Artemis M16 5.5mm

Daleko si od lupanja, proizvođači često namerno ostavljaju najbezbedniji način da se pritisak oslobodi željenom (sigurnom) pravcu kako (u slučaju proboja) ne bi došlo do eksplozije a samim tim i povreda ili nečega još goreg. Na primer: kod CS200 namerno je istanjen cilindar na određenom mestu, kod wildcat/maverick to mesto je kapica glavnog ventila, kod artemisa to je nepovratni ventil i da ne nabrajam dalje.

Recimo 220, ničemu ne prija da ga teraš po gornjoj granici. Ni živim bićima, ni motorima, ni procesorima pa ni sudovima pod pritiskom.
Podjimo od cinjenice da sam glup i da nesto ne razumem.
Sve puske na trzistu smeju da se pune na deklarisani pritisak, cak i Kral koji je vec imao problema da su mu eksplodirali neki rezervari. Osim Artemisa on mora da se puni manje. Artemis ima titanijumske rezervare koji su jedni od kvalitetnijih na trzistu.
Drugo kakav je to bezbednostni mehanizam koji mi dozvoljava da napunim pusku 10-20 puta i onda mi ispusti vazduh polako preko noci?

P.S. Samo da napomenem da imam sertifikat za rad sa sudovima i uredjajima pod visokim pritiskom i ocekujem normalan odgovor.

Podjimo od cinjenice da sam glup i da nesto ne razumem.
Ja bih pošao od činjenica da si pogrešno razumeo.

Sve puske na trzistu smeju da se pune na deklarisani pritisak, cak i Kral koji je vec imao problema da su mu eksplodirali neki rezervari. Osim Artemisa on mora da se puni manje. Artemis ima titanijumske rezervare koji su jedni od kvalitetnijih na trzistu.

Moja preporuka je da se sve puške (ne samo artemis) pune malo ispod deklarisanog pritiska zbog moguće razlike u manometrima. To sam već nekoliko puta pisao u različitim temama nevezano za artemis.

Drugo kakav je to bezbednostni mehanizam koji mi dozvoljava da napunim pusku 10-20 puta i onda mi ispusti vazduh polako preko noci?

Ja to što si ti sam menjao o ring neodgovarajućim, ne bih nazvao bezbednosnim mehanizmom već tvojom greškom. Vrati sve kako je bilo i dođi da pred tobom stavim originalni deo, ako prosvira imaš od mene sve troškove puta i teletinu ispod sača za tebe i ko dođe sa tobom.

p.s. ja nemam sertifikat za rad sa sudovima pod pritiskom ali imam sertifikate proizvođača oružja, originalnu dokumentaciju, originalne delove i direktan kontakt sa proizvođačima.

Ja to što si ti sam menjao o ring neodgovarajućim, ne bih nazvao bezbednosnim mehanizmom već tvojom greškom. Vrati sve kako je bilo i dođi da pred tobom stavim originalni deo,
Ovde nije rec o ne originalnim delovima nego bas o originalnim. Puska kada mi je stigla valjda je imala original delove a prvi o ring koji sam stavio bio je iz kesice sa delovima koji su stigli sa puskom.
Radi se o tome ako se puska puni na 250 taj se o ring brzo osteti. I to, barem u mom slucaju, puska je punjena prema velikom, novom, Wika manometru a ne onom na pusci.
I dosta ljudi je imalo isti takav problem.
proizvođači često namerno ostavljaju najbezbedniji način da se pritisak oslobodi željenom (sigurnom) pravcu kako (u slučaju proboja) ne bi došlo do eksplozije a samim tim i povreda ili nečega još goreg. Na primer: kod CS200 namerno je istanjen cilindar na određenom mestu, kod wildcat/maverick to mesto je kapica glavnog ventila, kod artemisa to je nepovratni ventil

Ovde sam navodis da je to neki bezbednostni mehanizam ugradjen u taj ventil.
Zasto je problem da se prizna da dizajn toj ventila nije dobar? Nego traziti uzrok u ne adekvatnom rukovanju.
Vojo znam ko si i veoma te postujem, samo mi je bilo cudno da tako nesto pises a znam da se perfektno razumes u te puske.

Radi se o tome ako se puska puni na 250 taj se o ring brzo osteti. I to, barem u mom slucaju, puska je punjena prema velikom, novom, Wika manometru a ne onom na pusci.
I dosta ljudi je imalo isti takav problem.

Na svakoj pušci koja dođe zamenim sve o ringove, pa i taj, sem jedne na kojoj sam izleda ja stavio pogrešan o ring, nije bilo problema. Moguće da ti je naleteo neki sa nekakvom greškom u proizvodnji, veruj mi da je prvi put da čujem da je neko menjao dizajn ventila.

Zasto je problem da se prizna da dizajn toj ventila nije dobar?

