Zastava vazdusne puske

Koliko treba da bude debeo kožni dihtung cevi, koliko treba da izlazi iznad površine?

Kolega zere shvati , izbaci kozu kao dihtung.
Ko jos koristi kozu kao dihtunng.
Mogu shvatiti da se radi kao za cizme , cipele , kais , ali dihrung nikako.
Koza nema dimenziju zato sto moze da se sabija , rasteze i neznam sta vec .
Definitivno izbaci kozu.
Jos nesto nas je metal jaci od ovog kineskog tako ne brini silikon je macji kasalj za zastavu
Cak i taj derlinski ili kako vec
Dihtung cevi je specifican tako da ja ubacijem dva silikonska.
Sa gornje strane mora da bude deblji odnosno vislji a sa donje tanji odnosno manji .
Tako da prvi obradim a drugi ubacujem ceo da di se dobio poravnanje za idealno zatvaranje.
Zastava je specificna mora da se razmislja i prilagodjava

Kolega @Vincester ja bih na tvom mestu malo oladio od tih dihtunga od raznih sintetičkih materijala. U Zastavicu orginalno idu oba dihtunga od kože, e sad da li je to ok, apsolutno je ok, jer je iskustvo u klubovima, na takmičenjima itd, gde puške ispucaju ogromne količine dijabola za 40-50godina, da je koža neprikosnovena. Jedina mana kože, ako se to može reći da je mana je sto zahteva redovno podmazivanje oba dihtunga i to je sve. Ja lično sam probao na klipu razne materijale i one famozne crvene pu i pokazali su se loše u klubskoj eksplataciji kao i dihtung na cevi od raznih guma, tako da sam recimo imao molbe klubova koji su kad su probali gumene dihtunge ipak tražili da im vratim kožne.

Poslato sa MAR-LX1A pomoću Tapatoka

Evo jednog primera.
Pogledajte sta nudi magnum
A evo sta vam posalju.
Ajde kolega mane , ako bar znas gde mogu pronaci bas kvalitetan dihtung pomagaj.
Ja sam iz magnuma porucio dva komada kozni pre jedno godinu dana , i poslali su mi bas ovakve deformisane.
Obacio na klip, ubacio u cilindar, vodio racuna da ne dodje do nekog ostecenja prilikom ubacivanja.
Cak sam koristio parce rengen snimka, nauljio i lagano ubacio.
I opet rezultat los.
Digtung propusta .
Ne tvrdim ali ako bih pronasao bas kao ovaj sto reklamiraju verovatno bi rezultat bio bolji.
A sto se dihtunga cevi tice i dalje sam misljenja da silikonski ipak bolje zatvara .
Ali to nek ostane moje misljenje pa makar gresio.

Attachments

• Screenshot_20211027-002545.jpg
    Screenshot_20211027-002545.jpg
    336.8 KB · Views: 1,203
  • Screenshot_20211027-002804.jpg
    Screenshot_20211027-002804.jpg
    282.6 KB · Views: 1,203
Kolega vicester delim tvoje misljenje o dihtunzima bar onim sto idu na cev. Da drze bolje naravno da drze. Mozda se lakse ostete ali se vrlo lako i brzo zamene pogotovo ovo vazi za korisnike koji jos nemaju iskustva u menjanju. Za njih mozda je servis najbolje resenje ali onda nikad nista nece ni nauciti da urade sami a nije bas nuklearna fizika zameniti dihtunge. Svakako da dobar majstor uradi najbolje ali i taj majstor je ucio to da radi. Tako da pozdravljam to sto ljudi zele da nauce i da sa nekim bar minimalnim predznanjem urade sami. Zasto ne? E sad kozni dihtunh je zaista odlican ali gde ga naci? Originalni se vise ne proizvode ovi sto se proizvode ne ulivaju mi neko poverenje isto tako i ovi od silikona ,gume. Mislim da se za zastavu m56 niko nije ni nesto potrudio da napravi dihtunge koji ce puno odskociti u performansama puske u odnosu na kozne. Zasto je to tako ne znam. Pretpostavljam da su misljenja da se iz zatavice ne moze puno "izvuci" po danasnjim "standardima" ali eto opet kolega ledeni je pokazao i dokazao da ipak se moze! I to odlicno u njegovom slucaju. Ako ovo ikad procita voleo bi da nama ostalima kaze ako se seca koji je dihtung na klip stavio i gde se isti moze kupiti. Mislim da bi to stavilo tacku na ovu dihtung raspravu. Ali i ovako na probanju i greskama svi ucimo i hvala svakome ko je iskreno podelio informacije. Na primer kolega vincester je pokazao sta dolazi iz magnuma i ja sam hteo da porucim cisto da imam u rezervi ali sad kad sam video sliku.... ispada bolje da sam pravim kalup.

Mi smo nekad kao klinci đonove za zastavice m56 pravili od voničkih čizama m77, opasača m77 i fišeklija m48, zaista to nije nuklearna fizika... :roll:

Kolega glock pa i nije tako tesko napraviti djon- dihtung pod uslovom da taj koji pravi ima neka osnovna znanja. Debljina koze od koje se pravi i dobro uradjen kalup su vise vazni, bar po mom iskustvu. Fiseklija je dobar primer za odprilike priblizno tacnu dimenziju. Ja sam sinu za slaviu 618 pravio od futrole kantice za podmazivanje od papovke. Debljina koze je bila 3.5-4mm i kalup sam pravio. Puskica je od onih sa glatkom cevi i ispala je malo slabija od zastave. A udara dijabolu u dijabolu sa oslonca na 10m. Dete mi bilo prezadovoljno. Godinama je gadjao dok je nije prerastao. Eto i kozni dihtung ispadne dobro kad utrefis kako treba. Al za zastavu mi nesto sumnjiv i mali izbor ovih gumenih ili od cega su vec. Licno sam misljenja da i tu mozemo naci neki koji zamenjuje kozu u dovoljnoj meri metodom zajednicke saradnje i eliminacije. Inace na maloj slaviji dihtug cevi je gumeni. Traje vec godinama ali ima dobre znake iznosenosti.

