Nosači za optiku za Cometu 220

media_fallback

Samo da potvrdim, da optika još uvjek ne bježi.
Da je strelac bolji, sve bi bilo skoro u jednu rupu upucao sa ovom Cometicom. :oops:

Trebam nove mete da naštampam na deblji papir, jer 80g se brzo cepa.

Pozdrav ljudi, ja sam na moju Cometu 220 montirao optiku Nikko stirling 6x40
I sa nosačima koje sam dobio uz optiku, optika je klizala.
Onda sam nabavio jednodelnu montažu i ponovo kliza optika...
Zna li neko u čemu može da bude problem?Zategao sam dobro stvarno

Monco said:
Pozdrav ljudi, ja sam na moju Cometu 220 montirao optiku Nikko stirling 6x40
I sa nosačima koje sam dobio uz optiku, optika je klizala.
Onda sam nabavio jednodelnu montažu i ponovo kliza optika...
Zna li neko u čemu može da bude problem?Zategao sam dobro stvarno
Problem je što nema stop pin rupe na sanduku, to si mogao pročitati u mom postu o Kometi i Stegeru. Ja sam problem rešio lepljenjem dvostrane lepljive gumirane trake širine 8mm. Zalepio sam na donji deo monoblok nosača, i kada sam postavio, druga strana je uhvatila sanduk puške. Dobro stegao i sad ne mrda nikuda. Te trake imaš po farbarama. Pozz

Hvala puno na savetu!
Znam da je problem u otvoru za stop pin ali ne bih bušio sanduk jer je puška nova.

Odlična ideja za traku stvarno, probaću odmah!

Pozdrav svima. Kupuo sam kometu 220 galaxy u kalibru 4,5mm pa bih sad zeleo da stavim neki opticki nisan koji bi sluzio za gadjanje u metu na daljini od 15 do 20m kao i za neki plinking oko vikendice do 40m, ako je kometa uopste sposobna za to. E sad, ne bih da dajem neke velike pare za optiku koju ce mozda springerica od 150 eur da rasturi, a svakako planiram da u neko skorije vreme kupim pcp i neku ozbiljniju optiku za 100-150m jer sam se u zadnjih par meseci opasno navuk'o na vazdusne puske. Nakon listanja foruma, youtube_a i svega ostalog, izbor mi se sveo na sledecih par optickih nisana:

1. Nikko stirling air king 4x32 hmd sa jednodelnim nosacem
2. Nikko stirling mountmastera ao 3-9x50hmd sa dvodelnim nosacem
3. Hawke vantage 3-9x40 ao mil dot reticle ( za koji bih morao da kupum nosac
4. Vector optics matiz 4-12x40 ao spf scom-29 (takodje dolazi bez nosaca)

Moje prvo pitanje: da li je gore navedena optika sa fiksnim uvecanjem od 4x pogodna za koriscenje do 40m, tj koje su njene granice sto se daljine tice i da li je uopste treba razmatrati za kupovinu?

Na osnovu vasih iskustava sam shvatio da je jednodelni nosac nekako sigurniji od dvodelnog, ispravite me ako gresim. Kometa nije magnum puska, ali, voleo bih kad montiram optiku na nju da to stoji neko duze vreme bez mrdanja.

Molio bih kolege koji imaju ili su imali iskustva sa ovim optickim nisanima da mi daju svoj predlog u vezi optimalnog izbora nisana za pomenutu namenu.

Da napomenem da sam nov u svetu vp i da tek ucim sve od nule, pa vas molim da ne zamerite ako sam napisao nesto glupo.
Dakle, zelim da za sto manje novca savladam osnove gadjanja, i steknem neka pocetna iskustva. Takodje, nemam puno slobodnog vremena, pa se nadam da ce i kometa i neka jeftina optika potrajati uz neko minimalno koriscenje.

Unapred se zahvaljujem na odgovorima i predlozima svih koji su voljni da mi pomognu u izboru optike. I, naravno, cim kompletiram pusku javljam se sa utiscima i slikama

Gesendet von meinem Armor_3WT mit Tapatalk

Sto se tice uvecanja koje si spomenuo - bilo koje uvecanje je dovoljno z aneku metu. Mozes i dioterom gadjati na 50m ako imas odgovarajucu metu.
Ako planiras da gadjas neke limenke i tako to, ne vidim zasto ne bi mogao i sa 4x.
Ako zelis u papirne mete, uvecanja nikada dosta.
Kada su u pitanju nosaci - jednodelni ili dvodelni ako valjaju drzace. Ako ne valjaju - nema pomoci.
Ja sam imao neku walther optiku sa 6x fiksnim uvecanjem koja je bila sasvim solidna i lepo je radila sigurno do 30-35. Preko toga nisam gadjao sa njom.
To je ta cuvena agonija izbora - kada treba da potrosis pare.

Od kojeg materijala su nosači koji dolaze sa Nikko optikama, aluminijum ili čelik?
Vidim po radnjama da za nosače koji se posebno prodaju negde piše jedno, negde drugo a u glavnom ne piše ništa.

