Weihrauch springerice

Sa jedne strane bilo bi interesantno videti pritiske a sa druge, bitno je ono što izlazi iz cevi a to se meri na mnogo lakši način.
Pored problema montiranja manometra na pušku (nije da baš imam mnogo iskustva u pneumatici) ostaje problem "merenja" jer će biti izmeren max pritisak pri zatvorenom cilindru a u praksi nemamo zatvoren cilindar, tj. dijabla kreće da otvara cilindar pod pritiskom vazduha. Da li je taj pritisak max ili nije, koliko se razlikuje od zatvorenog cilindra, ima tu mnogo nepoznanica za nas obične smrtnike. Sem ako neko to nije proučavao u detalje...
Kako bi tek te pritiske "preslikali" na realan rad puške i to je problem i da li bi nam to nešto pokazalo...

Ovo sto Zare kaze !

Jer je sistem fiksiran samo u dva trenutka:
- pre opaljivanja
- kad je dijabola izletela

U ostalom vremenu ceo sistem je ustanju pokreta I protoka, pun uspona I padova.

Pritisak raste u cilindru dok ne pobedi trenje koje drzi dijabolu u cevi.

Dijabola krece, a pritisak u cilindru opada jer tad vec ispunjava unutrasnjost cevi.

Onda klip krece da se odbija unazad i dodatno rasipa preostali pritisak.

Negde sam procitao da ni 40% energije ne bude iskoristeno. Mehanicki prilicno ne-efikasan sistem.

I to je igra bez granica. Da li je bolje da se mekana dijabola pre "raširi" i pritisak bude manji ili da se tvrđa dijabola kasnije raširi pa pritisak bude veci? Pa isto to sa dijabolama koje lako i koje teško ulaze u cev.
A pre svega toga regulacija pritiska koji vrši transfer port...

Evo jedan nadam se informativan post :) U pitanju je problematika poznata pod kancerogenim imenom u svetu Weihrauch springerice, kada ovo čujemo ježimo se.

GALLING

Nekoliko springerice među kojima moje voljene HW50s i HW30s pate od ovog nedostatka. Kod HW50s, bar novijih, pa tako i ove moje, problem je rešen ubacivanjem plastičnog dodatka u cooking level (rekoh da ne prevodim, zajebaću nešto). I stvarno sa HW50s nisam imao problem. Inače, čak i HW35 su patile od ovog problema i takođe imaju plastični insert (a pre toga su pokušali da reše problem i nekim točkićima).

Kod mene problem dolazi sa kupovinom hw30s :) Nisam je probao u prodavnici (ne volim da natežem puške jer me prodavci uvek čudno gledaju) pa sam problem uvideo tek kad sam došao kući. Natezanje je bilo teško i čak se malo i čulo struganje/klizanje. Otišao sam do prodavnice i video da bukvalno još 3 hw30s u prodavnici imaju isti problem. Nisam hteo da odustanem i poneo sam je kući i bacio se u čitanje i našao moguće rešenje koje se ispostavilo da je meni pomoglo.

Skinuo sam kundak i video da pri prelamanju cevi cooking arm je jako blizu cilindra i klizi po njemu. Problem koji je neko pronašao je da je zglob na slici dole jako jako stegnut. Ovo je bio i slučaj na mojoj pušci. Kada sam skinuo dvostrani šraf koji spaja cev i cilindar video sam da se taj zglob jedva pomera. Uspeo sam blagim savijanjem u jednu i drugu stranu da ga malo oslobodim a potom i podmažem. Razlika je bila neverovatna. Coocking arm je sada bio taman dovoljno udaljen od cilindra i nije klizio po njemu a i samo prelamanje je bilo mnoooooogo lakše, praktično bez ikakvog otpora. Za svaki slučaj podmazao sam malo cilindar gde je coocking arm najbliži. Stegao sam dvostrani šraf koji spaja cev taman toliko da cev stoji kad se postavi u položaj a da kad se malo pipne pada (padanje cevi je bez olabljavanja onog zgloba bilo nemoguća misija sa skinuti šrafom cevi). Sada je prelamanje puške savršeno i ne čuje se ništa.

Svako dobro dragi forumaši, probajte fix i javite rezultate :)

18ca49dc2fe66fdc465e9abfbd285740.jpg

Sent from my Pixel 6 Pro using Tapatalk

Ako si rukom mogao da savijes,onda potencijalno mozes imati problem da se deformacija ne vrati-mekan materijal...(sta god da si savijao,posto je bez slika tesko ukapirati sta si radio...

