Stoeger Rx5 VS Cometa 220 Wood

SrpcheTheGreat

Well-known member
Po želji kolege @Zareta, izneću svoje utiske o ove dve puške. Ja ih ne posedujem dugo, ali „za pametnog čoveka i komarac je muzika“ i nadam se da će oni, koje interesuje steći odredjenu sliku i lakše se odlučiti, ako razmišljaju o nabavci neke od njih. Trudiću se da budem maksimalno objektivan, ali ne mogu baš skroz, to će te mi oprostiti ;)
Dakle, osnovni podaci

Cometa 220 Wood
Brzina u kalibru 4,5mm 195m/sec
Duzina 1060mm
Snaga 10,5J
Tezina bez optičkog nišana 2,8kg
Težina sa optičkim nišanom Nikko Stirling 3-9x40 AO Airking 3.46kg
K1.jpg 

Stoeger RX5 Wood
Brzina u kalibru 4,5mm 195m/sec
Duzina puske 1030mm
Snaga 10J
Težina 2,4kg bez optičkog nišana
Težina sa optičkim nišanom Nikko Stirling 3-9x40AO Mountmaster 2, 780kg
S 1.jpg

Spoljašnji izgled
Kundak Komete izradjen je od bukovog drveta u mat nijansi. Na oko deluje kao da je premazan samo u jednom sloju, bez neke završne zaštite i iz tog razloga podložan ostećenju.
K tekstura.jpg
Medjutim, tokom upotrebe, nisam stekao takav utisak. Osećaj pod rukom je vrlo prijatan, površina je blago hrapava, “sirova”, imate osećaj sigurnosti da pri držanju neće “pobeći” iz ruku. “Monte karlo” oblik daje prilično dobar osećaj pri nišanjenju mehaničkim nišanom. Rukohvat je perfektno odradjen, izuzetno lepog oblika (mrtva trka sa Stegerom) i pruža odličan osećaj kontrole pri pucanju bez prevelikog stezanja. Dužina zadnjeg dela kundaka, sa namonitranom optikom preko jednodelnog nosača, uz još neke manje nedostatke, koje ću kasnije opisati, nameće “eye releif” u mom slucaju na granici optimalnog, jer spadam u krupnije osobe. Prednji oslonac kundaka, da ga tako nazovem, ili podkundak je “prave” debljine, tako da jednako dobro podržava i artiljerijski i otvoreni relaksirani hvat rukom, a i pri fiksnom osloncu dobro naleže svojom površinom. Završnica u predelu prelamanja cevi je perfektno odradjena, pri čemu završni drveni deo prekriva šrafove, kojima se cev pričvršćuje za fiksni deo puške.
K prednji kundak.jpg

Cev pri prelamanju nigde ne zapinje, radijus kretanja je savršeno centriran kada se posmatra poprečni dijametar prednjeg dela kundaka.
K cev centr.jpg

Kundak Stegera, po mom mišljenju je njegov zaštitni znak (na stranu i drugi kvaliteti). Uostalom, alfa romeo ovde kod nas možda važi za auto sa najmanjom kilometražom izmedju dva velika servisa, ali kad pogledate te linije, unutrašnjost automobila i sve detalje enterijera, vidite savršen italijanski dizajn. Dakle “prelep” je blagi izraz. Naravno, to je moje subjektivno mišljenje.
S kundak tekstura1.jpg
S tekstura2.jpg

