beretta said:
Znam da ova priča ne vodi nikuda, ali da napišem isto što sam i gore samo malo precizniji da budem.
Puska se proizvodi već par godina. Već u prvim serijama kineski inženjeri i monteri su videli da za neki deseti deo milimetra rukav cekića (pretpostavljam da je do njega) je deblji nego sto treba. Prvo su isporucivali puške sa odvijenim šrafovima kao sto sam ja dobio i iznenadio se kada sam skinuo kundak kada su ispala 2 srafa, a eto na kraju našli rešenje u dodatim podloškama. Ništa meni ne bi smetale podloške, nego sam samo konstatovao da kada su već videli problem koji imaju puške prilikom montaže, nisu ga rešili kako treba nego su slali puske sa odvijenim šrafovima ili eto na kraju sa podloškama. Žao mi je sto ima je takva politika, bojim se da će sa narednim modelima pokvariti imidž brenda koji su napravili u svetu. Nisam ja ni pomislio da je neki nemac to dodavao prilikom reklamacije.
Pogrešno sam te razumeo. Počelo je sa pričom da su neispravne puške od kraleta, a ti si se prebacio na kritiku proizvođača. Uključio sam se u raspravu samo da bih razjasnio neke stvari, ne da bih nekoga branio(konkretno te podloške za koje je dosta kolega mislilo da su dodate u holandiji).
beretta said:
Što se tiče uloge proizvođača i uvoznika da pokušam da razumem šta ne razumem.
Kupujem pušku i dobijem dobijem garanciji od godinu dana jer tako daje fabrika kazu u radnji. OK, mozda se to kosi sa zakonima ove zemlje, ali to sad nema veze za ovu priču. Znači covek je uvoznik, pretpostavljam da će naručiti i određenu količinu rezervnih delova o svom trošku da kada jednog dana budu reklamacije može brzo da reakuje i isporuči serviseru, a sve u cilju zadovoljnih mušterija. Neispravne delove pošalje fabrici (ili mu oni veruju da su neispravni) i šalju mu nove. Tako to funkcioniše kada si uvoznik, a ako prodavac plaća popravke onda se zove drugacije.
Uvoznik se obično slabo razume pa pita ovlašćenog servisera koje delove da naruči. Delova ima, niko ništa ne čeka. Po zakonu je obavezno da se prvo odgovori na reklamacioni zahtev. Niko nije dobio odgovor na zahtev u zakonskom roku, zato što su sve reklamacije otklonjene pre nego što je istekao rok za javljanje da li se garancija prihvata. Gledano sa druge strane ja sam svašta reklamirao ali nigde nisam naišao na tako brzo rešavanje problema.
Ja od Gigatrona posle 8 dana dobijem poruku da mi je zahtev odbijen, pozovem ih pa mi kažu da je to generička poruka (da se zakonski pokriju zbog isteka rokova) i onda me razvlače sa garancijom.
beretta said:
Zlatko narucio kontigent iz Kine za jesen i javlja da je uz velike napore uspeo da nabavi određeni broj pušaka iz Kral-a. Ispostavilo se da su sve bile felericne i nameće se logično razmišljanje da su sve bile reklamirane.
E sad kako, kad i gde se to ispostavilo, meni nije jasno. Nije tačno da su sve puške bile felerične, meni nije jasno odakle ta informacija. Koliko znam samo manji deo pušaka (3 ili 4) nije mogao da se napumpa zato što su transportovane bez pritiska, to je rešeno i više problema nije bilo.
beretta said:
Žao mi je što iznosim sve ovo, znam da je tvoja pozicija nezahvalna da išta kometarišeš, pa se osetiš da je ovo indirektno napad i na tebe kao servisera. Ni jednog trenutka to nije bilo, znam da si ti ljudima otklanjao sve kvarove u roku, mene si više puta primio kad god sam pozvao, ali neke stvari mi smetaju kod uvoznika(distributera, preprodavca, nakupca) i moram da kažem.
Nema šta da ti bude žao. Uvek si bio objektivan i tvoje mišljenje me uvek zanima. Stvarno nisam osetio napad ni od tebe ni od nekog drugog. Siniša (Scorpio) i ja se poznajemo, komuniciramo (uvek sa prijatnim tonom i uvažavanjem), čujemo se telefonom, razmenjujemo iskustva i ponekad delove. Ja Scorpia poštujem, drago mi je da radi to što radi obećao sam mu odavno i reklamni baner, ali sam u velikoj gužvi sa obavezama pa ne stižem da to realizujem. Forum služi da razmenimo mišljenja i ponešto naučimo i apsolutno imaš pravo da izneseš svoj stav.
beretta said:
To je samo moje razmišljanje koje ne znači da je isparavno, ali znam kako finkcionišu stvari na zapadu. Tamo se kupac poštuje, tamo se za neispravnost vraća novac uz izvinjenje prodavca. Isto tako prodavac ne sme da se igra ni u ludilu da taj isti proizvod prodaje kao nov, nego jasno napise "refabricated".
Ne verujem da misliš da je krale namerno poturio "refurbished" ili "preowned" puške Panimu, a ne verujem ni da misliš da je Panim kupio neispravne a prodaje ih kao ispravne...
beretta said:
Prvo su isporucivali puške sa odvijenim šrafovima kao sto sam ja dobio i iznenadio se kada sam skinuo kundak kada su ispala 2 srafa, a eto na kraju našli rešenje u dodatim podloškama.
Češao sam se danima po glavi i pitao odakle znaš ovoliko detalja o okidaču kroz modele... Istina je da su kinezi nekada ostavljali nezategnut okidač, pa su već u sledećoj verziji počeli da dodaju podloške. Inače zaista ne vidim zašto bi nekom smetale podloške koje je stavio porizvođač. Te nisu jedine, ima ih na sve strane.