AGS HFT 2026 turnir Bukova jaruga, 11. oktobar - prijave

Joca

Administrator
Staff member
Dragi prijatelji,
kao što smo več najavili, u nedelju 11. oktobra, organizujemo Hunter Field Target turnir (HFT) na strelištu Bukova jaruga kod Nemanje.
Turnir počinje u 10.00 sati, a skup takmičara je planiran od 9.00 sati.
Pre početka turnira biče održan karatak brifing, a onda - pravac staza.
Možete početi da se prijavljujete u komentarima.

Ja nažalost neću biti u Srbiji tokom ova dva turnira, ali bih voleo da predložim jednu ideju koju sam već spomenuo Nemanji.

Mislim da bi bilo odlično da kod Nemanje u Bukovoj Jarugi osmislimo neku stalnu postavku sa nekoliko FT/HFT meta. Ne mora to da bude kompletna takmičarska staza, već nekoliko različitih meta postavljenih na dozvoljenim i smislenim distancama, sa različitim veličinama kill zona. ( dozvoljenim za te distance)

Tako bismo i mi mogli redovno da treniramo, ali bi još važnije bilo da ljudi koji nikada nisu probali FT ili HFT mogu da vide kako te discipline zapravo izgledaju, da probaju različite mete, distance i položaje i možda se zainteresuju da nam se kasnije pridruže na takmičenjima.

Bukova Jaruga nam je praktično jedino strelište koje je svima nama manje više blizu i dostupno, a po meni ima ogroman potencijal za mnogo više sadržaja kada je vazdušno oružje u pitanju. Bilo bi lepo da vremenom napravimo mesto gde možemo ne samo da upucavamo puške i gađamo papir, već i da treniramo različite discipline i upoznajemo nove ljude sa njima.

Mislim da bi nekoliko stalno postavljenih FT/HFT meta bio odličan početak, a kasnije, ako se pokaže interesovanje, uvek može da se proširuje i unapređuje.

A i to bi bio još jedan razlog za okupljanje i druženje na našem omiljenom strelištu!

Uživajte i za mene i mnogo mi je žao što neću moći da dodjem jer sam taman spremio i opremio moj 9015 za Hft... 😉

Last edited:
Nije loša ideja da se zbog bezbednosti, na stazama za br postave mete za hft/ft. Tako bi čak i mi iz br-a mogli pucati po gvožđiju kad nam dosadi pucati po papiru. Praktično sve br staze mogu imati nekoliko ft meta. Jedino ih neko ujutro i uveče mora postaviti/skloniti da ne dobiju noge.

Ovaj SetUp je možda malo veći kompromis, ali zbog uskog placa, ne verujem da je bezbedno da hft/ft strelište bude u donjem delu placa.

P S.

Ne znam pravila o snazi koju meta izdržava (4.5mm 16j) .. ali treba računati i na to da će se ndći neko pametan sa većim kalibrom snagom ko će "probati" metu. I naravno kad je uništi, napraviti se lud.

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

Samo bih se nadovezao na Jocin post, posto velika vecina nas nema iskustva sa hft takmicenjima i svi smo pocetnici u tome pozivam i neiskusne strelce da se oprobaju u disciplini i da svi zajedno ucimo. Disciplina je jako zanimljiva i sto je jako bitno ne zahteva skupe optike i vrhunske puske. Najveci znacaj u pucanju ima sam strelac tako da oprema nije od prevelikog znacaja.
Optika je pozeljna sa manjim uvecanjima i apsolutno nista ne znaci ako se ima optika od 1000e+.
Sto se tice puske svaka puska je dovoljno dobra ukoliko zadovolja ogranicenje snage od 16.3J bilo da je springerica ili pcp
Sto se kalibra puske tice dozvoljen je svaki kalibar.
Jos da dodam da pre pocetka takmicenja bice postavljen i zero range gde ce strelci moci da provere svoju opremu i utvrde svoje holdovere.

@mossi , plac je zapravo dosta veći nego što možda deluje na prvi pogled. Nisam ni mislio da se FT/HFT mete postavljaju u pravcu gde se puca benchrest, baš iz razloga koji si naveo. Pre ili kasnije bi se sigurno našao neko sa jačom puškom da „proba“ metu i vrlo brzo bi od nje ostalo malo toga.

Postoji deo placa gde može lepo da se odvoji prostor samo za FT/HFT, sa metama raspoređenim na različitim daljinama do 50 m. Tako bi taj deo bio potpuno odvojen od BR staza i namenjen isključivo za FT/HFT mete i vežbanje. Mislim da za to stvarno ima dovoljno prostora i da bi bilo odlično da postoji jedna takva stalna postavka.

@Bull , apsolutno se slažem. Upravo je jedna od lepših stvari kod HFT-a to što za početak stvarno nije potrebna nikakva svemirska oprema. Dovoljna je precizna puška koja zadovoljava ograničenje snage i pristojna optika, recimo do 10x uvećanja, i već može sasvim lepo da se trenira i uživa.

Postaviš nekoliko meta na poznate distance, upucaš pušku na svoju odabranu zero distancu, proveriš holdovere i kreneš da vežbaš. Mnogo više dolaze do izražaja procena distance, poznavanje putanje dijabole i sam strelac. U tom smislu HFT je dosta manje zavisan od specijalizovane i skupe opreme nego FT.

Pozdrav narode, hteo bih da se prijavim, uglavnom radi druzenja, a sta pogodim, pogodio sam.

Kral N-05 s springer, 4.5mm

Da li je potrebno jos nesto od informacija, uplate unapred i slicno? Takodje ako bi jos neko isao iz pravca Novog Sada i okoline, mogu ga pokupiti.

Users who are viewing this thread

Back