Walther ROTEX RM8 4.5mm

Status
Not open for further replies.
Bull-e, brate, ovde niko (pa ni ja) nema nista protiv tebe i tvog nadimka (bull=bik). Ali, svi znamo da ovo nije korida, nego forum, na kojem iznosimo svoja misljenja, zapazanja, iskustva, uctivo i pristojno. Dakle, ako si u mom javljanju zapazio nesto sto smatras netacnoscu, ukazi mi na to - niti je neophodno niti je pristojno necije misljenje u startu nazivati gluposcu.
-Kolega (na cije sam se reci nadovezao) pritiskao je cev RUKOM. pa je cev "strugala" rezarvoar sa vazduhom - slozices se da ono sto sam predlozio predstavlja bolje resenje, jer ce samo SMANJITI nivo vibracija i SPRECITI nezeljeno i direktno dodirivanje dveju metalnih povrsina.
Spreman sam i da se kladim da bi eminentni strucnjaci procenili tako.
Uzivajmo u ovom nasem hobiju, nemojmo se svadjati i vredjati.

Last edited:
Jednostavno a efikasno rešenje za ublažavanje drmusanja boce i/ili cevi (usled čega se povremeno dodiruju) je obicna navlaka od cevaste silikonske ili penaste gume koju bi navukao na bocu. Debljina zida te navlake bila bi tolika da blago, ovlaš, naleže na donju stranu cevi u predelu izmedu potkundaka i manometra. Mislim da u tom slučaju cev ne bi ''odskakala'', a svakako ne bi mogla da dolazi u direktan kontakt sa bocom. A ako bi još i pridržavao cev (kao što sada radiš) ovaj ''spoj'' bi bio mekši nego onda kada je prostor izmedju cevi i boce prazan.
Ovih dana nisam stigao da udjem na forum, ali nasao sam ok i lako resenje.

Prvo sam pokusao da stavim samo jedan mekan gumeni prsten na bocu, ali onda je pocela da sara i kad je drzim ne znam zasto, mislim da je prsten bio previse debeo i mekan. Inace kad je drzim ne sara, pravi ok grupe samo je bitno da stoji ruka i prsti preko cevi i upije vibraciju cak i na 20akm budu korektne grupe.

Ali posle sam nasao resenje da sad ne mora ni da drzim ruku preko, pravi ok grupe ali mozda sam naviko ili mislim da idalje pravi bolje jos bolje grupe kad naslonim prste preko cevi tj blago je uvatim cisto da stoju u saci.

Evo sta sam uradio, par oringa razlicitih velicina:IMG_2024-10-08-011014.jpegIMG_2024-10-08-011032.jpeg

Dakle ne jedan vec jedan veci i jedan manji, veci oko svega manji samo oko boce.

Ja mislim da su grupe malo losije nego kad sam prstima prdrzavqo cev mozda gresim ili je neki drugi faktor, diabole sada imaju bolje grupe nego pre, a slagovi manje vise isto ili malo losije. Mozda gresim samo sam jednom ili dva puta stigao da je pucam zato sto sam popravio M50 i uzivao u sitnom tjuniranju okidaca par dana. Nekad hoce da puca burstove, skapirao sam sta je problem imaju dva imbusa mala na okidacu i na M50 ta dva moraju da ga stegnu nekako na sredinu da ne mrda i mora da se stavi lepak za navoje kad se namesti zato sto ako se pomere posle recimo 50ak dijabola opet krene rafal i burstovi.

Inace za Stogera cu kad stignem da odem da kupim alu blok neki par cm debljine mali ako nadjem ili da vidim odma kod ovih sto seku metal laserom da li imaju da mi iseku ovo samo od metala:
IMG_2024-10-08-011046.jpeg

Ovo je 3D print ali mislim da metalni ima lepse da izgleda i bolje mozda da drzi, a aluminium je mozda bolji zbog savitljivosti od celika.

Javljam kad isprobam, mozda i napravim par komada cisto da imam, mozda dva rade bolje od jednog i vise smanje vibracije u cevi sta znam.

Glupo pitanje skroz, ali sta fali da se navuce par kondoma preko? :D nekih suvljih, bez lubrikanata, ipak je to prirodni lateks, a generano ne bi trebalo da se osuse. Preko njih tkanina ako je nekome neprijatno
Hahahahahaha, pa znas da je to prvo sto mi je palo na pamet.

