Moja spring, ssp & co2 kolekcija

Moja ekipa koja je uglavnom pocela kao BR ekipa je sampion Bg ,a takodje su uzeli i sve tri medalje pojedinacno.Vecina njih je i bila clan foruma,a uglavnom su redovni sredom kod mene,tako da se mora trenirati barem jednom ili dvaput nedeljno,da se unapredi vestina. Samo napred ,slusaj Fatu i bitna je zdrava konkurencija
Inace dobra je Zastavica,moj bivsi strelac je juce u Pancevu na prv. Vojvodine ubio Zastavom 376,tako da je i dalje konkurentna

Sent from my SM-A346B using Tapatalk

Moja ekipa koja je uglavnom pocela kao BR ekipa je sampion Bg ,a takodje su uzeli i sve tri medalje pojedinacno.Vecina njih je i bila clan foruma,a uglavnom su redovni sredom kod mene,tako da se mora trenirati barem jednom ili dvaput nedeljno,da se unapredi vestina. Samo napred ,slusaj Fatu i bitna je zdrava konkurencija
Inace dobra je Zastavica,moj bivsi strelac je juce u Pancevu na prv. Vojvodine ubio Zastavom 376,tako da je i dalje konkurentna

Sent from my SM-A346B using Tapatalk
Čestitke, Mane, momci su pucali odlično.

Zastavice su super, samo jbg ne možeš s jednom puškom trenirati, sa drugom pucati. Mislim, možeš, samo je pitanje na šta će to da liči.

Nas čeka sada pre svega treniranje, kupovina opreme, (video si da pucamo u majicama i starkama :) ) pa da vidimo kako će to da ide.

Ja sam se iskreno toliko zaljubio u 10m da mi je jedino žao što sam preskočio 33godine.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Danas je bilo prvenstvo Beograda za seniore, moje prvo takmicenje ikada u zivotu.

Bez ikakve prethodne pripreme i nekog treninga postigao sam rezultat 299 od 400, 14-ti ucesnik od 20.

S obzirom da nisam imao nikakvo prethodno vezbanje i prvi put sa klubskom jaknom i opremom pucao, ja sam ponosan.

Na zalost nisam mogao da pucam iz moje HW55T sa kojom sam se nekako bas lepo snasao vec sam morao sa mojom Zastavicom sa kojom uopste nisam vezbao. Imao sam problem sto nakon 15min vezbanja i upucavanja kad je krenuo mec promenila mi se tacka gadjanja u levo i nisam mogao da na vreme promenim.. Poucen time shvatio sam da se mora jos puno puno vezbati i sa ovom mojom Zastavicom.

Supruga mi je bila najveca podrska iza mene dok sam se nervirao svakom losem rezultatu. Ali Boze moj tek se krenulo bitno je truditi se, a veliko hvala Fati i klubu Novi Beograd Usce sto su mi podrska u svemu.

Srecan sam sto toliko dece ima u klubovima i sto bas dosta roditelja podrzava i trudi se za svoju decu.

Sportski pozdrav

ea97b1e5632744fe4f95b26e12285b7d.jpg

5452baf75dceaede43385aecb72588ab.jpg

5b2903c012e086200b6c3aab0fc92200.jpg

SM Spring-meister
"Na zalost nisam mogao da pucam iz moje HW55T" - zbog čega HW55T ne ispunjava standarde serijske puške ?

Napokon gotova nako sati i sati zbog mog neiskustva i prvi put susretanja sa ovakvim poduhvatom moja unikatna Zastava M81A.

