Weihrauch HW30 S tuning

BurekUSvemiru

Well-known member
Kako bi drugima bilo lakse da nadju potrebne informacije, pokusacu da, sa stanovista jednog obicnog amatera napisem sta sam sve uradio i postigao blagim tuniranjem puske. Zelje su bile zapravo mnogo vece, ali usled manjka materijala (hladni brun, precizne turpije za metal) uradio sam neki minimalan skup izmena s kojima je puska "prodisala".

1) Rastavljanje

- Prvi korak vadjenje HW30 sistema is kundaka, i za to je potrebno odviti tri srafa. Sva tri se nalaze sa donje strane puske. Prvi je na predjoj strani kundaka (pripazite da ne izgubite podlosku), i jos dva srafa koja prakticno drze stitnik record triggera. Kada se ova tri srafa skinu puska lagano izlazi iz kundaka.

* pripazite na maticu koja stoji na samom pocetku cilindra puske u koju se mali sraf (najblizi kraju kundaka) uvrce. Ova mala matica zna da ispadne i da se izgubi!

- Drugi korak je kompletno rastavljanje puske. Za to vam je potreban izbijac precnika recimo 3mm (Weihrauch pinovi koji se izbijaju su 4mm precnika). Ono sto drzi ceo sistem pod su dva pina i jedan mali sraf. Prvo se izbijaju dva pina koji ulaze u record trigger (izbijaju se sa desne strane puske, a kada se vracaju to se radi sa leve strane). Posle ovoga record trigger moze da se izvadi.

* pri vadjenju record triggera, pazite na osigurac kocnice da vam ne izleti zajedno sa svojom oprugicom!

Potom je potrebno odvrnuti mali sraf cime se kompletan sistem oslobadja preloada opruge. Kako se mali sraf ne bi ostetio pod naponom, ja sam jedan pin (gornji) vratio do pola, stavio pusku uspravno i odvrnuo sraf. Potom sam lagano izvukao pin i deo cilindra koji drzi oprugu, a u koji ide record trigger je izasao napolje. Sada je moguce izvaditi i po potrebi zameniti oprugu, ali za vadjenje cilindra moramo jos malo sacekati.

- Treci korak je izbijanje jos jednog pina (ispod kojeg klizi cocking lever) kako bi se isti mogao odvojiti od cilindra. Medjutim, to samo po sebi nije dovoljno vec mora na jos jednom mestu da se puska "oslobodi". Ja sam odlucio da to bude rastavljanje cevi od cilindra, tj odvrtanje jos dva srafa, stvar koju svakako treba da uradimo (bice jasnije posle). Prvo se skida "kapa" sa desne strane puske, a potom i sraf sa leve strane. Obe strane imaju podloske koje treba sacuvati.
* pri odvajnju cevi od cilindra posle skidanja srafova na oba soja nalaze se jaaaako tanke podloske koje su fino podnazane pa moze da se desi da ih ni ne primetite (mogu ostati zalepljene za cilindar ili cev). Pripazite na njih, ne morate ih odvajati, ali imajte na umu da su tu i da trebaju da budu tu i po sklapanju svega.

Sada coocking lever moze da se podigne, odvoji od cilindra i izvuce kroz tunel iz kojeg smo izvadili treci pin. Poisle ovoga mozete ponovo vratiti cev, da ne bi ste izgubili tanke podlogske, ali i ne morate. Kako hocete :) Puska je sada kompletno rastavljena. Ovaj momenat treba iskoristiti da se spoj cooking levera razdrma jer je ovaj spoj jako krut i po mnogima to je jedan od uzrocnika galinga.

BONUS koji ja nisam uradio je da se, kad je vec sve rastavljeno, situacija iskoristi da se donja strana coocking levera i cilindar ispoliraju, zastite hladinim brunom, a potom i podmazu. Ja to nisam uradio, vec sam samo podmazao kasnije pri sklapanju jer sam primetio da je razmrdavanje ovog zgloba bilo sasvim dovoljno da nema prevelikog kontakna i grebanja izmedju ove dve povrsine. Puska je inace dosla sa jako teskim natezanjem, a posle se utvrdilo da je ista situacija i sa svim drugim puskama u prodavnici. Ovo je bilo resenje koje je MENI pomoglo uz kombinaciju sa dovoljnim stezanjem dva srafa koja drze cev. Naime, oni treba taman toliko da se stegnu da kad se nategnuta cev podigne - stoji na namestenoj visini sve dok se prstom ne pomeri (prvo se zavrne sraf sa leve strane, pa onda desna kapa, dakle suprotnim redosledom nego skidanje).

