Mislim da su obarače i prepravke neiscrpne teme u sportskom streljaštvu, Rusi nekako prednjače sa silnim prepravkama, a ni ja nisam daleko.
Zašto kod nas puške imaju toliko podešavanja?
Da bi se one što bolje prilagodile stavu a ne mi njima.
Što manje napetosti u stavu to su rezultati bolji.
Celo telo mora biti opušteno a puška mora stajati na crnom krugu bez navlačenja mišićima.
I pored toliko mnogo podešavanja ipak postoje granice i pravila koje moramo da poštujemo.
Kao npr, ogranićenje težine vazdušne puške na 5.5 kg i MK puške slobodnog izbora na 8 kg a ima ih još dosta, pogotovu kod vazdušne puške.
Slika 1,2,3 pokazuju kako to izgleda po knjizi što se pravila tiče.
Postaviću isto par prepravki koje sam ja radio na svojoj pušci sa svojim ocem pošto je on vrhunski glodač i po nešto rađeno u fabrici a radio sam svašta, od sitnih stvari do ozbiljnijih.
Na gornjoj slici će vam biti slika originalne puške a na donjoj moje kreacije.
Npr na slici moje vazdušne puške, ja imam zadnji deo kundaka svoj, obrazinu od Steyera, potkov od Anschutz-a.
Sve se naravno radi sa ciljem da nam puška što bolje i udobnije leži a greške budu manje.
Kod nekog je to urađeno lepo a kod nekog izgleda jadno, ali važan je oseća a ne toliko izgled.
Slika 4. Vazdušna puška, promene: zadnji deo kundaka, obrazina, potkov, obarač, diopter i još neke stvari unutar sistema ali to je druga priča.
Slika 5 . Malokalibarska puška, promena: zadnji deo, obarzina, diopter, potkov, dodatak za potporu grudi ispod zadnjeg dela kundaka ( zabranjen na vazdušnoj), obarač, diopter, dodatak za offset rukohvata( da mogu a ga peomerim u stranu koliko ja hoću) specijalna tuba koja smanjuje vibracije u odnosu na original i daje bolju grupu.
Slika 6. Carbontec kundak koji više ne koristim za takmičenja nego sam ga postavio čisto da se vide prepravke u odnosu na original.
Slika 7. KK 500 mk kad je izašla i prepravke da bi mi odgovarao taj zadnji deo.
Onda sam pukušao na vazdušnoj to da rešim uz promenu celog zadnjeg dela i dodatka odozdo koji sad postoji i da se kupi dodatno da poveća volumen.
Cilj moji prepravki je bio da napravim isti osećaj u stavu kod malog kalibra i vazdušne puške, da ne bi morao da prilagođavam stav, sa prelaskom jedne na drugu pušku u čemu sam i uspeo slika 4 i 5.
Postaviću i par slika obarača koje ja koristim a imam i jedan specijalan koji mi nije tu na žalost.
Tuba koja se nalazi u slikama je jedan od prvih radova tamo 2005 godine.
Sent from my SM-N975F using Tapatalk