Weihrauch HW57

Ненад Ковач

Well-known member
Иако је моја пушка још увек једини примерак овог модела на форуму, дошло је време да се изађе из уопштене теме ''Ваираух спрингерице'', и отвори нова тема, посвећена баш овом моделу, HW57. Заслужује то!
Пушка је у калибру 4,5mm, измерена брзина дијаболе од 0,56g je ~250m/s што даје око 17Ј. Дужина пушке је 1020mm, дужина цеви је 360mm, а тежина пушке је 3,2kg. Конфигурација је ''underlever'' или по нашки подламача. 😆
Пушку имам већ пуних месец дана, али тек сад сам сакупио довољно утисака и материјала за иоле озбиљнију објаву. Намонтирана је озбиљнија оптика, данас и упуцана, Victoptics 6-24x50. Основна раздаљина је као и обично 25 метара, а за веће или мање раздаљине ту су подеоци на кончаници. Визуелно сасвим лепо уклопљено, функционално па... Мени одговара, али због специфичног слота за убацивање дијаболе неком са ћевап-прстима то би била немогућа мисија са оптиком ове величине. 😁 Као сигурну варијанту препоручујем неку компакт оптику типа ''Вејрон'' или "Discovery HT"...
IMG_20240912_184904_813.JPG
IMG_20240912_184957_020.JPG

До сада ми се као најбоља дијабола на свим цевима показала H&N Field Target Trophy 0.56 g, тако да остаје као основна муниција, и са њом је пушка и упуцана.
IMG_20240912_182309_723.JPG
Резултати на 25m :
IMG_20240912_184055_580.JPG IMG_20240912_184136_383.JPG IMG_20240912_184159_488.JPG
Као за инат, прва дијабола испаде флајер, али сам после спаковао пет комада у 15mm. Са флајером 25mm.
Јесен стиже, дан је све краћи, па нисам имао времена да јурим бољу групу за сликање (а не би било ни поштено ;)). Требало је испробати још понешто...

Следеће на реду су биле H&N Baracuda 0,69 g:
IMG_20240912_190202_856.JPGIMG_20240912_190659_581.JPG
Нисам задовољан групом, смањена видљивост је утицала на резултат. У ову дијаболу се уздам кад ветар буде правио већи проблем.

И за крај на једвите јаде испуцана група са H&N Baracuda 8 0,55g:
IMG_20240912_190817_129.JPGIMG_20240912_191211_275.JPG
Један тешки флајер, сам Бог зна до чега је... Иако скоро исте тежине као и H&N Field Target Trophy, тачка поготка је знатно виша. Али највише ме је изненадио, и додатно одвукао пажњу, изражен ''тванг'' који се чуо са овом дијаболом! Следећа рунда ће дати јаснију слику...

Све у свему, изузетно сам задовољан с' обзиром на то да ми је ово тек четврто пуцање са овом пушком и прво у комбинацији са овом оптиком! Следи полирање и подешавање окидача, и вероватно замена опруге и спуштање на 10Ј.
Надам се да ће ова и неке наредне објаве охрабрити још неког од колега, ако се двоуми, да купи ову пушку, заиста вреди!

Иако је моја пушка још увек једини примерак овог модела на форуму, дошло је време да се изађе из уопштене теме ''Ваираух спрингерице'', и отвори нова тема, посвећена баш овом моделу, HW57. Заслужује то!
Пушка је у калибру 4,5mm, измерена брзина дијаболе од 0,56g je ~250m/s што даје око 17Ј. Дужина пушке је 1020mm, дужина цеви је 360mm, а тежина пушке је 3,2kg. Конфигурација је ''underlever'' или по нашки подламача.
Пушку имам већ пуних месец дана, али тек сад сам сакупио довољно утисака и материјала за иоле озбиљнију објаву. Намонтирана је озбиљнија оптика, данас и упуцана, Victoptics 6-24x50. Основна раздаљина је као и обично 25 метара, а за веће или мање раздаљине ту су подеоци на кончаници. Визуелно сасвим лепо уклопљено, функционално па... Мени одговара, али због специфичног слота за убацивање дијаболе неком са ћевап-прстима то би била немогућа мисија са оптиком ове величине. Као сигурну варијанту препоручујем неку компакт оптику типа ''Вејрон'' или "Discovery HT"...
View attachment 18670
View attachment 18671

До сада ми се као најбоља дијабола на свим цевима показала H&N Field Target Trophy 0.56 g, тако да остаје као основна муниција, и са њом је пушка и упуцана.
View attachment 18672
Резултати на 25m :
View attachment 18673 View attachment 18674 View attachment 18675
Као за инат, прва дијабола испаде флајер, али сам после спаковао пет комада у 15mm. Са флајером 25mm.
Јесен стиже, дан је све краћи, па нисам имао времена да јурим бољу групу за сликање (а не би било ни поштено ;)). Требало је испробати још понешто...