536bba5591abb9610ba670dce8bfd0f4.jpg

adea04ecd1851f55d137c8c2c6ca61c6.jpg

e2bc68731f071c70768d2b3a3a0a6d54.jpg

Sve sam sam radio i za stippling/zumbanje/bockanje sam koristio Bosch GRO sa dijamantski bitom. Linije sam izvukao sa nekim setom za rezbarenje iz Uradi sam i ofarbao sam posle sa crnim Bajcem koji sam kupio u Okovu. Ljudi ja vam ne mogu docarati koliko je ona sad super u rukama jer ne klizi i ne mrda. Sad jos samo sa njom da se uvezbam pa opet na neko takmicenje

SM Spring-meister

Ne znam za vas , ali nikako nije lako voleti ovaj hobi i biti u braku

f008b6b1835f32de1e13139f33246d81.jpg

Danas lep dan, ormar puskarski sam sredjivao i sam se iznenadio sta sam uspeo da nakupujem i skupim ovih proteklih 7-8godina.

Pravio sam svoje neke modifikacije. Stavljao dioptere na sve sto mogu. Provalio da sa ravnim meni do 25-50m uglavnom sve najbolje pucaju. Shvatio da svaki put kad hocu da ustedim zajebem se jer kad tad cu hteti ono kvalitetnije i bolje.

Opet nekada shvatim da se najvise zabavim sa najprostijom Zastavicom jer nas ona sve vrati na pocetak i sustinu svega.

Diopter mi je smirio i najjace puske da budu sada izuzetno precizne. Primera radi HW35e u 16j sa ovim peep-om je sada milina za koriscenje i pucanje. Zanimljivo je da je na 10m upucana , ali ne pada dijabola i pogadja opet centar i na 25m.

Sa HW77 i njegovih preteranih 20J i Walther diopterom se jos nisam igrao, ali tek cu.

Napravio sam sebi kao neko mestace za pucanje sa gongovima i metama.

f5dfb7a9696bc9973bcc6386a121e36a.jpg

SM Spring-meister

Steff smanji rezoluciju tih slika, tri sata se učitavaju, usporiš mi kompjuter do ludila....stavi kao small size, pa ko voli da uveliča, jedan klik menja sve...

Drugari imao sam slobodnog vremena pa sam odlucio na napravim mini recenziju svake puske i pistolja u mojoj kolekciji. A vi slobodno pisite vasa misljenja i iskustva.

Napravicu svaki post pojedinacno sa slikom i recenzijom.

Krecemo prvo od puske koju imam najduze i tu je sa mnom od starta ovog mog hobija.

a2f6638ea6944558dddcbf2f9fc7545c.jpg

Model: Daisy Model 25

Godina proizvodnje: od 1914. do danas

Zemlja porekla: SAD

Tip mehanizma: Pumper sa oprugom i BB magazinom

Kalibar: 4.4 mm (BB čelične kuglice)

Kapacitet: 50 BB u rezervoaru

Ukupna dužina: oko 85 cm

Težina: ~1.5 kg

Cena (danas): oko 8-9.000 Rsd

Gde kupljena: DDA Canona

Uvod

Daisy Model 25 je jedna od onih pušaka koje više pričaju priču nego što prave grupu od 10 mm. Ikona američkog detinjstva, puška koja se iz filmova preselila u dvorišta, pa onda preko okeana došla i kod nas – uglavnom kao poklon, nasledstvo, ili kuriozitet u kolekciji. Nema tu snage, nema preciznosti kao kod Nemaca, ali zato ima karaktera na pretek.

Ergonomija

Model 25 je tanak, lagan i vrlo kompaktan — više liči na igračke nego na „pravu“ vazdušnu pušku, ali tu je i njen šarm. Pumperica sa kratkim hodom, metalnim sandukom i drvenim (ili plastičnim, zavisi od serije) kundakom. Sve je nekako svedeno, ali korisno. Idealna za decu, i za odrasle koji se ne boje da priznaju da vole limenke više od tarčeva.

Osećaj pri pucanju

Jedan brzi pump, metak (čitaj: BB kuglica) u cevi, nanišaniš, i… plink. Zvuk je mekan, ne preglasan, a trzaj ne postoji. Ovo je BB repeater, što znači da imaš magazin za desetine kuglica i možeš da pucaš iznova i iznova, bez mnogo filozofije. Preciznost? Recimo – dovoljan da pogodiš limenku s 10 metara. Ako pucaš na papir, više za zabavu nego za medalju.