Kada uzmete pušku u ruke, prvi osećaj koji vas ne moze zaobici je odlično modeliran rukohvat, idealne debljine i dužine, sa uglom koji vam usmerava prste ka kočnici i okidaču bez ikakvog “traženja” položaja. Drvo je matirano, takodje bez neke posebne finalne zaštite, ali u punoj boji i sa vrlo lepim nijansama. Oblik kundaka, iako vrlo sličan Kometinom, dakle "monte karlo", obezbedjuje savršen položaj za gadjanje mehaničkim nišanom, bez preteranog spuštanja glave ka obrazini. Mislim da tome doprinosi,osim relativno visokog položaja nišana I ugao zadnjeg dela kundaka, koji je za nijansu veći od Kometinog. Prednji deo kundaka je oblikovan tako da idući od rukohvata prema završnom delu, on polako povećava poprečni dijametar i dobija na “volumenu”, da bi se u završnom delu ponovo vratio na istu dimenziju u poprečnom dijametru.
S kundak prednji.jpg
Na oko, ovaj detalj izgleda prelepo, ali postoji i jedno mala specifičnost,  ako posmatramo sve to u funkciji gadjanja. Dakle, ovakav oblik prednjeg dela kundaka nameće primarno gadjanje iz stava, i to ne streljačkog, nego prvenstveno slobodnog sa isturenom rukom ispred tela (kao lovački stav). Pri fiksnom osloncu, ovaj zadebljali deo, bar ja imam takav utisak, malo smeta, jer u zavisnosti od podloge može da “šeta” levo desno pri opaljenju. Kada pucam sa fiksnog oslonca, obično je kundak oslonjem bliže rukohvatu, na početnom tanjem delu. Ali ovo ni u kom slučaju ne treba shvatiti kao nedostatak, već više kao specifičnost. Završni deo kundaka je perfektno odradjen, cev pri prelamanju je odlično centrirana.
S cev centriranje.jpg

Attachments

• K tekstura2.jpg
    K tekstura2.jpg
    181.5 KB · Views: 1,261
Prelamanje
Prelamanje kod obe puške izvodi se lako, moj utisak da je podjednaka sila potrebna i za incijalni trzaj pri odbravljivanju cevi i za prelamanje. Samo prelamanje je celim tokom i u trenutku automatskog kočenja pri krajnjem napinjanju vrlo ujednačeno. Bravljenje je isto kod obe puške, kuglicom. Nisam do sada primetio bilo kakav luft u ležištu cevi, nakon višekratnih prelamanja, kao ni kada je cev  u zabravljenom položaju, spremna za pucanje. Doduše, i zašto bih, puške su nove. Sam trzaj kod Komete je slabiji, prigušeniji, ali nijanse su u pitanju.
Bravljenje Komete
K kuglica.jpg

Bravljenje Stegera
S kuglica.jpg 

Montaža optike
Kometa ima po meni dva nedostatka. Prvi je nedostatak otvora za osiguravanje klizanja optičkog nišana. Drugi vezujem za krupnije osobe kao što sam ja (193 visina, o kilaži ne bih) I kada se koristi jednodelni nosac standardne duzine od 10cm, kao u mom slučaju (usput, Nikko Airking je 325mm dužine), moj “eye releif” je na granici optimalnog, tačnije nedostaje mi 1-2cm prema ustima cevi,da bih bio opušteniji, ali ni ovako ne smeta baš previše. To je uslovljeno sa dva ogranicenja. Jedno je ukupna duzina 11milimetarske šine na pušci za montažu, koja iznosi 11,5cm, a drugo je što šina kreće od samog početka tela puške,  tako da sam jednodelni nosač morao postaviti maksimalno prema prednjem delu, a samu optika u prstenovima pomeriti maksimalno put napred. To bih lakše rešio sa dvodelnim nosačima, ali bih izgubio na stabilnosti same optike, zbog već pomenutog nedostatka otvora za fiksiranje protiv klizanja. Medjutim, sa optikom kraće dužine ili kod osobe sitnije konstitucije, ovaj “problem” ne postoji, kad su jednodelni nosači u pitanju, u to sam sasvim siguran. .
Sina nosaca
K sina početak.jpg
K sina prednji deo.jpg

