vestacenje puske

sokolicc

Active member
Кад се пушка однесе на вештачење, пуца се неком ко зна каквом дијаболом, можда и 4.49мм, можда и 0.42г ако таква има, нека бакарна калајна, нешто лагано нпр, и снага буде рецимо 8 Ј а брзина због лаганог пројектила пређе 200м/с.
Да ли ће вештак онда рећи да је пушка Ц категорије?
Јер сам на сајту Агенције за жигосање видео да је и Славија 631 Ц категорије и то ми је једино логичко и математичко објашњење за Славију 631 у Ц категорији.

Last edited by a moderator:
Vestak koji radi vestacenje u Bg policiji je moj dobar prijatelj i radi na sledeci nacin, dijabolu obavezno meri na vagici,i uglavnom su to dijabole 0.53 gr HN Sport,pomocu tezine i brzine racuna snagu i to pise u izvestaju,njemu je kao vestaku recimo bitnije koliko J ima projektil,a ne brzina. U svakom slucaju ima njih par i koji znaju sta rade,jedino je tu zajebancija zakon koji je prilicno nevesto prepisan i nije definisan kako treba. Veliki propust je napravila agencija za zigosanje,jer misljm da oni merenja nisu dobro odradili,ali i to je resiva stvar. Generalno ,njegov savet i stav je,kad vlasnik ima potvrdu da je puska D kategorije,nece imati problema. I ako dodje do vestacenja,to se otegne,a kosta zivaca i vremena.

Sent from my SM-A346B using Tapatalk

Цела она натегнута прича из теме о Заставици ми је пробудила радозналост.

Управо то пуко преписивање јесте највећи проблем, да се мери само снага у Ј било би много једноставније.

Хвала, Мане, на информацијама, можда послужи некоме. :)

Unosenje podatka o limitu brzine projektila u zakonom predvidjene "kategorije", zesca je besmislica. Potpuno nepotrebna stavka, ako je max. energija definisana. Isto tako, glupost je - a pre svega bezobrazluk - kojem pribegavaju mnogi proizvodjaci vazd. oruzja, navodjenje (toboznje) maksimalne brzine projektila koju taj i taj model oruzja postize. Proizvodjace bi trebalo obavezati (i tu bi zakon svake zemlje morao da ih pritisne!) da navedu podatak o energiji projektila koja se dobija sa STANDARDNOM dijabolom tacno deklarisane tezine (za nasu kategoriju "D" to bi bila zatupljena dijabola tezine 0.52 - 0.55 grama), testirano na nadmorskoj visini toj i toj.
Englezi su to odlicno resili: dve kategorije, ona "ispod 16 J", koja ne podrazumeva nikakvu narocitu papirologiju i ona "iznad 16 J" koja podrazumeva dobijanje dozvole, oruznog lista itd. I ne interesuje ih kalibar - ako je neko dovoljno blesav da nabavi vazd. pusku kalibra 9 mm, koja svoj slug ispaljuje pocetnom brzinom od 80 m/s, pa taj slug ima pad od metar i kusur na razdaljini od 50 metara i pravi "grupacije" (rasipacije) od 50 cm, e da bi se uklopio u kategoriju "sub 12 fpe", neka mu bude - blesav je, ali za svoje pare.
Ali, mi se stalno trudimo da budemo veci Englezi od Engleza, i to nam uspeva...:rolleyes:

Ja radim veštačenje za Obrenovački MUP. Oružje D kategorije mora imati manje od 10J. Veštačenje je retkost, radi se prilikom oduzimanja oružja ako vlasnik nema važeće papire. Mane je u pravu ako imate papire (potvrdu o C ili D kategoriji) mirni ste. U zadnjih pet godina sam to radio tri puta i svaki put je predmet bilo nelegalno oružje. Nebitno je da li ga ima na proofhouse ili ne, radio sam veštačenje slavije, relum telija i zastave.

"da nose na veštačenje i da dobiju potvrdu od oružara"
To. Ja sam dokumenta za svoje puce islikao mob. telefonom, pa kada ih kojekuda vucem, ne moram da nosim i bulumentu hartije. Potvrde o prijavi "C" i racune sa jasno vidljivom napomenom "ne podleze prijavljivanju MUP-u" za "D". Svaki dokument - posebna fotka.

Znači ,skoro svi vlasnici Telija Zastave i ruskih starih pušaka i starih Slavija da mole Boga da ih policija ne poseti.Za te puške niko papire nema...
Ili da nose na veštačenje i da dobiju potvrdu od oružara...
Tako je,odnese se puska kod ovlascenog oruzara i dobije potvrda. A nije bas istina da Zastavice nemaju papire,cak sta vise dobar deo ima,jer ranije se morao imati oruzani list i za vazdusne puske,i svaka koja je legalno kupljena treba da ga ima,naravno sada da bi se ista skinula sa evidencije po novom zakonu,takodje treba da se odnese potvdra da je D u policiju i onda oruzani list vise nije potreban.

Ja sam dokumenta za svoje puce islikao mob. telefonom, pa kada ih kojekuda vucem, ne moram da nosim i bulumentu hartije. Potvrde o prijavi "C" i racune sa jasno vidljivom napomenom "ne podleze prijavljivanju MUP-u" za "D". Svaki dokument - posebna fotka.

Ništa ti to (po zakonu ne vredi). Mora se imati papir, ne kopija, fotografija ili nešto slično. Meni su u par PS rekli da je kopiranje odobrenja o C ili potvrde o D kategoriji zabranjeno i da može da se tretira i kao falsifikovanje isprava.

naravno sada da bi se ista skinula sa evidencije po novom zakonu,takodje treba da se odnese potvdra da je D u policiju i onda oruzani list vise nije potreban.

