Zbunjeni Weihrauch HW79 :-) za jeftin HFT

Po automatizmu sam napisao 25mtr na meti, sto je pogresno, jer mi je kod kuce "samo" 23m.
25m je u streljani.
Covek mora biti precizan, kako sa puskom, tako i sa ciframa, jer 2 metra je dva metra (narocito kad kupujete drva za ogrev)

U slucaju da se pitate, sto nisam pogodio crni krug, ja tako uvek kad isprobavam pusku, prvo upucam kako treba, pa onda namerno 5 klika na dole, 5 klika na desno, da mi ne busi crno, nego da pada na belu pozadinu, jer se posle teze nisani kad je crni krug izglodan.

I samo gledam grupaciju.

Kad sam na kraju zadovoljan, nadjem pravu dijabolu, ili sta vec, samo 5 klika nazad i vratim na centar.

Fino si ti spakovao ovu puskicu.
Lepo to gadja samo jos koji test sa drugim dijabolama eventualno.
Apsolutno nije bitno gde se pogadja dokle god se ispituje kako grupise puska.

"...ali ako se uzme u obzir da je meta za HFT na toj daljini 20mm, ja zadovoljan"

Upravo ovo sam hteo da naglasim- od kad sam se pronasao u FT, snizio sam kriterijume za grupu...polazim od toga da su mi mete 15, 25 i 40mm i shodno tome zadovoljan kad su mi i grupe tolike na odgovarajucim distancama...jerbo sve sto udje u taj krug, oborice pticicu, fakat...

Sent from my SM-A336B using Tapatalk

Last edited:
"...ali ako se uzme u obzir da je meta za HFT na toj daljini 20mm, ja zadovoljan"

Upravo ovo sam hteo da naglasim- od kad sam se pronasao u FT, snizio sam kriterijume za grupu...polazim od toga da su mi mete 15, 25 i 40mm i shodno tome zadovoljan kad su mi i grupe tolike na odgovarajucim distancama...jerbo sve sto udje u taj krug, oborice pticicu, fakat...

Sent from my SM-A336B using Tapatalk
Strelac mora da bude realan, da se ne bi razocarao.
A mete su kao sto kazes i do 40mm velicine, pa zasto onda ocekivati da slaze sve kroz istu rupu na 50mtr daljine ?

Ovako su meni objasnili standard:

Ko na 25mtr slozi 10 komada pod 20 penija (21mm precnik) moze na HFT (Hunter Field Target) takmicenje da obara metalne svrake.

Ko na istu daljinu slozi 10 pod 5 penija (17mm precnik) moze u Real Life Hunting. Nije takmicarska disciplina ali standardi su daleko STROZIJI !

Meni su uvek u dzepu, kao podsetnik.
20250128_163555_copy_916x616.jpg

Lepo to gadja samo jos koji test sa drugim dijabolama eventualno.
Ovo je veoma interesantna stavka.
Mozda cak I esencija tjuninga, jer za razliku od mojih prethodnih projekata, gde sam instalirao fabricku oprugu ili odokativno ciljao neku snagu, pa sta bude, I pustio da puska posle sama nadje svoju dijabolu.

Ovde tacno pratim takmicarski recept, gde mi je receno da ako nastelujem brzinu na 235m/s da ce HW77 da voli lakse dijabole ondnosno JSB express. To nije slucajno..

A ako bude par metara vise, da ce biti JSB exact (najpopularnija dijabola za HFT, mada ih sustizu ove Kineske QYS).

I pazi stvarno, odmah uzeo Express I vidis rezultat.

Znaci da nije iskljucivo cev koja bira dijabolu, nego citav sklop iliti impuls.

Probacu ja jos neke vrste, da ne budem lenj, mada sam I sa trenutnim rezultatima apsolutno zadovoljan.

