Pozdrav svima. Kupuo sam kometu 220 galaxy u kalibru 4,5mm pa bih sad zeleo da stavim neki opticki nisan koji bi sluzio za gadjanje u metu na daljini od 15 do 20m kao i za neki plinking oko vikendice do 40m, ako je kometa uopste sposobna za to. E sad, ne bih da dajem neke velike pare za optiku koju ce mozda springerica od 150 eur da rasturi, a svakako planiram da u neko skorije vreme kupim pcp i neku ozbiljniju optiku za 100-150m jer sam se u zadnjih par meseci opasno navuk'o na vazdusne puske. Nakon listanja foruma, youtube_a i svega ostalog, izbor mi se sveo na sledecih par optickih nisana:
1. Nikko stirling air king 4x32 hmd sa jednodelnim nosacem
2. Nikko stirling mountmastera ao 3-9x50hmd sa dvodelnim nosacem
3. Hawke vantage 3-9x40 ao mil dot reticle ( za koji bih morao da kupum nosac
4. Vector optics matiz 4-12x40 ao spf scom-29 (takodje dolazi bez nosaca)
Moje prvo pitanje: da li je gore navedena optika sa fiksnim uvecanjem od 4x pogodna za koriscenje do 40m, tj koje su njene granice sto se daljine tice i da li je uopste treba razmatrati za kupovinu?
Na osnovu vasih iskustava sam shvatio da je jednodelni nosac nekako sigurniji od dvodelnog, ispravite me ako gresim. Kometa nije magnum puska, ali, voleo bih kad montiram optiku na nju da to stoji neko duze vreme bez mrdanja.
Molio bih kolege koji imaju ili su imali iskustva sa ovim optickim nisanima da mi daju svoj predlog u vezi optimalnog izbora nisana za pomenutu namenu.
Da napomenem da sam nov u svetu vp i da tek ucim sve od nule, pa vas molim da ne zamerite ako sam napisao nesto glupo.
Dakle, zelim da za sto manje novca savladam osnove gadjanja, i steknem neka pocetna iskustva. Takodje, nemam puno slobodnog vremena, pa se nadam da ce i kometa i neka jeftina optika potrajati uz neko minimalno koriscenje.
Unapred se zahvaljujem na odgovorima i predlozima svih koji su voljni da mi pomognu u izboru optike. I, naravno, cim kompletiram pusku javljam se sa utiscima i slikama
Gesendet von meinem Armor_3WT mit Tapatalk