6.35 ili 7.62

AlexMc

Member
Pozdrav, upravo sam se predstavio na opstim temama. Definitivno, mopj izbor je PCP. Ono sto zelim je long range shooting. E sad, kazu da je 6.35 Sweet Spot. Ja nekako naginjem ka 7.62. Obzirom da moje iskustvo sa vatrenim oruzjem malo vredi za vazdusno, zelim da cujem vase misljenje.

Mislim da ti na to pitanje niko ne moze dati univezalni odgovor. Prvo, kanis pucati dijabole ili slug? Drugo, zavisi dobrano do puske, cevi. Trece, opasna optika mora biti za LR.
E sada, ljudi koji pucaju sa 6.35, se kunu u taj kalibar, oni sa 7.62 sw opet kunu u njega i sve ti se to svede na individualnu ocenu pojedinca.
Npr.ja sam cuo da je 5.5 cal.idealan, zasto, zato sto ima raspon slug-ova i tezine, a koji ulaze u tezine 6.35cal.. E sada, da bi dobio tu tezinu, sa slug-om koji ne moze vise da ide u sirinu, ostaje samo da ide u duzinu i tu dobijas projektil koji je vrlo slican zrnu vatrenog oruzja. Ali, i ako postoji ova prica i verovanje, ja se drzim 6.35cal.i sasvim sam zadovoljan istim, tako da ne bih nesto da izmisljam toplu vodu. Ali, opet ono ALI, to je slucaj kod mene, da li zbog dobre cevi, da li zbog dobrog podesavanja same puske...da li meni odgovara kao coveku taj kalibar! Tako da, opet se vracamo na subjektivno misljenje pojedinca.
Eto tako, sada sam te jos vise zaludeo :ROFLMAO:

Kako kolega kaže,svatko svoga konja hvali,tko puca 6,35 bude ti to preporučio,onaj sa 7,62 će ti njega preporučiti.

Kod mene je tako isto bila pala odluka za PCP i ista dvojba. Nakon hrpe pročitanih foruma, YouTube videa...odlučio je jedan jako prost faktor u korist 6,35...a to je dostupnost, cijena i raznovrsniji izbor dijabola/slugova.
Ja sam u Njemačkoj pa je puno veći izbor 6,35 nego 7,62,cijena svakako povoljnija po komadu,a da ne spominjem dolje kod nas u HR.

Još jedan plus je količina ispucanih dijabola po punjenju.

Da naglasim probao istu pušku u oba kalibra, rezultat je bio više manje isti što se tiče preciznosti, odluka je donešena isključivo iz gore spomenutih razloga.

Da je dozvoljen lov kod nas zračnim, išao bih onda na 7,62,ovako sam zadovoljan sa 6,35.

Hvala lepo na odgovorima. Otprilike, tu sam gde sam i bio. 😁 Da, sa 6.35, jeftinije su dijabole i veci je izbor. Da li cu pucati slug ili dijabole, jos ne znam. Isao bih na precoznost i daljinu. Kad se saberem i presaberem, uzevsi u obzir finansije, ono za sta bih mogao da se protegnem je Snowpeak M25 u kalibru 7,62. Gledao svasta, ta puska i kalibar mi se bas svidjaju i cena je takva da mogu da priustim. Naravno uz kompresor i optiku.Sto se optike tice, prvo sam razmatrao T-Eagle ER 6-24×50 SFIR. Ono sto je obavezno je Objektiv od 50mm, tubus od 30mm,tanka koncanica sa finom podelom, naravno, podesavanje paralakse, tureti otvoreni bez poklopaca i okular sto veceg precnika. Osvetljenje koncanice nije presudno, ali dobro da ima. Naravno, bitno je i vidno polje pri maksimalnom uvecanju. I onda, naravno, uvek ide ono pa jos malo para za nesto bolje 😈 pa se resih za VECTOR Orion Pro Max 6-24×50 HDSCOL-63. Dakle, puska i optika 80 000din. To je neki maximum koji mogu da dam. To pazarim, pucam, vidim kako mi lezi, pa ako bas pozelim nesto drugo, tu su oglasi, presabiranje finansija, pa da vidimo. Ali mislim da cu ovu kombinaciju koristiti duze vreme.
Dakle, raspalite sad, zelim da cujem sta mislite o ovakvoj kombinaciji za pocetak.