Ne bas ali prvo sam probao sa naj meksom gumom koju sam mogao da nadjem, to je bio prsten za P, od silikons mekan bas.
logika je bila da ce to naj bolje da zaustavi vibracije zato sto je mekano i mozda naj bolje simulira pritisak ruke.

Prvo sam prsten navukao preko cevi i boce, nista se nije promenilo opet sam morao da prislonim ruku preko da pogodci ne bi leteli par cm levo desno.

Onda izmedju boce i cevi tako sto sam stavio oko boce, to je podiglo cev van domasaja optike tako da nije moglo da funkcionise zato sto nisam mogao da nisanim ali grupe su bile perfektne maltene rupa na rupu mislim bas rupa na rupu, mnogo bolje cak i nego kad drzim pusku.

Onda sam razumeo da nije do vibracija nego samo fizicki da se prcvrsti cev i probao sa dva oringa, verujem da stavim jos uzih oringa da bi je bolje fiksirali i da bi grupe bile jos bolje ali necu da trosim oringe kad mogu da napravim metalni deo tokom nedelje kad stignem da se provozam i premerim rastojanja/nacrtam deo.

Poštovane kolege forumaši,
kao što svi već ovde znamo, kod nas je po zakonu zabranjeno vršiti prepravke oružja, modifikacije, zamena delova i slično u kućnoj radinosti. Sve je to posao kvalifikovanih oružara. Ipak dosta toga se obavlja samostalno.
Jedna stvar je kada neko uzme pa izbuši kundak, skrati oprugu za 1 navoj na springerici a sasvim druga je petljati po sistemima koji koriste visok pritisak.
Kao prvo to je nelegalno a kao drugo izuzetno je opasno po korisnika, njegovu porodicu, kolege.
Zamolio bih vas kao kolega i kao moderator ovog foruma da ubuduće prepravke, menjanje delova vršite kod ovlašćenog oružara ili nakon konsultacije sa njim.
Postovi koji se tiču prepravke PCP sklopova u domaćoj radinosti će ubuduće biti sankcionisani.
Nisam to znao i izvinite ako sam prekrsio pravila foruma.

Mozete molim vas ako stignete da navedete clanove i zakon iz kog citirste zabrane kako bi se bolje upoznao sa njim kao i detaljno sa svim ogranicenjima?

Hvala i oprostite.

Vecu glupost nisi mogao da napises.
Kako moze penasta navlaka da ucvrsti cev to mi nikako ne ide u glavu.
Poenta je da cev bude plivajuca odnosno da sem sa blokim nema nigde dodir sa kundakom niti bilo kojim drugim delom.
Ponovo pocinjes da pises gluposti po forumu koje su neosnovane i dajes laznu percepciju ostalim korisnicima foruma sa takvim izjavama.
Molim te da ne radis takve stvari.
Slazem se da penasta cev nije pravo dugotrajno resenje niti bi lepo izgledalo i tesko bi je bilo naci ali zamisao je dobra.

Zapravo kad sam stavio jednu malo deblju bas meku silikonsku gumu oko boce dobio sam bas super grupe ali optika nije mogla da ide tako visoko.

A ovde cev nije bas “plivajuca”, posto sem na samom bloku odakle izbiva vazduh ima jos jedno mesto na kom je prcvrcena za samu bocu, to je mesto gde je isao stari fabricki plasticni nisan, a za koje sam ja sada uz podesivi hardver nosaca optike montirao prednji nosac optike (bez podesivog nosaca optika isto nije mogla da podrzi visinu ako se tu montira prednji deo, posto je i vise od 0.5cm visi od zadnjeg mesta za nosac).

IMG_2024-10-08-014752.jpeg
IMG_2024-10-08-014805.jpeg
Ovde se vidi ta razlika u visini izmedju prednje i zadnje sine, ta prednja fiksira cev za bocu ali ne doviljno dobro izgleda.

IMG_2024-10-08-014813.jpeg

Dakle ako dodam jos jedan taj “Barrel clamp” bice 3 mesta kontakta izmedju cevi i puske, zato mislim da sad vec nije plivajuca.

To je isto na modelu Diana Storm Rider tako koliko sam video samo njena cev nema plasticnu oblogu ko moja pa je mozda preciznost jos gora ako se ne stave prsti ili mozda stavljanjem prstiju to ne moze ni da se resi zato sto debela obloga nasloni cev o bocu bolje na mojoj nego sto bi Diana sa tankom cevi mogla.

