Artemis CP2

Novi setup... CV Life 4-16×44.

Dodan dio na kundak da se može obraz lijepo nasloniti,iskoristio komade forexa što sam imao.
749746eeeb7f6c6aad5d7b9e98714314.jpg
5cf5f4088fe9db81ce9a43ae617ddf23.jpg

Imam Artemis CP2 već skoro godinu dana, pa je došao red i na budženje.
Ne računajući razne 3D štampane dodatke, skupio sam delove (i hrabrost) da izvršim CO2-PCP konverziju ove puškice.
Glavni delovi za ovu konverziju su.
1. Boca od 0,3 L , max pritiska 4500 psi (oko 300 bar), nabavljena preko Aliexpress-a
2. Regulacioni ventil, izlaznog pritiska 1200 psi (oko 80 bar), takodje Aliexpress
3. Adapter za Artemis CP2 (Diana Chaser). Ovaj adapter ulazi u cev gde inače ide CO2 ampula, i šrafi se za postojeći ventil u pušci (videti
). Sticajem srećnih okolnosti, proveo sam 3 meseca u USA, pa sam ovaj adapter nabavio od tipa koji pravi ovaj i slične adaptere (https://www.froggysairguns.com/product-page/chaser-drop-block-for-hpa).
Ceo sklop izgleda ovako:

20250223_111230.jpg

Cela puškica izgleda ovako:

20250407_130731.jpg

Tu su još i obujmica koja povezuje cev i bocu, kao i dodatak za kundak (povišena obrazina), sve 3D štampa.
Da objasnim moj izbor komponenti:

- Boca je 0,3 litra, dovoljna da mogu da je napumpam ručno, pumpanje traje 1-2 sata (po 20-tak pumpanja, pa odmor i razonoda)
- Regulacioni ventil daje 1200psi na izlazu. Ovaj izlazni pritisak sam izabrao na osnovu preporuka sa net-a, za ovu puškicu. Idu Ameri i na više (do 1800 psi), na modelima Crosman 2240 i sličnim (naravno kalibar 5,5), ali ih ne uzimam za ozbiljno, kod njih je uvek što veći kalibar, probojna moć, brzina. Pritisak od 1200psi je "sigurna zona" koju dihtunzi i puška mogu bez problema da podnesu.

Da vidimo šta je dobijeno ovom konverzijom:

- Nema više CO2 ampula
- Brzina na ustima cevi (Sport S field target dijabole) je oko 230m/s
- Preciznost je poboljšana, kao i broj ispaljenih dijabola sa jednim punjenjem. Pucao sam 25.03. u Bukovoj Jaruzi, sa jakim vetrom i niskom temperaturom (kolega Bereta i ja smo se smrzli), pa nisam uspeo da ispucam do ispod regulisanog pritiska, ali cenim da je bilo 100-nak dijabola. Sledećeg lepog vikenda, ako bude lepo vreme, proveriću preciznost i shot count.

20250323_120315.jpg

- Osmeh od uva do uva
- Rupa u novčaniku od nekih 120$. Da li se isplati? Pa naravno, zadovoljstvo nema cenu.

Imam Artemis CP2 već skoro godinu dana, pa je došao red i na budženje.
Ne računajući razne 3D štampane dodatke, skupio sam delove (i hrabrost) da izvršim CO2-PCP konverziju ove puškice.
Glavni delovi za ovu konverziju su.
1. Boca od 0,3 L , max pritiska 4500 psi (oko 300 bar), nabavljena preko Aliexpress-a
2. Regulacioni ventil, izlaznog pritiska 1200 psi (oko 80 bar), takodje Aliexpress
3. Adapter za Artemis CP2 (Diana Chaser). Ovaj adapter ulazi u cev gde inače ide CO2 ampula, i šrafi se za postojeći ventil u pušci (videti
). Sticajem srećnih okolnosti, proveo sam 3 meseca u USA, pa sam ovaj adapter nabavio od tipa koji pravi ovaj i slične adaptere (https://www.froggysairguns.com/product-page/chaser-drop-block-for-hpa).
Ceo sklop izgleda ovako:

View attachment 19820

Cela puškica izgleda ovako:

View attachment 19821

Tu su još i obujmica koja povezuje cev i bocu, kao i dodatak za kundak (povišena obrazina), sve 3D štampa.
Da objasnim moj izbor komponenti:

- Boca je 0,3 litra, dovoljna da mogu da je napumpam ručno, pumpanje traje 1-2 sata (po 20-tak pumpanja, pa odmor i razonoda)
- Regulacioni ventil daje 1200psi na izlazu. Ovaj izlazni pritisak sam izabrao na osnovu preporuka sa net-a, za ovu puškicu. Idu Ameri i na više (do 1800 psi), na modelima Crosman 2240 i sličnim (naravno kalibar 5,5), ali ih ne uzimam za ozbiljno, kod njih je uvek što veći kalibar, probojna moć, brzina. Pritisak od 1200psi je "sigurna zona" koju dihtunzi i puška mogu bez problema da podnesu.