Slika onog nazovi dihtunga iz Magnuma je moja i taj dihtung je sada u mojoj pušci. Danima je stajao u ulju, izlomljeni delovi nisu bili elastični kao oni normalno oblikovani, nisu mogli da se ubace u cilindar, kao da je koža istegnuta i nema dovoljno mesta. Prosto sam morao da ga malo stanjim po obodu. Izgleda da sam preterao.

Nemoguće je da nema dobrih dihtunga. Na kojim dihtunzima pucaju stotine pušaka po klubovima? Na ovom otpadu iz Magnuma sigurno ne pucaju, sem ako ne postoji neka tajna kako od njega napraviti dobar dihtung. Neko te kvalitetne dihtunge sigurno pravi.

A što se tiče dihtunga cevi, silikonski sigurno bolje zatvara, tu nema dileme. Jedino što je možda Zastavi obzirom na snagu sasvim dovoljan i kožni dihtung. To će iskusni znati iz prakse.
To Vam je kao da sipate u Jugo ulje koje ide u Ferari a Jugu je već više nego dovoljno i 10W-40 polusintetičko iz Golfa trojke.

Zare ne znam ko pravi te dobre dihtunge tj te sto dobro izgledaju. Ja ti jedino mogu poslati o tvom trosku originalan ali polovan zastavin. Toliko mogu posto cini mi se da si rekao da pusku pravis ne za sebe vec za dete ako sam dobro upamtio? Kostalo bi te koliko kosta postarina. Za zastavu na cev drzi kozni dobro i traje. Al mene nervira da ga pravim svaki put jednostavnije je zameniti gumicu. Valjda ce se oglasiti i neko ko je kupio dobar dihtung bio on od koze ili ne al da bar postize fabricki propisanu brzinu ako uzmemo u obzir da je sve ostalo sa puskom ok.

Hvala, dogovorićemo se. Da, za ćerku je puška. Počela je da trenira streljaštvo pa sam uzeo da može malo da puca po dvorištu. Mada sam ja pucao mnogo više :D . Hteo sam M81 jer sa takvim kundakom pucaju na treningu ali ovo naletelo iznenada pa bolje išta nego ništa... Što ne znači da sam odustao od M81.

Kako napraviš kožni dihtung za cev? Probušiš zumbom rupu pa posle sečeš skalpelom spoljnu meru...? Koja debljina treba da bude?

zare said:
Kako napraviš kožni dihtung za cev? Probušiš zumbom rupu pa posle sečeš skalpelom spoljnu meru...? Koja debljina treba da bude?

Ovo i mene licno zanima tj. Ceo postupak i o kakvom kalupu se radi.

ne ne ne drugari moji to se tako ne radi. Voljan sam da vam objasnim kako ali nemojte posle puno da se nervirate ako ne uspete. onda je servis definitivno bolja opcija plus imate garanciju. Kao prvo rupa se busi tj zumbom busi u centru gotovog dihtunga ali na kraju kad ga vec napravite. Stvar je u principu i teoretski prosta. Kada pogledate dihtung videcete da imate spoljnu meru(precnik cilindra puske) i unurasnju onu sto dodje do navrtke (debljina gotovog dihtunga) znaci treba vam cev koja odgovara precniku cilindra i klip koji odgovara unutrasnjem precniku dihtunga. nadam se da sam jasan. kozu debljine od bar 4.5mm staviti u lavor sa vodom (ali posle pranja nogu) i ostaviti da stoji dok ne postane sasvim ali sasvim mokra. recimo bar 20 min. koza se takva mokra stavi na ulaz u onu cev sto je precnika cilindra i onim klipom (klip je od punog materijala nije supalj i na pocetku je malo zaobljen i dobro ispoliran) mozete koristiti stegu lagano se koza (koja je sad mokra i moze se tegliti i oblikovati)ugura tj ona se rasteze i ulazi u cilindar(ne puske vec kalupa) i tako se ugura i istegli onoliko koliko treba da je dihtung dugacak. tako se ostavi 24 sata da se koza potpuno osuši visak se odsece i kalup tj klip kalupa i cev kalupa rastave. i onda ili se razocarate ili ste pobedili. i to je to gotov dihtung. e sad da li je uradjen na meru ili ne to ne zavisi od ovog objasnjenja vec od vaše sposobnosti da razumete ovo moje ogromno i ne gramatički tačno pisanije :D

Potpuno jasno, pretpostavljao sam da tako nekako ide i nisam ni pomislio da radim tako nešto :D . Ja sam mislio da je u pitanju dihtung cevi.

Koliko treba da bude debela koža za dihtung cevi?

koza moze da se tegli ali samo do neke mere pa ako preterate ili prebrzo gurate taj klip u u tu kratku cev imacete za rezultat da kozu pocepate a da i ne znate. ako klip od jednom u stezi(tokom stezanja) krene lako onako naglo nemojte cekati 24 sata. vec ste uprskali stvar. nadam se da sam bio u pomoci. Zare ako je ćerku nacicu ti i tu gajku sto te muči.

Zaboravio sam kolko treba da bude debela koža.Koristio sam nešto deblju,višak sam ošmirglao

Users who are viewing this thread

Back