Zbunjeni Weihrauch HW79 :-) za jeftin HFT

Duvan, alkohol i narkotike odbijam kao od šale, ali starija optika I orahovi kundaci ce mi doci glave !

Jednostavno nisam u stanju da prodjem a da ne pogledam, a kad uzmem u ruke to je vec na pola puta kuci, pa makar bilo I sa rupom za palac (Thumb Hole model).
20250520_145229_copy_1005x298.jpg

Iako mi TH nije najbolja konfiguracija za moju omiljenu disciplinu, jer treba malo vise vremena da se namestim I zauzmem stav, ovoj kopiji Airmaster kundaka nisam mogao da odolim.

Pravljeno je po mustri Airmaster FT77 sa pocetka '90, za rane dane FT/HFT takmicenja.

Teska orahovina, debeli rukohvat za levu ruku, podesivi buttpad I skoro vertikalni pistol grip rezultiraju estetski lepom I jos bitnije stabilnom puskom.

Rupa za palac ne mora da se koristi jer ima I poziciju za palac u vis.

Moderna Hawke optika je skinuta I zamenjena starom Tasco 2-7x32, koja bez obzira na srednjovecne godine, parira svakoj danasnjoj optici srednje klase.

Cista od 10 do 30 m, plus veoma simpaticna sa okularnom slikom cetvrtastog oblika TV ekrana.

Naravno da nije mil dot ali odgovara Vintage periodu kundaka.

Stakla premazana SuperCon hemijom daju odlicnu prozirnost i u zatamljenim uslovima, a bez obzira na godine, nisu zahvatila plesan i prasinu sa unutrasnje strane.
Kao da ih je Japanac pravio! 🎎 (Sto naravno jeste, u Hakko fabrici)

Uvek sam fasciniran njihovim odsjajem.
20250520_145013_copy_552x436.jpg

Last edited:
Izgleda veoma lepo upareno, sa definitivnim osvrtom na meni najdraze godine vazdusnog streljastva (rane '90), ali sve dalje i dalje od jeftine puske za HFT kako sam inicijano naumio...

Sta da se radi..

Nek sam samo ja meni ziv I zdrav !!

Jako lepa kombinacija. kundak izgleda vrhunski. Meni su ti pravi drveni, od lepog drveta lepsi od laminata. To jeo pet stvar (ne)ukusa. A kako radi ova kombinacija, kakve su grupe, ima li promasaja, snaga? Pretpostavljam da nema odvratnog twanga.

Moderna Hawke optika je skinuta I zamenjena starom Tasco 2-7x32, koja bez obzira na srednjovecne godine, parira svakoj danasnjoj optici srednje klase.
Ako dopustite, ja bih malko mudrovao ovde. Iskustva iz nekadašnjeg bavljenja i lovom...Tasco optika 3-9x40 sa fiksnom paralaksom na 100 metara, imala je cistiju sliku od svih optika koje sam koristio za VP. Smatram da su, za HFT takve optike zilion puta pogodnije od svih Optisana i ostalih airgun optika. Jedini problem je što većina takvih optika nema MD ili HMD koncanice, ali se i to da naći. U tom smislu, svako ko hoće u HFT svet, slobodno neka juri (tzv lovacke) optike sa fiksnom paralaksom, sa MD, a još bolje HMD koncanicom, ako ništa drugo, jeftinije su od svih ovih zveri koje mi koristimo u VP gadjanju...

Jako lepa kombinacija. kundak izgleda vrhunski. Meni su ti pravi drveni, od lepog drveta lepsi od laminata. To jeo pet stvar (ne)ukusa. A kako radi ova kombinacija, kakve su grupe, ima li promasaja, snaga? Pretpostavljam da nema odvratnog twanga.
Pusku sam sredio pre nekih 5-6 meseci, ali nisam hteo da se castim novim kundakom dok nisam bio ubedjen da se isplati.
Twangaranje eliminisano radom na opruzi, vodjici i koristenjem kvalitetnih maziva.

JSB express 0.51gr ispaljuje sa 236m/s, sto je nekih 14.2J

Za springericu grupise sasvim zadovoljavajuce sve do 45m, a sada sa tezim kundakom jos bolje, mada me preseklo na jednoj probi kad je krenulo da razbacuje kao ludo, po 5-6cm u stranu. Pa sam menjao dijabole i optiku, merio snagu i glupirao se, sve dok nisam ukapirao da su popustili prednji srafovi na kundaku. Umesto to prvo da proverim ! Sta ces, pogresi covek....

To je odlicna snaga. Kada bih mogao da nastelujem svoju da radi fino sa tom snagom bio bih prezadovoljan. A te fore sa popustanjem srafova tek treba da naucim. Kod springerice ima mnogo vise gremlina nego kod PCP

Uzeo jacu oprugu, mislim da je Titan 3, sa debljinom zice 3.2mm, skaraceno na duzinu 220mm.
Mali pre-load od 11mm (sto od vodjice i top-hata, plus po 2mm sajbna na oba kraja opruge), pa se lako prelama i nateze, a sasvim dovoljno jaka za JSB Express.

HW77 i HW97 su odmah u startu u prednosti zbog fiksne cevi, samo treba uzeti odgovarajucu oprugu i malo je skratiti.

A za srafove, tu nema neke filozofije.
Najnormalnija dva prednja srafa sto drze kundak za akciju, treba da su lepo zategnuti.

Ali sklopi, rasklopi, sto puta, i nisam dotegao kako treba.... Otisao na poligon i grupe kao sacmarica!

Nije do puske ili tehnologije, nego korisnik budala... Pocetnicka greska.

Hvala na iscrpnom objašnjenju. eto meni zadatka za leto. samo ne bih dirao svoju 97 koja lepo radi po mojim standardima, nego možda da uzmem 77 i da se zabavljam sa njom. I tako mi je zafalilo zabave u garaži.

Ako dopustite, ja bih malko mudrovao ovde. Iskustva iz nekadašnjeg bavljenja i lovom...Tasco optika 3-9x40 sa fiksnom paralaksom na 100 metara, imala je cistiju sliku od svih optika koje sam koristio za VP. Smatram da su, za HFT takve optike zilion puta pogodnije od svih Optisana i ostalih airgun optika. Jedini problem je što većina takvih optika nema MD ili HMD koncanice, ali se i to da naći. U tom smislu, svako ko hoće u HFT svet, slobodno neka juri (tzv lovacke) optike sa fiksnom paralaksom, sa MD, a još bolje HMD koncanicom, ako ništa drugo, jeftinije su od svih ovih zveri koje mi koristimo u VP gadjanju...
Ljudi se plase optike bez podesavanja na objektivu jer smanjivanje paralakse sa fabrickih (lovackih) 100m, na vazdusarskih 25m, zvuci mnogo komplikovano. A u stvari nije.

Jedna od najboljih sto sam imao (izuzimam Austrijske I Nemacke modele) za lov u sumi I sumraku je bio Nikko Stirling 6x45, takodje japanac.

Neverovatna cistoca stakla I prenos svetlosti, ali sa najprostijom duplex koncanicom.
20211111_212116_copy_557x470.jpg

Da li bi mogao da objasnis postupno u zasebnoj temi kako se to radi jer ja to planiram da izvedem a plasim se da ne upropastim nesto.

Users who are viewing this thread

Back