Ja to nisam primetio kao problem u velikom broju artemisa sa kojima sam se sretao (nije samo na M16 takav ventil). Naravno ne mislim da se ne može napraviti bolji, ali ne vidim šta je problem sa dizajnom ventila. Ako ti se ne dopada da probija preko 250bara umesto originalnog šrafa staviš samo šraf sa upuštenom glavom (isto kao na FX Wildcat, Dreamline... većina FX pušaka sa cilindrom , Altarosovim, Huminim, Jozefovim i da ne nabrajam dalje čijim sve ventilima) i rešen problem.

Nisam siguran gde da ovo postujem, ako je na pogrešnom mestu mogu moderatori da premeste :)
Elem, gledao sam na YouTube-u kako jedan Rus dodaje plenum na m16, nekoliko videa preporuke od strane YouTube algoritma kasnije, našao sam se da gledam kako ugrađuju neke plenum+regulatore u pcp puške. Naravno našao sam na Ali expressu o čemu se radi i sad se razmišljam da uzmem taj 2 u 1 regulator (z tipa) i aluminijumsku bocu 0.5l za moj Artemis m16.
Pošto nemam iskustva za rastavljanje, modovanje i stvari tog tipa , hteo sam da pitam jel se neko susretao sa ovim i šta misli o mojoj ideji?

Nisam siguran gde da ovo postujem, ako je na pogrešnom mestu mogu moderatori da premeste :)
Elem, gledao sam na YouTube-u kako jedan Rus dodaje plenum na m16, nekoliko videa preporuke od strane YouTube algoritma kasnije, našao sam se da gledam kako ugrađuju neke plenum+regulatore u pcp puške. Naravno našao sam na Ali expressu o čemu se radi i sad se razmišljam da uzmem taj 2 u 1 regulator (z tipa) i aluminijumsku bocu 0.5l za moj Artemis m16.
Pošto nemam iskustva za rastavljanje, modovanje i stvari tog tipa , hteo sam da pitam jel se neko susretao sa ovim i šta misli o mojoj ideji?
Odlična cena. Izgleda mi da taj plenum nije za M16.

Danasnje druzenje sa puskom na Alpha strelistu... Grupe na 50 (sve oko 1.5, 2 cm) i 100m (bilo je izmedju 3.5 i 6cm,)... Verujem da ona moze i bolje.. Puska nije tjunirana, fabricka podesavanja. Dan gotovo idealan sa blagim vetrom...
b92f96b57961b51ae23777703a9b7974.jpg
aeb31d2b1367c6e563df33bef9d91fa6.jpg
44245b5f0e691896057b0cc50e899efc.jpg

Sent from my 22071212AG using Tapatalk

Da li neko od kolega ima par rezervnih gumica viška, treba mi za adapter/niplu za punjenje za M16 5.5, na njoj su dve gumice, jedna mi skroz pukla, druga pri kraju? Ili ako zna neko gde može da se nabavi. Odokativnim merenjem, rekao bih da je prečnik 6mm a debljina 1.5mm ali nisam siguran.

Nabavih bocu ali kad sam hteo da napunim šišti na spoju adaptera i cilindra. Probao sam na suvo brze spojke rade posao, vazduh ide samo iz one male rupice na nipli, tako da kontam da je do gumica. Ko za baksuz, imam razne dimenzije naravno Marfi rešio da me zeza pa mi ova fali :D

Da li neko od kolega ima par rezervnih gumica viška, treba mi za adapter/niplu za punjenje za M16 5.5, na njoj su dve gumice, jedna mi skroz pukla, druga pri kraju? Ili ako zna neko gde može da se nabavi. Odokativnim merenjem, rekao bih da je prečnik 6mm a debljina 1.5mm ali nisam siguran.

Nabavih bocu ali kad sam hteo da napunim šišti na spoju adaptera i cilindra. Probao sam na suvo brze spojke rade posao, vazduh ide samo iz one male rupice na nipli, tako da kontam da je do gumica. Ko za baksuz, imam razne dimenzije naravno Marfi rešio da me zeza pa mi ova fali :D
Imam ja. Šaljem ti na PP broj telefona.

Zdravo svima, da se pohvalim svojom prvom PCP puskom. Nakon duzeg vremena razmisljanja sta kupiti i u kom kalibru a da je pogodno za neke srednje-vece distance odluka je pala na M16 zbog svega sto sam procitao na forumu.
Juce sam imao prvu probu nakon nabavke boce i optike. Mogu reci da sam izuzetno prijatno iznenadjen i kako je puska napravljena (obzirom na cenu) i kako jos bolje radi.
Dan sam zapoceo montiranjem kineske bsa 4-16x optike, koja ce posluziti za prvu pomoc, i upucavanjem na 25m. Nakon samo par klika sve je leglo kako treba, ispucao 4,5 grupe i sve su bile 10mm ili manje - moje odusevljenje.
Povucen time sto sam dobio i onime sto sam procitao nosim metu na 65m i krecem :) Trebalo mi je jedno 6 grupa dok nisam sveo grupu na 17mm. Nova puska, nova optika, vece uvelicanje, igranje sa paralaxom, sve to mi je novo i trebalo mi je malo vremena dok se nisam nasao i video. Opet nakon odlaska do mete i merenja - moje odusevljenje
Sledece sto biram je najdalji cilj koji imam u dvoristu, na nekih 95m. Ispucao 2 okvira dok nisam ubo koji dot odgovara jer sam kao metu odabrao flasu od 1l koja je stojala na nekih 2m od zida i nisam mogao da procenim gde je visina dijabole na toj daljini... (nisam hteo da pomeram upucanost na 65m) nakon malo vezbe i to je leglo. Grupa na 95m nesto malo preko 6cm - naravno, moje odusevljenje
Kineska optika je drzala nulu kako treba, sociva su malkice cudna, ali ne mogu sada da pricam nista negativno jer sam pre nje gledao u @Vladapk Sightron pa nisam hteo da uopste postavljam bilo kakva pitanja za optiku od 40eur :)

