Ko me malo bolje poznaje, zna da sam itekako idalje opaki zaljubljenik u dobre springerice.
Volim ja PCP, uživam u preciznosti i mogućnostima modernih vazdušnih pušaka, ali kvalitetna springerica je za mene oduvek bila nešto posebno. Mehanika koju osećaš pri svakom zapinjanju i hicu, karakter puške, trzaj koji moraš da naučiš i činjenica da dobar rezultat moraš da zaslužiš. Upravo zbog toga će springerice kod mene verovatno uvek imati posebno mesto.
Još od kada sam nabavio svoje Weihrauch HW77 i HW97, postojala je jedna puška koju sam jednostavno morao jednog dana da dodam toj priči.
Air Arms TX200 MkIIII.
Godinama sam je gledao, čitao o njoj, pratio iskustva vlasnika, rezultate sa FT i HFT takmičenja i čekao da se pojavi pravi primerak.
Za mene su HW77, HW97 i TX200 oduvek predstavljali tri legendarne podlamače. Imao sam Nemce, ali nisam mogao da kažem da je priča završena dok im se ne pridruži i Englez.
I konačno je tu.
Ukazala mi se odlična prilika preko jednog dobrog druga, a uz pomoć još nekoliko prijatelja uspeo sam da realizujem nešto što sam želeo bukvalno godinama. Hvala im svima jer znaju koliko mi je značilo da baš TX konačno završi kod mene.
Moj primerak je Air Arms TX200 MkIII u .177 kalibru, 16 J, sa prelepim bukovim kundakom.
Na njoj je trenutno Sightron S Tac 4 20x50 FFP.
Prvi utisci su stvarno fenomenalni. Kvalitet izrade, mehanika, osećaj prilikom zapinjanja, balans, okidanje i način na koji se puška ponaša pri hicu. Posle nekoliko dijabola jednostavno je spustiš, pogledaš i bude ti jasno zbog čega TX200 već toliko dugo ima reputaciju koju ima.
Još nisam seo da ozbiljno pucam grupe, merim, biram dijabolu i izvlačim maksimum iz nje. Za to će tek doći vreme.
A onda, naravno, počinje ono moje.
Bilo bi potpuno nenormalno očekivati od mene da jednu ovakvu springericu ostavim fabričku i samo pucam.
Planiram TBT Short Stroke kit, kompletno sređivanje i poliranje unutrašnjosti kao što sam već radio na svojim Weihrauch puškama, a vrlo verovatno i olakšani klip. Posle toga ćemo videti šta mi još padne na pamet.
Želim da je rastavim, upoznam do poslednjeg šrafa, razumem kako radi, podesim je po svom ukusu i vremenom napravim najbolji TX200 koji svojim rukama mogu da napravim.
Meni je upravo to pola ovog hobija.
Nije poenta samo kupiti vrhunsku pušku. Meni je ogromno zadovoljstvo da je rastavim, razumem njenu mehaniku, eksperimentišem, menjam, podešavam, ponovo sastavim, a onda sednem iza nje i vidim šta smo zajedno napravili.
Tako da je ovo tek početak priče sa TX200. Biće rastavljanja, delova, tuninga, testiranja, grupa, meta i verovatno poprilično psovanja dok ne bude tačno onakva kakvu sam zamislio.
Ali za sada samo uživam u činjenici da je posle toliko godina čekanja konačno tu.
HW77. HW97. TX200 MkIII.
Tri puške koje su za mene obeležile svet vrhunskih podlamača i tri springerice koje sam godinama želeo jednu pored druge.
Sad konačno mogu da kažem da je trojka kompletna.