Air Arms Tx200

Ko me malo bolje poznaje, zna da sam itekako idalje opaki zaljubljenik u dobre springerice. 😉

Volim ja PCP, uživam u preciznosti i mogućnostima modernih vazdušnih pušaka, ali kvalitetna springerica je za mene oduvek bila nešto posebno. Mehanika koju osećaš pri svakom zapinjanju i hicu, karakter puške, trzaj koji moraš da naučiš i činjenica da dobar rezultat moraš da zaslužiš. Upravo zbog toga će springerice kod mene verovatno uvek imati posebno mesto.

Još od kada sam nabavio svoje Weihrauch HW77 i HW97, postojala je jedna puška koju sam jednostavno morao jednog dana da dodam toj priči.

Air Arms TX200 MkIIII.

Godinama sam je gledao, čitao o njoj, pratio iskustva vlasnika, rezultate sa FT i HFT takmičenja i čekao da se pojavi pravi primerak.

Za mene su HW77, HW97 i TX200 oduvek predstavljali tri legendarne podlamače. Imao sam Nemce, ali nisam mogao da kažem da je priča završena dok im se ne pridruži i Englez.

I konačno je tu.

Ukazala mi se odlična prilika preko jednog dobrog druga, a uz pomoć još nekoliko prijatelja uspeo sam da realizujem nešto što sam želeo bukvalno godinama. Hvala im svima jer znaju koliko mi je značilo da baš TX konačno završi kod mene.

Moj primerak je Air Arms TX200 MkIII u .177 kalibru, 16 J, sa prelepim bukovim kundakom.

Na njoj je trenutno Sightron S Tac 4 20x50 FFP.

Prvi utisci su stvarno fenomenalni. Kvalitet izrade, mehanika, osećaj prilikom zapinjanja, balans, okidanje i način na koji se puška ponaša pri hicu. Posle nekoliko dijabola jednostavno je spustiš, pogledaš i bude ti jasno zbog čega TX200 već toliko dugo ima reputaciju koju ima.

Još nisam seo da ozbiljno pucam grupe, merim, biram dijabolu i izvlačim maksimum iz nje. Za to će tek doći vreme.

A onda, naravno, počinje ono moje.

Bilo bi potpuno nenormalno očekivati od mene da jednu ovakvu springericu ostavim fabričku i samo pucam.

Planiram TBT Short Stroke kit, kompletno sređivanje i poliranje unutrašnjosti kao što sam već radio na svojim Weihrauch puškama, a vrlo verovatno i olakšani klip. Posle toga ćemo videti šta mi još padne na pamet.

Želim da je rastavim, upoznam do poslednjeg šrafa, razumem kako radi, podesim je po svom ukusu i vremenom napravim najbolji TX200 koji svojim rukama mogu da napravim.

Meni je upravo to pola ovog hobija.

Nije poenta samo kupiti vrhunsku pušku. Meni je ogromno zadovoljstvo da je rastavim, razumem njenu mehaniku, eksperimentišem, menjam, podešavam, ponovo sastavim, a onda sednem iza nje i vidim šta smo zajedno napravili.

Tako da je ovo tek početak priče sa TX200. Biće rastavljanja, delova, tuninga, testiranja, grupa, meta i verovatno poprilično psovanja dok ne bude tačno onakva kakvu sam zamislio.

Ali za sada samo uživam u činjenici da je posle toliko godina čekanja konačno tu.

HW77. HW97. TX200 MkIII.

Tri puške koje su za mene obeležile svet vrhunskih podlamača i tri springerice koje sam godinama želeo jednu pored druge.

Sad konačno mogu da kažem da je trojka kompletna.

Attachments

• IMG_8796.jpeg
    IMG_8796.jpeg
    418.3 KB · Views: 22
  • IMG_8790.jpeg
    IMG_8790.jpeg
    426.6 KB · Views: 23
  • IMG_8794.jpeg
    IMG_8794.jpeg
    358.4 KB · Views: 23
  • IMG_8793.jpeg
    IMG_8793.jpeg
    430.6 KB · Views: 22
  • IMG_8792.jpeg
    IMG_8792.jpeg
    350.1 KB · Views: 21
  • IMG_8791.jpeg
    IMG_8791.jpeg
    352.7 KB · Views: 20
Lep dodatak kolekciji !
Zanima me direktno poredjenje izmedju HW i AA podlamaca, narocito ako su sve u istom kalibru, pa se nadam da ces objaviti utiske kad stignes da ih uporedis.