Sta znam pre nego sto sam to prinetio mi je super pucala samo sto sam drzao ruku gore. Nisam ni znao sta radim time sto je drzim, nije to neki veliki problem ali sad kad sam video sta je iskreno mi smeta sto je labavo i trebali su iz fabrike to da urade cvrsto kako treba. Puska je inace super i bas je volim.

Takodje precizna je i preciznija i pouzdanija po preciznosti od SnowPeak M50 za sada, pre nego sto sam kupio druge puske naucio sam sa njom da pravim bas super grupe tim drzanjem cevi osrednje jako, mislio sam da to sprecava vibracije u cevi i onda zato pravi bolje grupe.

Last edited:
Po zakonu RS samo zvaničan oružar može da vrši popravke i prepravke oružja.
Bravo za Kircana, naucio sam nesto novo.

U Zakonu O Oruzju I Municiji (20/2020 i 14/2022) pise sledece:

- Clan 3 znacenje izraza.

IMG_2024-10-08-162843.png
Ovaj clan (3) devinise znacenje izraza prepravke a na to se dalje dodaje u clanu 38 gde se definisu uslovi:

IMG_2024-10-08-163318.png
Izmedju ova dva clana izvlacimo da oruzar moze popravljati i prepravljati samo oruzje iz kategorije C a ne i D.

Posto je oruzje iz kategorije D klasifikovano kao oruzje ali za njega ne postoji zakonit nacin za popravku ili izmenu trenutno po zakonu to oruzje radi sve dok se ne pokvari, a posle mozete da ga bacite. Mozda sam lose protumacio ali mislim da nisam.

Takodje je ilegalno menjati kundak ili bilo koji deo oruzja koji nema veze sa njegovom funkciom, kao i one koji to imaju “trajno ili privremeno menjanje originalnih tehnickih karakteristika i konstrukciskih resenja proizvodjaca”.

Ovde takodje saznajemo da kako bi smo otvorili servis za oruzje, oruzarnicu moramo da ispunimo neke uslove koje sam dalje u zakonu citao da su posedovanje prostora i opreme, masina za rad i uslovi za tehnicko skladistenje oruzja. Takodje imaju neke potvrde ili uverenja koje dalje propisuje ministar ali toliko daleko nisam ulazio u tekst zato sto ne planiram da otvorim oruzarnicu.

Dalje zanimljivo je clan 21 Spravljanje Municije:

IMG_2024-10-08-165543.png
Ovde saznajemo da je zabranjeno proizvoditi municiju za gasno oruzje sto su verovatno vazdusne puske?

U pocetku clana se navode uslovi za kategoriju B ali verujem da za kategoriju C samo treba ta dozvola organa sto je verovatno MUP ali nisam toliko kopao za sada. Znaci to mi treba ako legalno hocu da proizvodim svoje slagove.

Evo detaljnije za oruzarsku zanatsku radnju sto sam pomenuo:
IMG_2024-10-08-170525.png
U tom clanu se isto navodi ono za oruzje B i C gde oruzar oruzje iz kategorije D ne moze da popravlja, bar kako ja tumacim.
IMG_2024-10-08-163318.png

Verujem da problem nastaje ovde gde se navodi da oruzar mora da vodi evidenciju o oruzju koje popravlja i licima koja ih poseduju.
Evidencije clan 43:

IMG_2024-10-08-171058.png
Zato sto oruzje kategorije D ne evidentiraju u mupu oruzar ne moze da upise vlasnika ili nesto tako?
Sta znam, ali svakako ako je tako trebaju da uvedu oruzani list za oruzje kategorije C!

Nisam citao deo o kaznjavanju i sta su prekrsaji, a sta krivicna dela ako ih za ovo ima i koje su kazne. Zato idalje zvanicno nisam detaljno upucen u ovaj zakon i vec sam zaboravio vecinu toga sto sam procitao, takodje nemam nikakvu nameru da ga svesno krsim.

Hvala Kircane.

Onda je ceo forum u prekrsaju ja bih rekao :D
Mislim da forum zakonski nije duzan da moderatore salje na pravno savetovanje u vezi sa svim ovim zakonima niti za to postoji zvanicni ispit ili licenca i provera znanja kako bi neko pokrenuo forum bilo kog tipa gde mora da prodje obuku i test kako bi dobio dozvolu da pokrene forum.