1.jpg

delovi:
b5b346507f369fe2fb1af0ee64b9fb05.jpg

Nastavice se...

2) Brisanje

Kada je puska rasklopljena, prvi korak je ciscenje delova (iz kutije gore) ali i cilindra puske. To sam odradio obicnim ubrusom. Nisam koristio nikakvu hemiju, moje razmisljanje je bilo da ce se ubrusom opiljci i ostale krupne stvari svakako skinuti ali ni ne zelim da obrisen neki vec postojeci blagi sloj necega korisnog ako ga ima. Za ciscenje cilindra puske koristio sam rucku drvene varjace tako sto sam oko samog vrha drske stavio nekoliko puta presavijan ubrus (dok se ne dobije traka sirine nekih 4cm) a potom sam krep trakom malo nize od vrha (10ak cm) ucvrstio ubrus i drsku da bih mogao da uvrtanjem drske brisen i skidam naslage. I to je odradilo posao odlicno, koliko je cisto se uvek moze pogledati kroz cilindar.

3) Poliranje

Dolazimo do mozda i najkomplikovanijeg dela i definitivno vremenski kriticnog :) koristio sam smirgle granulacije 500, 1000, 3000 i sve sam radio rucno.

Poliranje cilindra opruge spolja sam uradio samo na krajevima cilindra jer se on tu siri pa mi je jedino to imalo smisla da pravi kontakt. Njega nisam nista specijalno polirao, jer je vec manje vise OK, pa sam koristio samo granulaciju 3000. za vreme poliranja cilindra u njega sam ubacio ubrus da prasina ne bi ulazila unutra. Na kraju sam ga jos jednom obrisao iznutra. Meni je ovaj rezultat bio OK:

1af7d0b12ed3f1ed3fc5783195eed77b.jpg

Najzahtevnije poliranje je bilo poliranje opruge. Poceo sam sa 500, kruznim pokretima opruge po smirgli. Posle nekog vremena to deluje OK, ali je potrebno malo i sa strane ismirglati zadnji navoj. Najtezi deo je zapravo smirglanje samog kraja opruge koji je vrlo spicast. Uglavio sam plasticni novcic pred kraj i pokusao da ispoliram taj spic. Znak da je OK mi je bio kada uzmem oprugu i mogu da njen kraj okrecem levo desno u saci a da ne osecam grebanje. Kada je donja strana prosla "grebanje sake test" predje se na 1000, a na kraju i na 3000. Posle nekog vremena dobijemo razliku sa kojom sam bio zadovoljan (dole na slikama). Naravno, jako je bitno oprugu posle ovoga DOOOBRO obrisati ubrusom pa cak i zavlaciti ubrus oko svakog navoja. Znaci sto detaljnije.

269fea6a86000adb0d8ca1a85ee4c256.jpg

facde57ebe27acca1b9064e15b16f22c.jpg

Ono sto sam jos polirao bila je metalna podloska plasticne vodjice opruge i jos jedna metlana podloska koju sam dodao (20mm spoljasni precnik, ~10mm unutrasnji precnik) a kasnije ce mi sluziti da ide preko zubaca folije koju sam ubacio u cilindar opruge. Ideja je da posto je nemoguce ispolirati samo dno cilindra opruge da se opruga rotira po toj ispoliranoj povrsini koja pored toga sluzi i da drzi rendgen foliju na mestu.

59c428b5e67de5ed047f6be90c99ada7.jpg

Kada sam sve ispolirao i bio zadovoljan, sve sam jos jednom dobro prebrisao, i ne mogu dovoljno naglasiti koliko je uklanjanje cestica metala koje ostaju posale poliranja bitan momenat!

