Zbunjeni Weihrauch HW79 :-) za jeftin HFT

Webley & Scott

Well-known member
Negde sam prethodno spomenuo da vec odavno trazim jednu stariju, skracenu Weihrauch HW77K sa cilindrom od 25mm i laganim klipom tezine 219gr I snage oko 14J, jer volim vintage, a narocito tu formulu i specifikaciju.

Nazalost, ocuvane su retke i skupe, a izrabovane zeljne novog bruna i puno investicije, pa sam napravio kompromis i uzeo model iz 2018 u odlicnom kozmetickom stanju, u nameri da napravim neku moju budzet verziju puske za HFT. Max. investicija 350 evra ukljucujuci optiku, pa ce biti tumbanja po garazi, podrumu i ormarima. :eek:

Iako je kompromis pao na noviji model, insistirao sam na sledecim parametrima (Kud svi Turci, tud i mali Vebli, mada postoje i pravi tehnicki razlozi za iste):

- Fiksna, underleaver cev (jel mi kazemo podlamaca? malo mi je cudan izraz...) poput TX200, LGU i HW97
- Kalibar 4.5mm zbog pravolinijskog leta i balistike, za mete od 10m to 55m
- Visoka ili jos bolje podesiva obrazina
- Kratka cev (zbog tezine puske i tako to ;) )
- Brzina 235 m/s sa JSB express dijabolom (0.51gram). Recept prepisan od takmicara
- Lagana optika, malog objektiva i dimenzija , niske magnifikacije, sirokog FOV, KRISTALNO CISTA, proizvedena u Austriji - al da je jeftina (Ha, ha, ha)

Najbitnije mi je K cev, duzine 370 mm u poredjenju sa standardnom koja je 100 mm duza.

Cinjenica je da je duza cev bolja za mehanicke nisane jer omogucuje perfektnu liniju ciljanja, plus je lakse prelomiti i nategnuti, ali ja cu iskljucivo da koristim optiku, i nameravam da iskoristim meksu oprugu sa minimalnim pre-loadom tako da prelamanje nece biti problem.

A dobijam bolji balans, manju tezinu puske i lakse koristenje iz razlicitih stavova.

Takmicarima koji provode sate vezbajuci 10 m stojeci stav, ovo i ne smeta, ali meni znaci, pa ga radim po mojoj potrebi, a ocigledno je da HFT prioritizuje tu kracu specifikaciju jer ima puno TX200HC (hunter carbine - kratka cev) kao i verzije HW77 / 97 K, sve sa kratkom cevi.

Last edited:
Gledajuci da je trzaj uglavnom funkcija elasticnosti i jacine opruge plus tezine klipa, naspram tezine same puske, pokusacu da dobijem sto precizniju pusku koristeci vec dobru cev, za koju prethodni vlasnik garantuje, i koristenjem relativno lakog iako ne najlakseg klipa koji Weirauch koristi.

Pa iako sam zeleo stariju HW77 sa super lakim klipom, tezine 219 grama, a dobio noviju tezine 243gr, racunam da tih 24 grama i nije tako drasticno jer je ipak lakse od klipa na HW95 koji je 270g (puska tezine 3.4 Kg), dok je moja skoro ceo kilo teza (4.3kg ako uzmem HW97 kundak).

Nadam se da ce tezina puske neutralisati malo tezi klip, u ovom hibridu, akcije HW77k u HW97 kundaku.

Zvacu je Weihrauch HW79 ! 🤯

Last edited:
Bravo!!! Do detalja, kao i uvek precizno i sa perfektnim tehnickim predznanjem...e sad, posto si nam dobro pripretio, deder junace, kad sklopis da pokazes i tu metu sto si pucao dok si spavao (msm to vase lezanje po travi i tako to..) ja cekam nestrpljivo...

Sent from my SM-A336B using Tapatalk

E sad salu na stranu, msm da je dimenzija puske u celini i njena tezina sa sve trzajem i efektivnim gadjanjem apsolutno stvar indivudalne prirode i samog strelca....nekome teza puska bolje stabilizuje polozaj pri gadjanju, neko puca bez problema i manjom i vecom kilazom...meni licno za sedeci u ft, pa i klececi vise odgovara malko veca tezina puske, nekako sam stabilniji, dok mi stoiecem godi i laksa puska, ali opet ponavljam, to je stvarno individualno...

Nenade , to je jedna opasna perverzija !
CS1000 u orahovini , plus dodatci? £600 sigurno...