Inače kao neko ko nema nikakvih iskustava sa optikama, imao sam priliku da nekoliko dana gledam kroz dvogled 8x30 i čini mi se da (bar meni) i za papir 8x uvećanje bez problema vrši posao na 20-25 metara. Možda grešim...

@Nemanja: što se tiče razvaljivanja optike, ne brini previše, jer ta kometa je oko 10J, što nije neka snaga koja trenutno razvaljuje optike. Izbor nosača je takođe pojednostavljen, jer je praktično svejedno koje ćeš izabrati (monoblok ili dvodelne).
Što se optike tiče, a pošto planiraš da pređeš igricu i uđeš u PCP svet, onda bih ja lično odabrao Nikko Mountmaster ili Hawke Vantage 3-9x (imao sam oba), jer su kod nas ti modeli prilično popularni, kako zbog solidnog kvaliteta, tako i zbog lake prodaje kad odlučiš da prodaš. Za gađanje u papirne mete je uvećanje 9x zadovoljavajuće i do 20-25m, a preko toga bih koristio za neko plinkanje u konzerve i slično.

zare said:
čini mi se da (bar meni) i za papir 8x uvećanje bez problema vrši posao na 20-25 metara. Možda grešim...

Evo, baš sam nešto slično napisao iznad. E sad, problem je što čovek kada pogleda kroz optiku većeg uvećanja, shvati da je bolje imati što više uvećanja, ali ne može uvek i jare i pare. :)

zare said:
Od kojeg materijala su nosači koji dolaze sa Nikko optikama, aluminijum ili čelik?
Vidim po radnjama da za nosače koji se posebno prodaju negde piše jedno, negde drugo a u glavnom ne piše ništa.

Ja sam gledao par optika po radnjama i Nikko je bio sa alu nosacima, mat crni.

Hvala svima na odgovorima. S obzirom da nisam imao do sad iskustva s optikama, pa ne znam ni mogucnosti ni svrhu odredjenih optickih nisana, ni izgled i debljinu koncanica, itd, mnogo ste mi pomogli u izboru i odlucio sam se za Nikko stirling mountmaster ao 3-9x40 hmd pa sta bude, ionako je tek prva optika koju kupujem. Posto je on sa nosacima manje od 100eur, ne mogu pogresiti, a na osnovu njega cu znati odprilike gde sam i kakvu optiku da gledam sledeci put. Kao sto rekoh, potrebno mi je nesto osnovno da naucim da gadjam, da pravilno koristim i pusku i optiku, pa kad dodje neki fx_ov beztrzajni top na red, pasce i ozbiljna optika, a za kometu tj kometicu i limenke bice ovo taman. Mete spremne, desetak vrsta dijabola spremno, imam uslove do 100m za potpuno bezbedno gadjanje bez guzve i bez buke (ako zanemarimo cvrkut ptica zubor potoka) tako da... koliko sledeceg vikenda gasi nemanja tel i ode na kopaonik da regenerise zivce

Samo da dodam - podrazumeva se da ima podešavanje paralakse, dakle modeli sa oznakom AO.

NemanjaCvetkovic said:
Hvala svima na odgovorima. S obzirom da nisam imao do sad iskustva s optikama, pa ne znam ni mogucnosti ni svrhu odredjenih optickih nisana, ni izgled i debljinu koncanica, itd, mnogo ste mi pomogli u izboru i odlucio sam se za Nikko stirling mountmaster ao 3-9x40 hmd pa sta bude, ionako je tek prva optika koju kupujem. Posto je on sa nosacima manje od 100eur, ne mogu pogresiti, a na osnovu njega cu znati odprilike gde sam i kakvu optiku da gledam sledeci put.

Ta optika će ti završiti posao bez problema. Potencijalni problem će ti biti klizanje optike po lastinom repu, tj. šini nosaču, ako budeš koristio te dvodelne nosače, pošto Cometa nema stop pin, kojim se blokira klizanje optike. Procitaj malo ranije komentare na ovoj temi kako da preveniraš taj problem. By the way, Cometa je izuzetno lepa za gadjanje, prava španjolka.U zdravlju je koristio.Pozz

Ja koristim Nikko stirling mountmaster 4x32 ao, sa njihovim dvodelnim nosacima, lepo radi, tureti relativno slusaju, jedino sto ti preporucujem da prilikom montaze koristis neki kvalitetniji imbus kljuc iproveravaj srafove pre u toku i posle gadjanja. Kod mene je htela malo da klizi po sini i prstenovima, akoristim je na puski od 7,5J.
Gadjam najcesce na daljinama od 15 do 35m, za preko 20m nedostaje mi vece uvecanje. Gadjao sam i na 50m gong od 10x10cm evo i par slika...
Ovo je na 50m mali gong je 10x10
IMG_20210319_084958.jpg
IMG_20210319_085044.jpg
I na 35m veci gong je 10x10 manji 5x5cm
IMG_20220319_164941.jpg
IMG_20220319_164928.jpg

Users who are viewing this thread

Back