Sent from my SM-A336B using Tapatalk

Teško da može da se deformiše tako da se stegne :D Pokušaću naći jedan video o ovoj temi pa ga postaviti :)

Edit: Evo ga. Na 3:35 je ono što je meni pomoglo. Hw30s je malo drugačije sklopljena ali isti zglob je u pitanju, ali je na hw30s lakše skinuti cev i nju pomerati nego coocking arm.

Last edited:
Да, Пелопонезова роба, али узета код нашег Пушкара. 57 се прави само у 16Ј, једино баш за немачко тржиште она уштројена "Ф" верзија.

63a0ea509ab0db6e5bfce6fbcd6d6a5b.jpg

A sve je krenulo pre par godina sa Cometa Galaxy i onda par nekih springerica , pcp i puno puno mudrovanja doslo se do konacnog zakljucka da je Weihrauch i njihove springerice nesto u sta treba da investiram i nesto sto ce meni i mojoj porodici trajati decenijama. Malo je reci da sam prezadovoljan njihovim kvalitetom i preciznoscu. Topla preporuka za svaku ovu pusku. Hw30s, Hw50s, Hw35e, Hw77k i Hw97Kt

Sent from my iPhone using Tapatalk

Odlican izbor kalibra za HW50 jer mi je manji kalibar nekako trzaviji, zustriji..

Idealna snaga za 5.5mm je oko 14.0 - 14.8 J, sa recimo Rws superdome ili slicnom tezinom, sve preko toga zna da bude trzavo. Nikako juriti maksimum snagu jer se gubi na precisnosti zbog skakutavosti (dosta lagana puska)

Odlican izbor kalibra za HW50 jer mi je manji kalibar nekako trzaviji, zustriji..

Idealna snaga za 5.5mm je oko 14.0 - 14.8 J, sa recimo Rws superdome ili slicnom tezinom, sve preko toga zna da bude trzavo. Nikako juriti maksimum snagu jer se gubi na precisnosti zbog skakutavosti (dosta lagana puska)

Ma meni uopste ne treba neka snaga prosto su mi ti kalibri bili nekako idealni za te puske. U buducnosti ce se svaka tjunirati za idealnu harmoniju izmedju preciznosti i snage

Strašna kolekcija, fantazija!

Da se zna samo da sam 30 ipak ja prvi kupio, da ne bude da Stefanu totalno kopiram kolekciju

Danas malo poređenja dijabola sa HW50, najbolje su mi se po drugi put pokazale Geco i Simply. S obzirom da su na HW30 najbolje Simply I HN Sport, sledi nabavka fine količine Simply dijabola naravno ako nađem :)

02eada3c3d91cb72cef145ab52fd7f2c.jpg

Strašna kolekcija, fantazija!

Da se zna samo da sam 30 ipak ja prvi kupio, da ne bude da Stefanu totalno kopiram kolekciju

Danas malo poređenja dijabola sa HW50, najbolje su mi se po drugi put pokazale Geco i Simply. S obzirom da su na HW30 najbolje Simply I HN Sport, sledi nabavka fine količine Simply dijabola naravno ako nađem :)

02eada3c3d91cb72cef145ab52fd7f2c.jpg

Ti si kolega bio i inspiracija za ovu moju 30s! Jurimo se sa puskama definitivno! A ti ces Boga mi biti jedan od retkoh kolega koji ce u svojoj kolekciji imati i HW57! Ja licno jedva cekam da vidim i cujem misljenje i rezultete

Искуство и утисци се полаку сакупљају, биће ускоро и једно озбиљније представљање HW57, за сада ево једне групе од 5 дијабола (т.ј. 2+2+1 😁 ) на 25метара.
IMG_20240818_180827_949.JPG

До сада још нисам имао време без ветра, тако да групе каве су - такве су, али потенцијал се види и те како!
У суботу сам пуцао и на неких 80m, ветар у Аризони стандардно ненормалан, на линији, на 25m, и на 80m потпуно различито дува у исто време, али сам успевао да приђем близу центра, чак и са овом оптиком са свега 16x увећањем. Колега Еди се једнако мучио са Импактом 6,35. За сада сам изузетно задовољан!
Ево и мало позирања... 😊
IMG_20240818_181031_596.JPGIMG_20240818_181102_803.JPG

Users who are viewing this thread

Back