Zaglavljeni projektili u cevi

Било би добро и кад би постојао неки систем или неки сигнал кад је дијабола у цеви, тј. да ли је пушка напуњена. Као кочница рецимо, да кад узмеш пушку знаш да ли је напуњена или не. Мени то рецимо фали.
[automerge]1753684552[/automerge]
Тако би се спречило убацивање више дијабола у цев.
Postoji taj sistem, jednom kad je čekić nategnut, ručica za natezanje više nema otpor.

Ako je puška nategnuta a ne znamo da li je dijabola unutra, savet je da se opali bez dodavanja dijabola.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Било би добро и кад би постојао неки систем или неки сигнал кад је дијабола у цеви, тј. да ли је пушка напуњена. Као кочница рецимо, да кад узмеш пушку знаш да ли је напуњена

Има то (сигнал) на Валтеру ЛГ400. А систем постоји за сваку пушку. Кад год нам неко дода ватрено оружје, прво што радимо је провера да ли је напуњено одбрављивањем затварача, преламањем двоцевке, повлачењем навлаке. Код ваздушног је то драстично лакше, само упери о у земљу и повучемо окидач. Систем је исти и кад сами заборавимо да ли смо напунили.

Na LG400 ima mali crveni ring kad je dijabola u ležištu, ali njega ne vidiš ako je obraz na kundaku. Ako želiš da puniš pušku bez pomeranja ruke i obraza, crveni ring je marketing, a ne funkcionalna stvar. Dodatna i jedina prava stvar je da kad je dijabola u cevi da se ručica zabravi. Nakon ispaljenja ili pritiskom na posebno dugme ručica da se može podići.

Eventualno da se doda malo ogledalce, retrovizor koji gleda na ring!

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

Kada na FX-u, posumnjam da je dijabola u cevi, tj. nisam siguran dal je puška već bila repetirana, pri sledećem repetiranju skinem okvir i repetiram na prazno, pa okinem. Mada se oseti i da je ručica za repetiranje lakša ako je puška već bila repetirana. Imam lošu osobinu da me je lako zagovoriti na strelištu, pa mi po pravilu puška ostane repetirana sa dijabolom u cevi. Radim na tome da to ispravim ... :) :) :), a znaju oni koji su me čitav dan zagovarali ... sve bezazleno počne pitanjem "jesi li zadovoljan" .... :) :) :)

Kod vazdusnog oruzja(PCP) fali taj mali faktor da li je dijabola ili projektil vec u cevi.
Vecina prizvodjaca zeljna sto vece zarade ne zeli da ulozi jos malo vise inzenjerstva u projekatovanje puske tako da samo pojedini proizvodjaci imaju taj anti double load sistem(HW, Taipan, cini mi se Epic i mozda zaboravljam jos nekog).
Ja kod svojih pusaka koje imaju kocnicu radim tako da ako repetiram pusku (a necu odmah da pucam) da se nebih zeznuo i ponovo ubacio dijabolu zakocim pusku i tako znam da u cevi ima projektil. Tako su zadovoljeni 2 faktora bezbednost i verovatnoca da ne ubacim dijabolu u cev.

sve bezazleno počne pitanjem "jesi li zadovoljan" .... :) :) :)
To su isti oni koji te kad kreneš na pecanje pitaju "gde si krenuo". Luftikaju po strelištu ceo dan, puše i kafenišu. Ispale po koju diabolu i stalno im je nešto baš kod drugih zanimljivo.
Najgore je kada su ti poznanici, pa se smeškaju na tvoje negodovanje.
Ja da se pitam, zabranio bi im pristup strelištu, pa neka svoje frustracije leče kod kuće.

Ja da se pitam, zabranio bi im pristup strelištu, pa neka svoje frustracije leče kod kuće.
Ma jok, nikome ne treba ništa zabranjivati ... :) ... Nisam još u našem sportu sreo nikoga ko je loš ... a opet svi smo mi frikovi na svoj način ... :) ... Toga dana je sve počelo sa "jesi li zadovoljan" .... i baš smo se dobro proveli ... ostasmo čitav dan na strelištu ... isprobasmo sve puške, koje behu tog dana ... :) ... i bi baš dobro na strelištu kod Nemanje ... :) ... a i otkrih tu svoju manu da mi puška uvek ostane repetirana sa dijabolom u cevi ... :( ... pa je i ova tema potencijalna opasnost i za mene ... :(

Веровао или не био ми је и дека из Моштанице са старим Вајраухом "HW 35" и тврдњом да је бака заглавила неколико дијабола спремајући се за дуел са унуцима. Он је узео од баке да види шта се дешава па додао још пар комада. Заглављују и преламаче али мање. ПЦП се најчешће заглави случајним репетирањем или када пушка из неког разлога остане без енергије а опружаре убацивањем дијабола наопако или пробањем слагова.
За заглављивање опружаре потребна је само једна особа која не примећује да ништа не излази из цеви. Код ПЦП може да буде и бенигно.