Kvalitet izrade

Zavisi od serije. Stariji primerci (pre-70-ih) imaju više metala i drva, noviji su plastičniji i jednostavniji, ali suština ostaje ista: jednostavna, robusna puškica za svakodnevno gađanje. Mehanizam pumpe je zanimljiv, više podseća na puške sa polugom nego na današnje pumperice. Mehanika zna da izdrži decenije ako se ne zlostavlja, a i ako se nešto pokvari – jednostavno je i lako za popravku.

Zaključak

Daisy 25 nije alat za preciznost, ali jeste alat za osmeh. U eri kad su puške postale ozbiljne, teške i skupe, Daisy podseća da je nekad sve što ti treba – jedna kuglica, jedna limenka i pola sata mira. Prava „puška za odmor“ u kolekciji. Nosi više duše nego snage, ali ponekad je to baš ono što nam najviše treba.

SM Spring-meister

5c27b32d7e4c69dd1c2fa5a3abf735b9.jpg

Model: Crvena Zastava M81A

Godina proizvodnje: 1985

Zemlja porekla: SFRJ – Zastava Kragujevac

Tip mehanizma: Klasični opružni (springer)

Kalibar: 4.5 mm

Brzina dijabole : +/- 160m/s

Ukupna dužina: oko 96 cm

Težina: oko 2.6 kg

Cena (danas): 18.000 Rsd

Gde kupljena: Kod naseg najdrazeg Fate u njegovoj streljani Usce Novi Beograd

Uvod

Zastava M81A nije samo još jedna domaća vazdušna puška – ona je deo odrastanja, komad detinjstva, vreme kada se u školskom dvorištu pričalo „ko je gađao čep od soka sa deset metara“. Kad sam je prvi put uzeo u ruke posle mnogo godina, imao sam utisak kao da sam sreo starog druga iz kraja – nije ni najlepši, ni najsnažniji, ali zna sve tvoje fore i mane.

Ergonomija

Puška je kompaktna i lagana – idealna za mlađe strelce, ali i za nas starije kad hoćemo da „malo zveknemo u limenku“ ili oprobamo u streljani na 10m. Drvo je obično bukva, jednostavno lakirano, ponekad sa vidljivim greškama u obradi, ali… ima neki šmek. Kundak nije anatomski, ali lepo leži. Licno ja sam moj kudnak koji je u retko isaranom tamnom izdanju izbockao i modifikovao da jos lepse lezi u ruci i pritom ne klizi. Cev je tanka, ne predugačka, a cela puška ima onu klasičnu, pomalo „vojnu“ liniju Zastavinih pušaka.

Osećaj pri pucanju

Kad opali, M81A zna da cimne – ovo je klasična springerica bez amortizacije, pa trzaj samo malo cimne i gotovo. Zvuk nije preterano glasan, ali ima karakter: plop, pomalo zadušen, ali i sirov. Preciznost? Rekao bih: dovoljno dobra da pogodim čep sa 10 metara, ali ova moja uz koncentraciju i smirenost moze ozbiljno dobre grupe da napravi na 10m. Toliko dobre da je sad najvise koristim u streljani zbog dace Bog u buducnosti ponovog nekog takmicenja i boljeg rezultata i plasmana

Kod mene nije je u tvorničkom stanju, sa originalnim nišanima je, ali sve je u njoj ispolirano i odmasceno i stavljena nova mast i nova Zastavina neka zlatna opruga koju je @wooyadeen ubacio. Obarač je bio tvrd, sa dugim hodom, ali sam ja to malo ispolirao i sredio i sad radi posao – kao što bi i trebalo na jednoj staroj, školovanoj pušci.

