Sta treba da znam kao pocetnik?

manjina

New member
O vazdusnim puskama nemam pojma ni kako funkcionisu i kako se dele i koju "municiju" koriste, ali znam sta meni treba :)
Posto za mk pusku danas treba da rodis mecku dok dobijes dozvolu i prilikom nekog prekrsaja bez iste i ostajes za cas posla, odustao sam od iste.
Namera mi je bila vezbam precizno gadjanje na otvorenom na nekih 100m sa njom. Tacnije da ucim o svim faktorima koji uticu na precizno gadjanje. O samoj pusci , optici , municiji , uticaju vetra itd...

Da li je moguce ovo sto bih ja hteo da se primeni na vazdusnu pusku? Naravno ne na 100m jer mi predpostavljam za to vec treba ozbiljnija oprema.Dvoriste mi je duzine nekih 50m tako da tu mogu da postavim neku tablu sa metom bez problema.
Odakle poceti sa teorijskim ucenjem i koju opremu uzeti za pocetak?
Meni je vise cilj rekreacija i sam proces ucenja o samom preciznom pucanju i kako vetar utice na metak i kako kompenzovati njegov uticaj. Kako podesavati optiku i tako to..

Mozda se nisam izjasnio dobro oko nekih stvari ali valjda ste shvatili sta sam hteo da kazem.

manjina said:
Posto za mk pusku danas treba da rodis mecku dok dobijes dozvolu i prilikom nekog prekrsaja bez iste i ostajes za cas posla, odustao sam od iste.

Jedan nas kolega je ostao bez vazdusne puske zato sto je pucao po njivi i neko ga je prijavio, ocu da kazem imao ti mk ili vp isto ti se vodi ako te uhvate van strelista.
Ja da biram za sebe uzeo bih 5.5 ili 6.35(radije 6.35 za moj ukus)
Wildcat,steamline,royal,impact sa svim mozes da pucas 50+m.
Najbolje bi bilo kad bi ti neko pokazao kako to sve funkcionise praksa je jedno yt je drugo.
Ne znam koliko ti je dubok dzep ali ja iskreno bi uzeo neku polovnu ali sredjenu nego novu pa da se mucim posle sa njom

Mnogouvaženi koelga manjina,
Kao što je kolega prethodno rekao, bez obzira da li pucate iz mk ili vp ili nečeg trećeg na neuređenom strelištu rizikujete da budete kažnjeni.
Pošto ste rekli da bi pucali na 100m a dvorište je 50, mislim da je bolje krenuti od te opcije za 50m.
Kalibar - kod nas su popularna tri kalibra 4,5mm, 5,5mm i 6,35mm. Svaki ima svoje prednosti i mane.
Što je manji kalibar to je bolji izbor dijabola i jeftinije su.
Što je veči kalibar manje na njega utiče vetar (i to u velikoj meri) ali su skuplje dijabole.

Puške postoje na oprugu, gasni klip, na co2 i na komprimovani vazduh PCP. Postoje modeli od 100e do 2000e.
Cena varira kod svih. Postoje i springerice za 600e a postoje i pcp za 300e. A co2 je najmanji izbor i na njih jako utiče spoljna temperatura (mogu se koristiti od marta do novembra, kada je minus jako slabo izbacuju dijabole)
Optičkih nišana ima od 30 do 2000e.

Po meni je najbolje krenuti sa nekom springericom za početak ili neka pcp polovna ili jeftiniji model.

Nadam se da sam malo pomogao

Gospodo... Mogu li da se uključim?

Nije isto ako nas ne daj Bože na nekoj njivi uhvate sa MK i sa VP. MK je vatreno oružje i drugačije će vas sudija (ne daj Bože) tretirati nego ako ste uhvaćeni sa VP.

Što se tiče pitanja kolege, bilo bi dobro da kaže koji je okvirni budžet i šta za tu sumu sve planira da nabavi. Samo pušku ili i optiku (kakvu?), da li preferira springerice ili PCP, da li na 100 m želi da pogađa flašu od minakve ili petodinarku itd itd. Ovako je sve to u domenu nagađanja, kao što je uvaženi kolega i napisao - od 100 do 2.000 evra za pušku itd.

Pa gadjao bih u svom dvoristu daljinu do 50m. Budzet mi je zada skroman i on je 30.000rsd. Gadjao bih papirnu metu i trenirao sto vecu preciznost na ovu daljinu na otvorenom.
Da li mogu da ukombinujem VP i optiku za ove pare?

manjina said:
Pa gadjao bih u svom dvoristu daljinu do 50m. Budzet mi je zada skroman i on je 30.000rsd. Gadjao bih papirnu metu i trenirao sto vecu preciznost na ovu daljinu na otvorenom.
Da li mogu da ukombinujem VP i optiku za ove pare?

Ako je u pitanju PCP onda ne, ali springerica i okej optika mogu da se ukalupe u taj budžet. I više od toga, rekao bih. Ako su uslovi dobri, čak i slabim springericama mogu da se prave odlične grupe na 50 metara (za tu vrstu oružja), tako da bih ja, na osnovu svega što je napisano, uzeo neku provereno preciznu pušku srednje snage, možda čak i nešto do 12 J (ako je dvorište zaklonjeno od vetra i ne puca se preko 50 m), ali tu već zalazimo u pitanje ličnih ukusa, afiniteta itd.

Dragi kolega, ja sam kao početnik prvo detaljno proučio aktuelni ZOM (Zakon o oružju i municiji), čisto da ne bude kasnijih "glavobolja". Smatram da je veoma bitno znati svoje obaveze ali i svoja prava u ovom sportu. Iskreno, ako ti je dvorište u relativno urbanom delu grada/naselja, nije pametno igrati se sa VP. Imam slične uslove za vežbanje, ali se još uvek nisam usudio da pucam na otvorenom, jednostavno previše ljudi me okružuje, gomila slučajnih prolaznika... nikad ne znaš kome šta može pasti na pamet.

A sta sad i da te uhvate da pucas u svom dvorištu? Imam li ja prava da pucam iz vp u spostvenom dvorištu? Koja je kazna ako uhvate nekog da puca vazdušnim oružjem u dvorištu kako ide to. Ne razumem taj deo

Igrom slucaja, jednog drugara i njegovw pajtose navataju policajci da gadjaju na splavu u 45. bloku na Novom beogradu. Rekli su ima da se okrenu ka reci, posto su idioti gadjali kontra u neke daske i tako ih ostavise.
Puska je bila Ekol Thunder, mislim, jbg ne secam se.
Poenta je da izgleda zavisi kako ti se zalomi sa policijom.

Pa sta moze u naj naj gorem slučaju da ti pišu? Sta da te kazne kolika je kazna? Zna li neko nesto o tome? To me zanima. Smem li ja da nosim vp od tačke a do tačke b?

skorpio said:
Kolega imas post , oduzimanje predmeta pa procitaj , svasta je moguce ....

Hvala našao sam. Uglavnom ne mora svako da zna drzi se dalje od ljudi i ne pravi buku. Par stvari ali najbitnija je da te ne vidi niko

Users who are viewing this thread

Back