zuxbg
Active member
Švedska firma Spuhr (Spuhr Web shop) pravi robusne i skupe (300+EUR) motaže za optičke nišane. Na Aliju se pojavilo nekoliko modela za pikatini šinu za prečnik tubusa 30 i 34mm, sa 0 i 6 MIL nagibom. (Meni treba 30mm i 6MIL, to nisu iskopirali). Cene na Aliju su od 50 do 70 EUR. Uzeo sam model SP-3002, 30mm 0MIL. Modeli imaju nomeklaturu: Spuhr oznake:
SP=pikatini montaža
3=30mm
0=0MIL nagib
0=posebna verzija?
2=visina centra optike od osnove montaže 38mm
Ovde su karakteristike originala: SP-3002 i tehničke karakteristike.
-Dužina: 126mm
-Razmak između prstenova: 62mm
-Masa: 261g
Izrađuju se za različite šine, sa quick detach spojnicom, u crnoj ili FDE (Flat Dark Earth) boji, itd.
A sada o primerku sa Alija:
-Montaža na pikatini šinu sa 4 šrafa.
-Svaki prsten se steže sa 2x3 šrafa
-Svi šrafovi su Torx 20, ključ dolazi sa montažom.
-Na prstenovima postoje navoji pod 45 stepeni za montažu dodataka.
-Na prednjem prstenu postoje navoji na 0, 90 i 180 stepeni za montažu dodataka, +u osnovi na 180 stepeni. (Spuhr kaže da imaju 40 dodataka.)
-Ugrađen žleb za nivelaciju optike i priložen trougao (za poravnavanje sa donjim-ravnim delom optike).
-Ugrađena libela.
Verujem da ima još funkcionalnosti kojih nisam svestan.

Montirao sam optiku Vector Optics Forester 1-5x24, namena nije za VP, ali nekom može da bude interesantno i za VP, bilo za springericu, bilo za PCP i glomaznu optiku.

Pošto mi ova ne rešava problem nagiba, naručio sam 20MOA montažu od Discovery Optics, ali ona je slabija u mnogim parametrima, a jeftinija samo 10 EUR. Razmišljam da uzmem Spuhr model od 34mm i 6 MIL (20.6MOA), a već sam nabavio adapter prsenove sa 34 na 30mm. (Inače, nisam mogao da nađem neke pristupačne plastične adaptere sa 34 na 30, pa sam morao da naručim 3D print, što nije jeftino. Bila je opcija da naručim za 15 EUR prstenove od 34mm sa uključenim adapter prstenovima, ali bih ih morao brusiti jer imaju ispust, a i ne bi bili dovoljjno dugi - 32mm - koliko su dugački Spuhr prstenovi.)
SP=pikatini montaža
3=30mm
0=0MIL nagib
0=posebna verzija?
2=visina centra optike od osnove montaže 38mm
Ovde su karakteristike originala: SP-3002 i tehničke karakteristike.
-Dužina: 126mm
-Razmak između prstenova: 62mm
-Masa: 261g
Izrađuju se za različite šine, sa quick detach spojnicom, u crnoj ili FDE (Flat Dark Earth) boji, itd.
A sada o primerku sa Alija:
-Montaža na pikatini šinu sa 4 šrafa.
-Svaki prsten se steže sa 2x3 šrafa
-Svi šrafovi su Torx 20, ključ dolazi sa montažom.
-Na prstenovima postoje navoji pod 45 stepeni za montažu dodataka.
-Na prednjem prstenu postoje navoji na 0, 90 i 180 stepeni za montažu dodataka, +u osnovi na 180 stepeni. (Spuhr kaže da imaju 40 dodataka.)
-Ugrađen žleb za nivelaciju optike i priložen trougao (za poravnavanje sa donjim-ravnim delom optike).
-Ugrađena libela.
Verujem da ima još funkcionalnosti kojih nisam svestan.

Montirao sam optiku Vector Optics Forester 1-5x24, namena nije za VP, ali nekom može da bude interesantno i za VP, bilo za springericu, bilo za PCP i glomaznu optiku.

Pošto mi ova ne rešava problem nagiba, naručio sam 20MOA montažu od Discovery Optics, ali ona je slabija u mnogim parametrima, a jeftinija samo 10 EUR. Razmišljam da uzmem Spuhr model od 34mm i 6 MIL (20.6MOA), a već sam nabavio adapter prsenove sa 34 na 30mm. (Inače, nisam mogao da nađem neke pristupačne plastične adaptere sa 34 na 30, pa sam morao da naručim 3D print, što nije jeftino. Bila je opcija da naručim za 15 EUR prstenove od 34mm sa uključenim adapter prstenovima, ali bih ih morao brusiti jer imaju ispust, a i ne bi bili dovoljjno dugi - 32mm - koliko su dugački Spuhr prstenovi.)
Last edited: