Artemis M16 5.5mm

Pozdrav drugari. Od pre neki dan sam postao vlasnik Artemisa od M16. Znam da se cilindar puni na 250 bari, ali sam čitao da nebitno koja je puška i kolika je zapremina ne preporučuje se punjenje cilindra na maksimum, pa interesuje koliko vi maksimalno pumpate vaš M16? Meni je regulator po svoj prilici podešen na 150 bari, jer posle te vrednosti pogodci na meti idu dosta niže. Punio sam cilindar na 230 bari, i do 150 bari imam oko 40 tz korisnih dijabola.

Pozdrav drugari. Od pre neki dan sam postao vlasnik Artemisa od M16. Znam da se cilindar puni na 250 bari, ali sam čitao da nebitno koja je puška i kolika je zapremina ne preporučuje se punjenje cilindra na maksimum, pa interesuje koliko vi maksimalno pumpate vaš M16? Meni je regulator po svoj prilici podešen na 150 bari, jer posle te vrednosti pogodci na meti idu dosta niže. Punio sam cilindar na 230 bari, i do 150 bari imam oko 40 tz korisnih dijabola.
Pa razlog zašto ne puniti do 250 jest da se ne stvara prevelika tlačna razlika između regulatora i pritiska u cilindru. Kako bi se izbjegao regulator creep. U .22 kalibru regulator bi trebao biti oko 130 bara na M16. No nekad i manometar malo laže. Često pokazuje malo više. Moja preporuka je da puniš na 200, 210 bara Max. Uživaj u novom stroju M16 je fina puškica puno opcija za razne nadogradnje i tjuning.

Pritisak u rezervaru nema veze sa regulatorom. U regulatoru je taj pritisak boce samo na dizni koja je 0.5mm i tu takva mala razlika u pritisku 220-250 ne moze da utice znacajno. Puni se malo manje da bi oringovi rezervara trajali duze jer oni su ti koji drze taj pritisak.
Ja sam moju pusku probao da punim na 220 i na 250 i nisam primetio neku razliku. O ringovi vremenom propadaju bez obzira na sve ostalo. Jednostavno ako otvorim rezervoar da promenim pritisak na regulatoru ako su oringovi postali "kockasti" ja ih promenim.
Sa prednje strane rezervara jos nisam menjao a imam pusku preko 3 godine. Oring kosta 20din i tako mi je sve jedno.

Pritisak u rezervaru nema veze sa regulatorom. U regulatoru je taj pritisak boce samo na dizni koja je 0.5mm i tu takva mala razlika u pritisku 220-250 ne moze da utice znacajno. Puni se malo manje da bi oringovi rezervara trajali duze jer oni su ti koji drze taj pritisak.
Ja sam moju pusku probao da punim na 220 i na 250 i nisam primetio neku razliku. O ringovi vremenom propadaju bez obzira na sve ostalo. Jednostavno ako otvorim rezervoar da promenim pritisak na regulatoru ako su oringovi postali "kockasti" ja ih promenim.
Sa prednje strane rezervara jos nisam menjao a imam pusku preko 3 godine. Oring kosta 20din i tako mi je sve jedno.
Veću gomilu gluposti odavno nisam pročitao. Uglavnom da se ostali ne nađu u zabludi. Velika razlika u tlakovima između regulatora i tlaka u cilindru često dovodi do creep a regulatora. Naročito kod FAC regulatora sa kojima se puške prodaju. Naime nije isto da li pločice ili washere u regu pritišće 250 bara od starta ili 190 200. Bas zato u neke nove moderne puške ugrađuju se dva regulatora kako bi se smanjila tlačna razlika između prvog i drugog. Znaci sto je tlačna razlika manje regulator znatno bolje radi i vijek trajanja mu je znatno duži. O O ringovima nebih to je potrošna roba i nebitno u ovoj temi.

