Umetnost improvizacije

sportex

Member
Profesionalci za estetiku ne brinu. Meni je hit detalj na trećoj slici.

Attachments

• 03.jpg
    03.jpg
    237.8 KB · Views: 3,430
  • 02.jpg
    02.jpg
    391.5 KB · Views: 3,429
  • 01.jpg
    01.jpg
    248 KB · Views: 3,429
Jel na trecoj slici obarac okrenut naopako?
Bitno je da radi posao. Sad mi je lakse sto sam na Perunu izlepio rukohvat krep-trakom i pravio onaj ustavljac obaraca. 🤣
Kad ovakvi profesionalci mogu, pa sto ne bih i ja amater... 😎

strašna slika za nepovjerovati
nego na ovaj tvoj post cu se nadovezati jer znam da se ti batice nećeš naljutiti a možda se i složiš samnom
od 2017 sam na ovom forumu ali vidim da polako gubi smisao
stotine nekih nepotrebnih needukacijskih postova koji ničemu ne služe osim da neko ubije dosadu, nema kritika samo aplauzi, nema ukazivanja na greške samo bravo(kao voja meni za disanje)
stotine nekih postova koji ničemu ne služe
ja sam puno naučio za ovih nekoliko godina posebno od voje , od tebe da uzmem top optiku i od mnogih bistrih ljudi ovdje
ali u zadnje vrijeme vidim za mjesec dana po 100 postova a ljudi nemaju pojma.. kao ja na početku ove ekskurzije ali se nisam pravio pametan
šta je ovo brate mili svaki dan uđem na forum i u zadnjih par mjeseci ništa novo nisam vidio samo neko probanje da se bude zanimljiv ili komendijaš......a daleko je od toga sve to ....................

zvezdan said:
strašna slika za nepovjerovati
Meni se svi ti prizori učinili interesantnim u pozitivnom smislu. Lepo se vidi da kad ima veštine i znanja šminka i sjaj nisu bitni, mogu lepo da rade i čamove letvice i ponešto okrenuto naopako.

Kad bi vi drugari znali kakvih sve improvizacija i prilagođavanja svakom strelcu posebno ima, ne bi vam bilo dobro😁 okretanje obarače je najmanja stvar

Ja sam uveren da postoji razlog zašto je obarač okrenut naopako. Uveren sam da to nije slučajnost, već ima svoju svrhu, jer ovo je izuzetno jako takmičenje i tu slučajnosti nema. Baš sam radoznao da saznam.

Joca said:
Ja sam uveren da postoji razlog zašto je obarač okrenut naopako. Uveren sam da to nije slučajnost, već ima svoju svrhu, jer ovo je izuzetno jako takmičenje i tu slučajnosti nema. Baš sam radoznao da saznam.
Naravno da ima svrhu, strelcu tako odgovara više oblik obarače i bolji mu je osećaj, pola i mojih starijih strelaca puca sa okrenutim obaračom

Poslato sa MAR-LX1A pomoću Tapatoka

Mane kouč said:
Naravno da ima svrhu, strelcu tako odgovara više oblik obarače i bolji mu je osećaj,

Da, baš isto to sam pomislio - osećaj na jagodici prsta.

Mislim da su obarače i prepravke neiscrpne teme u sportskom streljaštvu, Rusi nekako prednjače sa silnim prepravkama, a ni ja nisam daleko.

Zašto kod nas puške imaju toliko podešavanja?
Da bi se one što bolje prilagodile stavu a ne mi njima.
Što manje napetosti u stavu to su rezultati bolji.
Celo telo mora biti opušteno a puška mora stajati na crnom krugu bez navlačenja mišićima.
I pored toliko mnogo podešavanja ipak postoje granice i pravila koje moramo da poštujemo.
Kao npr, ogranićenje težine vazdušne puške na 5.5 kg i MK puške slobodnog izbora na 8 kg a ima ih još dosta, pogotovu kod vazdušne puške.

Slika 1,2,3 pokazuju kako to izgleda po knjizi što se pravila tiče.

Postaviću isto par prepravki koje sam ja radio na svojoj pušci sa svojim ocem pošto je on vrhunski glodač i po nešto rađeno u fabrici a radio sam svašta, od sitnih stvari do ozbiljnijih.

Na gornjoj slici će vam biti slika originalne puške a na donjoj moje kreacije.
Npr na slici moje vazdušne puške, ja imam zadnji deo kundaka svoj, obrazinu od Steyera, potkov od Anschutz-a.
Sve se naravno radi sa ciljem da nam puška što bolje i udobnije leži a greške budu manje.
Kod nekog je to urađeno lepo a kod nekog izgleda jadno, ali važan je oseća a ne toliko izgled.

