Stoeger RX 5 u drvetu

E, sad sam se bas iznervirao....
Malo pre, reko, hajde malo da pucam. Uzmem pusku u ruke, tri dijabole....grupa van centra i po visini i po horizontali. Opalim i drugu turu po tri... Opet isto. U jednom trenutku, kada sam zatvorio pusku, sa dijabolom unutra, i dok sam je prinosio u polozaj za pucanje, osetio sam da se nesto pomerilo u pusci.
Ima li neko neku ideju sta bi moglo da bude?
Napominjem da je bila upucana, i dalje sve funkcionise, niko je nije dirao, a nisanska tacka pomerena.

Ja bih kartonce podmetnuo u debljini koja je potrebna tek kad turete vratim u nulu po vertikali (relaksiram opruge u optici). Dzabe kartonce, ako su i tada tureti do maksimuma, mislim da moze ozbiljno da ti utice na grupe.

Evo dragi moj @MarkoK, kad se vec interesujes...
Danas probao malo Nikko fenomenalni () 6x na ovoj lepotici,upucavao na 15m, suva okolina, zatvoren prostor....ma milina gadjati sa talijankom, pa grliti, pa drzati...ah meraka s veceri rane...
Meta sa neta,vrlo zahvalna za ovakve stvari
39302620418b3066100d98f4a93abaa7.jpg

HN excite 0.54g
Ovako izgleda kad se provuce kroz aplikaciju My Shooting...
1563a07d1711817b9c07d961a0fe29a1.jpg

...
66b1dab0559b01b46f6e36b2d2464373.jpg

Ocu napolje, malo mracno u ovom tavanu,a i nemam gde pivce da stavim...

Sent from my SM-A405FN using Tapatalk

lepe grupe
mali savet, stavi iza papira karton od pcie i zategni
on da ce dijabole ostaviti lep trag, cak i na obicnom papiru, nece cepati metu

Imam karton od kutije pozadi, ali ne menjam redovno, on se prirodno sav pocepa, pa su onda rupe bas bas velike.Ali u pravu si, lepse je kad se cistije vidi. Sutra napadam piljaru u kraju, cim im stigne roba...

SrpcheTheGreat said:
Evo dragi moj @MarkoK, kad se vec interesujes...
Danas probao malo Nikko fenomenalni () 6x na ovoj lepotici,upucavao na 15m, suva okolina, zatvoren prostor....ma milina gadjati sa talijankom, pa grliti, pa drzati...ah meraka s veceri rane...
Meta sa neta,vrlo zahvalna za ovakve stvari
39302620418b3066100d98f4a93abaa7.jpg

HN excite 0.54g
Ovako izgleda kad se provuce kroz aplikaciju My Shooting...
1563a07d1711817b9c07d961a0fe29a1.jpg

...
66b1dab0559b01b46f6e36b2d2464373.jpg

Ocu napolje, malo mracno u ovom tavanu,a i nemam gde pivce da stavim...

Sent from my SM-A405FN using Tapatalk

BRAVO!!!

Ja sam provalio da su se vijci koji povezuju polimerski kundak i metalnu cev odpustili!
20220417_084120.jpg

Sa obe strane i ima još jedan ispred okidača. Čim sam njih dotegao, nišanska tačka se vratila. Nisam imao vremena još to da ispitam detaljno, al u narednim danima ću javiti i za ovo.

Osim na kometi, kojoj su zabetonirali te srafove, pa ne moram, posle svake serije od npr 100tinak dijabola ja na Stegeru, a i na Dijani dotegnem te šrafove. Što je sigurno, sigurno je. Nisam stigao da kupim plavi Locktite, a i ne mrzi me da dotežem povremeno. Sa torbicom gde su dijabole, uvek stoje i imbusi za optiku, mali zvezdasti ključ za kundak i torex za ta dva šrafa napred. I rešen problem :cool:

STVARNO????? :shock:

Juuu, koliko sam se nervirao! Svaki put kad uzmem pusku u ruke, ja moram da je upucavam. Reko, nešto ovde nije u redu...

Hvala brate Srbine!!!!!

Kometa 220 tuče svoju osmu kutiju dijabola sa Hawke vantage 4×32 na Hawke nosaču. Optika nije mrdnula od kad je montirana a ni tureti :cool:

Malo sam čačkao oko balistike...
Naime, skinuo sam program Putanja dijabole.exe V4 i tu uneo neke podatke i dobio neku putanju i pad na određenoj razdaljini. Računam, trebaće mi ti padovi pri podešavanju i mehaničkog i optičkog nišana pri različitim daljinam.
Znači, puška RX5, dijabola Sport S (narandzasta), mehanički nišan. Horizontalna linija na istoj visini kao i cev puške.

Rezultati:

Kao što se vidi na 10 i 15 metara nema pada
20220517_164535.jpg

sledeće, na 20 i 25 metara... Na 20 nema pada, a na 25...tu već i jedva vidim metu i takvi su i pogodci.
20220517_164542.jpg

Stavim optiku i metu na 33 metra. Rupe 1, 2 i 3 su od nišanjenja u centar, a 4,5 i 6 od nišanjenja malo više centra. Bitni su 1,2,i 3. Od prilike centar ove grupe je 60mm ispod centra belog kružića.

20220514_093431.jpg
Uglavnom ovo nema veze sa putanjom dobijenom u programu. Da se razumemo, ne kažem da program nije OK, ali mi na 33 metra program kaže da je pad 200mm.
1234.jpg
Optičku liniju sam bezveze stavio, a i nije mi jasno kako da je odredim, ali je nebitna za putanju.

