Zastava vazdusne puske

Jeste, ali Zastava ima zaključen posao od 250 miliona $ sa Amerikom, i narednih 5 godina samo to da rade pitanje da li će stići da završe, tako da ih drugo ništa ne zanima

Poslato sa MAR-LX1A pomoću Tapatoka

I sad će da prave puške za Savez. Nisu ludi.
Jedini problem je što će od tih silnih miliona videti delić i to ko zna kad. Sve to ide preko tuđih firmi i tuđih džepova. Zato je Zastava i pored tih miliona uvek na spisku najvećih poreskih dužnika, gubitaša i sl...

zare said:
I sad će da prave puške za Savez. Nisu ludi.
Jedini problem je što će od tih silnih miliona videti delić i to ko zna kad. Sve to ide preko tuđih firmi i tuđih džepova. Zato je Zastava i pored tih miliona uvek na spisku najvećih poreskih dužnika, gubitaša i sl...
https://www.infokg.rs/info/grad-postaje-vlasnik-zastava-oruzja.html

Grad Kragujevac postaje vlasnik "Zastava oruzja"... Mozda preko grada Kragujevca moze da se izdejstvuje proizvodnja vazdusnih pusaka...

Sent from my 2107113SG using Tapatalk

Ako možeš negde da izmeriš bilo bi interesantno videti kolika je brzina kod nove puške jer sam našao da je za M81A 140 m/s a ne 120 m/s kao za M56.
I naravno, bilo bi lepo da vidimo preciznost puške.

Nemam hronometar za merenje brzine (jos uvek) a sinoc sam prvi put upucavao pusku i trebalo je nekih 100-150 dijabola da napravi dobru grupu. Sama cev puske i svi spojevi su previse ppdmazani uljem i mislim da to pravi problem dijabolama. Sve u svemu na kraju su bile grupe manje od 1 cm na 10m daljine. Bilo je i slucajeva da su 3 dijabole zavrsile u skoro istoj rupi. Nisam nesto posebno iskusan sa ovim stvarima ali deluje mi da polako preciznost dolazi na svoje. Ako budem imao nacina izmericu brzinu.

Drugari nedavno sam došao u posed Zastava M56/77. To je moja prva springerica a generalno vazdušnim oružjem se bavim nepune dve godine tako da sam po tanak sa znamjem i iskustvom. Elem, puška je pre nego što je došla kod mene sređena u servisu jednog streljačkog kluba promenjen joj je "đon" i opruga i kad sam je probao radila je odlično međutim puška na niskim temperaturama izgubi drugi stepen okidanja. Kada je hladno ponaša se kao ruske snajperske puške nema drugog stepena jednostavno vučem obarač i okidanje me svaki put iznenadi dok kad je na sobnoj temperaturi sve funkcioniše kako treba. Jel se sretao neko sa ovim problemom i kako se ovo rešava.

Jedna ispravka, nije M56/77 nego M56/76 :) cekaj Maneta da se javi on ce ti tacno reci sta je problem :)

Meni liči da je puna masti koja se stegne na niskim temperaturama.

Daj neku sliku te puške. Mislim da je nema niko na forumu i da niko nije postavljao njene slike. Čini mi se da je Mane rekao da je spolja potpuno ista kao ostale Zastave ali da se razlikuje unutra i da nema delova za njih.

MilanIlic said:
Jedna ispravka, nije M56/77 nego M56/76 :) cekaj Maneta da se javi on ce ti tacno reci sta je problem :)

Probaj šraf za okidanje da odvrneš za 2mm,pa vidi da li će biti ok

Mane kouč said:
MilanIlic said:

Probaj šraf za okidanje da odvrneš za 2mm,pa vidi da li će biti ok

:D proverio sam i u pravu si M56/76.
Mane hvala na savetu ali situacija je sledeca puska na sobnoj temperaturi radi odlicno(kad je iz sobe odnesem u podrum da pucam sve radi kako treba ali kad recimo prenoci u podrumu nema ni hoda ni dvostepenog okidanja, okida na dodir, kad se zagreje vrati se na staro), sta vise cak sam i ja napravio par lepih grupa sa njom :D , problem je kad se ohladi. Jeste li se sretali sa ovakvim fenomenom.

zare said:
Meni liči da je puna masti koja se stegne na niskim temperaturama.

Daj neku sliku te puške. Mislim da je nema niko na forumu i da niko nije postavljao njene slike. Čini mi se da je Mane rekao da je spolja potpuno ista kao ostale Zastave ali da se razlikuje unutra i da nema delova za njih.

evo i slika

Kako su meni objasnili malo je pojacana i veca od M56

Ne znam da li je pojačana, tu će Mane mnogo više znati ali ima kundak od M81, zato je veća. Koliko znam, treba da ima kundak od M56.

Meni je skoro stigla serija od 15 komada m76 na servis, od toga 10 u koliko toliko upotrebljivom stanju , dok je ostalih 5 groblje, uspeo sam da spakujem 14 komada, jedna otišla u kobasice, od toga 5 za takmičenje, 9 je ok za skolu streljaštva, ali jako nezgodna zastavica za rad. Sto se tiče kundaka meni su stigle sa malim od m56, bilo je i ovih varijanti dal u orginalu, mislim da to više i u samoj Zastavi ne znaju. Problem sa okidanjem može biti da se nakupilo blato unutra, pa da zato brljavi, mnogi povučeni nekim upitnim savetima stavljaju razne masti u pušku, pa posle bude problema, uglavnom ili servis ili probaj sam da otvoriš i očistiš, ali vodi računa da je u Zastavicu vratiti oprugu malo zahtevnije, pa razmisli sta ti je činiti ili servis ili ti da se zezas.

Okidač može da skine i bez skidanja opruge. Bar će moći da očisti okidač a kada prelomi cev do kraja i klipnjača dođe nazad pa može koliko toliko da se očisti.

Hvala puno na savetima. Jeste puna nekog čuda koje mi naj više liči na motorno ulje koje i posle 100 dijabola i dalje od nekud izlazi a iz cevi posle svake dijabole puši dim kao iz karabina (bez preterivanja). Probaću nešto da izvedem ali neverovatno me mrzi da se zezam oko ovoga. Ovu puščicu sam i uzeo da bi smanjio dodatne aktivnosti sa pcp i co2 na minimum. Računao sam kad mi se puca prelomim i pucam i ostavim tamo gde se zadesila.

zare said:
Okidač može da skine i bez skidanja opruge. Bar će moći da očisti okidač a kada prelomi cev do kraja i klipnjača dođe nazad pa može koliko toliko da se očisti.
Sa tim neće dobiti ništa specijalno, jer ako je u cilindru blato, dok se on ne očisti kako treba nema svrhe.

Izgleda da ću na kraju ipak morati da je u potpunosti rasturim i očistim. Čime da je podmažem kad završim sa čišćenjem, balistol, brunox ili nešto treće. Pošto nikad u životu nisam imao springericu nisam siguran kako će ovo da ide. Jel procedura ista kao za običnu M56

Ako toliko puši puna je ulja i moraš da je očistiš. Rasklapanje i sklapanje je isto. Podmazivanje sa finim mašinskim uljem (za šivaće mašine), baci malo pogled na ovu temu, naći ćeš verovatno i više nego što te interesuje.

Users who are viewing this thread

Back