Kod Stegera je obezbedjivanje optike od klizanja rešeno poprečnim kanalom, u koji se plasira sigurnosni šraf nosača. Takodje, sama šina na pušci je duža (iznosi 14,5 cm) i što mislim da je značajna sitnica, ne počinje od kočnice, kao kod Komete, nego je uvučena 1cm prema cevi, što daje odredjeni komfor.
Sina nosaca
S sina zadnja.jpg
S sina prednja.jpg

Pri montaži optike nisam imao problem sa podešavanjem “eye releif”.
Zbog potrebe za naočarima, bolje pucam sa optikom, ali apsolutno stojim iza mišljenja da je Steger koncipiran prvenstveno za “open sight” pucanje ili ti mehaničkim nišanom. Moje čvrsto ubedjenje je da je cela koncepcija ove puske usmerena u tom pravcu- oblik kundaka, visina nišana, ugao rukohvata.

Kočnica
Automatska kočnica kod obe puške funkcioniše perfektno. Pod prstima, nešto je prijatniji osećaj kod Stegera, gde je kočnica u obliku polukupole, široka, i pri potiskivanju bilo kod dela, otključaće obarač.
S kocnica.jpg

Kod Komete se može desiti da se pritiskom na jednu ili drugu stranu kočnice, može zakačiti nokat palca ili nabosti jagodica prsta, ako se ne pogodi sama sredina kočnice, ali to nije ništa alarmantno. Jednostavno, kod Stegera, gde kod da pritisnete kočnicu, osećaj je isti. Kod Komete gadjajte sredinu.
K kocnica.jpg

Okidač
Obe puške imaju dvofazni okidač. Kod Komete je on podesiv, kod Stegera je fabrički podešen. Kod Komete je težina okidanja manja, okidač je mekši, pucanje je vrlo prijatno, trenutak okidanja predvidiv. Meni sasvim odgovara kako je fabrički podešen i tu ništa nisam menjao.
Okidač kod Stegera je tvrdji, sa fabrički podešenom distancom praznog hoda, koja je nešto kraća nego kod Komete, koji ne može da se šteluje i koje se periodično izgubi, na primer u seriji od 50 okidanja, jednom ili dva puta. Razlog za to ne znam, ali se svaki put se naknadno vrati na fabričku podešenost bez greške.
Oba okidača, uz period navikanja, pružaju mogućnost dobre preciznosti pri gadjanju, mada je taj period za Kometu mnogo kraći, bar meni.

Buka
Obe puške proizvode sasvim slobodno mogu reći prigušeni zvuk pri okidanju, tako da mislim da u uslovima korišćenja na otvorenom prostoru, ali i u sobnoj ligi, neće predstavljati apsolutno nikakvu smetnju okolini. Steger, doduše, ima povremeno izražen zvuk rezoniranja opruge, ali se on javlja vrlo sporadično i ne utiče na ukupna utisak pri pucanju. Trzaj pri opaljenju je, po mom mišljenju, za nijansu jači kod Stegera, ali bez bilo kakvog značajnog uticaja na ukupan doživljaj pri pucanju.

Attachments

• K okidac.jpg
    K okidac.jpg
    179.4 KB · Views: 1,256
Dijabole
Što se tiče „varenja“ dijabola, tu ipak postoji odredjena razlika, po mom skromnom iskustvu. Kometa perfektno ispaljuje dijabole tačne mere od 4,5mm. Iako nisam merio promer cevi, ali i ne moram, jer se pod prstom to jako dobro oseti, promeri 4,51, a pogotovo 4,52, se značajno teže ubacuju u cev bez „olovke“ i za rezultat daju rasipanje u meti i do 4-5cm na distanci od 15m i više.To ne znači da neka od njih neće stići gde je ciljano, ali je procenat takvih daleko manji od očekivane preciznosti ove puške i kvaliteta same dijabole. Ovo se odnosi jednako na kvalitetne dijabole, kao i na manje kvalitetne. Sa druge strane, Stoeger podjednako dobro guta od 4,50 do 4,52, bez obzira sto se i kod njegove cevi malo teže ubacuju širi promeri, ali pri postavljanju ipak malo lakše „legnu“ u cev. Dakle, Kometa trazi cist promer 4,5mm, Steger je komforniji u tom smislu, pa samim tim ima i veći dijapazon vrsta dijabole koja može da se koristi sa dobrom preciznošću.
O preciznosti i pogocima, ne bih postovao ovde, to sam postavio u izdvojenim temama o ove dve puske, a i druge kolege su to predstavljale.
Evo i dijabola sa najboljim efektom pri gadjanju do 20m, po mom iskustvu i onome što sam imao na raspolaganju
Kometa
K dijabole.jpg