4) Rendgen folija

Ideja koriscenja rendgen folije, ili nekog drugog plasticnog ili metalnog obvojnika opruge je prevashodno namenjenja resavanju twang zvuka koji cujemo pri opaljenju kada metalna opruga udara u metalni cilindar i stvara zvuk. Ako udara u plastiku taj zvuk je naravno mnogo tisi, a i samim dodavanjem folije maaalo suzavamo prostor u kojem opruga moze da "igra". Bar je ovo moje shvatanje, ali kao sto sam na pocetku rekao - ja sam totalni amater pa me ispravite ako nije tako :)

Foliju je moguce napraviti na dva nacina ili kao samo ravan plasticni omotac ili kao omotac sa zupcima sa donje strane (savijenim pod 90 stepeni prema metalnoj vodjici opruge). Ja sam se opredelio za resenej sa zupcima jer mi je delovalo mozda malo sigurnije, tj da ce bolje drzati foliju na mestu ali vidim da kolege imaju dbore rezultate i nemaju probleme i sa samo ravnim umetkom.

Za ovo vam je potrebna rendgen folija, skalpel, makaze, lenjir ili nesto tvrdo za secenje skalpelom uz to i podloga na kojoj cete seci. Ja sam koristio i krep traku da zalepim foliju za podlogu kako se ne bi pomerala ali i da mogu na njoj da obelezavam linije po kojima cu seci. Nije nikakav problem da se folija na pocetku napravi i veca jer ju je uvek lako skratiti ako je potrebno.
437c08ade132f256a019cad8184239ce.jpg

Ovaj proces necu detaljno opisati, ali ovako recimo to izgleda sa plasticnim umetkom umesto rendgen folije:

1724136839581-png.18559

Na kraju, kada se folija ubacuje u cilindar opruge treba paziti da na izrez u cilindru otprilike stavite sredinu folije, tj da spoj bude sa suprotne strane ovog izreza. Po ubacivanju folije, ja sam ubacio gore spomenutu 20mm ispoliranu podlosku i ubacio oprugu kako bi sve leglo na mesto, da vidim da li je sve ok i da li folija viri iz cilindra.

26f62da9333b85e602985d20518226d3.jpg

Sada je sve spremno za podmazivanje i sklapanje ali o tome pisem sutra ;)

Odlično objašnjeno ali namuči me sa onim "poliranjem cilindra opruge". Jedva sam ukapirao da je to u stvari klip .
Da... Imam par čudnih prevoda i imena ako mogu moderatori malo da isprave tekst to bi bilo top... Recimo skontao sam da sam svuda pisao i coocking umesto cocking... Jbg.

Sent from my Pixel 6 Pro using Tapatalk

Auuuuuu...pa ja poceo da kuvam po tvojim receptima, a ti kazes nike to-to?! Jbg, sam cu morati da jedem :):):)
Ma ko jos gleda u te sitnice, vazno je da je poenta pogodjena i onome ko ne zna ni sta je vazdusna, posle ovoga je doktorirao. Samo napred

5) Podmazivanje

Sledece sto je potrebno uraditi je podmazati unutrasnje delove puske. Citanjem online foruma, dosao sam do zakljucka da u odsustvu specijalizovanih maziva, mogu da koristim:
Cak sam na jednom nemackom forumu procitao da je neki clan pisao Walheru cime da podmazuje pusku posle ciscenja i oni su bili kratki i jasni - LM47.

Ovo ne bi bilo lose uraditi nekim smislenim redosledom kako bi smo se sto manje uprljali. Napisacu kako sam ja uradio, ne mora biti najbolje ni najpametnije ali je bio moj izbor redosleda... Dakle, treba nam LM47, cetkica, ubrusi. Puno puta cu napisati "namazao sam" ali su to jako tanki slojevi LM47 nanoseni malom slikarskom cetkicom, nemojte nikako preterivati.

