Hvala.Citajuci ove postove zapitao sam se da li mozda ja gresim i mislim da da.
Guraj ti svoju pricu kako si zamislio napravi sve sto ti je u glavi i obavestavaj nas kako radovi napreduju.
Mozda samo mi nemamo dovoljno entuziazma kao i ti pa ne razmisljamo na isti nacin.
Svakako se nadam da ces uspeti sve to uraditi sto si zamislio.
Samo bih dodao da 2x meris a jednom seces.
Prvi deo komentara, mast inace koristim kao hidro izolaciju kontakta dugmica PCB table na jednom americkom krsu iz 2018te sa elektronikom iz 80tih, mozda i ranijom sto se tehnologije i inovacija tice... Tabla bez masti usled pranja i kise traje manje vise 6 meseci, a nova je 45.000 do sad sam ih zamenio bar 4do6 i mislio sam da mast zapravo pobojsava elektro kontakte a ne da ih otezava, koristim je zato i na nekim konektorima koji su izlozeni vlazi. Iskreno mast je super zato sto vise godina pored izlaganja vodi visokim i niskim temperaturama vazduha koliko vidim ne menja hemisku strukturu i ne curi.- Nije "elektro konekciona" nego "elektro-neutralna" (izolovana); mazivo koje se koristi tamo gde je potrebno ostvariti bolji "termicki kontakt" metala sa metalom a da ne "propusta" struju (tipicna upotreba: hladnjaci za tranzistore u audio pojacavacima i slicno). Mast moze da posluzi i za ovo sto si ti radio jer nije naftin derivat pa je i nezapaljiva (svojstvo koje je veoma bitno kada se radi o podmazivanju PCP oruzja).
- Kada sam kupovao svoju prvu PCP pusku, odlucio sam se za Atremis M16 jer sam na osnovu mnogih jutjub prikaza zakljucio da je ovaj Valter previse "bagovit", pa sam od njega odustao (a bilo ga je u ponudi, shto polovnog shto novog).
- Sudeci po prilozenim metama, XM-1 ispade bolji. Jos jedan razlog da covek ne kupi Valtera (to je, naravno, moje misljenje - nema ljutnje ako neko misli drukcije).
Bravo, sad gledam Hammeli 850 Air Magnum je zapravo ista puska sto se mehanizma za punjenje tice i celog tog dela oko okidaca i sine:Jedan korak nazad, da bolje sagledamo ovu pušku.
Ona je nastala na osnovu mehanizma CO2 puške Hammeli 850 Air Magnum. (Radni pritisak CO2 je 55 bara pri 20C.) Umarex je napravio nekoliko PCP modela kao Hammerli AR20, Walther 1250 Dominator i ovaj Rotex RM8, dodavanjem suda za vazduh, regulatora i potrebnih modifikacija. Osnovni mehanizam je tehnologija sa početka 2000-ditih i ima svoja ograničenja koliko se može modifikovati uključujući gornje "gabarite" - pritisak i protok.
Na osnovu ovog i iskustva drugih modifikatora, neka optimalna snaga za ove puške je 15-20 J.
Meni se slagovi naj bolje pokazuju za sad bar, verujem zato sto volim da koristim magazine koje mi je Zex napravio, magazini su inace svi tacno u milimetar napravljeni i sklopljeni i super rade bez da mora bilo sta da se dira.Sumnjam da su slagovi dobra municija za XM-a - dobra dijabola sa ravnom ili blago zaobljenom glavom će tu najbolje da radi (koliko sam ispratio temu), naročito na daljinama na kojima si do sada pucao (15ak meteri). Ali, lepo je probati svašta nešto ako se ima dobre volje, vremena i siće. Možda probaš i ''hibridne'' projektile? Ja ih još nisam trošio (nikako da uhvatim vremena i PROSTORA). Sa JSB slagovima i ''bakarnim'' Norica slagovima, Artemis M16 se nije proslavio (ali sa nekolicinom H&N-ovih modela dijabola štepa k'o singerica).