Ovo zadnje sam i ja pokupio sa raznih stranih foruma ponajviše engleskih.
O ring će otići punio ti 100,200 ili 10 bara,s vremenom propada.

Puni se manje da bi se izbjegla velika razlika tlaka između spremnika i regulatora,pošto ti tvornički regulatori nisu baš najkvalitetniji,pa se događa creeping(ne znam koja bi naša riječ bila za to?),nekima je potrebno 3-4 hitca da se vrate u normalu,a nekim i više kad prenoće ili stoje pod tlakom duže,ispalit će znači 3-4 hitca različitim tlakovima dok sve ne sjedne opet na svoje mjesto.

Dok sa kvalitetnijim regulatorima su šanse za to manje,npr Huma regulatorima,koji su kvalitetnije odrađeni od tvorničkih. Kako je kolega iznad mene rekao,manja razlika tlakova između spremnika i regulatora bude regulator sretniji,duže će trajati i bolje raditi.

A spremnik i oringovi su testirani sigurno na veći tlak od onoga koji je stavljen kao siguran za punjenje.

Veću gomilu gluposti odavno nisam pročitao. Uglavnom da se ostali ne nađu u zabludi. Velika razlika u tlakovima između regulatora i tlaka u cilindru često dovodi do creep a regulatora. Naročito kod FAC regulatora sa kojima se puške prodaju. Naime nije isto da li pločice ili washere u regu pritišće 250 bara od starta ili 190 200. Bas zato u neke nove moderne puške ugrađuju se dva regulatora kako bi se smanjila tlačna razlika između prvog i drugog. Znaci sto je tlačna razlika manje regulator znatno bolje radi i vijek trajanja mu je znatno duži. O O ringovima nebih to je potrošna roba i nebitno u ovoj temi.
Druze ti kada bi znao princip rada regulatora ne bi pisao ovo. Nikada Washeri na regulatoru nemaju na sebi 200-250 bara. Taj creep kod ispravnog regulatora obicno je Max 10-20 Bara. Jedino kad se pokvari regulator onda se dobije na njemu puni pritisak iz rezervara.
Naravno da se na skladistenje puske primenjuju druga pravila i to da bi pritisak u boci trebao da bude malo veci od regulatora. Sto je u ovom slucaju 160-170 Bara. 220-230 Bara je mnogo.
Ovaj post koji si napisao samo je ogledalo toga da si stekao znanje gledajuci Youtube.

Last edited:
Druze ti kada bi znao princip rada regulatora ne bi pisao ovo. Nikada Washeri na regulatoru nemaju na sebi 200-250 bara. Taj creep kod ispravnog regulatora obicno je Max 10-20 Bara. Jedino kad se pokvari regulator onda se dobije na njemu puni pritisak iz rezervara.
Naravno da se na skladistenje puske primenjuju druga pravila i to da bi pritisak u boci trebao da bude malo veci od regulatora. Sto je u ovom slucaju 160-170 Bara. 220-230 Bara je mnogo.
Ovaj post koji si napisao samo je ogledalo toga da si stekao znanje gledajuci Youtube.
A šta da kažem. Ajde neka bude kako kažeš. Brže gotovo

• Like
Reactions: aca
Regulator pritiska je prost mehanizam i nema tu neke nauke. Ako se na nekima javlja problem zbog velike razlike u pritisku a na nekima se ne javlja ili se javlja mnogo manje onda je problem do samog "kvaliteta" tih prvih regulatora. Zato je "lakše" ugraditi još jedan i iskomplikovati konstrukciju nego ugraditi jedan dosta skuplji. Naravno da nije lakše ugraditi još jedan jeftin regulator ali je sigurno jeftinije nego ugraditi jedan ali kvalitetan i skup. Sve se svodi na profit.