Steger
S dijabole.jpg

Na žalost, domaće i neke stranske dijabole nisu ostavile baš lep utisak kod obe puške, na distanci od 20m na kojoj sam ih ja testirao. To ne znači da se ne mogu sasvim lepo koristiti do 10 metara i za neki plinking.
Dijabole.jpg

Ukupan utisak je da su obe puške vrlo precizne (govorim za daljinu od 20m i manju, u idealnim uslovima, tj zatvorenom prostoru). Prednost Komete je preciznost pri promeni dijabole. Kod Stegera je potrebno ispucati nekoliko komada, da se cevka „navikne“ na drugu, Kometa to radi, što kažu „na jedan“. Sve u svemu, obe puške su za mene kao rekreativca i amatera ostavile fenomenalan utisak.
Kada bih se odlučivao koju bih uzeo, uzeo bih obe. Svaka svojim karakteristikama pruža neizmerno zadovoljstvo pri pucanju, a da pri tome ne zamara strelca čestim natezanjima i nišanjenjem, bilo stojeći, bilo sa oslonca.
Ako bih morao ipak samo jednu, prvo bih uzeo Kometu, dok ne prodje „Veliko polje“, :lol: a onda Stegera.
Nadam se da sam bio od nekakve pomoći i da nisam bio preopširan.
Veliki pozdrav

Svaka čast na ovakvom predstavljanju obe puške. Kada sam "tražio" neko upoređivanje nisam pomislio ni na pola od ovoga ali si me baš prijatno iznenadio. Detaljno i iscrpno.
Siguran sam da će mnogo značiti onima koji se dvoume između ove 2 puške.

Не знам како сам ову тему пропустио а чешљао активно форум.

Елем, двоумим се баш између ове две пушке.
Штогер ми се свиђа јер је лепо дизајниран, није класична коцкаста пушкица (и делује ми на основу искустава људи с форума као довољна за играње и такмичење у гађању са самим собом, наравно, за нас незахтевне) а Комета јер сам гледао још рецензија, хвале је и неки странци и делује ми комплетнија, солиднија.
Такође, Комета је више заступљена међу светом, колико сам могао видети па јој је и то плус.

Е сад, брине ме што сам на сајту Агенције за испитивање оружја (https://www.proofhouse.rs/?page_id=379) нашао да је кометица заправо Ц категорија а не Д.
На мерењима и показује нешто преко 200м/с са неким дијаболама средње тежине, сајт Комете каже 220м/с али продавнице кажу 190-195м/с.

Кога слушам, продавницу па ризикујем да сутра народна милиција каже што нисам пријавио и да ме јуре или да пратим сајт агенције? Да ли је ко вама правио проблем приликом куповине Кометице 220?
Контам да и продавница мора да пријави колико је чега продала и коме, не бих им ја био први купац али ко ће га знати, не бих да ми преседне и да дигнем руке на старту.

Да, свестан сам да би ми неки Перун/Славија били можда најбоља варијанта али сам исувише нов и то је све за мене новајлију мачка у џаку, куповати од рандом лика са хало огласа. Није да ми је жао толико неких пара за мачке у џаку, више ми жао њакања и нервирања ако нешто купим па не ваља.