Следеће на реду су биле H&N Baracuda 0,69 g:
View attachment 18676View attachment 18677
Нисам задовољан групом, смањена видљивост је утицала на резултат. У ову дијаболу се уздам кад ветар буде правио већи проблем.

И за крај на једвите јаде испуцана група са H&N Baracuda 8 0,55g:
View attachment 18678View attachment 18679
Један тешки флајер, сам Бог зна до чега је... Иако скоро исте тежине као и H&N Field Target Trophy, тачка поготка је знатно виша. Али највише ме је изненадио, и додатно одвукао пажњу, изражен ''тванг'' који се чуо са овом дијаболом! Следећа рунда ће дати јаснију слику...

Све у свему, изузетно сам задовољан с' обзиром на то да ми је ово тек четврто пуцање са овом пушком и прво у комбинацији са овом оптиком! Следи полирање и подешавање окидача, и вероватно замена опруге и спуштање на 10Ј.
Надам се да ће ова и неке наредне објаве охрабрити још неког од колега, ако се двоуми, да купи ову пушку, заиста вреди!

Kolega drago mi je da si zadovoljan i da si lepo to upario sa Victopticsom. Jel si mozda probao Jsb express. Meni su se pokazale kao najbolje za sve moje weihrauch iako imam i js target trophy... Drago mi je da uzivas i ima neka car u "podlamacama " Jos kad je velicine 50s a fiksna cev Bas se radujem buducim utiscima, a mali savet testiraj ti jsb dijabole posto ce ti se sigurno smanjiti grupe jer meni sa 50s i jsb bas budu grupe da se dodiruju :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Bravo za temu. Bilo je jedno vreme razmisljanja za ovu pusku,ali kao sto smo ovde pricali,mnoge je malo plasio taj mehanizam za ubacivanje dijabola. Nadam se da ce te dobro sluziti i da ces razvaliti one nase svraketine. A sad na tjuning...pa gde stignes

Sent from my SM-A336B using Tapatalk

Sjajna mala "podlamaca" - zdravo da te sluzi !

17J je previse za HW57, probaj to da smanjis secenjem opruge dok ne dobijes 14J
Ili uzmi fabricku oprugu za HW30 ako neces da gadjas preko 25m

Dijabole sto se tice, uvek probaj RWS Superdomes u Vajrauh pusci.

Sjajna mala "podlamaca" - zdravo da te sluzi !

17J je previse za HW57, probaj to da smanjis secenjem opruge dok ne dobijes 14J
Ili uzmi fabricku oprugu za HW30 ako neces da gadjas preko 25m

Dijabole sto se tice, uvek probaj RWS Superdomes u Vajrauh pusci.
Никакво сакаћење не долази у обзир, поручићу другу опругу. Мада и ово није у пракси тако јако као што звучи, сасвим лепо носи и контролише се!
Што се дијабола тиче, имам и RWS, али још нису стигле на ред 😁 мада су ми се јако лепо показале на осталим цевима.

Ma nije sakacenje, vise mu dodje plasticna operacija, a to je sad moderno... :LOL:

E da, i obrati paznju da dijabola uvek cela lepo udje, da je ne skalpiras prilikom zatvaranja i narocito na konstantost drzanja puske, jedan prst prednje ruke uvek na one bocne srafove, pa da znas da je isto drzis svaki put (izvini ako ti solim pamet i ako si to vec apsolvirao)

Опругу нећу да сечем из разлога, да бих могао поново да је вратим, ако ми не одговара мања снага.
А сваки савет је добродошао, мада уопште нисам зелен, ни што се тиче година, ни оружарског ни техничког стажа! 😉

