vestacenje puske

Policija oduzima sve što nađe od oružja bez obzira da li si napravio neki problem sa ili bez oružja.

Čini mi se da mossi nije to pitao, pitanje je bilo o rutinskoj kontroli legalnog oružja. Pretpostavljam da ti misliš u slučaju da se neko pobije ili nešto tako. Elem, znam slučaj da je oduzeto sve i odmah sutra vraćeno sve što nije B (vratili C i D).
Znam slučaj da je čoveku zbog ekscesa oduzeta pa vraćena puška (C). Po vraćanju čovek napravio još jedan problem pa su mu ponovo uzeli, pa mu je opet vraćena posle par meseci. Sada trenutno mu je treći put oduzeta. Obojca pomenutih su članovi foruma ako žele možgu sami da objasne.

Par postova iznad je Voja upravo napisao ako vlasnik napravi problem sa vp puškom. Problem može biti i nenasilno i neincidentno plinkanje po dvorištu i komšiska prijava. Problem bez oružija je diskutabilan događaj.
Može biti banalno rečeno saobraćajni prekršaj, bučno ( muzika, žurka, rođendan) slavlje.
Predpostavljam da incident sa bilo kakvim oblikom nasilja podrazumeva posetu pripadnika mupa.
Zato sam postavio pitanje gde i pod kojim okolnostima. Žao mi je ako je protumačeno drugačije.

bukvalno od načelnika PU za opštinu na kojoj je oduzeto oružje zavisi dalje postupanje sa tim oružjem, (podrazumeva se da je u skladu sa važećim zakonima) i svih dodatnih procedura sa oduzetim oružjem, jer isto kao što on stavlja završni potpis na nalog za oduzimanje, isto to radi i na nalog i za vraćanje...

Veruj mi da nisi u pravu, ovaj što sam ga prvog pomenuo u prethodnom postu je brat od načelnika stanice (ne ovaj što mu je tri puta vraćano, nego ovaj što mu je oduzet sav B a vraćen C i D) od oduzimanja je prošlo više godina ali mu i dalje ne vraćaju iako je dokazano da je prijava bila lažna. Službenica mupa koja mu je oduzela oružje (ona za nasilje u porodici) ne dozvoljava da se oružje vrati.

Može biti banalno rečeno saobraćajni prekršaj, bučno ( muzika, žurka, rođendan) slavlje.
Predpostavljam da incident sa bilo kakvim oblikom nasilja podrazumeva posetu pripadnika mupa.

Znam za dva saobraćajna oduzimanja. Sutradan posle rasprave sa saobraćajcima i odbijanja da potpiše zapisnik, došli i oduzeli čoveku sve (lažno prijavili da im je pretio, da napakoste čoveku).

Znam za slučaj da je čovek se isparkiravao i udario (nije oborio) pešakinju (jel sam ispravno napisao po novom?) Došla policija žena legla krenula da kuka na kičmu i glavu, čovek rekao da žena laže i folira, ispala svađa, sutradan mu uzeli sve.

Veruj mi da nisi u pravu, ovaj što sam ga prvog pomenuo u prethodnom postu je brat od načelnika stanice (ne ovaj što mu je tri puta vraćano, nego ovaj što mu je oduzet sav B a vraćen C i D) od oduzimanja je prošlo više godina ali mu i dalje ne vraćaju iako je dokazano da je prijava bila lažna. Službenica mupa koja mu je oduzela oružje (ona za nasilje u porodici) ne dozvoljava da se oružje vrati.
Nisi me razumeo...konacnu dozvolu nece dati ona nego taj načelnik...ona je jedna u lancu sluzbenika koji su u tom procesu oduzimanja i sigurno postoji razlog da zbog njenog protivljenja, ne želi da joj ruši status u timu ili već ima neki razlog zbog čega ne odobrava vraćanje...Možda da nauči brata da povede računa, pa mu je ona dobar izgovor...nebitno...

Sve u svemu, najviše zavisi od kolega službenika koji dolaze kod Vas po prijavi. Ukoliko su oni bezobzirni, naloženi, bez svog mišljenja...tu onda nema pomoći, sve od oružja Vam se oduzima, da li će biti vraćeno i kada, to je druga tema.
Ja samo mogu da navedem svoj slučaj od pre par godina, gde me je prijavio komšija (ajde da ga tako svrstam, mada se ne znamo i tu na nekih 300m od moke kuće, prespava jednom u godini), zato što su mu preletali znad glave i kroz krošnje drveća "proektili", pa je išao od komšije do komšije da vidi ko šta ima, i pošto niko ništa nema, jedino ja vazdušnu, on zaključi da ja pucam u njegovo drveće i prijavi. Dođu kolege službenici, popričamo, oni pitaju koliko je on udaljen, ja kažem jedno 300m, ljudi se nasmejaše i odoše. Eto, a mogli su da oduzmu i da ne pričaju ništa. Sve je od slučaja do slučaja.