A ko smi mi da sporimo zvanične kanale distribicije naoružanja za masovno ubijanje vremena. Ako prodavac kaže da je kometica D i da ti papir da je kometica D, ondak nema sumnje da će organ reda koji te presretne naoružanog u mraku i vidi ti D papirče da otpozdravi i ode u nepoznatom pravcu

@sokolicc, ako te samo to muči, poslušaj @bojan017, svaka mu je ka u Njegoša...i odagnaj muku što te pritiska...

али сам исувише нов и то је све за мене новајлију мачка у џаку, куповати од рандом лика са хало огласа
ima i na ovom forumu oglasa, i nisu baš random likovi, možda i tako da preusmeriš interesovanje...

Није да ми је жао толико неких пара за мачке у џаку, више ми жао њакања и нервирања ако нешто купим па не ваља.

Proprati storiju o Diani 240 postavljenu od strane moje malenkosti na ovom forumu...

Свуда поџи својој кучи доџи.

Читам, рендам - испаде опет да је између ове две пушке из наслова за почетак најбоља Застава па кад буде требало нешто јаче Славија 631/Пера 731.

И Дијаница, наравно, али цена мало јача.

Али ето, Комету су нахвалили многи а боме и накудили, тако да - како се заломи.
Ако већ дајем 21к за дрвену комету боље још 6 за дрвену Диану, да се не цифрам за мало па после да крпим.

Извињавам се за скретање с теме. 😃

:) Šta god da kupiš i kojim slučajem ti padne na pamet da dođeš da se družiš s'nama na BR turnir....
🙂Kolega Srpče će ti bolje objasniti...
Ako budeš kući gađao konzerve,bićeš zadovoljan

Malo poređenja sa Diana 21 FBB, i Stoeger RX5, doduše nije drvo nego polimer.U zadnje vreme komšijinog Stoegera ne mogu nikako da namestim i upucam da pravi neke pristojnije grupe.Ima istu optiku kao moja Diana, sa raznim dijabolama sam probao, pa opet u zadnje vreme jako rasipa.To je posle nekih 1.500 dijabola, dok Diana i dalje lepo grupiše.Nisam nešto bio aktivan u zadnje vreme zbog privatnih obaveza, ali kad sam zadnji put pregledao taj Stoeger, kojeg inače komšija drži u futroli i u šupi, primetio sam da se hvata korozija na cev, i da ne može nikako da se "upuca" da pravi tesnije grupe kao kad je puškica bila nova.Sve je dotegnuto, očišćeno, optika takođe proverena, ipak je nemoguće upucati je pravilno.Stvarno mi nije jasno u čemu je problem, ako neko ima neki dobar predlog, slobodno neka ga iznese, možda i pomogne...

Nema tu neke velike mudrosti, prvo sumnjaš na optiku. Mora na njegovu pušku neka sigurno dobra optika pa da vidiš da li i onda rasipa. Ako i dalje rasipa, puška je problem. Ako ne rasipa onda je optika problem.

Moguće.Imam jedan rezervni optički nišan, koji zapravo bio na mojoj Diani, pa jedino da sledećom prilikom probamo sa njom.Inače mi se ne sviđa okidač na tom Stoegeru, mnogo je nekako grub i teži nego na mojoj puškici, a i trzaj je jači.Možda bi se to moglo rešiti uz malo tjuninga kod nekog puškara, ali nije moje da to rešavam jer je komšijina puška pa se ne mešam.Video sam i da se korozija hvata na cev, uzalud mu je futrola ako sve to drži negde u šupi ili gde ima vlage.To je čist nemar.Inače, ja koristim zero recoil montažu, dok je kod njega fiksni nosač, a optika je ista kineska BSA kopija.Končanica reaguje pri podešavanju, ali kako god, ipak jako rasipa pogodke na nekih 20 metara, dok moja još uvek pravi lepe grupe.On je i dosta kasnije kupio pušku, a verujem i da je mnogo manje koristio nego ja moju.

Users who are viewing this thread

Back