Mislim da su to sve sitni prekrsaji i da oni svakako ako ne znaju i ne mogu da snose punu ili delimicnu odgovornost za to sto ljudi ovde pisu, u naj gorem slucaju neki javni organ bi mogao da nalozi brisanje sadrzaja ili u suprotnom kaznjavanje i neku opomenu.
Mislim da ovo nisu stvari od tolikog znacaja za javnost i da to niko normalan ne bi gonio.

Lupam mozda malo, ali varujem da sam u pravu. Osim ako se ne zamerite A.V. ili nekom slicnom inicijalu licno tesko da ce neko da napada na forum, cak neki tuzilac ili slicno da nagrne zbog licnog konflikta smejale bi ku se kolege… bar ja mislim.

Morate da shvatite da je veoma opasno igrati se visokim pritiskom i da jednostavno nije vredno zdravlja, života, materijalnih dobara... da se neko igra sa tim. Posetite oružara koji ce vam strucno pomoći.
Stav svih na forumu , ne samo moderatora je da se drzimo zakona i uživamo u sportu.

Izmedju ova dva clana izvlacimo da oruzar moze popravljati i prepravljati samo oruzje iz kategorije C a ne i D.

Posto je oruzje iz kategorije D klasifikovano kao oruzje ali za njega ne postoji zakonit nacin za popravku ili izmenu trenutno po zakonu to oruzje radi sve dok se ne pokvari, a posle mozete da ga bacite. Mozda sam lose protumacio ali mislim da nisam.

Takodje je ilegalno menjati kundak ili bilo koji deo oruzja koji nema veze sa njegovom funkciom, kao i one koji to imaju “trajno ili privremeno menjanje originalnih tehnickih karakteristika i konstrukciskih resenja proizvodjaca”.

Oružari popravljaju i prepravljaju i D kategoriju. D se može prebaciti (prepraviti) u C i obrnuto. Kundak nije osnovni deo oružja tako da se sme i može menjati.

Dalje zanimljivo je clan 21 Spravljanje Municije:

Ovde saznajemo da je zabranjeno proizvoditi municiju za gasno oruzje sto su verovatno vazdusne puske?

Mi saznajemo samo da Vi pogrešno čitate (ili pogrešno razumete pročitano). Jasno piše da se municija sa projektilom ne sme praviti prepravljanjem signalne, startne ili gasne municije.

Vazdušna puška ne spada u gasno oružje.

U pocetku clana se navode uslovi za kategoriju B ali verujem da za kategoriju C samo treba ta dozvola organa sto je verovatno MUP ali nisam toliko kopao za sada. Znaci to mi treba ako legalno hocu da proizvodim svoje slagove.

Slagovi i dijabole ne spadaju u municiju.

Verujem da problem nastaje ovde gde se navodi da oruzar mora da vodi evidenciju o oruzju koje popravlja i licima koja ih poseduju.
Evidencije clan 43:

Zato sto oruzje kategorije D ne evidentiraju u mupu oruzar ne moze da upise vlasnika ili nesto tako?
Sta znam, ali svakako ako je tako trebaju da uvedu oruzani list za oruzje kategorije C!

Nije tako. Ja po zakonu moram da vodim evidenciju i o prijemu oružja D kategorije (da izdam revers) i isto moram da držim u sefu (ali ne moram da ga upisujem u registar popravljenog i prepravljenog oružja). Oružje D kategorije mora posedovati potvrdu o kategoriji koja se računa kao zvanična isprava. Zakonom je propisana kazna od (ako se dobro sećam) 100.000 do 2.000.000 dinara ako ne dam revers vlasniku oružja (bez obzira na kategoriju) u reversu pišu podaci o vlasniku i oružju. Ne znam šta je tu čudno isto tako se servisiraju i kompjuteri, telefoni, automobili... ne može se nešto ostaviti na servis a da se ne zavede i napiše revers.

Sem samog zakona o oružju, postoje još i izmene zakona i podzakonski akti, to dolazi posebno pa može dodatno zbuniti onoga ko znanje stiče brzim čitanjem još brže izguglanog dokumenta.

Last edited:
Oružari popravljaju i prepravljaju i D kategoriju. D se može prebaciti (prepraviti) u C i obrnuto. Kundak nije osnovni deo oružja tako da se sme i može menjati.