Da, Vojo dobro si razumeo.
Klasična situacija saobraćajna policija, kofer zbog veličine mi je na zadnjem sedištu, ne u gepeku, vidi se. Velika verovatnoća da će jednom službeno lice tražiti da vidi šta je u koferu.. zato sam pitao.

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

Ja koliko sam shvatio, možeš do strelišta da odeš ili si poneo istu na servis? Ne bih rekao da mogu da ti oduzmu zato što je u kolima u koferu, naravno nije napunjena...opet ne znam, može da se desi da naiđe neki "pametan" i oduzme ...a ti, raspravljaj se, pa onda eto još većeg razloga za oduzimanje :)

Ako nosiš (a morao bi) papir o kategorizaciji sa sobom teško da imaju razloga za oduzimanje ali uvek mogu da oduzmu. Nikad nisi siguran ali kada imaš papire mnogo je lakse.

U mom prvom postu mislio sam da oduzimaju i D kategoriju ako nađu. Razlog nije bitan kada si već nešto "kriv" , već ih je navedeno dovoljno.

Klasična situacija saobraćajna policija, kofer zbog veličine mi je na zadnjem sedištu, ne u gepeku, vidi se. Velika verovatnoća da će jednom službeno lice tražiti da vidi šta je u koferu.. zato sam pitao.
On će tražiti, ti ćeš mu pokazati i nastaviti dalje svojim putem..opusti se...

Upravo mi to, ako nađu pušku ili pištolj D kategorije, nije bilo jasno jer ja vidim samo dve opcije.
Prva je da je oružije kod vlasnika u toku nastanka prekršaja ili incidenta.
Druga je ptestres stana, kuće, vikendice.... koji se radi isključivo po nalogu. Za ovo drugo bi morao da budeš ozbiljna krimi njuška ili da si se baš potrudio da izazoveš neki oblik nasilnog incidenta.
Samo to " nađu D" kategoriju nisam razumeo.
Sada mi je jasno
Odo da pravim žurku😂

Da, Vojo dobro si razumeo.

Iz mog dosadašnjeg iskustva. U najvećem broju slučaja kad kažeš vazdušna puška kažu "aaaaaa" i izignorišu te, kao da je nema. U manjem broju slučaja pitaju da vide i u najmanjem broju sličaja pitaju da je slikaju pa im ja još dam da je uzmu u ruke i ja ih slikam. Još mi nikada nisu tražili papir na uvid, obično ga ja sam izvadim, nekad bace pogled nekad odmahnu rukom.
Da ne bude da je uvek sve bajno i sjajno, desilo mi se da dam potvrdu o istorijskoj vrednosti čoveku iz loznice pa da me sutradan zovu iz mup loznica, prete i svašta kažu (istina bilo je odmah posle promene zakona). Rasprava trajala dok službenica (na moj predlog) nije pročitala novi zakon ali tek pošto sam je ponovo pitao za ime i prezime i rekao joj da ću ako nastavi da zovem advokata i da idem u ministarstvo da se žalim na njeno nepoznavanje zakona.

Cesto se prica o tome kako i sta je po zakonu, a kad citas ili slusas iskustva, sve se svodi na samovolju, krivu nasadjenost, ljubomoru i svasta nesto , tamo nekog pojedinca iz policije.
Zakon o oruzju je totalno nakaradan, nejasan, neprecizan i daje previse ovlascenja policiji da slobodno tumaci zakon. po meni zakoni moraju biti jasni i nema tu slobodnog tumacenja, bas zbog mogucih malverzacija i podvala.
Cuj, gospodja ne da da se oruzje vrati a postoji dokaz o laznoj prijavi. Po zakonu je ona cista, ima dokumentaciju i njeno je da se potpise na odobrenje a ne da izigrava tumaca, baba Vangu itd. Isto vazi i za nacelnika stanice koji daje dozvolu za posedovanje i oduzimanje.
Drzava mora da se odluci, ili zabranjuje apsolutno svaki vid posedovanja bilo kakvog oruzja, ili dozvoljava da svako ko podnese zahtev i ispuni sve kriterijume, po ustavu mora da dobije oruzni list.
Kod nas se zakonodavci bave prorocanstvima a ne samim zakonom.

Users who are viewing this thread

Back