Regulator pritiska je prost mehanizam i nema tu neke nauke. Ako se na nekima javlja problem zbog velike razlike u pritisku a na nekima se ne javlja ili se javlja mnogo manje onda je problem do samog "kvaliteta" tih prvih regulatora. Zato je "lakše" ugraditi još jedan i iskomplikovati konstrukciju nego ugraditi jedan dosta skuplji. Naravno da nije lakše ugraditi još jedan jeftin regulator ali je sigurno jeftinije nego ugraditi jedan ali kvalitetan i skup. Sve se svodi na profit.
Sve se svodi na kvalitetu materijala od kojih su napravljeni. Slažem se da je bolje jedan kvalitetan od dva osrednja i da je sve postalo igra novca i kako nakon kupnje puške od kupca izmusti još love. Eto živimo u takva vremena

Druze ti kada bi znao princip rada regulatora ne bi pisao ovo. Nikada Washeri na regulatoru nemaju na sebi 200-250 bara.

Хајде да не користимо стране речи када постоје домаће. Неки регулатори користе обичну потисну опругу а неки тањирасте опруге. Као што је Драган написао, опруге не трпе притисак из цилиндра/боце осим у случају када је регулатор неисправан. Опруге трпе вредност притиска који је у пленуму, али зато заптивке трпе комплетан притисак истежу се и завлаче у зазоре а јастуче или клип од ацетала се деформише.

Taj creep kod ispravnog regulatora obicno je Max 10-20 Bara.

Цурење регулатора се јавља када је регулатор несавршен (или неисправан). Што је регулатор лошији то је цурење веће. Сем притиска цурења битно је и време цурења али и време затварања. Понекад за спор регулатор мислимо да цури. Исправан регулатор мора да затвара брзо и не сме да цури. Цурење од 20 бара је катастрофа. Што се бољих произвођача тиче прихватљиво цурење је 5% у 24 сата. Oбјављивао сам већ слике сликане електронским микроскопом (у "FX Airguns" фабрици у Мариештаду ) на којима се јасно види како и зашто цури регулатор али на жалост сада не могу да их нађем. Ту су на форуму, кога не мрзи може их наћи.

Sve se svodi na kvalitetu materijala od kojih su napravljeni. Slažem se da je bolje jedan kvalitetan od dva osrednja i da je sve postalo igra novca i kako nakon kupnje puške od kupca izmusti još love. Eto živimo u takva vremena

У праву сте да је у питању цена израде али мислим да ту није толико у питању ни квалитет материјала већ квалитет обраде тј радно време потребно да се направе савршени делови. То време се не може дефинитивно предвидети али се мора платити раднику који би то проверавао и доводио до савршенства.

Невезано за овај цитат (ово је мало боцкање). Користили смо на форуму тешке речи које никоме не иду у прилог. Мислим да смо сви довољно зрели и одрасли и замолио бих све да се једни другима обраћамо са мало више поштовања.

Evo i mene kao sto sam obecao, malo kasnim sa pisanjem jer mi je pumpa bila u kvaru a nisam imao bocu da bih punio vazduh sad sam nabavio bocu pa sam krenuo u akciju. Probao sam mog Artemisa m16 na 40 metra koliko mi je kapacitet zatvorenog strelista i to sa dijabolama Jsb 1.175g , jsb 1.030g , Jsb predator metalmag , Jsb hades 1.030g. Na 40m najbolje grupe od po 5 dijabla sam dobio sa Jsb 1.175g (255m/s) grupa 8mm i Jsb hades 1.030g( 275m/s) grupa ispod 8mm . Artemis je odlican ima i snagu i preciznost konktetno ja najvise pucam jab hades jer te najvise voli i najpreciznija je sa njima. Ja pusku imam tek 2 meseca od toga je mesec dana bila u ormamu zbog kvara na pumpi ali sad planiram da je probam na neke malo vece daljine tipa 60, 80 pa i na 100m da vidimo kako se tu snalazi. Nadam se da mi ne zamerate sto malo kasnim sa pisanjem zbog tehnickih smetnji na opremi.
:D
Svaka cast ,lepe grupe si napravio,da li si probavao jos neke dijabole za m16?