Slika 4. Vazdušna puška, promene: zadnji deo kundaka, obrazina, potkov, obarač, diopter i još neke stvari unutar sistema ali to je druga priča.

Slika 5 . Malokalibarska puška, promena: zadnji deo, obarzina, diopter, potkov, dodatak za potporu grudi ispod zadnjeg dela kundaka ( zabranjen na vazdušnoj), obarač, diopter, dodatak za offset rukohvata( da mogu a ga peomerim u stranu koliko ja hoću) specijalna tuba koja smanjuje vibracije u odnosu na original i daje bolju grupu.

Slika 6. Carbontec kundak koji više ne koristim za takmičenja nego sam ga postavio čisto da se vide prepravke u odnosu na original.

Slika 7. KK 500 mk kad je izašla i prepravke da bi mi odgovarao taj zadnji deo.
Onda sam pukušao na vazdušnoj to da rešim uz promenu celog zadnjeg dela i dodatka odozdo koji sad postoji i da se kupi dodatno da poveća volumen.

Cilj moji prepravki je bio da napravim isti osećaj u stavu kod malog kalibra i vazdušne puške, da ne bi morao da prilagođavam stav, sa prelaskom jedne na drugu pušku u čemu sam i uspeo slika 4 i 5.

Postaviću i par slika obarača koje ja koristim a imam i jedan specijalan koji mi nije tu na žalost.
Tuba koja se nalazi u slikama je jedan od prvih radova tamo 2005 godine.
4a9d2361d279eb5ae3244005b7442a36.jpg
491f34fc46f82e6d26111341edc9d3af.jpg
442480fdeb2e910a3d56c355479719a9.jpg
ec79c233875411f351a489d77b62fc94.jpg
b8e4b4818bc99988c86a09bfeed3c0c3.jpg
06b08edb9eaabeaffebf159a7a7c703e.jpg
7186e4fe87a1d79863f4653471491fef.jpg
d2da69aaf8713da9a5bbcadcf68f1561.jpg
77bc6679e26def243fce341373f351ef.jpg
9e43b112dd42d9cbafab93c2feb584be.jpg
fa3ce33ca591872bac23b392e15c542b.jpg
70fdca348131846cb90b58bb6571d4fe.jpg

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Seba me je malo pretekao, a hteo sam reći da je on kod nas najveći majstor improvizacije i radi najviše prepravki na oruzju i to vrlo uspešno, između ostalog i jedan razlog zasto to radi je njegova visina, koja nije standardna za strelce

Čitam, gledam i uživam. Ovakvih objašnjenja i primera iz prakse koje Sebić sa nama deli mislim da ni na jednom forumu na planeti nema. Sad je šteta da ova tema ostane u kafani, bolje je da je nadležni premeste u pucanje iz stava.

Mudro zborite kolega sportex, mozda i nova tema da se napravi negde.
Kolega sebicu svaka cast, za neke od modifikacije sam cuo do voje, narocito za okidac,
Samo napred...

Ovo nije improvizacija, fabrički je, ali za mene amatera prilika da pitam Sebića koji je smisao ovakvog oblika okidača (H CR20)?

CR 20 trigger.png

Pa iskreno da ti kažem, ta obarača je malo fazonirana jer je cela ta puška low budget varijanta, generalno razni oblici obarače sluze za bolji osećaj pri okidanju, pa sad kako kome odgovara, videli ste primer kod Sebe sta on koristi, tako da se svodi na osećaj. Mene više interesuje gde si nabavio tu pušku i zbog čega si se odlučio baš za nju i ako nije tajna koliko je plaćena?

Mane kouč said:
Pa iskreno da ti kažem, ta obarača je malo fazonirana jer je cela ta puška low budget varijanta, generalno razni oblici obarače sluze za bolji osećaj pri okidanju, pa sad kako kome odgovara, videli ste primer kod Sebe sta on koristi, tako da se svodi na osećaj. Mene više interesuje gde si nabavio tu pušku i zbog čega si se odlučio baš za nju i ako nije tajna koliko je plaćena?

Nije moja, razmišljao sam da je kupim. Napisaću u posebnoj temi zašto želim CO2 pušku (kad nabavim jednu). Vidim da se taj Hammerli CR20 više ne proizvodi, ali da PCP verzija AR20 i dalje živi u takmičarskoj i FT verziji.

Nejasno mi je čemu služi zadebljanje na sredini rebrastog obarača. Prvo sam pomisio da je obarača u obliku puž navoja, i da to na sredini može da se odvrtanjem-zavrtanjem pomera gore-dole.

Ono što je Sebić napravio, mogu da (ako) razumem, da mu jagodica ne klizi pri opalenju.

Users who are viewing this thread

Back