Mi saznajemo samo da Vi pogrešno čitate (ili pogrešno razumete pročitano). Jasno piše da se municija sa projektilom ne sme praviti prepravljanjem signalne, startne ili gasne municije.

Vazdušna puška ne spada u gasno oružje.

Slagovi i dijabole ne spadaju u municiju.

Nije tako. Ja po zakonu moram da vodim evidenciju i o prijemu oružja D kategorije (da izdam revers) i isto moram da držim u sefu (ali ne moram da ga upisujem u registar popravljenog i prepravljenog oružja). Oružje D kategorije mora posedovati potvrdu o kategoriji koja se računa kao zvanična isprava. Zakonom je propisana kazna od (ako se dobro sećam) 100.000 do 2.000.000 dinara ako ne dam revers vlasniku oružja (bez obzira na kategoriju) u reversu pišu podaci o vlasniku i oružju. Ne znam šta je tu čudno isto tako se servisiraju i kompjuteri, telefoni, automobili... ne može se nešto ostaviti na servis a da se ne zavede i napiše revers.

Sem samog zakona o oružju, postoje još i izmene zakona i podzakonski akti, to dolazi posebno pa može dodatno zbuniti onoga ko znanje stiče brzim čitanjem još brže izguglanog dokumenta.
Bravo! Hvala na informacijama.

Bas je dobro cuti ovo od nekoga kome je to profesija i zna sve iz prve ruke.

Do nedoumica je doslo ne samo kad su mi na forumu pisali da ja sam licno ne mogu da popravim nista kad mi se pokvari na vazdusnoj pusci, vec i kad sam predhodno zvao servis “Puskica” gde su mi rekli da ne mogu ili i ne popravljaju vazdusno oruzje.

Posle kad sam citao ovaj zakon pomislio sam da je zbog toga priblem i da zato mozda oruzari ne zele da prihvate bilo koje vazdusno oruzje.

Sad znam kome mogu da se obratim u buduce ako mi zatreba pomoc.

Stigo postar:
IMG_2024-10-22-165729.jpegIMG_2024-10-22-165749.jpeg
Ne curi za razliku od fabrickig.

Sinoc ispalio 2 okvira bez nisana, napunio do vrha da vidim da li sad drzi pritisak.
IMG_2024-10-22-165810.jpegIMG_2024-10-22-165827.jpeg
Ostavio preko noci i super! Drzi!

Danas isprobao:
IMG_2024-10-22-170542.jpeg
15m 8x prva grupa posle upucavanja optike, Wildman Slugs HP FB 4.5 19.5gr (osmi se omako dole levo, verovatno optika paralaks)

Pucano sa dzaka bez greske:
IMG_2024-10-22-165852.jpeg

Evo ih i Slagovi:
IMG_2024-10-22-165909.jpegIMG_2024-10-22-165925.jpegIMG_2024-10-22-165957.jpeg
I ove JSB su isto precizne pre sam njih koristio, na starom reg.

IMG_2024-10-22-170010.jpeg
IMG_2024-10-22-170021.jpeg

Da li je vredelo? Meni jeste, videcu na vece razdaljine kako ce se pokazati… Malo se jace cuje ali je sve to zanemarljivo u odnosu na veci kalibar 5.5mm i po meni je i dalje glasniji mehanizam nego sam pucanj.

Sa +/-230bar do 160bar ima mozda 2 okvira mozda malo vise verovatno 20 slagova ako i toliko pre nego sto pocnu da opadaju na oko 150, 160bar. To ce boca od 0.37L da resi, trenutno je mala 0.2L pa se brzo prazni.

Slagovi kupljeni u Panimu.
Regulator ovde:

Pucao sam sa ovim 4.5mm slagovima sad malo pre u tezak metalni spiner koji samo SP 25 9mm 150j moze da zavrti (ali ga zavrti bas jako 5,6 puta), oni su ga zatresli jace nego Stoger XM1 5.5mm 42j sa svojim slagovima.

Po tome bi rekao da ovo sad ima 40-50j.

Takodje probao sam one gore JSB diabole, grupa se pomerila mozda manje od 1cm iznad ovih sa slagovima, isto uska i dobra.
To znaci da slagovi prilicno brzo lete posto na 15m ima samo nekoliko mm pada u odnosu na skoro duplo lakse diabole. Cekam hronograf pa cu da znam sve tacno.