Da vidimo šta je dobijeno ovom konverzijom:

- Nema više CO2 ampula
- Brzina na ustima cevi (Sport S field target dijabole) je oko 230m/s
- Preciznost je poboljšana, kao i broj ispaljenih dijabola sa jednim punjenjem. Pucao sam 25.03. u Bukovoj Jaruzi, sa jakim vetrom i niskom temperaturom (kolega Bereta i ja smo se smrzli), pa nisam uspeo da ispucam do ispod regulisanog pritiska, ali cenim da je bilo 100-nak dijabola. Sledećeg lepog vikenda, ako bude lepo vreme, proveriću preciznost i shot count.

View attachment 19822

- Osmeh od uva do uva
- Rupa u novčaniku od nekih 120$. Da li se isplati? Pa naravno, zadovoljstvo nema cenu.
Čestitam na uspešnoj konverziji.

U kom kalibru je tvoj CP2 ?
Da li si morao da proširuješ transfer port i stavljaš jaču oprugu čekića s' obzirom da je pritisak na regulatoru 1200 psi ? Nije ti se desio trigger lock ?

Čestitam na uspešnoj konverziji.

U kom kalibru je tvoj CP2 ?
Da li si morao da proširuješ transfer port i stavljaš jaču oprugu čekića s' obzirom da je pritisak na regulatoru 1200 psi ? Nije ti se desio trigger lock ?
Moj CP2 je u kalibru 4.5mm. Hvala što si me podsetio za oprugu, to sam zaboravio da navedem. Dakle, stavljena je jača opruga (naručena zajedno sa adapterom). Pre obavljene konverzije sam probao pušku sa novom oprugom i dobio nekih 10-tak m/s veću brzinu (sa 185 na 195 m/s, sa CO2). Malo se teže napinje, ali nema nikakve blokade. Razbušivanje transfer port-a podrazumeva i razbušivanje postojećih rupa na cevi i u bloku, što u ovom trenutku nisam spreman da uradim, jer posle nema nazad. Sigurno je da bih time dobio još veću brzinu. Možda i uradim to, ako se javi neki kolega koji je već odradio razbušivanje (i stavio jaču oprugu) :) .

Ima kod nas jedan cp2 u koji je uloženo brdo para, fx liner 700mm, dva regulatora, digitalni manometri... Ja sve gledam kroz matematiku i ne mogu da shvatim da neko kupi cp2 sa željom da ga konvertuje. Za te pare (cp2 + konverzija) može da se kupi dva artemisa pr900, artemis pp750 ili neka ozbiljnija polovna puška.

Не вреди баш све гледати кроз математику, јер није све у парама и куповини нове/половне ствари.
Некима од нас је много већи гушт да нешто сам направиш!
А још и добијаш дозу уникатности... ;)

Slazem se i sa @wooyadeen ali i sa @Ненад Ковач totalno je bezveze ulagati toliko para cp2 jer je ona odlična puškica takva kakva jeste sa jednim ketrđzom od 80din imaš korisnih 30 ili 40 pucnja ne može bolje i ne može jeftinije, i nemaš ulaganja za pumpu bocu, nemaš glomaznu pušku... Ali bez obzira na na sve to čega sam svestan jedva sam se suzdržao da ne kupim regulator i bocu na aliexpress-u, raspitivao se kod metalostrugara da mi napravi drop blok. ima nešto zanimljivo u buđzenju puške da od CO2 napravim pcp, svaki hobi ima svoju cenu jer retko kome se isplati pogotovo ovaj naš sa vazdušnim puškama, što bi se reklo merak nema cenu...

Da se vratimo na temu. Danas Bukova Jaruga, lepo vreme, vetar umerenog inteziteta.
Puška napunjena do 3000psi, ispucano 110 dijabola, pritisak u boci pao na 2000psi, skoro pa 1 dijabola= 1psi.
Bilo je par dobrih grupa (na 25m), poneki flajer, 10-ka kao da je začarana :( .

IMG_0001.jpg

Probao sam i na 50m, ubio dva crvena balona i limenku Coca-Cole (ovu poslednju više puta).
Sve u svemu, ja sam zadovoljan.

Users who are viewing this thread

Back