Sa moje tacke gledista (posto pucam FT) lake dijabole nisu bas najsrecnije resenje. Ovo pricam za pcp puske. Nisam podkovan znanjem o sprringericama za takmicenja. Svakako razumem zasto se ide na lakse dijabole u hft a to je ravnija putanja. Problem u tom trenutku bude vetar koji drsticno vise odnese laksu nego tezu dijabolu.
Kod FT uz pristojnu optiku lako moze da se odredi daljina do mete ili barem priblizna daljina i posle se samo vodi racuna o vetru eventualno uglu pod kojim se puca. sto se mene tice ja najradije volim da pucasm sa JSB exact mada u FT ima i pristojan broj strelaca kojipuca sa heavy dijabolom ili HN barakudama koje su teze od exacta. Sa druge strane velicina grupe je po meni bitna i trudim se da podesim pusku da pravi sto manjegrupe sa zeljenom dijabolom. Da li je najuza grupa najbitnija za FT apsolutno ne. Po mojim standardima dobro nasetovanu pusku smatram da puca konstantno ispod 20mm od ivice do ivice na 50m u uslovima bez vetra. Pozeljno je da grupa bude 15mm a idealno10mm na 50m. Prakticna preciznost je naziv koji se ne pominje cesto ali to je vec za drugu temu. Jos da kazem zasto smatram da je mala grupa bitna je to da ona do nekel ponistava greske strelca.

Svakako razumem zasto se ide na lakse dijabole u hft a to je ravnija putanja. Problem u tom trenutku bude vetar koji drsticno vise odnese laksu nego tezu dijabolu.
Sto se mene tice ja najradije volim da pucasm sa JSB exact mada u FT ima i pristojan broj strelaca kojipuca sa heavy dijabolom ili HN barakudama koje su teze od exacta.
Ja ne koristim PCP, pa ne znam tacne detalje, ali je poznato da one razvijaju vecu snagu sa tezom dijabolom, nasuprot springerici, pa pravi smisla taj izbor za malo tezu dijabolu u PCP.

Dok springerice proizvode vecu snagu sa laksom dijabolom, pa ce mozda vetar da ima manje uticaja jer ce dijaboli trebati manje vremena da preleti tu distancu ?

Razmisljam na glas.... Ne znam odgovor...

Ovo su vec ozbiljne teme o balistickim koeficijentima pa necu da nagadjam. U svakom slucaju vetar je realan faktor, inace ne bi kacili onoliko perije na cev.

Po mojim standardima dobro nasetovanu pusku smatram da puca konstantno ispod 20mm od ivice do ivice na 50m u uslovima bez vetra. Pozeljno je da grupa bude 15mm a idealno10mm na 50m. Prakticna preciznost je naziv koji se ne pominje cesto ali to je vec za drugu temu. Jos da kazem zasto smatram da je mala grupa bitna je to da ona do nekel ponistava greske strelca.
PCP mora da pravi bolje grupacije od springerice, narocito na 50m, pa I ocekivanja ce biti u istom pravcu. Ja nisam lud da ocekujem ni priblizno 15mm na toj daljini.

Koju pusku ti koristis ? Zvuci impresivno...

Veca brzina lakse dijabole i manje izlaganje spoljnim faktorima u praksi sem pada ne donosi i manji uticaj vetra na njuto je isprobaano puno puta u realnim uslovima.
Puske u istoj snazi ili ista puska koja puca laksu i tezu dijabolu imace manji uticaj vetra na tezu dijabolu nego na laksu.
U FT nije mi poznato da neki strelac uspesno koristi lake dijabole kao sto su express, vecina strelaca koristi exact ili teze dijabole.
Ima kolega koje sa expresom u dobrim uslovima prave bolje grupe nego sa bilo kojom dijabolom ali na samim takmicenjima ih ne koriste bas iz razloga vetra. Zrtvuju malo preciznosti zarad bolje manje kompenzacije po vetru kao i veci pad dijabole.
Koju pusku ti koristis ? Zvuci impresivno...

Ja koristim trenutno Anschutz 9015 i trenutno imam neki projekat sa nasim kolegom oruzarom za Walther LG400 pokusavamo da mu otklonimo sve mane koje se javljaju pri koriscenju u FT prvenstveno mislim temperaturnu nestabilnost i nekonsistentnost.
Uzgred nadam se da cu i ja steci tvoje poznavanje springerica ili bar neki dobar deo znanja ali prvo moram da dobavim neku pristojnu springericu i krenem u dorade...
Jos da se nadovezem za preciznost pojedinih springerica koje sam video do duse preradjene do maksimuma imale su skoro isto tako dobre rezultate kao i vrhunske PCP puske.
I jos jednom bih pohvalio preciznost i sam rad @SrpcheTheGreat hw97 odlican posao odradjen!

