Adapter za HPA boce na co2 puške.

goxy said:
Maggicni said:
Ne znam da li je to jeftinije jer još nisam pronašao sve delove a vidim da je Artemis pp700 pištolj a cp2 je i pištolj i puška s' tim da je ja koristim kao pušku i voleo bih da ostanem na co2 jer kada se sve napravi kako treba to ispadne jeftina i lako dostupna solucija jer svaki varilac, pivar, akvarista itd može da ti napuni bocu dok PCP zahteva mnogo ozbiljniji pristup.

Koliko sam shvatio cp2 će sa ne proverenim aftermarket delom koštati kao i nov pr900 gen2 i razlog je želja za punjenjem sa CO2 koji je nestabilni gas na različitim temperaturama od običnog vazduha.A ta nestabilnost se odražava i na meti.Ja kada sam ušao u svet PCP brzo sam našao izvor vazduha i jesam inicijalno dao nešto više novca za opremu(boca i adapter za punjenje),ali mi se mnogostruko isplatilo.Relativno lako se rešava punjenje boca vazduhom kada se čovek raspita kod kolega i daleko je jeftinije od CO2.
Da sumiram CP2 sa ne proverenim adapterom košta koliko i na primer pr900gen2 ili PP700 koje su uz to regulisane i nisu prepravljanje sa benefitima koje donosi PCP,ali ipak se držimo CP2 jer je CO2 dostupniji kod varioca i sodazija.

Ne ja tu ne vidim smisao.
Naravno svako radi ono što mu volja i najbitnije je da uživa u tome.Pa ti želim puno uspeha u konverziji CP2 i da se sit nauživaš sa istim
Ja sam hteo nešto slično napisati, ali bi neko rekao da sam grub. Goxy je lagano objasnio, da co2 ima smisla još bi se koristio u sportu, previše nestabilan i osetljiv na temperaturu. I pritom sa tom budževinom hoćeš da daš klincu da puca, meni to nije baš...

Poslato sa MAR-LX1A pomoću Tapatoka

Ja sam hteo nešto slično napisati, ali bi neko rekao da sam grub. Goxy je lagano objasnio, da co2 ima smisla još bi se koristio u sportu, previše nestabilan i osetljiv na temperaturu. I pritom sa tom budževinom hoćeš da daš klincu da puca, meni to nije baš...

[/quote]
Ta "budževina" je za mene a ne za klinca, skineš bocu i staviš urednu co2 ampulu od 12gr.Ne znam zašto bi ovo bilo budženje jer se to koristi kao ekscentar na puškama, takodje se takva stvar koristi u ronilačkoj opremi pod visokim pritiscima.A što se tiče gasa niko te ne sprečava da tu bocu napuniš vazduhom jer ona na sebi ima regulacioni ventil sa manometrom pa puniš ono što ti treba na pritisak koji ti treba.

@Maggicni imam pitanje da li taj deo sa ekscentrom dolazi sa nekim atestom?Koliki pritisak izdržava blok i ostali delovi CP2 i na koliko bi ih punio vazduhom?Šta ako bocu tog naknadno kupljenog dela napuniš vazduhom na 200bar i reducira ili regulator otkaže i u blok CP2 naglo dodje do promene pritiska na 200bar?Da li će blok izdržati?
Ova pitanja su realna i verovatnoća da će se to desiti je minimalna,ali pitanja su na mestu.
Sve što sam napisao je moje lično mišljenje i pisano je iz najbolje namere.Uglavnom svi uvidimo da ono što je neko malo iskusniji pisao na kraju ima smisla.To uvidimo na teži način gde potrošimo nešto novca misleći da ćemo uštedeti i dobiti neku stvar koja radi posao,ali na kraju uglavnom budemo nezadovoljni i shvatimo da ono što je neko tamo smisleno pisao ipak bolja opcija i da inicijalna ušteda su u suštini bačene pare.Ponavljam neka svako radi onako kako misli i čini ono što ga čini srećnim.

Razlika u pritisku između co2 i vazduha je prevelika, ja se sa tim ne bih igrao, na kraju ćemo biti u pravu, ali nema veze, nek svako radi kako hoće...

Mane kouč said:
Razlika u pritisku između co2 i vazduha je prevelika, ja se sa tim ne bih igrao, na kraju ćemo biti u pravu, ali nema veze, nek svako radi kako hoće...

