Model: Crvena Zastava M81A
Godina proizvodnje: 1985
Zemlja porekla: SFRJ – Zastava Kragujevac
Tip mehanizma: Klasični opružni (springer)
Kalibar: 4.5 mm
Brzina dijabole : +/- 160m/s
Ukupna dužina: oko 96 cm
Težina: oko 2.6 kg
Cena (danas): 18.000 Rsd
Gde kupljena: Kod naseg najdrazeg Fate u njegovoj streljani Usce Novi Beograd
Uvod
Zastava M81A nije samo još jedna domaća vazdušna puška – ona je deo odrastanja, komad detinjstva, vreme kada se u školskom dvorištu pričalo „ko je gađao čep od soka sa deset metara“. Kad sam je prvi put uzeo u ruke posle mnogo godina, imao sam utisak kao da sam sreo starog druga iz kraja – nije ni najlepši, ni najsnažniji, ali zna sve tvoje fore i mane.
Ergonomija
Puška je kompaktna i lagana – idealna za mlađe strelce, ali i za nas starije kad hoćemo da „malo zveknemo u limenku“ ili oprobamo u streljani na 10m. Drvo je obično bukva, jednostavno lakirano, ponekad sa vidljivim greškama u obradi, ali… ima neki šmek. Kundak nije anatomski, ali lepo leži. Licno ja sam moj kudnak koji je u retko isaranom tamnom izdanju izbockao i modifikovao da jos lepse lezi u ruci i pritom ne klizi. Cev je tanka, ne predugačka, a cela puška ima onu klasičnu, pomalo „vojnu“ liniju Zastavinih pušaka.
Osećaj pri pucanju
Kad opali, M81A zna da cimne – ovo je klasična springerica bez amortizacije, pa trzaj samo malo cimne i gotovo. Zvuk nije preterano glasan, ali ima karakter: plop, pomalo zadušen, ali i sirov. Preciznost? Rekao bih: dovoljno dobra da pogodim čep sa 10 metara, ali ova moja uz koncentraciju i smirenost moze ozbiljno dobre grupe da napravi na 10m. Toliko dobre da je sad najvise koristim u streljani zbog dace Bog u buducnosti ponovog nekog takmicenja i boljeg rezultata i plasmana
Kod mene nije je u tvorničkom stanju, sa originalnim nišanima je, ali sve je u njoj ispolirano i odmasceno i stavljena nova mast i nova Zastavina neka zlatna opruga koju je
@wooyadeen ubacio. Obarač je bio tvrd, sa dugim hodom, ali sam ja to malo ispolirao i sredio i sad radi posao – kao što bi i trebalo na jednoj staroj, školovanoj pušci.
Kvalitet izrade
Za ono vreme – sasvim solidno. Ja sam prilikom rasklapanja se licno odusevio koliko je sve tu kako treba i dobro odradjeno. Mada
@wooyadeen je morao da mi malo ulaz za dijabolu prosiri jer nije bila savrsena rupa.. Mehanizam je jednostavan, robustan i lak za održavanje. Nema delova koji mogu lako da se izgube, sve je napravljeno tako da traje. Prava jugoslovenska škola: jednostavno, ali izdržljivo.
Zaključak
Zastava M81A možda nije puška koju ćete prvu nositi na takmičenje, ali je puška koju ćete s ljubavlju prenositi sa generacije na generaciju. Ja sam sa njom odusevljen i mnogo je volim. Ima dušu, ima karakter, i ima taj neki osećaj domaće radinosti koji se retko viđa. Kad je uzmem u ruke, ona me samo nasmeje i prosto je uzivanje pucati sa njom dal to bilo u streljani ili u dvoristu u neke konzerve ili gongove..
Za kolekciju – obavezna. Za gađanje u dvorištu – savršena. Za dušu – nezamenjiva.
SM Spring-meister