Можда би решење било да се на магацину дода нешто што би показивало да ли је дијабола убачена или тако неки сличан систем. Помогло би доста 🙂

Po mom mišljenju, koje je više možda lupanje, nego normalno mišljenje,teško da će neki inovator smisliti taj model da magazin pokazuje kada ste ubacili projektil u cev, pre mislim da je lakše da se uradi kao na Impactu (bar je na mom tako), kada je projektil u cevi, tkz. "Kokovanje" ide lako i već pri prvom potezu navlačenja poluge, oseti se da nema otpora uopšte, dok pri praznoj cevi, poluga daje osetan otpor pri natezanju. Po meni ok stvar, ukoliko naravno ne žurite ko po "vatri" i nemate osećaja ni malo :)
Takođe, jedan kolega gore navede, kada Vam je projektil u cevi, puška je zakočena, kada je prazna, puška je otkočena. Samo se treba navići na to i mirna glava kada uđe u naviku.

Можда би решење било да се на магацину дода нешто што би показивало да ли је дијабола убачена или тако неки сличан систем. Помогло би доста
Opališ u zemlju i rešio si svaku dilemu, ako si već došao dotle da tu dilemu imaš . I dijabola i vazduh su dosta jeftiniji od nove cevi

Šalu na stranu, treba biti jako oprezan. Ne znati da je puška od 40-50 i više džula nategnuta nije baš pametno i pažljivo rukovanje oružjem.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Dobro veče i pozdrav za sve ljubitelje vazdušnog oružja i streljaštva. Da se prvo predstavim. Ja sam Radojko iz Čačka i imam 60 godina, i mnogi bi pomislili šta ja ovde tražim u ovim godinama, ali šta ću kad "volem" ovaj naš zarazni hobi. Ovaj forum je "kriv" za moju "zarazu" i jako sam srećan zbog toga. A sad o temi zaglavljivanja projektila u cevi vazdušnog oružja. Ja rekreativno gađam na 10 i malo ređe na 20 m u mete koje imaju nosač i hvatač dijabola, pa se svaki hitac čuje kad udari u metu, tako da nemam dilemu da li je projektil ostao u cevi. Ima prosto rešenje za one koji nisu sigurni a to je tanka struna za trimer (1,5mm), koju provučeš kroz cev i rešiš dilemu. Ja je koristim predvostručenu za čišćenje cevi oružja. I izvinite na opširnosti. Živeli.

Meni se desilo na M16 da je drugarov klinac uzeo pusku da puca malo uz nase nadgledanje medjutim dok smo se mi okrenuli on je repertirao jednom ali nije povukao do kraja da zabravi pozadi poluga pa uzme i opet nategne ali vrati samo do pola. Jedna dijabola vec u cevi a druga usla na pola a pola ostala u magacinu. Nisam uspeo nikako da onu na pola vratim nazad a nisam mogao ni magacin da izvadim jer ga ta dijabola drzi. Na kraju sam repertirao i opalio dve dijabole koje su prosle.
Od tada jako vodim racuna a u vecini slucajeva i ne pucam sa magacinom vec dijabolu po dijabolu stavljam.

Ima jedna vazdušna puška koja nije nešto popularna na forumu (verovatno zbog cene), a ima fabričku zaštitu protiv duplog repetiranja, a to je Weihrauch HW100. Ali ako dijabola zastane negde u cevi onda ta zaštita verovatno ne radi. Pozdrav.

Kod mene se obično dešava da ne vratim zatvarač, a krenem da opalim. Inače posle ove teme sam obratio pažnju i shvatio da na mom Anschutz-u ako ima već dijabola u cevi ... lakše krene ručica zatvarača pri otvaranju i da bi (koliko sam primetio) jako teško bilo ubaciti drugu ... naravno jer se sve radi ručno 😆

Users who are viewing this thread

Back