Zastava vazdusne puske

NemanjaCvetkovic said:
Ne, za sad je to ok. Sidje skroz dole i udari u cev, nema gde vise. Vrlo elasticno parce metala. Cak i dosta jako pritiska na dole. S obzirom da je staro 50ak godina, do sad bi se vrv ukocio, ali funkcionise to skroz ok, samo sto, eto, fali taj milimetar da bi se upucao na 10m

Feinwerkbau 300S + Vector Optic Veyron 3-12x44AO
Cometa 220 Galaxy + Hawke Vantage 3-9x40AO
UX Perfecta RS26 + Walther 6x42AO
Zastava M56
Ista prica i kod mene. Imam osecaj da fali milimetar da sve bude kako treba :) jednostavno je takav model i to je to.. zato su nedugo i krenuli sa proizvodnjom novog tipa nisana na istom modelu.. ukapirali su sta pravi problem :)

Sent from my 2107113SG using Tapatalk

Eto, 3 od 3. Znaci da su nasi nisani super, taman kako treba

Zastava M56

Odradi ti nesto lakse kako bi utvrdio problem.
Mozes lepo super lepkom prilepiti na vrh prednjeg nisana nesto kao drvce od sibice , pa ga lepo obradis skalperom , obojis crnim flomasterom i testiras .
Ako su onda pogoci niski sto i pretpostavljam da ce biti skidas deo po dwo drvenog dodatka da bi doso do dimenzije na kojoj ce ti pogoci biti ok.
Normalno ovo je samo da bi shvatio da je potrebno povecati visinu prednjeg nisana.
Ja sam to radio sa dodavanjem kalaja lemilicom i obradio veoma lako.
Tek onda sam dodao var od 1mm

NemanjaCvetkovic said:
Meni je ovo super za stojeci stav. Ja sam pucao sa prednjim osloncem na 10m, al ispod 15mm nece nikako. Verujem da nije do mene bas toliko, jer kometom to pravim na 23m uvek. E sad, ne znam dal je to normalno za zastavu ili nesto nije u redu s njom? Doduse, sad je na nekih 160m/s sa dijabolama od 0.5g, mozda ce biti grupe bolje kad se to sve malo slegne i kad opruga malo popusti... Imao sam pri ruci neke gamo dijabole, s njima je bilo haos, i probao sam sport s dok sam upucavao nisan, bilo je manje vise kao na slici. I uvek mi nekako jedna odleti negde bzvz... Ostalo mi da probam s nekim drugim dijabolama, npr rws training ili hn sport jer sa tim dijabolama na kometi idu sve jedna preko druge kad pucam sa osloncem. Koje su po vama najbolje dijabole za zastavu za 10m?
714f3a222398faab998b510d80bfbf1a.jpg

Zastava M56
160m/s je previše za tu zastavicu, fabrička brzina joj je bila 118m/s,to je negativna strana eorginalnih delova. U tvom slučaju ili promena opruge, iki da podigneš visinu mušice kao sto rekoše pre mene, a pritom jedna bitna stvar, gde nišaniš kad pucaš u kružnu metu?

Poslato sa MAR-LX1A pomoću Tapatoka

Mane kouč said:
NemanjaCvetkovic said:
Meni je ovo super za stojeci stav. Ja sam pucao sa prednjim osloncem na 10m, al ispod 15mm nece nikako. Verujem da nije do mene bas toliko, jer kometom to pravim na 23m uvek. E sad, ne znam dal je to normalno za zastavu ili nesto nije u redu s njom? Doduse, sad je na nekih 160m/s sa dijabolama od 0.5g, mozda ce biti grupe bolje kad se to sve malo slegne i kad opruga malo popusti... Imao sam pri ruci neke gamo dijabole, s njima je bilo haos, i probao sam sport s dok sam upucavao nisan, bilo je manje vise kao na slici. I uvek mi nekako jedna odleti negde bzvz... Ostalo mi da probam s nekim drugim dijabolama, npr rws training ili hn sport jer sa tim dijabolama na kometi idu sve jedna preko druge kad pucam sa osloncem. Koje su po vama najbolje dijabole za zastavu za 10m?
714f3a222398faab998b510d80bfbf1a.jpg

Zastava M56
160m/s je previše za tu zastavicu, fabrička brzina joj je bila 118m/s,to je negativna strana eorginalnih delova. U tvom slučaju ili promena opruge, iki da podigneš visinu mušice kao sto rekoše pre mene, a pritom jedna bitna stvar, gde nišaniš kad pucaš u kružnu metu?

Jeste mnogo za nju, nadam se da ce nakon nekog vremena da dodje brzina na makar 130,140m/s, to bi vec bilo ok. Ali ne verujem da zbog jacine opruge ne moze da se upuca na 10m, i da je 120m/s, ne bi joj pad dijabole bio 5cm u prvih 10m. Ili gresim? Kad nisanim, vrh nisana mi ide na centar mete, tj nije mi nisan na meti nego ispod. Ovako nekako
178b5cf34a6466d2024beb932148accf.jpg

Zastava M56

Šta ti je profesionalac, odmah ukapirao gde je problem ;) .

Ne nišani se tako, zato ti puška i prebacuje. Treba da nišaniš u podnožje crnog kruga.