- prvo sam namazao sipku oko koje ide opruga u klipu (kroz prorez u klipu)
- ubacio sam rengen foliju i dodatnu podlosku u klip
- namazao sam vrh klipa, tj dihtung - iskljucivo sa strane!
- ubacio sam klip u pusku tako da zadnji kraj malo viri
- namazao sam zadnji kraj klipa i kuku na sipci klipa i gurnuo dalje u cilindar puske
- namazao sam plasticnu vodjicu opruge spolja i iznutra a potom navukao oprugu na nju
- namazao sam oprugu
- ubacio sam oprugu u klip i sve gurnuo napred koliko je moglo

Ako ste sve uradili ovim redosledom trebalo bi da vam je ostalo sa strane:
- cilindar u koji ide record trigger
- record trigger
- tri pina
- pin kocnice sa oprugom
- mali srafic za cilindar record trigera
- tri srafa kundaka sa svojim podloskama

6) Sastavljanje

Prvi korak bi bio ubacivanje cocking levera kroz tunel oznacen gore na slici (sto ukljucuje ponovno skidanje cevi sa cilindra puske, ako niste ostavili rastavljeno) i ubacivanje cocking levera u prorez njemu namenjen na cilindru puske. Potom spojimo cev i cilindar puske (ovaj momenat treba iskoristiti kako si se ovi srafovi zategnuli taman kako treba - pogledati kraj odeljka "1) Rastavljanje") i ubacimo manji pin tunela (sa leve strane).

Ubacimo cilindar record trigera, stavimo pusku uspravno i pritisnemo na nesto relativno mekano da ne ostetimo kraj puske, i ubacimo jedan od preostala dva pina u recimo gornju rupu za pin do pola (sa leve strane) a potom zavrnemo mali sraf cilindra record trigera. Sada ovaj pin mozemo da izvucemo jer on treba da prodje kroz record trigger.

Record trigger "nategnemo" pritiskajuci metalnu polugu na triggeru sa gornje strane prema dole. Ubacimo pin kocnice zajedno sa oprugom u rupu (sa leve strane) i dok ga drzimo gurnutim unutra ubacujemo record trigger u svoj cilindar. Poravnamo rupe za pinove i ubacimo pinove (dva komada, sa leve strane). Na kraju pritisnemo okidac! Ako ov ne uradimo, necemo moci da "nategnemo" pusku prelamanjem cevi jer je trigger vec "nategnut".

Vratimo kunak i zavrnemo tri srafa sa njihovim podloskama. Ako imate plavi locktite - sjajno. Iskoristi te ga za ova tri srafa.

7) Kraj

Ako ste ispratili ovo upustvo i sklopili pusku, sada je pravi momenat da popijete pivo :) Zasluzili ste :)

Moja puska se posle toga ponasa ovako:

a nadam se da cete i vi biti srecni i zadovoljni.

Sada nam samo preostaje nam da uzivamo u ovom Weihrauch biseru!

PXL-20240906-153003750.jpg

Evo i jedno malopređašnje ultra brzo pucanje. 15 kom za 3min maksimalno (deca ne čekaju ). Sa stola, prednji oslonac.

Nešto imam problem da uploadujem kao Tapatalk sliku...

View attachment 18729

Evo, konačno :)

8a93e5d29bcd527aba28782ab7d12604.jpg

Svaka cast za tjuning i fotke, ali kako nalazis delove tacnije male srafove ili nisi imao potrebu da tako nesto menjas?

Pitam zato sto imam problem sa jednom vazdusnom gde su se zalomila dva srafa od rada mehanizma i ne mogu nigde da nadjem ko kod nas prodaje te male srafove, ako isto neko ko ima iskustva u popravkama zna pisite.

Radi se o srafovima preseka izmedju 2 ili 2.5mm, duzine 12mm potapajuci.
U Elektroleumu postoji set ali su kratki tako su se nesto i zalomili na skoro 8mm…