Ево једна закаснела објава од недеље, док је још трајала сезона монсунских киша. :)
Испробавање неких нових, а и неких старих дијабола. Пошто сам у суботу морао до пијаце, под обавезно је било да свратим и до Грин спорта, па сам узео једну кутију "H&N Baracuda FT", а било је крајње време да се и у педес'седмици испроба ''RWS Superdome'' који ми се на другим цевима показа одлично.
Због кише која није имала намеру да престане, стрељачка линија се поставља по правцу тераса-двориште-шупа за огрев и ту сам ограничен на 23,3 метра, али не киснем. :) Услови далеко од идеалних, скоро па екстремни, ја седим у полу-мраку, дијабола већим делом путује кроз кишу, а мета се налази у дну шупе у поприличној тами. Уз све то још и ветар...
IMG_20240915_105253_293.JPG
Прве на ред за тестирање долазе Баракуда ФТ 0,62g, по облику као и обична Баракуда, а по тежини тачно између ње и ФТТ. Требало би да је ово премијум дијабола, и на кутији пише да су ручно сортиране, али... Резултати баш и не потврђују, јављају се насумични и подбачаји и пребачаји. Тестирање у неким бољим условима ће дати јаснију слику.
RWS 0,54g очекивано добра дијабола, за ове услове одлична, очекујем потврду и у бољим условима.
Трећа мета, као контролна због промењених услова, ФТТ који се до тада најбоље показао.
IMG_20240915_123257_443.JPG
Четврта дијабола Баракуда 8, у моментима кад је киша мало утихнула, за тај дан и најбоља група!

IMG_20240915_125719_042.JPG
Значајна провера, јер у добрим условима је већина дијабола подједнака, а у тешким условима треба имати дијаболу на коју можеш да рачунаш!

Zasto ne Jsb? U 90% Jsb dijabole su se pokazale kao najbolje... Bolje prbo isprobati njih pa tek onda H&N. Dajem savet jer kad sam pocinjao u ovom sportu samo sam kupovao H&N dok ih nisam uporedio sa Jsb i onda sam shvatio da sam gubio novac i vreme

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ko nije iz BG nabavka JSB je malo komplikovana :) I ja koliko sam gledao i na hw97 je baš podeljeno, nekome više odgovara jsb express nekome hn ftt... Tako da razumem korišćenje HN, i ja je mogu uzeti u roku od 5 min od stana a JSB samo neka porudžbina... Zanimljivo deluje ova Baracuda 8.

Sent from my Pixel 6 Pro using Tapatalk

Пробао ЈСБ. Ни једна врста ни на једној цеви ми се није показала нешто екстра! А тек јурење тачно одређене серије, са тачно одређеним калупом, у тачно одређеној смени, под условом да је мајстор укључио машину тачно одређеном руком.... За то тек немам времена, а воље ни толико! Још плус много мекше олово, па има много деформисаног шкарта.

Gde si nabavio baracudu 8, vidim da je nema u green sportu, bar ne na sajtu

BTW, za tu udaljenost - po meni sjajan rezultat! Jedva čekam iskreno da je se i ja dočepam

I HN (bar sa FTT da sam ja video) pati od problema podkalibra :D mislim da sam ja nabavio 4.50 ili 4.51, kažu da je njih obično bolje uzimati manje baš zbog tvrdoće koju si naveo... Ali isto kao treba probati šta odgovara cevi. Igra bez granica :D

Sent from my Pixel 6 Pro using Tapatalk

Баракуду осмицу сам узео пролетос у Паниму, пролазио сам кроз Пожаревац, па свратио код њих. Грин спорт је нешто поприлично танак са дијаболама, бар код нас...
Сад ће сајам, па ће бити све на једном месту! ;)

Baracuda ft meni lezi odlicno, tako da ta tvoja grupa nema veze sa kvalitetom dijabole, mozda ne lezi tvojoj pusci, ili je do podkalibra a mozda i ti pucas sa loseg naslona, tj malo tvrdjeg nego sto bi trebalo sto nekako i imam utisak po ovim grupama a i onim od ranije, mozda i gresim...
Inace dosta se puca h&n sa weihrauch puskama, i ja u zadnje vreme kupujem samo h&n, dok ne naidje nova serija jsb...
Baracuda 8 ima u panimu i vidim da se dobro pokazala kod weihrauch pusaka, i meni lezi odlicno...

Moraću je nabaviti na sajmu... Biće kupovina svega
emoji1787.png
Nemoj dzaba da se nadas...Goxi vec pokupovao sve, a i ako nije, rezervisao je...ja sam poceo kamencice da skupljam i sortiram, jer kako stoje stvari, dijabole cu samo gledati na YT ili kada Goxi ovako izbaci neku sliku kutija u svom steku, cisto da slinimo na to :)

@BurekUSvemiru - ima li naznaka kad bi HW57 u D kategoriji mogla da bude u prodaji ?
Dvoumim se između HW35 i HW57 u D kategoriji...

Hw35 je provereno dobar, a hw57 jedino ako ubodes dobar neki. Mada zanimljiv je koncept moram priznati. Samo nema nekih recenzija posebnoh i testiranja o njoj, ili je ekstra ili je najgora sve zavisi ko pise i ko kakvu dobije 🥲

SM Spring-meister

Users who are viewing this thread

Back