Ja iskreno nista ne vidim, osim brdo para na dijabole/slug-ove :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO:
Ne daj da te ubijem u pojam odmah, iskreno, ako ides logikom i ukljucis zdrav razum i finansije, od uzivanja nema nista, to ti je kao devojka, cim pocnes da zagledas i trazis mane, od tog posla nema nista...zato cuti, rokaj uzivaj i ne presabiraj troskove :ROFLMAO:

Pa da, troskove gledam sada, koliko mogu da se protegnem. Tekuce troskove za dijabole ili slugove ne racunam, naci ce se 😁. Sto se ulaganja u opremu tice, trazim neku sredinu. Dugo sam se bavio olimpijskim lukom na visokom nivou, opremu sam kupio za neki osrednji novac, bez rasipanja i imao sam dobre rezultate. Nikad mi oprema nije bila ogranicenje, nego samo moja spremnost. Tako da mislim da je ovo sto sam odabrao od opreme sasvim dovoljno za pocetak. Na kraju krajeva, ne cini oprema strelca vec volja i trening. Ne mislim da bi skuplja oprema od merne napravila boljeg sterlca dok ne nadrastem ono sto imam. Tako je bilo sa lukom...Tako idem i na ovo.

resih za VECTOR Orion Pro Max 6-24×50 HDSCOL-63.
Moje skromno mišljenje da su ti to mala uvećanja za LR pucanje...pogledaj 10-50 uvećanja, ima Vector razne stvari...fali će ti na distanci, veruj mi na reč...ja koristim to uvećanje do 50m i na 50m to je tako malo...bolje u fazama kupuj, nego da dodješ u problem pa posle mrcvarenje sa prodajom i uvek si na gubitku sa parama...

Kolege su ti sve rekle, samo bih naglasio da je jako bitno da imas izbor dijabola. Desava se da sa jednom puska puca kao sacmarica a sa drugom kao laser. I ako je to stvarno LR vetar je ogroman faktor. Moraces da koristis slagove i to dosta teske u kalibru koji imas. Onda puska mora biti sposobna da izbaci tu snagu. Ali dok ne pocnes ni sam ne znas sta ti treba, :)

Što se tiče troška za dijabole,nije bitan ako ispucaš kutiju u par meseci.U vreme Korone,kad se mnogo pucalo,pomislio sam:"Puška je jeftina,nekoliko cena puške sam proterao kroz cev..."

M25 imam ja...s plastičnim kundakom,ima i verzija sa drvenim,malo skuplja je.

Prošli mjesec sjeo ja jedan dan da malo pucam, sin sa CP2, ja sa M25...lagano u dvorištu, 55m, kavica i ajmo. Poslije spremam i gledam otišlo 3 cijele kutije dijabola, dvije su bile po 100 komada, jedna po 150,plus iz ostalih još po par spremnika. Pa ti gledaj koliko bi to bilo kad bi češće zasjeo

Još imam sreće pa dijabole uzimam u DE, jeftinije je i ima izbora, u HR nemožeš naći u 4,5mm i 5,5mm neki izbor, a ne 6,35 ili 7,62

d46503a6b03dffdd39c2d966623a804a.jpg
840a2dcdc8928445dd5cfa10601ff950.jpg

877a1eb075014527651716428bf077e0.jpg

Eh, "malo" su mi se degradirale finansije zbog neocekivanih troskova :) Moram na nesto povoljnije na duzi rok. Nije idealno, ali cini mi se dobro. Umesto LR shooting, idem na "LR" plinking. Puska je Gamo Arrow Magnum PCP 5,5. 360m/s nije lose, a vidim da na 50m moze da napravi grupu od nekih 25mm. Na 70- 120m , dobra za "LR plinkig". Ta puska i pumpa (jeste, znam nije lako pimpati, ali nema veliki tank) dodju nekih 48 000, tako da mogu da se protegnem za optiku. Vidim ovde na oglasima Vector Minotaur 12-60x60 MFL. Optika bi mogla da posluzi i kasnije za mnogo ozbiljniju pusku. Samo, ne znam kako bi odgovarala i za pucanje na 20-25m sa min povecanjem 12, povremeno. Koristio bih je najvise na 50-100m sa ovom puskom. Ideja je da optiku zadrzim i za narednu, bo;ju pusku.

Bez problemana 25m, ništa ne brini...uobičajeno uvećanje za tu distancu meni je 24x..jer nemam više, a dobro bi došlo..