Koristio sam JSB 1.175, kao sto i vecini odgovara sa ovom puskom. Vetar je bio poprilicno jak, nosio je dijabole, deo putanje je bio zaklonjen, deo ne.. sve u svemu ovo je perfektno za moje standarde.

Sledece sta bih probao jeste slug, procitao sam celu temu o slugovima i nisam nacisto sta da ocekujem i da li ima smisla koristiti slug na daljini do 100m. Iz teme sam shvatio da necu dobiti nista bolje od jsb heavy-a.
Sada ostaje dilema - ima li smisla pucati na 150m sa fabrickim artemisom? (da se razumemo, imam dovoljno zanimacije za ovu godinu na 100m sto sa heavijem obecava)

Hvala svima koji su svojim postovima na ovom forumu objasnili koliko je ovo dobra kupovina za ulozeni novac.

Attachments

• IMG_1196.jpeg
    IMG_1196.jpeg
    215.4 KB · Views: 53
  • IMG_1180.jpeg
    IMG_1180.jpeg
    228.9 KB · Views: 53
  • IMG_1172.jpeg
    IMG_1172.jpeg
    148 KB · Views: 53
Zdravo svima, da se pohvalim svojom prvom PCP puskom.
Srećna kupovina i u zdravlju da služi. 👏

Grupa na 95m nesto malo preko 6cm - naravno, moje odusevljenje
Ova grupa je realno katastrofa.A kako i ne bi bila kada je meta neka daska ili drveni stub šta je već gde se ne vide pogotci.Papir i bela podloga gde vidiš pogotke.Tek će biti oduševljenje kad ta grupa bude 25-30 mm.Može to Artemis mnooogo mnogo bolje.😊

Čestitam i da te lepo služi! 👍 Ta puška ima veliki potencijal, tek ćeš imati osmehe na licu sa njom.

Hvala ljudi.

@Nemke, verujem da je puska u stanju za bolje ali moram imati u vidu da je ti bio prvi dan kada sam pucao sa njom, da je optika jako skromna i da je bilo dosta vetra.
Zato sam i napisao da imam dosta zanimacije za ovu godinu na 100m jer tu ima dosta upoznavanja jos uvek. (Mozda puska jeste spremna, treba spremiti i mene)

Mete su bile papirne, bele, sa crnim krugom precnika 20mm ali sam sve to do sada stampao na standardnom papiru - rezultat je bio da se papir malo vise pocepa pa mi je bilo mnogo lakse da forografisem i merim grupe nakon skidanja papirnih meta.
Metalne gongove nisam postavljao jer sam zaboravio kupiti sprej… kako god, jako sam zadovoljan dobijenim za sada.

Bio bih zahvalan ako neko ima sta da napise za slug i 150m sa fabrickim artemisom (ako je odgovor pozitivan to bi samo ubrzalo kupovinu optike :) )

Momci, danas sam malo gadjao i primetio sledece: primetio sam danas da mi je obarac nekako duzi, da duze putuje do okidanja. Uz to nekako imam utisak da osecam kako obrac ne ide glatko kako sam ocekivao. Mislio sam da sam poceo da osecam detaljnije kako puska radi jer ovo mi je vec treci put sa njom ali onda skontam da kad je okidac zakocen ja mogu da pomerim par milimetara obarac u nazad - ovo sigurno ranjie nije bilo jer sam probao pre da obarac stisnem dok je zakocen.
Da li me moze neko posavetovati?
Ako je potrebno, snimicu neki video ako sam lose objasnio.

Hvala

Nije nemoguce da je popustio mehanizam (sraf, opruga) cijim se stelovanjem utice na hod obaraca. Prekontrolisi stanje srafica do kojeg se dolazi putem rupice u stitniku obaraca (na sredini). Imbus glava, mislim da je fi 2mm (davno sam to nastelovao)... Ili odnesi dobrom strucnjaku-serviseru, kao sto je Voja (Woojadeen), ako hoces da to bude maksimalno sredjeno.

Users who are viewing this thread

Back