugi isto ide malo vislje iznad posle narednih 8 do 10 idu svi u istu tacku na 20m. Super puska ali mnogo trosi i vazduha i diabola, mislim da mi se zbog nje naj vise ovako brzo pokvario kompresor zato sto sam dopunjavao bocu od 6L 3,4 puta dnevno.

Vas dvojica bas lepo cakulate...poceli ste od PR900, stigli preko stegera do artemisa, vrsta dijabola i stavova za pucanje....bas lepo, ali nepotrebne distrakcije. Probajte da se drzite teme, kad se iskoci to se zove OFF TOPIC, pa citaoc gubi nit u tekstu i ideju sta je pisac hteo da kaze....msm ako ste kadri....ako ova razmena misljenja o svemu i svacemu moze ici i preko privatnih poruka...

Jeste, u pravu si, počelo je sa dijabolama. Ja sam se nadovezao sa novostima koje su se opet odnosile na nešto što poboljšava situaciju sa dijabolama na pomenutoj pušci. E tu je o’šlo off topic ali ne i “derail”.

Ali kao što vidiš ipak je bilo povratka na “on topic” jer evo sad planiram da isprobam slagove od kojih ne očekujem previše ali eto kolega me posavetovao pa da probam. Čim isprobam slagove javljam da li je vredelo.

I evo me sa novim informacijama…stigli Spot On slagovi. Idem od jeftinijih pa da vidimo šta će i kako da se pokaže.

Na desetak metara divna grupa od jedno 12mm. Na 30 metara sasvim solidno tuče a grupa je nekih 3cm. Naglašavam da nemam stegu za upucavanje nego samo nešto provizorno za ovu namenu, tako da je u takvim uslovima ovo skoro pa idealno. Moram priznati da nisam previše očekivao i da sam se prijatno iznenadio sa rezultatima.

Ako uspem, sutra uzimam HN slagove pa da vidim kako će oni da se pokažu.
Pitanje za pametnije od mene, šta slagovi preferiraju, (osim posebnog lajnera baš za njih), manje ili veće brzine puške?

Sve YT kanale koje sam gledao ja, preferiraju vece brzine za slug, a "manje" za dijabolu. E sada, ono sto sam ja licno kod mene video, zakljucio, doziveo...to je da kod mene slug, naravno sa slug lajnerom, bije grupe koje su me odusevile, a sa brzinama koje su i na dijaboli. Primer: JSB KO slug 2,17g bije odlicne grupe pri brzini od 273m/s i na 50m, i na 100 (sto se i ocekuke od njega). Dijabolu JSB 2,2g, sa istim podesavanjima bije sa 282m/s odlicne grupe i na 50m i na 100m. Pod odlicno racunam dijabolu na 50m u max 6-7mm, a sa slugom do 10mm. Ne znam, mozda bi sa slugom i brzinom od 290, 300 m/s bilo jos bolje, ali je pitanje, da li je realno da bude bolje?!! Tako da, kako se tebi pokaze precizno, to i koristi, ne moze te niko nauciti sa tvojom puskom, kako sta ona voli.

Spot on nisu bas losi, nisu sjajni ali im je dobar odnos cena-kvalitet.
Sa spot on 1.48g sam pravio grupe od oko 7cm na 120 metra, JSB heavy dijabola ima nesto bolje rezultate.

U tom trenutku je puska bila fabricki setovana, JSB heavy je leteo oko 250ms ako se dobro secam dok su slugovi isli tipa 210-230ms u zavisnosti od tezine.

Naravno, trebas imati u vidu da je tvoj kalibar manji i da ne ocekujes preciznost na velikim daljinama zbog uticaja spoljne sredine. Stega za upucavanje ti nije potrebna, napravi samo neki oslonac napred.

Danas stigli JSB Knockout slagovi i uz malo podešavanja slažu divne grupe. Na 50+ metara jedna za drugom skoro pa na istu rupu. H&N Baracuda na 30 metara sada pogađa grupu manju od dinara.
Napomena, puška je blago pojačana.

Nasuprot savetima još uvek igram na slepo jer nemam hronograf ali to što sam danas izpodešavao je ispalo odlično. S obzirom da se puška isključivo plinka po dvorištu i ovako naslepo ide jako dobro.

Odlicno, e sada, nemoj puno da se zaigravas, jer na kraju u 90% slucajeva se pogubis i ne znas vise ni gde si, ni kud si krenuo :)
Ako si zadovoljan trenutnim, grupe te zadovoljavaju, nema sta vise petljati, sada samo uzivaj u pucanju...najlepsi zvuk je kada gadjas metalni gong... jedva da ga vidis okom...opalis...i cujes sa zadrskom ono predivno PLIIIIINNNNK...milina :):):)

Users who are viewing this thread

Back