Anschutz 335

prlejovanovic67 said:
Hvala puno na dobrim idejama. Da bi se relizovala bilo koja od ovih ideja, dolazimo do istog zaključka, potreban je majstor. Metalostrugar, mašinbravar ili tome slično. Ja nažalost, niti imam alat potreban za taj rad, niti se razumem u to. Nisam, doduše, kontaktirao ni jednog do sada ali neko od njih će to sigurno fino rešiti.
Nisam mislio nista lose , nego to je nesto u meni sto me uvek juri da sam resim neki problem .
Ovo me je malo zagolicalo i mislim da sam pronasao solidno resenje uz malo alata i malo vestine moze doci do solidnog proizvoda.
Uostalom mozda ce nekom i posluziti.

Ma nisam ja ni shvatio ,,kao nešto loše"! Samo sam hteo da kažem da sam laik za rad sa metalom. Mogu nešto osnovno, tipa šmirglanje ... ili nešto slično. ALli da napravim nešto ovako, radije ću potražiti majstora da bi to lepo izgledalo. Sa drvetom je već drugačije. Tu već mogu nešto amaterski da uradim. Ali metal ...? U svakom slučaju, hvala tebi na ideji, uvek može da posluži.

Za čaure sam pirtao jer se kod mene nalazi jedna vp 335 koja ,,plače" za sredjivanjem. Pokušavam da je kupim ali biće veoma teško, možda i nemoguće. Čaure su joj preko potrebne pa sam za sada samo hteo da se samo informišem za slučaj da se desi nemoguće - a to je da je kupim.

Ja u principu nikad ne cistim cev iznutra jer za razliku od vatrenog oruzija, gde eksplozivni gasovi mogu da ostete metal, kod VP to se nece desiti pa retko kada ocistim.

Sta vi mislite o tome ? Ima li potrebe za ciscenjem?

PS
Ovaj mulj sam izvukao iz cevi jutros, kao da nikada za 50 godina, jedan put nije ocisceno..
7 krpica sam provukao.

Attachments

• IMG-20230309-WA0006.jpg
    IMG-20230309-WA0006.jpg
    92.2 KB · Views: 409
Webley & Scott said:
Ja u principu nikad ne cistim cev iznutra jer za razliku od vatrenog oruzija, gde eksplozivni gasovi mogu da ostete metal, kod VP to se nece desiti pa retko kada ocistim.

Sta vi mislite o tome ? Ima li potrebe za ciscenjem?

PS
Ovaj mulj sam izvukao iz cevi jutros, kao da nikada za 50 godina, jedan put nije ocisceno..
7 krpica sam provukao.
Ne znam, ja imam neko mishljenje da cev povremeno ipak treba da se ocisti.
Ipak je ta prljavstina dokaz da postoje neke naslage u unutrashnjosti cevi , koje se (mozda) mogu odraziti na preciznost.

Da ne kačim sliku prve krpice natopljene Balistolom iz Zastavine cevi posle ko zna koliko hiljada dijabola. Ima 14000 posle servisa i mislim da je nisam od tada čistio. Druga sa Balistolom je bila skoro čista a već druga suva je bila potpuno čista.

Mislim da b ipak trebalo po nekada očistiti. Ova tema me potsetila da to uradim.

Meni se dobro pokazala mala krpica natopljena balistolom i ona plastika za 3d stampače :) taman je dovoljno tvrda da može da se progura kroz cev i dovoljno mekana da ne grebe cev :)

Sent from my Pixel 6 Pro using Tapatalk

Ja sam jedno vreme funkcionisao motom: Ispravnu pusku obavezno popravljati sve dok se ne pokvari ! :)
Pa sam redovno cistio cev sve dok nisam primetio da je puska ustvari preciznija kad ima malo naslaga u njoj. E dal je to olovo ili grafit ili sta vec koriste kao lubrikaciju, I od tad cev vise ne cistim dok ne opadne preciznost.
Mozda I po 10,000 dijabola.
Ali kad sam video nasta je ovo jutros licelo, zaprepastio sam se!

Ja koristim ove filcane čepove (vunene). Našpricam u cev malo Balistol i ispalim 4 - 5 čepa. Vodim se devizom: Ako ne šteti - može da kortisti!

