"Zastarelost" foruma...

Joca

Administrator
Staff member
Čujemo ili pročitamo povremeno, a to je posebno izraženo na društvenim mrežama Fejsbuk ili Instagram, da su forumi "prevaziđen način komunikacije" i "zastareli".
Pri tome, ljudi često i ne znaju baš tačno zašto to misle, osim da im je tako podsvesno ili svesno sugerisano baš od strane vlasnika i promotera društvenih mreža, koji prirodno, žele da privuku što više korisnika. Dakle, forumi su daleko od nekakve "zastarelosti".
Prvo, na forumima su sve teme logično raspoređene, jasno sortirane i što je još važnije - vidljive svima jednim klikom. Na Fejsbuku, teme, objave i komentari brzo nestaju i bivaju zatrpani novim temama.
Drugo, pretraga na forumu neuporedivo bolje, kvalitetnije i jednostavnije funkcioniše, a rezultati su mnogo vidljiviji.
Treće, raspored fotografija u tekstu objave ili komentara je neuporedivo logičniji i prati smisao samog teksta, jer se fotografije umeću direktno u tekst, dok se kod Fejsbuka ili Instagrama ređaju u jednu grupu koja ne prati sadržaj teksta.
Četvrto, forum je neuporedivo lakši i efikasniji za administraciju i moderaciju. Ne postoje glupa "pravila i smernice zajednice" koja diktiraju Fejsbuk ili Instagram i time često prave velike probleme korisnicima u smislu blokiranja, brisanja često sasvim uobičajenih sadržaja, jer su njihovi algoritmi pogrešno procenili objavljeno. Takođe, nema gašenja čitavih grupa, jer su administratori Fejsbuka, Instagrama, Tvitera... procenili da neko krši "standarde zajednice". Na forumu su pravila jasna i niko drugi ih ne donosi do sami administratori. U tom smislu, sve je u startu mnogo jasnije.
Peto, registracija na forum je mnogo lakša i jednostavnija, nema silnih provera profila i slično. Naravno, i na forumima administratori imaju kontrolu nad prijavljivanjem, ali daleko lakšu i bolju nego na Fejsbuku.
Na kraju treba svakako reći da sve društvene mreže i forumi imaju svoje mane i prednosti, ali za sve ima mesta i svi mogu paralelno funkcionisati. Svi mi koristimo i forume i Fejsbuk i Instagram, tako da tu nema nikavih problema.
Uostalom i sami znamo da su najveća virtuelna okupljališta na svetu nas zaljubljenika u vazdušno oružje - upravo forumi. Naravno, i Fejsbuk grupe žive svoj život. Jednostavno, za sve ima mesta.
Ovo sam pisao samo zbog onih, koji tvrde nešto što nije tačno. Ni manje ni više od toga.

Apsolutno si u pravu, tačka.

Ja lično nemam ništa tipa, fejsglup :D i sličnih čudesa jer mi, em ne trebaju, em, mi se ne sviđa haos i papazjanija koji su osnova sistema.

Dobar dan gosn Joco. Nisam baš aktivan na AGS u poslednje vreme zbog obaveza ali povremeno navratim i čitam.
Ne znam da li se sećate, ali sam nešto slično pisao o ovome prošle godine.
Suština i prednosti:
- Kod foruma brzina, kompaktnost, jednostavnost uz minimalni prenos podataka su glavne prednosti + AGS nema reklame, banere itd.
- Kod FB i sličnih sve gore navedeno je nedostatak, na žalost. Prednost notifikacija i još neke nebine stvari.

Google i drugi pretraživači uvek bolje kotiraju forume, baš zbog toga.
FB je napravljen za široke mase, tj.kao univerzalno sredstvo, dok se dobri forumi fokusiraju na primarnu profesiju.
Za moju delatnost u cilju komunikacije, prikupljanja i deljenja znanja isključivo koristim 3 internacionalna foruma. Štaviše, ni Google grupe nisu adekvatne. O FB grupama nemam ni pomisli.

Dobar je forum, po meni mnogo bolji od fb grupa što se tiče preglednosti, kvaliteta informacija i znanja, ali zato su fb grupe nebrušeni biseri dezinformacija, mitova, legendi, a kadkad i opasnih saveta kada je u pitanju ovaj naš hobi, što bi se reklo pravi mali sajmovi neznanja i ljudske gluposti... 🤗

Nažalost na iskrice mudrosti se može naleteti svugde, ali na FB se češće naleće na njih. Forum pored preglednosti, pretrage i hronologije ima još jednu prednost, a to je dostupnost i onima koji nisu članovi istog. Dok su FB grupe uglavnom takve da moraš biti član istih da bi video sadržaj istih. Znači zatvorenog su tipa za određenu grupu ljudi. Ja sam na primer jedno 2 godine pregledao ovaj forum, a da nisam bio član istog.