P.S
Da bi bilo fer poredjenje, i kad od HW vec imas 77 i 97, moraces da nabavis AA Pro-Sport ;-)

Hvala puno, @Webley & Scott ! Prvom prilikom, čim sve bude spremno, napraviću direktno poređenje.

Samo, da bi poređenje bilo stvarno fer, prvo moram kompletno da rasklopim i sredim TX-a, ubacim TBT Short Stroke kit i uradim sve ostalo što sam zamislio. Trenutno HW97 i HW77 imaju dosta kraći i mirniji shoot cycle, bez vibracija i onog twang-a koji TX još uvek ima u fabričkom stanju, tako da sada baš i ne bi bilo pošteno porediti ih.

Ali mislim da TX ima fenomenalan potencijal i da će, kada ga kompletno sredim i podesim po svom ukusu, biti baš ozbiljna platforma. Jedva čekam da vidim dokle mogu da ga dovedem.

A što se Pro Sporta tiče… u onom orahovom kundaku mi je bukvalno neostvarena želja. Jednog dana će i on morati u kolekciju, ali kako bi to nabavio nemam pojma 🤣👍🏼

Nece ti trebati puno posla na TX200, jer je klip vec narezan sa delrin prstenom sto je vrlo retka pojava u fabrickim izdanjima (osim Walther LGV/LGU) pa je prakticno veliki deo tjuniranja vec odradjen. Nema dodira izmedju metalnih povrsina, a dizajn klipne sipke dozvoljava slobodnu rotaciju klipa kroz cilindar. (nije ni cudo sto je skuplja od Weihraucha)

Samo ti treba delrin vodjica i odgovarajuca duzina opruge, da ne preteras sa snagom.

CD okidac ces mozda morati da stelujes.

@Webley & Scott
Da, upravo zbog svega toga i kažem da mi TX deluje kao veoma dobra platforma i to me baš raduje. Već kada je rasklopiš vidi se da su neki detalji ozbiljnije i skuplje rešeni nego na mojim Weihrauch puškama.

Što se CD okidača tiče, to je bila prva stvar koja me je iznenadila. Kada sam je dobio praktično nisam imao definisano drugo koleno. Povlačiš, povlačiš i u jednom trenutku samo opali. To mi se uopšte nije dopalo jer sam navikao na vrlo jasan zid na Rekordu. Rasklopio sam ga, malo se igrao sa šrafovima i podešavanjem i uspeo da ga namestim baš kako volim. Sada lepo dođem do drugog kolena, imam jasan zid i onda samo još malo pritiska i opali. Sada mi je odličan. Ali mu poliranje ne gine...

Setback okidač mi se posebno sviđa. Voleo bih da ga imam na svakom Weihrauchu, a naročito na HW98. Na njemu mi položaj fabričkog okidača nikako ne odgovara i setback bi mu po meni baš legao.

Što više upoznajem TX, sve mi je draže što sam je uzeo. Sada definitivno razumem sav hype oko nje i zašto ih toliko ljudi koristi na takmičenjima i zašto su kroz godine bile toliko uspešne. I ovakva fabrička je fenomenalna, samo ja hoću da je dovedem do toga da spolja izgleda potpuno fabrički, a da se iznutra i pri hicu ponaša tačno onako kako sam je zamislio u glavi.

Što se snage tiče, tu nemam nikakvu želju da jurim maksimum. Voleo bih da ostane oko 16 J ili čak malo ispod. Na HW77 sam jedno vreme imao oko 20 J i, iako je bila veoma precizna, jednostavno mi se nije dopadalo kako se puška ponaša na toj snazi. Spustio sam je na nekih 14,5 do 15 J i mnogo mi se više dopada.

Meni je kod ovakve springerice mnogo važnije da bude mirna, konzistentna i precizna, sa što kraćim i lepšim ciklusom opaljenja. Snaga mi je tu najmanje bitna.

Ako te zanima istorijat TX200 izguglaj Ken Turnerovu ulogu u njenom nastanku, kao i njegov rad za Venom, cuvenu tjuning kucu.
A samim tim i nastanak Venom Mach okidaca, koji je pretocen u masovnu proizvodnju kroz CD okidac na AA puskama, ukljucujuci tvoju TX200.

[mention]Webley & Scott [/mention] Naravno da me zanima. Sad si mi zadao domaći zadatak, moraću ozbiljno da istražim.
Hvala ti na ovom istorijskom osvrtu i na nesebičnom deljenju znanja. Mnogo znači.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Users who are viewing this thread

Back