U FT nije mi poznato da neki strelac uspesno koristi lake dijabole kao sto su express, vecina strelaca koristi exact ili teze dijabole.
Moje skromno mišljenje je da, za razliku od BR, gde se busi papir, težina dijabole u FT u značajnoj meri, zbog kinetičke energije koju ima na kraju putanje pri različitim distancama, utiče na efikasnost obaranja metalne mete. Msm da sa expresom na 50m mora da se baci pasulj pre pucanja, pa da se lepo proceni hoce li oboriti svraku. Koliko je meni poznato, velika većina, možda i preko 90% takmičara udara po ptici sa Exactom ili nekom serijom HN koja je iste ili za nijansu veće težine...možda grešim, ali ljudski je grešiti...

Express sa početnom brzinom od 240m/s na ustima cevi na 50m ima brzinu oko 176m/s.To mu dođe oko 8j što je za normalnu FT metu koja je ispravna više nego dovoljno da padne.Mislim da zvanični tester za FT mete koji sam imao prilike da vidim i probam kako funkcioniše ima snagu nešto preko 1 j koliko se sećam(ispravite me ako grešim) a da mnogi koriste za testiranje vazdušne pištolje snage oko 2-3j .
Mislim da sam proterao preko 60 000 express kroz razne cevke i još uvek imam na lageru oko 50 000 komada pa pretpostavljam da i iz iskustva mogu da potkrepim ovu tvrdnju.
Dok na primer heavy sa brzinom od 219 m/s na ustima cevi ima snagu na 50m nešto manju od 10j.
Takođe različiti proizvođači imaju različito olovo pa i tvrdoće dijabola.Taj faktor baš dolazi do izražaja i sa promenom podkalibra dijabole.Ja imam prilično iskustva sa pcp puškama i na njima nije problem fino štelovanje brzine dok pretpostavljam da je to već popriličan problem za springerice.
Samo tokom prošle godine sam imao mislim 17 takmičarskih dana na zvaničnim FT takmičenjima što u regionu i par u Evropi,a u Srbiji 6 takmičarskih dana u BR25 gde sam u toj ligi u toj disciplini imao najviše poena.Voleo bi da mi se prošla godina kao strelcu amateru ponovi po pitanju takmičarskih dana.

Da ne tupim previše.Poenta je ako strelac ume da ,,čita'' vetar onda može da koristi dijabolu koja mu je najpreciznija bez bojazni da li će oboriti FT metu ukoliko pogodi kill zone.
I slažem se sa poslednjim postom kolegom @Bull po pitanju preciznosti puške.Trenutno imam u posedu od pušaka Walther lg400,Steyr challenge i Air arms FTP 900 i naravno pojma nemam o springericama.

To se tacno podudara sa informacijom koju ja imam, za 4.5mm pusku snage 15J.

JSB exact 0.55gr

Energija na 30m je 10.5J
Energija na 40m je 9.6J

JSB express 0.51gr

Energija na 30m je 10.2J
Energija na 40m je 9.3J

Razlike su tako marginalne da su prakticne nebitne, mada opet veci broj takmicara koristi Exact...

Sta je bitno je sta puska voli i sa cim je preciznija, kao i citanje vetra.

Koliko sam primetio ogromna većina koristi exact i njegove varijacije na temu pod drugim brendovima .Zatim sledi exact heavy .HN jako mali broj ali u poslednje vreme dobijaju na popularnosti.
Mada često statistika sa takmičenja se izvlači preko prijave takmičara gde takmičari ne unesu u datom trenutku validne podatke koji su bili na dan takmičenja.

Da me neko pogrešno ne razume onaj zvanični target checker imitira udar dijabole u snazi oko 7j .Rečeno mi je da ne sme na prazno da se koristi već u krajnjoj poziciji mora da udari u neku vrstu podloge da se ne bi oštetio i da je početni impuls snage nešto preko 1j gde udarom u krajnjoj poziciji imitira udar dijabole u gore navedenoj snazi.
Takođe tzv. split pogodak u kill zone je manje snage od 3j.Opet ovo prenosim kako sam čuo od strane nekih iskusnijih strelaca.

