Imam Artemis CP2 već skoro godinu dana, pa je došao red i na budženje.
Ne računajući razne 3D štampane dodatke, skupio sam delove (i hrabrost) da izvršim CO2-PCP konverziju ove puškice.
Glavni delovi za ovu konverziju su.
1. Boca od 0,3 L , max pritiska 4500 psi (oko 300 bar), nabavljena preko Aliexpress-a
2. Regulacioni ventil, izlaznog pritiska 1200 psi (oko 80 bar), takodje Aliexpress
3. Adapter za Artemis CP2 (Diana Chaser). Ovaj adapter ulazi u cev gde inače ide CO2 ampula, i šrafi se za postojeći ventil u pušci (videti
). Sticajem srećnih okolnosti, proveo sam 3 meseca u USA, pa sam ovaj adapter nabavio od tipa koji pravi ovaj i slične adaptere (
https://www.froggysairguns.com/product-page/chaser-drop-block-for-hpa).
Ceo sklop izgleda ovako:
View attachment 19820
Cela puškica izgleda ovako:
View attachment 19821
Tu su još i obujmica koja povezuje cev i bocu, kao i dodatak za kundak (povišena obrazina), sve 3D štampa.
Da objasnim moj izbor komponenti:
- Boca je 0,3 litra, dovoljna da mogu da je napumpam ručno, pumpanje traje 1-2 sata (po 20-tak pumpanja, pa odmor i razonoda)
- Regulacioni ventil daje 1200psi na izlazu. Ovaj izlazni pritisak sam izabrao na osnovu preporuka sa net-a, za ovu puškicu. Idu Ameri i na više (do 1800 psi), na modelima Crosman 2240 i sličnim (naravno kalibar 5,5), ali ih ne uzimam za ozbiljno, kod njih je uvek što veći kalibar, probojna moć, brzina. Pritisak od 1200psi je "sigurna zona" koju dihtunzi i puška mogu bez problema da podnesu.
Da vidimo šta je dobijeno ovom konverzijom:
- Nema više CO2 ampula
- Brzina na ustima cevi (Sport S field target dijabole) je oko 230m/s
- Preciznost je poboljšana, kao i broj ispaljenih dijabola sa jednim punjenjem. Pucao sam 25.03. u Bukovoj Jaruzi, sa jakim vetrom i niskom temperaturom (kolega Bereta i ja smo se smrzli), pa nisam uspeo da ispucam do ispod regulisanog pritiska, ali cenim da je bilo 100-nak dijabola. Sledećeg lepog vikenda, ako bude lepo vreme, proveriću preciznost i shot count.
View attachment 19822
- Osmeh od uva do uva
- Rupa u novčaniku od nekih 120$. Da li se isplati? Pa naravno, zadovoljstvo nema cenu.