Raspitaj se malo za olovna otežanja koja se lepe blizu usta cevi.Ispituj koja gramaža je potrebna da bi grupa bila što manja.To sa rukom na cevi izbegavaj,teško da je uvek isto opteretiš,a i gubiš stav i oslonac koji je poteban za stabilnost.Naravno,zbog drugačijeg stava,tu je i drugačiji pogled kroz optiku,koji ti posebno ne treba.Meni se slagovi naj bolje pokazuju za sad bar, verujem zato sto volim da koristim magazine koje mi je Zex napravio, magazini su inace svi tacno u milimetar napravljeni i sklopljeni i super rade bez da mora bilo sta da se dira.
View attachment 18764
Dijabole ove Target Trophy su ok (sigurno bolje od Sport Hunter koje su inace ok u 4.5 bar za pistolj 12j 12m, ali ne u 5.5 za puske) ali kod njih isto ima puno flajera sa magazinom, a ovako single load iskreno bude i tu isto koji.
Spitzkugel su bolji meni od TT mozda jos manje flajera ali kad bude ode bas daleko u stranu negde, one mozda malo bolje mogu da se pucaju iz magazina nema toliko flajera ali su losije grupe u odnosu na single loadovanje.
Od svih su naj bolje meni bar Walther MaximaThor 200, one mogu da se pucaju iz okvira nece puno da setaju i precizne su, isto bas uske grupe sa single load.
Mada su single load sve od njih tu i tamo dobre iz Stogera, mislim da MT podnose okvire bolje od ostalih zato sto imaju naj deblje zidove pozadi.
View attachment 18765
Slagovi nemaju uopste flajere sem ako ne ispadnu na pod i neko ih zgazi ili neki mozda dodje okrnjen pozadi jedan takav je mozda bio ili dva na 6,7 kutija.
View attachment 18766
Ali za slagive puska mora da stoji mirno i cev mora da se drzi da ne zavibrira da bi grupa bila uza. Ja je ovako uhvatim i bude bolja grupa:
View attachment 18767View attachment 18768
Ne stegnem jako samo nabijem pozadi ka ramenu blago i naslonim na jastuk.
Mozda gresim ali primetio sam da je tako grupa bolja nego da pucam jednom rukom sa jastuka ili da blago prdrzavam pozadi kundak. Cak i ako drugom rukom jako drzim kundak nabijen o rame i sve nece da bude tako dobra ko kad prdrzim cev, verujem da je to neki vid vibracije ko vibra stop na zicama reketa u tenisu sto stiti zglobove kad se dugo igra verujem da postoje vibracije ili nesto tako koje uticu i na cev puske. Bar na mom Stogeru ima razlike.
Zato cekam za RM8 taj veci regulator da probam na njemu slagove prvo kupovne posle duze razlicitih dubina udubljenja pozadi na repu.
Juce sam bas poceo da razmisljam kako mogu da napravim vibra stop za pusku, bio sam ubedjen da je vibracija i stavljao gume razne oko prednjeg dela i cevi. Ali nije vibracija vec zapravo kad uhvatim ja stegnem cev o bocu i ne dam joj da mrda.Raspitaj se malo za olovna otežanja koja se lepe blizu usta cevi.Ispituj koja gramaža je potrebna da bi grupa bila što manja.To sa rukom na cevi izbegavaj,teško da je uvek isto opteretiš,a i gubiš stav i oslonac koji je poteban za stabilnost.Naravno,zbog drugačijeg stava,tu je i drugačiji pogled kroz optiku,koji ti posebno ne treba.

Vecu glupost nisi mogao da napises.Jednostavno a efikasno rešenje za ublažavanje drmusanja boce i/ili cevi (usled čega se povremeno dodiruju) je obicna navlaka od cevaste silikonske ili penaste gume koju bi navukao na bocu. Debljina zida te navlake bila bi tolika da blago, ovlaš, naleže na donju stranu cevi u predelu izmedu potkundaka i manometra. Mislim da u tom slučaju cev ne bi ''odskakala'', a svakako ne bi mogla da dolazi u direktan kontakt sa bocom. A ako bi još i pridržavao cev (kao što sada radiš) ovaj ''spoj'' bi bio mekši nego onda kada je prostor izmedju cevi i boce prazan.