Terminalna balistika: Long Range praksa vs teorija (Strelok)

Za BC=0.027, V=255 i pomenutu dijabolu imaš 1.8J i 56m/s na 300m, za bc=0.03 2.5J i 65m/s, za bc=0.035 3.7J i 79 m/s, medjutim, za pomenutu dijabolu balistički domet je 197m, odnosno 219m, odnosno 255m, zavisno koji ćeš bc računati. preko ove mere nema smisla, više je to slobodan pad

Zanimljivo, a sta mu dodje taj balisticki domet? Preko te distance postaje neuracunljiva dijabola?

Ma kapiram ja šta hoćeš da kažeš, ali mi nije jasno kako onda da klasifikujemo takvo gađanje? Recimo da je 250 m otprilike polovina krajnjeg dometa dijabole o kojoj govorimo, odnosno da će ona pri idealnim uslovima,m sa cevi pod uglom od 25-30 stepeni itd. odleteti oko 500 m pre nego što padne na zemlju. I recimo da pri idealnim uslovima od deset pokušaja uspem osam puta da pogodim metu 40x40 cm na tih 250 metara. Okej, dijabola u metu udara pod uglom (koji hitac je u doslovnom smislu zapravo nešto drugo - to je kada gađamo u vis ili na dole), jer doleće "odozgo", kao i svaki drugi projektil koji pogađa metu na polovini svog efikasnog dometa. Ali, ako imamo neku konzistentnost, zar možemo da kažemo "e, to ne važi, ne računa se"?

Da li se računaju recimo pogoci iz puške .22 LR (npr Tica Tacticool, Ruger Precision Rimfire...) na 400, 500 ili 600 metara, ako znamo da je i to na manje-više polovini krajnjeg dometa ili oko polovine, pod uslovom da je krajnji domet za .22 LR oko 1.400-1.500 metara? Furioso, šta bi ti recimo rekao za ova dva klipa? Ovi pogoci se ne računaju ili se ipak računaju? Jedno je 6,5 CRD a dsrugo .22 LR. Ovde čak i nema prave konzistentnosti, jer imaju svega par pogodaka u metu, ali ja ipak ne bih rekao "ovo ne važi" ili "ovo više nema smisla". Uostalom, i najdalji verifikovani snajperski pogoci su ostvarivani blizu polovine krajnjeg dometa, pa itekako imaju smisla za onog koji je pogođen.

https://www.youtube.com/watch?v=8fg0rwT4LPY

https://www.youtube.com/watch?v=Fg808TYc2Ao

Ma prosto je to sve , do 150 M (sto je mnogo) vazdusna puska , nakon toga vatreno oruzje ...

Preko 150 m nije vise vazdusna puska, nego vazdusni dijabolobacač, posto ima putanju kao minobacač

Nema mnogo razlike između toga i pucanja iz .22 LR na 500 m ili iz .308 Win na 2.000 metara. I njihove putanje slično izgledaju, zrna lete po nekoliko sekundi, uticaj vetra je ogroman (u odnosu na 100, 300 ili 500 m) itd. Pa ljudi ipak pucaju i uživaju.

Da je moguće precizno pucati sa VP na većim daljinama, postojala bi i zvanična takmičenja.

Kada Zvezdan recimo DIJABOLOM na 300 m od 10 pokušaja osam puta pogodi limenku, to nije precizno pogađanje? Pa u poslednje dve godine ovo sve je toliko napredovalo i stvari se tako brzo menjaju da sam ja siguran da će vrlo brzo biti zvaničnih takmičenja na oho-ho preko 100 jardi. Živi bili...

Gospodine Ledeni ti si bas optimistican , ja nisam siguran da ce se stvari mnogo menjati , naravno entuziazam je cudo...

Ledeni said:
Pa u poslednje dve godine ovo sve je toliko napredovalo i stvari se tako brzo menjaju da sam ja siguran da će vrlo brzo biti zvaničnih takmičenja na oho-ho preko 100 jardi. Živi bili...

Poslednje dve godine? Extreme bench rest se održava od 2012 i još uvek nema ni pomisli o standardizovanju sporta a oni tek pucaju 70 i 90m.

ne znam Ledeni šta da kažem, naravno da je tvoj ili zvezdanov pogodak realnost, postoji lr gadjanje kao i extreme lr, pitanje je koliko to ima smisla. gadjao sam ja sa mojom puškom na 80m i skoro uvek pogađao
zeku od 30x 20cm cirka. ali ako mi je vertikalni pad projektila 5m da li to ima smisla? metak vatrenog oružja (pa i mk puške) ima mnogo veći BC pa samim tim balistički domet je mnogo veći jer je sve veće (masa projektila, početna brzina) tako da vertikalni pad na 300m mk puške sigurno nije ni približno padu tvog projektila, tj. dijabole

Bilo bi lepo da definišemo izraz. Šta je to LR? Da li je to subjektivno ili ćemo koristiti postojeće definicije?

sve ima svoje granice, pa i najbolja snajperska puška gradja efektivno na npr 2km, pogadja i na 2.5km, a na 3km pogodi 1/10. na 4 će možda nešto pogoditi. ovo sam naveo samo principijelno, ne znam koliki je domet vrhunskih pušaka

Ja bih rekao da je kruta definicija okej ako cemo se takmiciti, pa moramo imati neka pravila. A rekreatvno mi je to sve ipak previse subjektivno.
Sto se BC-a tice, znam da sam dosadan, ali... Slug? :D

Ledeni said:
Ja bih rekao da je kruta definicija okej ako cemo se takmiciti, pa moramo imati neka pravila.

Nije pitanje o pravilima, klasama i ostalim preciznim podacima. Koristimo uveliko termin, i u samom je imenu teme, valja nam makar znati šta on znači, makar ugrubo. Pitam to zato što mi se čini da pišemo o različitim stvarima.

Users who are viewing this thread

Back