Poništava se stari dokument u policiji i puška se briše iz evidencije. Ko to sam ne obavi, dobiće poziv od policije i pismeni nalog da odradi preregistraciju. Ko je izgubio oružni list, dobiće potvrdu od policije (u kojoj piše broj pod kojim je oružje registrovano) sa kojom oružar izdaje potvrdu o kategoriji.

Last edited:
Ništa ti to (po zakonu ne vredi). Mora se imati papir, ne kopija, fotografija ili nešto slično. Meni su u par PS rekli da je kopiranje odobrenja o C ili potvrde o D kategoriji zabranjeno i da može da se tretira i kao falsifikovanje isprava.

Poništava se stari dokument u policiji i puška se briše iz evidencije. Ko to sam ne obavi, dobiće poziv od policije i pismeni nalog da odradi preregistraciju. Ko je izgubio oružni list, dobiće potvrdu od policije (u kojoj piše broj pod kojim je oružje registrovano) sa kojom oružar izdaje potvrdu o kategoriji.
Tako je,sve si lepo objasnio,sad jos ostaje da se ljudi toga pridrzavaju i problema nece biti. Ovo za kopiranje dokumenata si u pravu,mene su zvali iz dve PS da im licno potvrdim da sam ja izdao potvrdu,jer su zaplenili puske,a vlasnik imao sliku u telefonu koju nisu hteli da prihvate,pa sam pismenim putem potvrdio da sam radio kategorizaciju i tako se resila situacija.

Evo ja sam baš juče kontaktirao Peloponez jer imam potvrdu o D kategoriji ali nije na moje ime.
Ljubazno su mi odgovorili u kratkom roku da će mi izdati potvrdu da je puška veštačena i da će mi poslati novu potvrdu ali bez imena vlasnika već samo sa tipom i serijskim brojem puške.
Ne mogu da izdaju potvrdu na moje ime jer je u njihovoj evidenciji lice koje je kupilo pušku od njih.
Kažu da su već izdavali ove potvrde.
Volim da ipak imam i ovu potvrdu uz original od prvog vlasnika jer kupoprodajni ugovor za D kategoriju nije obavezan.
Ljudi iz Peloponeza su ljubazni i hoće da izađu u susret.

Hvala adminu na informaciji. Srecom, do sada nisam ni bio legitimisan (a nosio sam pusku "C" kategorije, u futroli).

Da li se ikome desilo ili ste čuli za slučaj da je puška sa regularnim papirima u originalu prilikom kontrole PU išla na vanredno veštačenje, tj koja su prava PU a koja vlasnika puške. Koliko dugo traje to vanredno veštačenje i šta ako je puška na granici 10.5j Da li kao kod prekoračenja brzine automobila ima 10% ? Ako se puška podešava na čekiću, šta tad? Vojo daj neki savet..

P.S da ne ureknem nisam bio u takvoj situaciji ali ni ne želim..

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

Pravo policije je da ti šalje pušku na veštačenje. A tvoje je pravo da budeš čist pred zakonom. Ili ne budeš 😁 .

Odakle ti tih 10 % za prekoračenje brzine automobila ili puške? To nikad nije postojalo u našem zakonu.

Da li se ikome desilo ili ste čuli za slučaj da je puška sa regularnim papirima u originalu prilikom kontrole PU išla na vanredno veštačenje, tj koja su prava PU a koja vlasnika puške. Koliko dugo traje to vanredno veštačenje i šta ako je puška na granici 10.5j Da li kao kod prekoračenja brzine automobila ima 10% ? Ako se puška podešava na čekiću, šta tad? Vojo daj neki savet..

P.S da ne ureknem nisam bio u takvoj situaciji ali ni ne želim..

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

Puška D kategorije nije u evidenciji i nije podležna kontroli. U slučaju da vlasnik puške napravi neki problem sa istom i policija mu je oduzme, može je poslati na veštačenje a ne mora.

Policija oduzima sve što nađe od oružja bez obzira da li si napravio neki problem sa ili bez oružja.

Zare je u pravu...ako imas oruzje evidentirano u MUP, bilo koji incident koji je povezan sa intervencijom policije dovodi te u situaciju da ti se oduzme svo oruzje koje posedujes. (samo jedan od najbanalnijih primera-mom kumu su oduzeli pištolj i lovačku pušku od pokojnog oca-oba komada registrovana u MUP, nije koristio ni jedno nikada, jer se svadjao sa saobraćajnom policijom i procenjeno je da je iskazao agresivnost u razgovoru sa služenim licem). To je isključivo procena policije u tom trenutku i uvek uzimaju sve što je u evidenciji. Ako nemaju evidenciju da imas oruzje, onda naravno ne dolazis u tu situaciju...odnosi se uglavnom na lovacko i trofejno, ali moze i na VP koje se prijavljuju u MUP...i posto znam da ce krenuti diskusija, evo jos jedne info, da vam skratim dalja razmišljanja...bukvalno od načelnika PU za opštinu na kojoj je oduzeto oružje zavisi dalje postupanje sa tim oružjem, (podrazumeva se da je u skladu sa važećim zakonima) i svih dodatnih procedura sa oduzetim oružjem, jer isto kao što on stavlja završni potpis na nalog za oduzimanje, isto to radi i na nalog i za vraćanje...

Users who are viewing this thread

Back