Samo da spomenem da u tom takmicenju nije bili ni slovo H od reci hroni i da su pojedini strelci pucali sa mnogo vecim snagama od nominalnih a neki i vise puta uzimali medalje iz disciplina koje me ne zanimaju.Iako sam na tom br25 takmicenju (sto me jedino i zanimalo)uzeo dva zlata i jedno srebro a da nisam ucestvovao u dva kola a na jednom sam na silu ispucao metu jer mi je okidac pravio problem,naravno mojom greskim u setovanju, da sam extra zadovoljan( jedno od njih je uticalo na plasman) . Na zadnje kolo na koje nisam ni hteo da idem (a cujem ako je istina da je i otkazano )zato sto su dogovorene stvari sa pocetka sezone menjane u predzadnjem kolu sto mi nije ok.Naravno da sad ocekujem tonu kritika od sto ucesnika ,sto od organizatora to me ne tangira.Ako se pravi takmicenje red je da se hroniraju puske a ne kao pojedinci da u hv25 disciplini pucaju sa 30+ dzula (i to im nije pomoglo)a da ne spominjem druge discipline.Nisam za to da se to takmicenje ugasi ali sam za red i postovanje pravila kako samog takmicenja tako i u ponasanju samih takmicara u toku takmicenja.I nikako mi nije jasno zasto nisu ubacili i lv25 disciplinu jer bi mi to bilo korektnije prema takmicarima koji su pucali sa 15+dzula a i uzeli bi vise za kotizacije.Znam da ovaj forum nije pravo mesto za kritikivanje drigih br takmicenja a za mene je jedino mesto gde to mogu da napisem a da ne budem sankcionisan ni na koji nacin i naravno da to vidi veliki broj ljudi.
Ponavljam ovo je kritika da bi se nesto popravilo a ne ugasilo .Toliko od mene.

Malo se skrenulo sa teme🤣
Ja sam bio u standardu po pitanju discipline i samo sam za zadnje kolo malo vežbao za ostala kola ili sam možda po jednu BR metu pucao da se samo uklavirim.Da i sa običnih vrećica bez fensi restova.Dolazio sam da se družim sa ljudima i uživam.I sve osvojeno je pošteno i nisam dobijao medalju greškom organizatora kao neki,što bi trebalo napomenuti.
Objektivno mi BR 25 nije više zanimljiv I epilog je da sam po drugi put bio najbolji u ligi 25m.
Pored zamerki koje je kolega izneo i koje su istinite, trba reći da je organizaciono ova zadnja liga bila odlična u smislu satnica i samog toka takmičenja I da to nije viđeno u Srbiji.Nadam se da će biti više takvih takmičenja ovde ma ko god ih organizovao.
Mene zanima jako FT gde sam jako loš,ali uživam u toj disciplini i ljudima oko mene,a to je bitno.

Hvala na zanimljivoj temi(y).
Koliko sam razumeo, otvarao si pusku i utvrdio da su krajevi opruge grubo "tesani". Ujedno, zelja ti je da energiju smanjis sa 16J na 14J. Zar nije blo moguce da tom prilikom "tvikujes" oprugu (skracivanje; dodavanje odstojnika...) i tako ubijes dve muve jednim udarcem? Cisto da vidis zadodvoljava li u smislu kvaliteta i da, usput, ustedis 200 £.
A za referentne precnike ne mora se ici u menjacnicu;) - nasa dvodinarka je precnika nesto manjeg od 22 mm (21.8 mm) ako je verovati mom shubleru.

@TorTojed

Opruga je smanjena (po malo, nekoliko puta), krajevi obradjeni, sve podmazano sa molibdenskom pastom.
Tvikovanje i tjuniranje uradjeni, sa dodavanjem minimalnih odstojnika, da bi se nastelovala zeljena snaga i smanjio torzioni efekat opruge, sve zarad eliminacije zujanja i harmonicnih vibracija, i mirnijeg rada celog sistema.

Nisam hteo da dokumentujem detalje smanjivanja, odnosno povecivanja snage VP, jer pretpostavljam da nije dozvoljeno... (mozda gresim??)

Voleo bih da sam u stanju da ustedim i vise od £200, ali ja bolje numem :)

Na svu srecu deca na poklon ponekad dobiju i kovanice u funtama, ne sto smo burzuji, nego sto tu zivimo, pa je kasica prasica bila zrtva tatinog opsesivnog hobija. Naravno za meru preciznosti, moze bilo koja valuta, tako da svako uzme sta nadje u dzepu.

Kako je zabavno citati ovu temu i maltene pratiti svaki korak koji napravis i postignes. Svaka cast :) Uzitak za ovaj forum. Nista lepse nego kad neko dokumentuje svoju neku avanturu i eksperimentisanje pa ida ne uspe barem se svasta nesto nauci! Svaka cast tebi sto si krenuo u ovaj pohod, a i kolegaama koje ti odgovaraju, daju smernice i svoja misljenja i pitanja. Bravo

SM Spring-meister

Users who are viewing this thread

Back