Attachments

• Nisanjenje-.jpg
    Nisanjenje-.jpg
    15.7 KB · Views: 447
Kolega mane je potpuno u pravu , mada 160m/s , a pogoci toliko visoki i to na 10 metara.
Mozda gresim ali ja bih testirao i bravljenje .
Vidi se da pogoci idu sve visoko a ne levo i desno sto moze da se posumnja u bravljenje , jer nakon udara klipa , ako bravljenje nije ok moze doci do blagog cimanja cevi nadole ili nagore.
Neko moje iskustvo

Pa to opet ne bi bilo tih 5cm. A i logicno mi je da postoji mogucnost stelovanja nisana i na manje od 10m.

Zastava M56

Ma samo da se digne musica za toliko i ima da bude super. Kad zabravi, pravo ko strela, to sam prvo gledao. Nema lufta, cak sam i sapunicu mazao da vidim dal negde pusta pri okidanju(jes da zvuci glupo, al tad mi to palo na pamet), stvarno bravi ekstra I zaboravio sam da kazem da je isto ovako bilo visoko i sa starom oprugom pre nego sto sam je rasturio, ali tad mi nije bilo bitno jer sam svakako planirao sve da rasturim, pa sad kad sam sklopio mi bode oci. Sto vi kazete, musica uvis i to je to, najprostije resenje po meni. Ovo sa sibicom dobra fora da se vidi koliko fali, da se ne vari napamet.

Zastava M56

Mane kouč said:
Pogrešno nišaniš druze, nišani se u podnožje crnog kruga, nikako u centar mete

Tacno cete da me naterate pod stare dane da krenem u streljanu i s trenerom sve od nule, redom ko zna sta ja sve jos radim naopako... doduse, ni sa kim do sad nisam ni pricao o ovim stvarima. A jel smem da znam zbog cega se nisani u podnozje crnog kruga a ne u centar?

Zastava M56

Eto ni ja ne znam. Ja moje mehanicke nisane, mada ih ne koristim cesto zbog dioptrije, mogu da podesim i u centar mete, i onda gledam samo gornju polovinu, i u podnozje i onda gledam celu metu. Na netu sam nasao da moze da se nisani i u bazu polovine mete, dakle po horizontalnom precniku,tako da vidis samo gornju plovinu mete i u samo podnozje...

Ljudski mozak lako centrira krug, valjda je u tome fora. Koliko sam video imaju tri varijante, taj 6'o'clock gde se nišani u podnožje crnog kruga, centrirano gde se nišani tako da je centar na vrhu prednjeg nišana, i neki treći gde se tačka na prednjem nišanu poklapa sa centrom mete (ovo mi deluje suludo za male mete). Ja koristim ovaj centrirani isto kao i pretpostavljam većina nas koji nismo otišli u vazdušnu streljanu u životu :D a razlog... Pa ne znam, mislim da je razlog što mogu koristiti različite mete na istoj udaljenosti bez ponovnog upucavanja... Do skoro sam štampao mete pa ni je ovo značilo, ali sada sam našao za 200din 100kom onih kartonskih od 14cm, pa ako se prebacim na njih - pokušaću i ovaj 6'o'clock.

Sent from my Pixel 6 Pro using Tapatalk

Nišani se u podnožje crnog kruga jer je tu jasan prelaz sa crnog na belo. Oba nišana su u belom i imaju dobar kontrast jer su crni Kako ćeš da u sred crnog kruga poravnaš crn prednji i zadnji nišan i da vidiš precizno da li si sve lepo poravnao?

Sad mi jasno. Ali to se odnosi samo na ove standardne mete? I za njih se tako upucava nisan, da bi se videlo bolje zbog crnog kruga? Kad nacrtam obican krstic na kartonu, onda mi to nista ne znaci, tad moram da nisanim u centar. Sto kaze kolega, da smo nekad usli u streljanu s nekim ko zna sta radi, onda mi ovo ne bi bilo cudno sad u svakom slucaju hvala za info svima!!!

Zastava M56

Umesto krstića nacrtaš krug i podebljaš donju ivicu da bi bolje video. Podebljaš onoliko koliko ti treba ili ofarbaš ceo, kako god hoćeš i kako god ti odgovara.
Isto mesto nišanjenja i pogađanja je samo za optičke nišane. Kod mehaničkih se uvek nišani niže od mesta pogotka da bi mogao da vidiš metu.

Niko od ove dece nije služio vojsku. Da su omirisali vojni barut sada bi im sve bilo jasno :D .

Eto, kazem ja da zastavica treba tako da radi. Da smo mogli da upucamo to bez problema, ne bi nam ni palo na pamet sve ovo, i dalje bi nisanili u metu kao i do sad probacu ovo sve, mada ja i stojeci stav smo u svadji skroz... nisam ni ja isao u vojsku, studirao, posle ukinuse, i... kad smo vec kod skole, jel zna neko da li ima neki klub gde bi to moglo malo da se prostudira, da mi neko objasni makar osnove, onako neobavezno negde izmedju krusevca i paracina, ili cuprije, jagodine... Pa da skoknem s vremena na vreme kad stignem.... Svakako ce mi trebati clanska karta kad budem probao da uvezem neku polovnu pusku iz inostranstva...

Zastava M56

Hteo bih da podelim jednu informaciju sa ostalim članovima. Zastava povremeno proizvede 50tak M81 i pušta u prodaju, cena je oko 15500 dinara. Nezna se tačan datum, potrebno je zvati povremeno prodavnicu. Ne šalju poštom, samo lično preuzimanje. Ako skoro ne nadjem Perun u dobrom stanju, kupiću Zastavu! 🙂

Users who are viewing this thread

Back