Šta ja to nisam shvatio ili gde grešim???

Balistički koeficijent ti je debelo visok za početak a to je kod dijabola i onako blago upitno za dobar broj proizvodjača. Probaj sa 0,010 pa šteluj +/- 0,002 dok ne dođeš do rezultata približnih stanju na terenu.

MarkoK said:
Stavim optiku i metu na 33 metra. Rupe 1, 2 i 3 su od nišanjenja u centar, a 4,5 i 6 od nišanjenja malo više centra. Bitni su 1,2,i 3. Od prilike centar ove grupe je 60mm ispod centra belog kružića.
Pucati na 33m za mene je ozbiljan izazov. Svaka cast, bez obzira na pad dijabole. Sto kaze @bojan017 pusti ti te programe. Uzmi dijabolu, upucaj na 10m ili 15m, pa odmici metu po pet metara do kolike hoćeš distance i dobićeš pad za tu dijabolu, ne mož' biti objektivniji...
bar ja tako mislim...

bojan017 said:
Balistički koeficijent ti je debelo visok za početak...
To je zato sto to nije BC nego "Koeficijent EBK", te smatram da to ne mora toliko cackati...

MarkoK said:
Optičku liniju sam bezveze stavio, a i nije mi jasno kako da je odredim, ali je nebitna za putanju.

Šta ja to nisam shvatio ili gde grešim???
Upravo to sto si napisao, nisam citao uputstvo ali pretpostavicu da se opticka linija podesi da je "nula" tamo gdje putanja sijece tu liniju. Svakako da ne mijenja putanju ali je bitna za odredjivanje pada dijabole u odnosu na neku pocetnu tacku. Putanja dijabole je ista bila ti optika upucana na 20 ili 50m, samo sto pad na optici nije isti...

Ima li neko nekih novih informacija o RX5? Ima problema, nema problema, zadovoljni, nisu zadovoljni....

Nije drvo (nažalost, jer mi je u top 3 kundaka na VP koje sam video, ali je rx5 :)

Tek smo se počeli družiti, uzeo na brzinu da prebrodim dok je pp750 na servisu, ispalio par komada, stavio optiku, ispalio par komada. Deluje da može ovo biti precizno. Meh. nišani koji stignu uz pušku su predebeli i teško se s njima išta preciznije od konzervi može gađati... Stavio sam optiku koju sam imao (planiram da stavim jednu manju kada stigne). Okidač je prilično težak i linearan, pa je rx5 malo naporan za korišćenje, pogotovo za nekoga ko je navikao na bolje, ali mogu da vidim da je ovo za početnike dobra stvar, a iako je težak, pošto je linearan, zna da iznenadi. Natezanje mi deluje da nije previše teško, a mehanizam mi deluje nekako sigurno, stabilno. Više informacija posle vikenda :)
dff1a735c617c44081c0d9b3761541c1.jpg

Sent from my Pixel 6 Pro using Tapatalk

Sretno sa puskom, ako uspes da iskontrolises okidanje, moze biti zaista precizna. to je mnogo lakse sa stola nego iz stava. U stavu zaista okidac mora da bude dobar.

Danas malo sa mehaničkim nišanima :) Excite plinking se pokazao baš dobro, jedina puška koju imam gde su se te dijabole pokazale dobro :D Nekako lepo uđu u cev i kontam da je u tome i cela fora, baš su kompatibilne sa primerkom koji imam. Uglavnom, sad kad sam se malo navikao - vrlo korektna početnika puška i zapravo je i treba koristiti ovako kako i dolazi, sa mehaničkim nišanima na kraćim daljinama - puno zabave za malo para.

b9912d8729b91b9fdcb64945d59de119.jpg

Danas malo sa mehaničkim nišanima :) Excite plinking se pokazao baš dobro, jedina puška koju imam gde su se te dijabole pokazale dobro :D Nekako lepo uđu u cev i kontam da je u tome i cela fora, baš su kompatibilne sa primerkom koji imam. Uglavnom, sad kad sam se malo navikao - vrlo korektna početnika puška i zapravo je i treba koristiti ovako kako i dolazi, sa mehaničkim nišanima na kraćim daljinama - puno zabave za malo para.

b9912d8729b91b9fdcb64945d59de119.jpg

Uuuuu, bravo!
Znaci, do mene je, a ne do puske.
Nisam nikad imao ovakvu grupu, pa sam naravno okrivio pusku 🤣.
Inače, kako te sluzi puska? Ima li nekih problema?

Nije do puške ali može biti do dijabola. Recimo sa kvalitetnijim sa kojima sa prvo probao (hn recimo, geco) grupe su bile lošije. A evo sa ovim jeftinim - baš fine.

Od problema, jednom mi se desilo da mi se cev "otkačila" kad sam je stavio u ruku, e sad ne verujem da je ja nisam podigao kako treba posle ubacivanja dijabole ali ko zna. Osim toga ama baš nikakvih problema. Moram se ograditi da nisam puno pucao, ajde da ugrubo kažemo 10ak puta po 25 dijabola možda.

I da, jako je dobro imati ipak jednu prelamaču jer svi imamo one dane kad ne znamo dal nam se puca dok ne uzmemo pušku i opalimo par komada :) e za te nesigurne ekspresne kratke sesije - ništa ne može da zameni prelamaču.

Users who are viewing this thread

Back