Dakle dobro su se pokazali Wildman slagovi? Planiram da ih uzmem za probu, jer trenutno Spot On sto imam je dao odlicne rezultate na Hatsanu - grupa od 5mm na 20mm, od cega su tri usla u istu rupu.

Au, ala je opravio, svaka mu cast!:) "15m 8x prva grupa...Wildman Slugs HP FB 4.5 19.5gr", stono bi rekli Sinjani (potomci uskoka) "As ti Gospe Sinjske, zabija si ga u sridu".

Dakle dobro su se pokazali Wildman slagovi? Planiram da ih uzmem za probu, jer trenutno Spot On sto imam je dao odlicne rezultate na Hatsanu - grupa od 5mm na 20mm, od cega su tri usla u istu rupu.
Pazi brate, mora da ih meris da bi bili naj naj pogotovu u 4.5mm bar ja tako mislim.

Svi oni sto su pucani iznad su mereni cak od kad sam zamenio reg, merim i diabole. Cak i JSB Exact bude neka 0.01g razlike, a slagovi ovi Wildman budu i 0.04g mozda i vise (odvajam ih 1.26g i manje ako neki bude, 1.27g tacno i 1.28g i vise ako neki bude) cak da bi rupa bila sto cistija i uza pomaze kad su u 0.01g bar meni mentalno ako nista vise (kad odvojis toliko sati da sortiras odvajas i vreme da juris da nema paralaksa i nisan bude uvek u istom polozaju sto vise da ne bi trosio satima sortirane projektile), tako ih ja sortiram. Kupicu hemisku profi vagu na 3decimale u jednom momentu da mi bude jos zanimljivije nocu kad zasednem hahaha… 😭

IMG_2024-10-24-211940.jpeg
Cak ih stavljam na istu tacku na vazi,
IMG_2024-10-24-211928.jpeg
(Vagu perem i cistim WD 40, ne ostaju ili teze ostaju otisci na metalu ako te to iritira)

Ali evo
IMG_2024-10-24-212053.jpegIMG_2024-10-24-212107.jpeg
Po meni se isplati, danas nisam stigao po danu ali presao bi sa 15 na 20m uskoro da probam mada verujem da je sve to isto… Bilo bi lepo kad bi imao bar 50m…

Te Spot On slagove sam isto probao ali kad sam video kako imaju inperfekcije, bas su aljkavi i saraju po meti odma sam odustao, mozda moja greska ali sta znam. Nije da saraju bas bas ali bude vise rupa na 15m, mada probo sam ih bez merenja kako sam kupio odma seo i cap cap… ali ne verujem da bi bili puno bolji kad bi ih merio:

IMG_2024-10-24-210730.jpegIMG_2024-10-24-210740.jpeg
Vidis neke ogrebodine kao da ih je neko vec punio u cev grubo i bacao ili ko zna sta!

I ovi isto:
IMG_2024-10-24-210752.jpeg
Ne zna se sta je gore od ta dva Spot Ona po meni bar.

Na primer ja sa Walther RM8 ovim imam problem de mora bas bas da pazim i polako/blago da povlacim i guram rucicu guraca koji nekad nabode neki slag o cev i sjebe mu vrh! Na stetu nisam slikao ali to onda lici na neki od ovih Spot On vrhova i taj mi garant otvori grupu kad ga puknem. Osteti mu hollow point vrh bas lako, bukvalno ja sa mojom snagom mora bas bas da pazim, mislis da nije nista tako slabo deluje ali ga nagnjecis, izvadis i vrh ostecen pakao bas.

IMG_2024-10-24-210807.jpeg
Evo Wildman kakvi su skoro perfektni moze neki da se izbaci pri sortiranju ali bas kontra od Spot Ona gde mozda neki samo moze i da se iskoristi 😂

Moje misljenje samo mozda su nekom super, ali cisto sumnjam.

Ne znam na koje daljine pucas ali meni na 15m bas grme ove HN i JSB diabole, ne mora ni da ih sortiras tu su u 0.01 ili neka bas 0.02g!

IMG_2024-10-24-213725.jpegIMG_2024-10-24-213734.jpeg
Stabilno lete, ne znam koja je brzina ali verujem da je brza zato sto ovde rade na 150bar…

Evo sta rade u hvatacu zbog tako velike brzine:
IMG_2024-10-24-213959.jpegIMG_2024-10-24-214013.jpeg

A evo sta rade slagovi posle njih:
IMG_2024-10-24-214029.jpeg
Slagovi samo pune, one probijaju!

