Express sa početnom brzinom od 240m/s na ustima cevi na 50m ima brzinu oko 176m/s.To mu dođe oko 8j što je za normalnu FT metu koja je ispravna više nego dovoljno da padne.Mislim da zvanični tester za FT mete koji sam imao prilike da vidim i probam kako funkcioniše ima snagu nešto preko 1 j koliko se sećam(ispravite me ako grešim) a da mnogi koriste za testiranje vazdušne pištolje snage oko 2-3j .
Mislim da sam proterao preko 60 000 express kroz razne cevke i još uvek imam na lageru oko 50 000 komada pa pretpostavljam da i iz iskustva mogu da potkrepim ovu tvrdnju.
Dok na primer heavy sa brzinom od 219 m/s na ustima cevi ima snagu na 50m nešto manju od 10j.
Takođe različiti proizvođači imaju različito olovo pa i tvrdoće dijabola.Taj faktor baš dolazi do izražaja i sa promenom podkalibra dijabole.Ja imam prilično iskustva sa pcp puškama i na njima nije problem fino štelovanje brzine dok pretpostavljam da je to već popriličan problem za springerice.
Samo tokom prošle godine sam imao mislim 17 takmičarskih dana na zvaničnim FT takmičenjima što u regionu i par u Evropi,a u Srbiji 6 takmičarskih dana u BR25 gde sam u toj ligi u toj disciplini imao najviše poena.Voleo bi da mi se prošla godina kao strelcu amateru ponovi po pitanju takmičarskih dana.
Da ne tupim previše.Poenta je ako strelac ume da ,,čita'' vetar onda može da koristi dijabolu koja mu je najpreciznija bez bojazni da li će oboriti FT metu ukoliko pogodi kill zone.
I slažem se sa poslednjim postom kolegom
@Bull po pitanju preciznosti puške.Trenutno imam u posedu od pušaka Walther lg400,Steyr challenge i Air arms FTP 900 i naravno pojma nemam o springericama.