Upravo u tome i jeste poenta, PCP je na 250bar a co2 je na nekoliko puta manjem pritisku i ja ne bih radio pojačavanje pritiska nego isti pritisak samo veća zapremina boce.Regulator i boca su iz fabričke proizvodnje i radni pritisak im je 250bar a test 450bar tako da i ako bi došlo do popuštanja neke gumice i sl. bilo bi štete kao i da je došlo do curenja ampule.Krajnja opcija je da stavim adapter na 88gr boce koje možeš kupiti svuda ali opet su jednokratne.

goxy said:
@Maggicni imam pitanje da li taj deo sa ekscentrom dolazi sa nekim atestom?Koliki pritisak izdržava blok i ostali delovi CP2 i na koliko bi ih punio vazduhom?Šta ako bocu tog naknadno kupljenog dela napuniš vazduhom na 200bar i reducira ili regulator otkaže i u blok CP2 naglo dodje do promene pritiska na 200bar?Da li će blok izdržati?
Ova pitanja su realna i verovatnoća da će se to desiti je minimalna,ali pitanja su na mestu.
Sve što sam napisao je moje lično mišljenje i pisano je iz najbolje namere.Uglavnom svi uvidimo da ono što je neko malo iskusniji pisao na kraju ima smisla.To uvidimo na teži način gde potrošimo nešto novca misleći da ćemo uštedeti i dobiti neku stvar koja radi posao,ali na kraju uglavnom budemo nezadovoljni i shvatimo da ono što je neko tamo smisleno pisao ipak bolja opcija i da inicijalna ušteda su u suštini bačene pare.Ponavljam neka svako radi onako kako misli i čini ono što ga čini srećnim.
Nemam nameru da punim ništa na 200 bara iako bi boca i ventil bili predvidjeni za te pritiske nego isključivo želim veću zapreminu boce da bih imao veću rezervu gasa tako da iako neka gumica strada bilo bi isto kao i da je ampula od 12gr u pušci.

Da podelim neka iskustva i saznanja.

CO2 na sobnoj temperaturi je na 55 bara i ima svojstvo samoregulacije (u sudu deo bude u tečnoj, deo u gasnoj fazi) do nekog nivoa napunjenosti. Protok nije isti kod 12g ili 88g ampule, kod veće je naravno veći. Isto bi bilo sa nekim većim CO2 rezervoarom. Viđao sam da su na Hammerli 850 stavljali te veće CO2 boce (~300-400 cm3) i sa njima su imali par stotina korisnih hitaca. To je bilo popularno u toplijim krajevima, Kalifornija, Italija, a zimi koriste HPA.

HPA konverzija koja ima sličan energetski potencijal kao 88g ampula je na 75 bara (zbog različite gustine CO2 i vazduha). HPA adapter-regulator ima dva sigurnosna (burst) diska (na različitim pritiscima) koji sprečavaju problem ako "nešto popusti" odn. ako se puni na više od atesta.

HPA regulator sa bocom košta recimo 50-100 EUR, još 30 EUR za Z adapter, još par desetina za prepravke postojećeg CO2 cilindra i evo PCP puške. (CP2 nije puška nego pištolj sa kundakom.)

Ne znam da se neko zaustavio na ovakim projektima, uvek se ide napred. Ali pošto se najbolje uči na sopstvenim greškama, svako treba da prođe ovu školu.

zuxbg said:
Da podelim neka iskustva i saznanja.

CO2 na sobnoj temperaturi je na 55 bara i ima svojstvo samoregulacije (u sudu deo bude u tečnoj, deo u gasnoj fazi) do nekog nivoa napunjenosti. Protok nije isti kod 12g ili 88g ampule, kod veće je naravno veći. Isto bi bilo sa nekim većim CO2 rezervoarom. Viđao sam da su na Hammerli 850 stavljali te veće CO2 boce (~300-400 cm3) i sa njima su imali par stotina korisnih hitaca. To je bilo popularno u toplijim krajevima, Kalifornija, Italija, a zimi koriste HPA.

HPA konverzija koja ima sličan energetski potencijal kao 88g ampula je na 75 bara (zbog različite gustine CO2 i vazduha). HPA adapter-regulator ima dva sigurnosna (burst) diska (na različitim pritiscima) koji sprečavaju problem ako "nešto popusti" odn. ako se puni na više od atesta.