Kazi malo vise o kundaku I o pusci. Molim te druze.

Samo ako uspem da Nastelujem akciju kako planiram, mozda dobije nesto poput tvog sklopa.

Bravo!!! Do detalja, kao i uvek precizno i sa perfektnim tehnickim predznanjem...e sad, posto si nam dobro pripretio, deder junace, kad sklopis da pokazes i tu metu sto si pucao dok si spavao (msm to vase lezanje po travi i tako to..) ja cekam nestrpljivo...

To kad se umorim od teske puske, malo da prilegnem da vratim snagu !

Gledam basticu, hrastvo lisce po travnjaku I dascanu kolibu u cosku, I ne lici na Srbiju, ali sta znam...

A kundak jeste CS1000 skeleton, sa rupom za palac, za FT/HFT. Pa se obradovao da ih I kod nas ima.

A dobro si me navukao 🤣

Trenutna konfiguracija daje snagu od 16J sto je previse, jer mi treba oko 14J da bih imao sto smireniji impuls, bez trzaja.

Takodje proizvodi previse zujanja I vibracije pa sam naravno otvorio da vidim kako stoje stvari iznutra.

Opruga je u osi, ali su krajevi ostri, lose obradjeni I nisu pod libelu.
Screenshot_20250103_192221_Chrome_copy_210x458.jpg

Krajevi Let lampom zagrejani I kljes
tima stegnuti da je u kvadrat.
Screenshot_20250103_192238_Chrome_copy_234x365.jpg

Smirglani I polirani da nema krzanja I kacenja o fabricku vodjicu, koja je labava pa je zujala (tvangarala) pa ce biti zamenjena.
Screenshot_20250103_192304_Chrome_copy_239x334.jpg

Kraj klipne sipke izbrazdan, sto se osecalo na okidacu.
Screenshot_20250103_212429_Chrome_copy_222x280.jpg

Pa je ispolirano da lepo sklizne, kako Bog zapoveda.

Screenshot_20250103_212440_Chrome_copy_228x326.jpg

Klip ispoliran drzeci klipnu sipku u celjustima burgije.
Beli, fabricki Weihrauch dihtung bice zamenjen ali nisam jos odlucio cime.
Screenshot_20250104_151332_Chrome_copy_226x366.jpg

Attachments

• Screenshot_20250103_212447_Chrome_copy_229x278.jpg
    Screenshot_20250103_212447_Chrome_copy_229x278.jpg
    12.9 KB · Views: 10
Можда ускачем у тему, али ме занима (видео сам аргументе и за и против) - да ли се контактне површине на окидачу требају подмазивати?
Осим полирања, шта још може да се уради да кретање буде још више глатко и сила потребна за окидање константнија.

Mnogi kažu ne treba podmazivati a neki kažu da treba i da im je tako bolje. Probaš pa vidiš, najbolje.

To što mi zovemo "polirano" je širok pojam. I posle dobrog poliranja često je potrebno da se delovi prilagode jedni drugima. Posle lošeg poliranja se najčešće traži način da okidanje bude još bolje. A negde prosto konstrukcija okidača ne dozvoljava bolje pa ma kako dobro ga polirao.

@sokolicc
Ne uskaces uopste. Cak sta vise, ovakve teme treba da pokrenu razmenu misljenja I sto vise pitanja.

@SrpcheTheGreat je imao jednu sjajnu temu posvecenu Rekord okidacu. Pa ce se sigurno javiti. A i ostali sa njihovim iskustvima.

Konkretno u tvom slucaju o kojoj se pusci radi ?

HW30s, Slavia 631.
Занима ме чисто како би се понашало кад би се малко лизнуло са молибденском машћу.
Један од аргумената против је другачије понашање на различитим температурама итд.
Па чисто да видим да ли је још ко радио.
Мени је и фабрички за сад супер, нема ту шта да се дира. 😃

Nasao sam prelep polovan kundak sa podesavanjem po svakom parametru, ali dok ne nastelujem akciju (ako uopste uspem) kako nameravam, ne mogu da se unapred castim takvim zadovoljstvom.

Bice mi krivo ako se proda al sta da se radi... Za sada ostade samo na begenisanju.
Screenshot_20250111_214705_Chrome_copy_188x338.jpg
Screenshot_20250111_214644_Chrome_copy_270x186.jpg

Users who are viewing this thread

Back