Zašto kalibar 5.5 nije omiljen kod sportskih strelaca

Sto se tice livenja ili kastovanja dijabola u obliku zrna i te kako je komplikovano (ako nemas kvalitetan kalup).
Zrno ima dosta bolje balisticke karakteristike od dijabole i moze se "poterati" na mnogo vece brzine od dijabole a da pri tome ne dodje do gubljenja stabilnosti istog.
Zrna se mogu kastovati od 4.5mm pa na vise.
Najcesce se ne radi u tako malom kalibru, najvise se kastuju kod bif bore vazdusara mada mogu se naci i u manjim kalibrima.
evo jednog rusa koji radi u 5.5 i ima bolesno dobre rezultate https://www.youtube.com/channel/UCp2JL2bktU4PpQGOGeERvBw

bullpuppcp said:
Stefan said:
mislim da je obrnuto?
Nisi u pravu.
Proveri i sam.
Ja sam uzeo jsb exact 4.5 od 8.44gr i 900fps na crvenom dijagramu i jsb exact 5.5 od15.9gr i 900fps i dijagram je ispao ovako.
Logika sa realnoscu nema nikakve veze.
Na smanjenje brzine projektila uticu 2 vrlo vazna faktora a to su tezina samog projektila i BC (balisticki keoficijent) projektila.
bc kod exact4.5 je 0.0210 a kod exact5.5 je 0.0310 (vece je bolje)

e pa nismo se tako dogovorili - BC je bitan faktor, ali u generalnoj diskusiji o samom padu nije bilo reci o tome. hocu reci pod istim uslovima 5.5 bi imao daleko veci pad - kad kazem istim uslovima mislim na snagu, ne na brzinu. znaci ako se uporedjuju puske koje su iste snage a razlicitog kalibra, pad 5.5 je mnogo veci.

Users who are viewing this thread

Back