Za nas koji smo presli 40-tu forumi su vazda bili neprevazidjeno sredstvo razmene misljenja na odredjenu temu. Naravno, kvalitet foruma direktno zavisi od njegovih clanova, ali prakticnost foruma po svim kriterijumima je i dalje svetlosnim godinama ispred bilo koje drustvene mreze i njihovog nacina prikazivanja informacija, ciji sam veliki protivnik. Forum je majka! :D

Upravo tako
za nas koji vise volimo da citamo a ne da gledamo animacije, graficke prikaze svega i slicno, forum je broj 1
kod nas nema starleta

Molim vas da se prvo predstavite u skeciji foruma - novi clanovi pozdravljaju
hvala
uprava foruma

Smatram da je ovaj forum, posto ima i budalastina od foruma diljem ove nase internet zajednice, fenomenalan. Da nikada nece zastareti, i da ce i za 10 godina biti aktuelan svojim sadrzajima i temama. Ja sam zahvaljujuci ovom forumu, dakle pocetnik sa interesovanjem za VP, dobio veliki broj kvalitetnih informacija, koje su mi pomogle da shvatim i pravila, i mogucnosti,i ogranicenja,i izazove i sve ono sto moze bilo koga od nas da "saceka" kad se uhvatimo u kostac sa "vazdusarom". Osim toga, zahvaljujuci ovom forumu, ja sam doneo odluku i koje puske da kupim. Ono sto bih posebno naglasio, iako ne poznajem nikoga od vas, vidim da su i moderatori i iskusni clanovi ovog foruma,a i iskusni strelci , ljudi koji su spremni da, svoje znanje i iskustvo, koje je nesumnjivo zlata vredno, podele sa nama ostalim clanovima. Ono sto mi se takodje jako svidja, ni u jednom momentu nisam osetio nikakvu nadmenost, prepotenciju niti neku manifestaciju vise vrednosti medju starijim i iskusnijim clanovima, koji vecinu nas mogu da jedu za dorucak kad se uhvate svojih puskica. I to je ono sto daje kvalitet ovom forumu. Zato on nikada nece zastareti. Uvek ce neki novi "rookie" ili ti novajlija imati svasta nesto pametno da procita. U tom smislu zelim vam da jos dugo odrzavate ovaj vid komunikacije, u zdravlju, pa i veselju. :D
Veliki pozdrav od Srbislava Stevanovica iz Bg ili ti Srpcheta Velikog
p.s. ovo Veliki odnosi se na moje telesne dimenzije, ako nekog zanima, jednom cu vam ispricati kako je doslo do tog nadimka

Da malo osvežim ovu temu...
Kažu forumi su zastareli, prevaziđeni, ali i pored toga jedan od vodećih "vazdušarskih" časopisa Hard Air Magazine je odlučio da od danas, 01. jula, pokrene svoj forum. Eto, ako njima forum nije zastarela forma, zašto bi onda bila nama? Nema razloga. Forumi su i te kako živi, imaju svoje članove koji aktivno diskutuju, a po svemu sudeći tako će biti još dugo vremena. Zato, uživajte na stranicama Airguns Srbija, a uprava ovog Foruma će se i dalje truditi da bude zanimljiv svima i da i dalje okuplja sve ljubitelje u vazdušno streljaštvo.

Ево да поново освежимо ову тему!
Због недавних турбуленција, ваљало би се подсетити мишљења старих чланова. И поновити да се још увек није појавила друштвена мрежа која је по било ком аспекту боља од форума! ;)

То зависи од интересовања и намене. Форуми су направљени првенствено за писање уз по неку слику и јавне расправе. Неке друштвене мреже су орјентисане на слике а на некима се све врти око лајкова. Зависи коме шта треба.
Ја интернет форуме користим од кад су настали а друштвене мреже су ми превише шарене, не волим их и не користим.
Неко воли да чује друга мишљења, неко не воли, неко воли шарено, неко воли да брзо нађе податак. Сто људи сто ћуди.

Pre foruma su bile mail grupe, ko se seća 😁 . To je ličilo na fejsglup (bez slika) a takva je bila i "preglednost"ali za to vreme je bilo neverovatno. Onda su se pojavili forumi i to je bila revolucija.
Sve ostalo su varijacije i kombinacije mail grupa i foruma.

Postoje razliciti nivoi informisanosti, samim tim postoje i razlicite platforme za sve. Sve je ok i svaka ima ciljnu publiku, samo ih ne treba mesati. Forum, facebook, instagram, reddit svaki imaju svoju namenu, prednosti i mane.
Ovim zakljucujem diskusiju zavrsenom.
Manje pisanja o idejama a vise slika sa gadjanja i rezultata.
Nemojmo biti salonski strelci.
sportski pozdrav

Users who are viewing this thread

Back