Kvalitet izrade

Za ono vreme – sasvim solidno. Ja sam prilikom rasklapanja se licno odusevio koliko je sve tu kako treba i dobro odradjeno. Mada @wooyadeen je morao da mi malo ulaz za dijabolu prosiri jer nije bila savrsena rupa.. Mehanizam je jednostavan, robustan i lak za održavanje. Nema delova koji mogu lako da se izgube, sve je napravljeno tako da traje. Prava jugoslovenska škola: jednostavno, ali izdržljivo.

Zaključak

Zastava M81A možda nije puška koju ćete prvu nositi na takmičenje, ali je puška koju ćete s ljubavlju prenositi sa generacije na generaciju. Ja sam sa njom odusevljen i mnogo je volim. Ima dušu, ima karakter, i ima taj neki osećaj domaće radinosti koji se retko viđa. Kad je uzmem u ruke, ona me samo nasmeje i prosto je uzivanje pucati sa njom dal to bilo u streljani ili u dvoristu u neke konzerve ili gongove..

Za kolekciju – obavezna. Za gađanje u dvorištu – savršena. Za dušu – nezamenjiva.

SM Spring-meister

fc090c2cfae32fa606a53aa79fdf5e09.jpg

Model: Weihrauch HW30s

Godina proizvodnje: Proizvodi se od 2000-ih do danas

Zemlja porekla: Nemačka

Tip mehanizma: Klasična opružna puška (springerica)

Kalibar: 4.5 mm

Brzina dijabole : +/- 190m/s

Ukupna dužina: oko 95 cm

Težina: ~2.5 kg

Cena (nova): 33-38.000 Rad

Gde kupljena: Peloponez NS

Uvod

Ako postoji puška koja nosi epitet “mala ali opasna”, onda je to HW30s. U svetu springerica, ona je ono što je Volkswagen Golf bio na Balkanu — skromna spolja, ali savršeno pogođena iznutra. U rukama iskusnog strelca, HW30s pokazuje da ne moraš imati 4.5 kg i dva sistema za kompenzaciju trzaja da bi pogađao centar. Ona je učiteljica osnova i majstor elegancije u jednostavnosti.

Ergonomija

HW30s je kompaktna, lagana i savršeno izbalansirana. Leži u ruci kao produžetak tela, posebno za one koji nisu ljubitelji masivnih „topova“. Kundak (najčešće bukov, ali ima i orah verzija) je fino profilisan, s klasičnim nemačkim stilom. Rukohvat taman, naslon za obraz dovoljno visok — nema viškova, nema praznina. Za strelca srednje građe – čista desetka.
Ali onda sam ja video da kolega @Bull prodaje metalni Anschütz butt plate i Anschütz 6834 diopter i prednji tunel i odlucio sam da tu krenem sa modifikacijama jer zaista sam bas puno zavoleo ovu puskicu. Skinuo sam kompenzator trzaja koji je bio na pusci i modifikovao i instalirao ovaj Anschütz-ov i mogu vam reci nebo i zemlja je u osecaju. Pogotovo sto se sve moze namestiti prema vasem ramenu i osecaju.

Osećaj pri pucanju

Ovo je ono gde HW30s sija – glatko povlačenje opruge, mekan hod, minimalan trzaj. Iako je springerica , ima manire PCP puške: tiha, mirna, precizna. Rekao bih – skoro bezazlena po ramenu, ali ozbiljna po meti. Za razliku od nekih težih Weihrauch modela, ovde se sve dešava bez napora. Okidač je legendarni Rekord, što znači da znaš kad će da pukne – i da će puknuti tačno kad TI hoćeš. Meni je ovaj diopter mnogo doprineo da mi uzivanje u pucanju puske bude mnogo vece. S obzirom da prednji lastin rep za tunel je 9mm , a ovaj Anschütz je 11mm tu je pomogao brat moj @BurekUSvemiru i napravio mi adapter da sve to savrseno uklopim i spojim. Polirani su delovi unutra, skinuta stara mast i stavljena nova i puska je sad nikada preciznija.