Kupio sam novu polu automatsku vazdusnu pusku i svaki drugi dan je rasklapam celu i sklapam, prvi dan sam skidao cev zato sto su zbog problema sa debelom masti u mehanizmu nije lepo funkcionisao mehanizam i glavila je pa je zbog moje greske doslo da se 3 slaga zaglave na pocetku cevi.
Drugi dan sam je srasklopio i podmazao mehanizam balistolom umesto traktorske masti koju su koristili u fabrici izgleda, treci dan je okidac otisao pa sam je na kratko slucajno prebacio u potpuno automatsku paljbu prepravkom. Posle toga sam uspeo da napravim deo i da je vratim na single pucnje na kratko je pucala burstove dok nisam utego duzinu dela, posle 7 dana sad je pocela da radi kako treba i ponovo kad sam dosao da proverim optiku pukla su dva srafa koja drze deo koji poteze oprugu i vezan je sa gasnim blokom koji koristi pritisak iz cevi da ponovo potegne mehanizam. Moguce da je otislo zbog full auto palibe dok sam testirao mehanizam kako da ne pali full, jedno 30ak okidanja totalno automatskih je sigurno bilo.

Uglavnom da ne skrecem sa teme, raspiso sam se vec… ako neko moze da mi pomogne oko delova tj srafova pisite molim. Obrisacu ovaj post za koji dan svakako da ne remeti temu springerice. Znam za Aliexpres da verovatno ima ali ima li kod nas radnja ili ima li neko da proizvodi srafove ovde takve?

Attachments

• IMG_7418.jpeg
    IMG_7418.jpeg
    211.8 KB · Views: 21
Bravo, taj sam i porucio 100kom u vise varijanti da vidim koji je jaci. Mislio sam da ima i kod nas negde da se kupi, neko da prodaje samo to i oringe i to da 10x skuplje ovde bude ljudi kupovali, neki Panim, Magnum ili tako neko da ubaci delove tako univerzalne. Jedino sto pune magacin i stanje za popis jeftinim artiklima ali sta znam.

Hvala u svakom slucaju.

"Sledece sto je potrebno uraditi je podmazati unutrasnje delove puske..... "
Kada sledeci put iz nekog razloga budes rasklapao lepoticu, tankim slojem masti premazi foliju unutar cilindra sa obe strane. Tako ces postici da se formira povrsinski napon izmedju folije i tela cilindra i nece se pomerati ni za zeru, a sa druge strane gde ima kontakt sa oprugom,klizice ko kroz puter....
P.s. deklarisao si se kao vazdusni mehanicar i poraso u mojim ocima....bra'o sto kaze Radovan treci

Sportski pozdrav

Sent from my SM-A336B using Tapatalk

hvala srbo :) evo, kazem ja da se moze tu jos ideja dodati :) foliju nisam podmazivao, moja neka logika je bila da je podmazivanje opruge dovoljno, rasporedice se na foliju vremenom, a za spoljasnju stranu folije sam nesto razmisljao da vece trenje, ako nije podmazano, moze da pomogne u tome da nema pomeranja folije, ali da, nisam razmisljao o povrsinskom naponu. ima smisla! to mi je inace i bila najveca dilema sta sa folijom tacno uraditi... zupci ili ne, podmazivanje ili ne...

Jedna stvar vezano za foliju da li se rotira ili ne, bolje ce da stoji ako je namazana jer se zalepi i drzi je vakum, druga stvar, Srpce nije pravio one sitne zube na kraju, kad nema te zube opruga ne pritiska foliju i ne rotira je sa sobom, sa zubima je moguce da ce se polako rotirati, mada bez zuba je moguce da opruga izvuce foliju iz klipa, u Srpcetovom slucaju drzi je to sto je namazana i to je izgleda dovoljno...ja sam koristio tu foliju jako kratko i primetio sam da se vrlo malo rotirala, a mozda se samo namestila u polozaj koji joj odgovara i ne bi isla dalje...uglavnom, ovakve eksperimente treba proveriti posle nekog vremena kako stoje stvari...

To sa folijom je Schrödingerova macka dok se ponovo ne rasklopi i pogleda.

Ja podmazem malo da zalepi.

Po mojoj nekoj logici podjednako je bitno i da folija po duzini ne prelazi kraj preko kraja (kao palacinka) nego ivice tek da se dodiruju. Bolje i da se uopste ne dodiruju, nego da prelaze jedna preko druge, jer opruga moze da zakaci to istureno zadebljenje i da iscepa foliju.

Users who are viewing this thread

Back