Attachments

• IMG_20230310_220655.jpg
    IMG_20230310_220655.jpg
    162.1 KB · Views: 339
  • IMG_20230310_220635.jpg
    IMG_20230310_220635.jpg
    263.7 KB · Views: 339
Proizvođači najkupljih i najkvalitetnijih takmičarskih pušaka su saglasni u jednom: cev se nikada ne čisti bilo kakvim tečnostima (ulja, odmašćivači, drnč...), već isključivo suvom krpicom za čišćenje, ili korišćenjem čepića koji se ispale iz cevi.
Još nešto: ako je puška precizna, nema potrebe bilo šta čistiti. Čišćenje eventulano može pomoći ako se pojave odstupanja u preciznosti. Meni su ovako savetovali naši stručnjaci za vazdušno oružje, a isto savetuju i stručnjaci po svetu i ja tako radim.
Možda može i drugačije, to ne znam, ali ja se držim onoga što je provereno u takmičarskoj praksi, gde je preciznost najviši imperativ.

Više puta prežvakana tema, ali džabe, imamo više primera evropskih i svetskih šampiona koji u zivotu nisu očistili cev, pa su i dalje šampioni. Dakle, ako se koriste kvalitetne dijabole, apsolutno nema potreba čistiti cev, a ni slučajno sa bilo kakvim uljima i hemijom.

Poslato sa MAR-LX1A pomoću Tapatoka

Naleteo sam na sajmu na ovaj stari Ansuc diopter, pravi antikvitet, model 6702 pa sam morao da ga pazarim iako bi sa 335 u originalu trebalo da ide 6800, ali nadji ga ako mozes..

Nikad nisam koristio diopter ali kad sam vec u svom strelicarskom razvoju preskocio 10m sa diopterom, krajnje je vreme da to kompletiram !

Interesantno mi je da osim dve fiksne blende obelezene sa 11 I 12 (sta to uopste znaci?) Ima I jedna sa rotirajucim diskom I 6 razlicitih otvora u njoj, obelezena Parker Hale, England ali kao da je za Ansuc pravljena.

Attachments

• 20230314_150422_copy_756x1008.jpg
    20230314_150422_copy_756x1008.jpg
    147.6 KB · Views: 257
Hvala Mane !

U nedostatku originala primoran sam na kreativnost...

Zljebovi na sanduku su 9-11mm isti kao na diopteru, a i prednji nisan pasuje.
Pa necu ja na Olimpijadu ! :) Meni je to samo razonoda

Malo statistike, daljina 10m, 3 dijabole, merena je prosečna brzina 3 ispaljene dijabole i prosečna jačina vp. Aplikacija za merenje je Chrono Connect Mobile.

- RWS Training 0,53 g ------ ------152m/s - 7,6J;
- Sport S Hunting 0,50g ----- -----150m/s - 7,4J
- Sport S Field target 0,50g ------- 153m/s - 7,6J
- Sport S Hunting expanzion 0,55g - 148m/s - 7,1J
- JSB Exact Expres 0,51g- ---------153m/s - 6,0J

Prosečna brzina koju ostvaruje vp sa ovim dijabolama je 151m/s, a prosečna jačina je 7,1J.

Danas nisam imao vremena da upoređujem preciznost jer sam pucao iz 4 vp i podatke ću ,,okačiti"na njihovo mesto. Drugom prilikom ću uporediti preciznost i grupisanje pogodaka. Izvinjavam se ako je nekom ovo dosadno ali cilj mi je bio da uporedim dobijene podatke mojih vp sa njihovim fabričkim podacima i tako saznam nešto više o njihovim oprugama, dihtunzima a i samim dijabolama.

Anschutz je pozajmljen od rodjaka i nije baš u reprezentativnom stanju. Kaže da mu je neki momak koji radi u Zastavi remontovao vp, ali meni to nekako ne pije vodu. Ja nisam nikada ranije pucao iz te puške, ali čini mi se da mora da daje bolje parametre od SLavie 631 lux, a to ovde nije slučaj.

Puska je sredjena iznutra, mada za sada nisam dirao okidac, sto cu morati uskoro da namestim (ali mi je frka da nesto ne zeznem pa necu da zurim dok ne ispucam pola pakovanja dijabola I iskusim kako sve to funkcionise)
Uradicu hladan brun samo na par izgrebanih mesta I kundak u medjuvremenu, ali necu da preterujem i pravim od babe devojku, pa nek nosi po neki oziljak kao I vlasnik joj, kad smo vec vrsnjaci. .

Kroz garazu, sa 12ak mtr naslonjen na stolicu samo da vidim kako grupise na prvoj probi. Rekao bih da je OK, jer obicno koristim optiku pa mi je smetao odsjaj sa belog papira.

Morace to na braon kartonu kako to obicno radim.

Attachments

• 20230328_125658_copy_1008x756.jpg
    20230328_125658_copy_1008x756.jpg
    149.7 KB · Views: 100

Users who are viewing this thread

Back