Kvalitet izrade

Weihrauch standard: sve čvrsto, sve precizno, sve metalno gde treba. Cev fino brušena, mehanizam uparen bez lufta, nišani jasni i precizni. HW30s je puška koja traje decenijama bez da je ikada rastaviš – ali i ako poželiš, jednostavna je za servis i tuning. Nema iznenađenja, nema kompromisa. Samo Nemačka škola.

Zaključak

HW30s je puška koju bih preporučio svakome – početniku, entuzijasti, kolekcionaru. Ako hoćeš da naučiš da pucaš bez da se boriš s puškom, ovo je pravi alat. Ako hoćeš nešto za svaki dan, bez straha da ćeš istegnuti rame ili se iznervirati zbog mehanike – još bolje. Možda ne nosi veliko ime takmičenja kao FWB 300S, ali zato nosi ono što se u praksi najviše ceni: pouzdanost, preciznost i uživanje.

SM Spring-meister

6b06352a991b26cbdb993155a82509cb.jpg

Model: Weihrauch HW50s

Godina proizvodnje: Proizvodi se od 1950-ih do danas

Zemlja porekla: Nemačka

Tip mehanizma: Klasična opružna puška (springerica)

Kalibar: 5.5mm

Brzina dijabole : +/- 180m/s

Ukupna dužina: oko 103 cm

Težina: ~3.2 kg

Snaga: 16 J

Cena (nova): 49.000 Rsd

Gde kupljena: Peloponez NS

Uvod

HW50s je puška koja zauzima zlatnu sredinu u Weihrauch ponudi. Nije teška kao HW80, nije lagana kao HW30s – ali taman da daš sebi ozbiljnu pušku bez da ti ispadne rame posle 20 dijabola. Za mnoge je upravo HW50s prva prava vazdušna puška, korak iznad rekreativne klase, ali još uvek dovoljno pitoma da se s njom puca opušteno i dugo. U suštini – svestrana Nemačka radilica.

Ergonomija

Puška lepo leži u ruci – nešto ozbiljnija masa i dužina u odnosu na HW30s odmah daju osećaj da si prešao nivo više. Kundak klasičan, elegantan, sa blagim monte-carlo uzvišenjem. Bukva fino obrađena, uobičajeni Weihrauch kvalitet. Balans odličan, ništa ne vuče napred. I dalje dovoljno laka da se puca iz stojećeg stava bez umora, ali daje stabilnost kad se oslanjaš na nešto.

Osećaj pri pucanju

HW50s ima više snage od HW30s, što znači i više trzaja – ali i više mogućnosti. S pravim dijabolama i optikom, bez problema se koristi na 30+ metara. Trzaj je primetan, ali ne neugodan – reklo bi se karakteran, ali kultivisan. Okidač? Naravno – Rekord. Znaš već: čistoća, jasnoća, kontrola. Pucanje s HW50s je zadovoljstvo – i za dušu, i za oko.

Kvalitet izrade

Nemački standard. Sve na svom mestu – metal precizno obrađen, drvo bez viška, mehanizam utegnut. Ne kvari se, ne cvili, ne iznenađuje. Nišani su klasični Weihrauch – korisni, ali mnogi će odmah preći na optiku. Šine su standardne 11 mm, a sve funkcioniše kao švajcarski sat – ali sa nemačkim akcentom.

Zaključak

HW50s je najbolji balans između snage, težine i preciznosti u klasičnim springericama. Ako ti je HW30s prelagan, a HW80 previše, HW50s je taman. Idealna puška za dvorišno gađanje, ali i za ozbiljniju preciznost. Prava „srednja klasa“ koja u praksi često daje prvoklasne rezultate. Kad ti treba jedna puška da radi sve – ovo je to.

SM Spring-meister

Users who are viewing this thread

Back