Svaka cast ,lepe grupe si napravio,da li si probavao jos neke dijabole za m16?
Pozdrav , kao što reče kolega to su grupe od pre 6 godina , U među vremenu sam prešao na neke druge brendove pušaka i slugove gde je bilo boljih grupa na većim distancama i brzinama , da bih u poslednje 2 godine skroz napustio svet pcp pusaka i presao u svet LR streljastva vatrenim oružjem :)

Opa , vrlo interesantno Night Shadowe 🙂 znam da je off,ali možeš li napisati koju reč o opremi koju sada trošiš ?

Opa , vrlo interesantno Night Shadowe 🙂 znam da je off,ali možeš li napisati koju reč o opremi koju sada trošiš ?
Pozdrav Sash, Nisam bio siguran koliko cu debelo zagristi u taj sport i da li cu imati dovoljno vremena ( a pokazalo se da vremena imam najmanje) odlučio sam da ne brzam i uzeo sam skromnu opremu tj izbor je pao na nov karabin domaćeg proizvođača Zastava u kalibru .308 whin. dok je na pusci završila optika koja mi se provereno pokazala dobro Elemen Helix 6-24x50 SFP. Kako sam na strelisu u Trsteniku imao odlicne rezultate za match municijom na 300m oprobao sam se i na novom strelistu u Mp tropica gde sam uspešno angazovao metalne mete do 600m. Sada trenutno radim na nabavci nove masinerije i tu je odluka pala na Sabatti TLD ( jedino se za kalibar dovumim da li da ostanem na .308whin. ili da poverujem amerima i uzmem 6.5 cread.) sto se optike tiče tu će opet doći Element verovatno TITAN. Kada to sve sklopim jer projekat nije bas jeftin želja mi je da se oprobam u Srpskoj dalekometnoj ligi. Tako da trenutno se može reći da sam jos uvek amater u svemu i da je moj hobi u povoju sto bi se reklo :)

O da , znam o čemu pričaš , i sam sam zadnjih godinu dana razmišljao o njoj !
Odličan karabin za cenu osrednje PCP puške , a za kalibar šta znam , Creedmor je postao vrsta hajpa i mnogi tvrdi , oldscool pucači i dalje se drže .308 . To ćeš verovatno morati da prokljuviš sam , kao i u ovome što si radio , slična priča 😄
Najbolje bi bilo da probaš , više puta, i onda odlučiš.
Lično ne znam ni sam koji bih kalibar odabrao , ali obzirom da se kod nas puca na relativno malim udaljenostima šta god odabrao radiće posao , možda će samo više do izražaja dolaziti tehnika i iskustvo.
Odeš na par kola dalekometne lige , vidiš, čuješ, možda i probaš i onda odlučiš.
Ali Sabatti je lutka 👌
Javljaj!

Bukvalno je 6.5 cread. predstaljen kao slug u svetu PCP pusaka precizniji , bolji BC ali opet ima tu i dostupnost municije na našem tržistu je trenutno ogroman izbor za .308 whin tako da ima tu jos gradiva za savladati. Inače koliko sam video u našoj toj ligi postoje strelci koji uspesno pucaju i sa 8x57 kalibrima jer su distance uglavnom ''male'' za ono sto ameri pucaju od 900+ metara. Imao sam priliku da ovaj sabati držim u ruci i probam pucanje iz njega u kalibru .308 i puskica je perverzija od rada zatvarača do ležanja u ramenu zato me i osvojila odmah :) Naravno javljam sta sam odlučio i čime sam počastio sebe !! :) a mozda se pohvalim i nekim desetim mestom ( ako gledamo sa drugog kraja tabele )na toj našoj ligi :ROFLMAO:

Users who are viewing this thread

Back