HPA regulator sa bocom košta recimo 50-100 EUR, još 30 EUR za Z adapter, još par desetina za prepravke postojećeg CO2 cilindra i evo PCP puške. (CP2 nije puška nego pištolj sa kundakom.)

Ne znam da se neko zaustavio na ovakim projektima, uvek se ide napred. Ali pošto se najbolje uči na sopstvenim greškama, svako treba da prođe ovu školu.
Zaista puno korisnih informacija i ja se zahvaljujem na tome ali ipak neću prepravljati pušku na PCP nego ću je ostaviti da bude co2 baš zbog nižih pritisaka.Artemis cp2 jeste puška i jeste pištolj jer ima izmenjivu cev i demontažni kundak, dakle kada želite pušku montirate dugačku puščanu cev i kundak a kada želite pištolj skidate dugačku cev i montirate kratku a takodje možete skinuti i kundak.

Attachments

• IMG-52f48af39b27d8693fc904843761f4eb-V.jpg
    IMG-52f48af39b27d8693fc904843761f4eb-V.jpg
    220.2 KB · Views: 621
Iz mog dosadašnjeg iskustva vezano za ovakve projekte, ljudi kažu svoju zamisao, pitaju za mišljenje više puta i na više strana, na kraju im se ne svidi odgovor , pa urade kako su zamislili, i onda se desi sledeće, ili priznaju da su se zeznuli i da je koštalo više nego da urade po savetima, a nisu dobili sta su hteli, ili nestanu sa foruma...
Tako da, uradi kako reče kolega iznad, kako si zamislio...

Ne mogu da se ne složim sa manetom. Iz mog iskustva, tako je i uživo, većina traži alibi i potvrdu svog mišljenja. Kada im odgovoriš drugačije, mogu da resetuju temu i vrate sve na početak ili da se naljute i da odu kod drugog savetodavca (nekog ko će da podilazi i sarađujeće).

Srba je u toj jednoj rečenici sažeo puno psihologije... ako ništa drugo, ja sam iz ove teme dosta naučio :)

Ja sam radio nesto slicno , ima tema qb 78 , bas sam mnogo prepravki napravio , ipak co2 je nestabilan ( podlozan promenama pritiska na razlicitim temperaturama) I po meni je najbolje ako neko zeli prilagodjavati neku pucu da u startu krene sa pcp tu je jednacina sa mnogo manje nepoznatih ...

skorpio said:
Ja sam radio nesto slicno , ima tema qb 78 , bas sam mnogo prepravki napravio , ipak co2 je nestabilan ( podlozan promenama pritiska na razlicitim temperaturama) I po meni je najbolje ako neko zeli prilagodjavati neku pucu da u startu krene sa pcp tu je jednacina sa mnogo manje nepoznatih ...
Suštinski ja bih primarno da povećam rezervu gasa i nije mi cilj nikakva dalja prepravka sem možda kupovina doptera ukoliko ga nadjem za meni prihvatljivu cenu.Možda sam i trebao da krenem sa pcp ali ovo je ono čime raspolažem i savet kupi drugu pušku imam i kod kuće.😁Što se mene tiče ja ću svakako uzeti sebi pušku sa oprugom jer za mene opruga nema alternativu sem baruta ali prvo da rešimo tekuće stvari.Cenio bih ako neko ima info. gde se mogu nabaviti aluminijumske boce zapremine 300ml, naravno one uže a duže i da li kod nas postoji izvor z blokova i ventila za bocu?

Nagard said:
Dok su me lupali slicni tripovi, uzeo sam jednu...
https://www.sodapower.rs/product/co2-cilindar

Gledao sam ih već ali nisam našao dimenzije, ako može da stane dužinom do prigušivača odlična opcija.Nazvaću ih ovih dana da čujem koja je dimenzija.

Da ja tebi pozajmim bocu, da ne trosis pare, a da imas na osnovu cega da budzis...
Ima gasa tako da, radis na sopstvenu odgovornost....

Nagard said:
Da ja tebi pozajmim bocu, da ne trosis pare, a da imas na osnovu cega da budzis...
Ima gasa tako da, radis na sopstvenu odgovornost....

To bilo drugarski da nema dalje a odgovornost je naravno moja.Ja ti vratim ili platim bocu ukoliko nešto uradim ili ne uradim sa njom.

Users who are viewing this thread

Back