Ja sam verovao da su slagovi superiorniji dok ovo sad nisam video sa ovim Waltherom.
Videcu na vece daljine (kod mene nema vetra) ali na 15m nema potrebe za slagovima jedino sto je zanimljivo kad se pune i lakse se rukuje zato sto su krupniji. Ili ako imas okvir koji guzva diabole…

Attachments

• IMG_2024-10-24-213734.jpeg
    IMG_2024-10-24-213734.jpeg
    207.6 KB · Views: 7
Last edited:
Au, ala je opravio, svaka mu cast!:) "15m 8x prva grupa...Wildman Slugs HP FB 4.5 19.5gr", stono bi rekli Sinjani (potomci uskoka) "As ti Gospe Sinjske, zabija si ga u sridu".
Haha, tu cak te mislim da nisam ni merio. Mislim da je zapravo prva grupa od kako sam zamenio regulator i stavio optiku i dosao kuci sa novim slagovima i diabolama!

Ono upuco sam optiku sa mozda 4,5 slagova i krenuo. Ali posle tog Wildmana uzmem da probam ove Spot On sto sam gore sliko posto sam ih kupio zajedno, i cisto razocarenje. Puko sam mozda 2 mete i vratio se na W…

Iskreno i oni su malo sarali tad posle te grupe i posle Spot Ona, a pre nego sto sam poceo da odvajam i merim:

IMG_2024-10-24-220734.jpeg
Ali njih sam podelio u 3 grupe 1.27g glavne, 1.26g i nize i 1.28g i teze mada slabo bude laksih i tezih od te dve sekundarne podele.
(Naj vise je 1.27g i 1.28g, bude poneki 1.29g retko, a onda ima ih solidno 1.26g i mozda sam naleteo na 1 ili dva 1.25g ali mislim da je do vage bilo mozda zato cu da uzmem jos precizniju da ne mozgam.)

Razlike u 0.01g mislim da su samo 3-5mm na meti na 15m, ali kad je naj laksi 1.26 a naj tezi 1.28 to je skoro 1cm.

Ali ako tu uleti jos neki 1.25 ili se zadesi (1 u 100 slagova mozda) slucajno 1.24 oni lome grupu na dole ako su u proseku pored njih svi tezi kao 1.28g sto bude isto koji, a ti rukom kad ih zgrabis nesumicno kao da igras loto koji ce da uleti i da li je neki ostecen, olovna zica od koje se prave na tom mestu bila nagnjecena, savijena pa on laksi ili tezi.

Ima fabrika sigurno das dobru vagu, ali ne mogu traku da puste da radi tako sporo da bi vaga bas svaki precizno izmerila i sortirala. Osim ako su to one JSB ili HN diabole koje su prilicno precizne skoro u 0.01g, ali diabole su lakse i kad padnu na vagu vaga ih brze izmeri, a slagovi teski kad grunu njena celija rezonuje i odzvanaj i onda ako je traka brza verovatno samo salje dalje te sitne razlike.

Nemam pojma lupam, nisam video kako se prave i sortiraju u fabrici ali moja neka teorija je to.

Opet sam se raspisao 😂:)😂😂

Last edited:
Što pre stupi u kontakt sa okolnim proizvođačima municije (''Krušik'' iz Valjeva, ''Prvi Partizan'' iz Užica, ''Pobeda'' iz Goražda...) pa im šalji sveže ''utrošeno'' olovo, po ''sitnoj cijeni''. Ne daj skupljačima perja...htedoh reći: sekundarnih sirovina, da se bogate na tvoj račun:giggle:...

Hahahha, sad bas gledam kako mogu naj lakse da sakupljam. Sortiracu mete u kantu za papir olovo u kofu ispod hvataca ili isto neku kantu, nikako da stign da se provozam do iKeee da sve to kupim.

Vec sam bacio mozda minimum 10ak kutija diabola u olovu cisteci dvoriste i zamenio jedan onaj hvatac… Nisam znao da neko to otkupljuje, mislim znam da skupljaju ljudi u kofe ali mislio sam da daju dzabe ili bacaju.

Status
Not open for further replies.

Users who are viewing this thread

Back