Dogovaram se za tu optiku. Nestrpljiv sam da dodjem do puske, ali sacekacu... Hteo sam i ovo i ono, u jednom trenutku, impulsivno hteo M25 7, 62, pa nastala nova finansijska situacija, pa razum nalazene da sed saceka malo... Ovaj video me bas navodi da se strpim malo i kupim Artemis M16 6.35.
Obzirom da se bavim inzenjerskim poslom kao konstruktor i imam na raspolaganju dobro opremljenu masinsku radionicu, mislim da je to pravi izbor.

Desilo se da sam naisao na izuzetnu kupovinu, Kral Arms Empire X 6.35. Optika Fire Wolf SF 10-40x50E. Na pusku je montirana Kral cev 5.5mm, ugradjen regulator podesen na 120 bar. Prosiren trasfer port. Uz to, originalna Kral 6.35 cev i FX impact 5.5mm cev. Danas malo pucao na 25m sa Kral 5.5mm cevi i vise sam nego odusevljen. Na cevima 6.35 i 5.5 Fx treba da zamenim O ringove, pa cemo videti sta mi vise lezi.

Hvala lepo na odgovorima. Otprilike, tu sam gde sam i bio. 😁 Da, sa 6.35, jeftinije su dijabole i veci je izbor. Da li cu pucati slug ili dijabole, jos ne znam. Isao bih na precoznost i daljinu. Kad se saberem i presaberem, uzevsi u obzir finansije, ono za sta bih mogao da se protegnem je Snowpeak M25 u kalibru 7,62. Gledao svasta, ta puska i kalibar mi se bas svidjaju i cena je takva da mogu da priustim. Naravno uz kompresor i optiku.Sto se optike tice, prvo sam razmatrao T-Eagle ER 6-24×50 SFIR. Ono sto je obavezno je Objektiv od 50mm, tubus od 30mm,tanka koncanica sa finom podelom, naravno, podesavanje paralakse, tureti otvoreni bez poklopaca i okular sto veceg precnika. Osvetljenje koncanice nije presudno, ali dobro da ima. Naravno, bitno je i vidno polje pri maksimalnom uvecanju. I onda, naravno, uvek ide ono pa jos malo para za nesto bolje 😈 pa se resih za VECTOR Orion Pro Max 6-24×50 HDSCOL-63. Dakle, puska i optika 80 000din. To je neki maximum koji mogu da dam. To pazarim, pucam, vidim kako mi lezi, pa ako bas pozelim nesto drugo, tu su oglasi, presabiranje finansija, pa da vidimo. Ali mislim da cu ovu kombinaciju koristiti duze vreme.
Dakle, raspalite sad, zelim da cujem sta mislite o ovakvoj kombinaciji za pocetak.
Druze moj, ja sam pre 8-9 godina krenuo sa ovim hobijem, ista priča kao ti ... da li veci ili manji kalibar tada je ponuda bila slabija, pogotovo 7.62. Tako da se odlucih za 6.35 cometa orion sa regulatorom, u to vreme exstra puska za te pare oko 65000 .... sve u svemu dosao sam do toga da imam i nju i fx inpakta m4 sa element optikom .... pored početne nade da necu mnogo uložiti u hobi sad mi ukupna oprema i puške oko 5000 eura ... nemoj se zavaravati oko budzeta, realno on nepostoji ... sad uptavo gledam neku novu pusku da kupim ... a nisam neko iz viseg finansiskog staleze ... naprotiv prosek proseks ... pozdrav i srecno

Druze moj, ja sam pre 8-9 godina krenuo sa ovim hobijem, ista priča kao ti ... da li veci ili manji kalibar tada je ponuda bila slabija, pogotovo 7.62. Tako da se odlucih za 6.35 cometa orion sa regulatorom, u to vreme exstra puska za te pare oko 65000 .... sve u svemu dosao sam do toga da imam i nju i fx inpakta m4 sa element optikom .... pored početne nade da necu mnogo uložiti u hobi sad mi ukupna oprema i puške oko 5000 eura ... nemoj se zavaravati oko budzeta, realno on nepostoji ... sad uptavo gledam neku novu pusku da kupim ... a nisam neko iz viseg finansiskog staleze ... naprotiv prosek proseks ... pozdrav i srecno
Многи смо тај пут прошли 😄

Sta da kazem. Krenuh tim putem. Solidna puska, dosta toga za igranje, no najbiotnije da imam dobar kompresor i bocu. A puska ako se izgustira, moze da se menja, kao i optika. Sto rece Steff, zivot je samo jedan. Samo sto pored ovog ja imam jos jednu strast - Motocikl 😁

Users who are viewing this thread

Back